måndag 22 juni 2015

Ska Romson sila mygg?

Hörde miljöminister Åsa Romson (MP) uttala sig i myggbekämpningsfrågan. Hon hoppades på bra väder... För mer pengar till kemisk bekämpning fanns inte. Jo, kanske i landsbygdsprogrammet.

Jag baxnar! Hoppasvpå vädret som bekämpare? Efter denna regniga vår och försommar, hur mycket kan det hjälpa med torka nu? Och hur stor är sannolikheten? För att inte tala om landsbygdsprogrammet, där även EU torde ha synpunkter på vad som kan inrymmas.

Det blir nog till att sila mygg, för att slippa fler elefanter i porslinsbutiken.

onsdag 17 juni 2015

S och M vill spara på andra

Så är det dags för kommunstyrelsens sammanträde igen i Katrineholm. Det största ärendet idag är ett beordrat miljonsparpaket som kommunchefen har tagit fram och som läggs fram med Socialmoderaternas goda minne. Huvudinriktningen på paketet är att Socialdemokraterna och Moderaterna vill spara på andra. Det är främst föreningslivet i kommunen, äldre och barnfamiljer samt kommunens egen personal som ska finansiera besparingarna.

Otillständigt tycker jag och Centerpartiet, som vill lägga besparingen på kommunstyrelsens område.

Det lär väl bli att reservera sig idag.

tisdag 16 juni 2015

Måste det finnas en gammal rådgivare?

Imorgon ska kommunstyrelsen i Katrineholm fatta ett beslut som ger en "gammal rådgivare" (svenska duger) rätt att skriva på utbetalningar för kommunens räkning. Det vore jättespännande att veta vem den här personen är. Är det som med monarkin, ett uppdrag som man ärver? Eller är det som med Överförmyndaren i Katrineholm, ett uppdrag som är politiskt tillsatt? Och vilken position har Personen i den kommunala organisationen?

Många frågor blir det. Jag har dock mina aningar

måndag 15 juni 2015

Politisk slutspurtsvecka

Ja, nu går vi in i den politiska slutspurten inför sommarvilan. Ikväll väntar kommunfullmäktiges sammanträde i Sköldinge. Ärendena är många, men de är kanske inte så kontroversiella. Men, som sagt många och därmed högst troligt att sammanträdet kommer att ta några timmar. För övrigt så tror den övertygande och övertygade delen i presidiet att det kommer gå bra att införa ny teknik vid detta utlokaliserade sammanträde. Tillåt mig tvivla.

På onsdag är det så dags för kommunstyrelse med cirka 400 sidor handlingar och några tunga ärenden som döljs bland sidorna. En besparing på drygt elva miljoner, exempelvis, som kommer att slå hårt om den genomförs. Om detta får jag återkomma.

söndag 14 juni 2015

Vigning i Strängnäs



Dagen har ägnats åt präst- och diakonvigning i Strängnäs domkyrka. Insåg när jag började fotografera efter att alla hade avgivit sina löften och gudstjänsten var över att det kanske inte var någon bra idé att lägga ut bilder på personer som inte var tillfrågade. Därför blev det bara en bild och en bild där man knappt känner igen någon...

På bilden återfinns dock nuvarande och blivande biskopen i Strängnäs. Den som vill kan själv pricka in de rätta personerna.

lördag 13 juni 2015

Ett nollsummespel för personer med låga pensioner

Det talas ibland om nollsummespel. Det är ungefär detsamma som talesättet om gungor och karuseller, alltså att man ger med ena handen och tar tillbaka med den andra.

Det är det som statsminister Stefan Löfven nu gör, när han lovar skattesänkningar nästa år till de sämst ställda pensionärerna. Dessa förmåner kommer att betalas genom att högkostnadsskyddet (maxtaxan) höjs för hemtjänst och särskilt boende.

Det är ju ytterst märkligt att de allra sämst ställda pensionärerna ska betala den egna och andras skattesänkning och på så vis inte få en enda krona extra att leva för.

fredag 12 juni 2015

Glass bättre än glas



Nu öppnar glasscaféet återigen på Stortorget i Katrineholm. Det är precis så ett torgliv ska vara, det ska vara café och människor på plats. Glass är bättre än glas, för det är ett riktigt glashus, vinnarbidraget "Klädd till fest", som kunde vinna arkitekttävlingen trots att det inte levde upp till tävlingskriterierna om kostnaden för bygget.

Centerpartiet har varit tydliga hela tiden. Vi vill inte se något husbygge på torget. Det är människorna som gör ett torg levande, inte husen.

Så en glass eller två då och då. För, som sagt, glass är bättre än glas.

torsdag 11 juni 2015

I denna ljuva sommartid...

... åker jag till Strängnäs för att träffa domkapitlets ledamöter. På dagordningen står bland annat att examinera präster och diakoner.

onsdag 10 juni 2015

Närvård på Kullbergska

Nja, det blev inte någon information om jättevårdcentralen Linden igår. Men det blev bra information om Kullbergska sjukhuset och om utvecklingen av närvården. Här jobbar man vidare med en modell att hålla patienten borta från akuten så länge som möjligt...

Det låter kanske lite konstigt, men är väldigt smart. Genom mobila vårdteam ser man till att sjukhusvården kan ske i hemmet för ganska svårt sjuka och att vissa kroniker kan få specialbehandling så att de slipper åka till sjukhuset mer än nödvändigt.

Smart! Mycket matnyttigt som man kan få sig till livs genom en halvdag med Centerpartiets landstingsgrupp.

tisdag 9 juni 2015

En halvdag på Kullbergska...

... lugn, det är ingen fara, tror jag, för jag ska besöka Kullbergska sjukhushuset tillsammans med Centerpartiets landstingsgrupp. Det ska bli intressant, bland annat att höra hur landstingets stora vårdcentral Linden fungerar.

måndag 8 juni 2015

Fina siffror i opinionen

Centerpartiets opinionssiffror stiger. Nu letar de sig över sju procent, enligt den senaste undersökningen. Det är jätteroligt! Positiva opinionssiffror stärker.

Samtidigt är det så att det finns bara en opinionsräkning som räknas på riktigt, och det är valdagens.

Så nu gäller det att det kommer val fort...

Nej, det gäller naturligtvis att fortsätta med ett gediget arbete att lägga förslag och väcka opinion. På't bara!

lördag 6 juni 2015

En dag i konstens tecken

Till sommarens traditioner hör att besöka Konst på åsen. Det är konstnären Gun Haglund som sedan en hel del år tillbaka har samlat konstnärsvänner att tillsammans ställa ut verk på Jägernåsen. Igår var det min tur att tillsammans med dagens födelsedagsbarn, en lika kär tradition, se årets utställning. Jägernåsen är som ett konstverk i sig och kvällen bjöd på fantastisk sommarvärme med fågelsång och naturliga ljud.




Olika boningar fanns att titta på. Det är inte alltid som bosättarna vill ha nya grannar... Och så ett modernt skatbo, lantligt beläget.

En dag i konstens tecken

Dam i röd hatt, upphittad på Jägernåsen i Floda. Damen gjorde sig inte i motljus och har därför manipulerats i Photoshop. Men gå gärna och se henne i verkligheten, hon finns kvar fram till och med fruntimmersveckan!

Ko-nst


Gårdagen gick på något sätt ko-nstigt till. Lunchglassen intogs av olika skäl på Grinda gårds-glasscafé utanför Malmköping. När det var dags att vända bilen fastnade ögonen på en korad. Lite ko-nstigt faktiskt, det var ju ändå inte en kosläppsdag?

Men korna skulle flyttas. Vet inte om de skulle på nytt bete, få stödfoder eller rent utav lämna lite mjölk till förädling. Roligt var det hur som helst att se mjölkkor i långa rader.

Och konstigare skulle dagen bli...

fredag 5 juni 2015

"Det som jag säger är hållningen"

Det kan inte vara roligt att samarbeta (?) med Socialdemokraterna och Göran Dahlström i Katrineholm. Katrineholms-Kurirens reporter Rosel Jern slår huvudet på spiken, när hon citerar kommunalrådet i tidningen:

"Det som jag säger, det är hållningen."

Och moderatkamraten Lars Härnström på rådsstolen, han har inte satt sig in i vad förslaget om nyanländas placering från arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) innebär.

Allt är med andra ord som det brukar vara i Katrineholm.

Fira miljödagen giftfri

Katrineholms-Kuriren publicerar idag mitt inlägg om en giftfri vardag.

Här följer inlägget i sin helhet:

Sedan 1972 firas Världsmiljödagen varje år den 5 juni för att öka medvetenheten om våra miljöutmaningar och hur mänskligheten kan skydda naturen och vår planet. Temat för årets upplaga är ansvarsfull konsumtion och produktion. Ingen människa ska behöva utsättas för gifter i sin vardag. När vi väljer livsmedel, möbler, kläder och leksaker ska vi inte behöva oroa oss över om det är farligt för hälsa och miljö. Vardagen ska vara giftfri. Därför behövs ett aktivt arbete med just detta.

Det handlar om att producenterna måste ta sitt ansvar och fasa ut giftiga kemikaler och hormonstörande ämnen från sina produkter. Men vissa ämnen behöver kanske förbjudas helt. Här måste EU och riksdagen se över regelverken så att dessa blir tuffare.
Försiktighetsprincipen ska gälla där det finns osäkerhet om ämnens effekter på människans vardag.

Centerpartiet vill snabba på arbetet med att få bort gifterna i vardagen. I Katrineholm har vi lagt en motion om att göra kommunens skolor och förskolor giftfria, med en början i förskolan. Den här motionen avslogs i början av året av majoriteten i kommunfullmäktige bestående av Socialdemokrater, Moderater och - Miljöparitet. Barnen kunde alltså vänta på att få vardagsmiljön undersökt och åtgärdad.

En giftfri vardag måste naturligtvis börja bland barnen. Allt annat är oacceptabelt.

Inger Fredriksson
gruppledare för Centerpartiet i Katrineholms kommun

torsdag 4 juni 2015

Här jobbar miljontals makaroner



På bilden sker kvävereduktion. Miljontals "makaroner", små plasthjul, hjälper till att få de kvävefångande bakterierna att fästa och föröka sig så att kvävet fångas upp i avloppsvattnet och kan tas bort. Ungefär så förklarade Sörmland Vattens personal hur reningen av kväve går till i reningsverket Rosenholm.

I tisdags besökte Centerpartiet i Katrineholm reningsverket och gick igenom de olika stegen. Ett intressant studiebesök, trots att vädrets makter inte var på vår sida.

onsdag 3 juni 2015

"Gärna kvotering - men inte här?"

Rubriken saknar nästan täckning. Det gillar jag inte. Jag gillar heller inte kvotering. Alla vill nå sin plats på grund av sin kompetens. Men det är också viktigt att kunna SE kompetens var än den befinner sig.

Annika Qarlsson (C) och hennes riksdagskollega Helena Lindahl (C) skriver i Katrineholms-Kuriren om statsminister Stefan Löfvens hyckleri när han å ena sidan leder en regering som hotar med lagstiftning om kvotering för bolagsstyrelserna, å andra sidan finner att någon kvotering behövs inte i den egna partistyrelsen, där kan männen dominera utan att ifrågasättas.

Så visst - här gäller dubbelmoralens "Gärna kvotering - men inte här!".

tisdag 2 juni 2015

Miljödag på Rosenholm

Centerpartiet i Katrineholm firar miljödagen lite tidigt i år och besöker ikväll reningsverket Rosenholm. Det ska bli intressant att höra vilken nytta de satsade miljonerna gör och om reningen även gör något åt de läkemedelsrester som vi frivilligt eller ofrivilligt bidrar med.

måndag 1 juni 2015

Miljöpartiets okunskap om kvinnors företagande

I helgens Eskilstuna-Kuriren och Södermanlands-Nyheter hade jag och Annika Qarlsson ett debattsvar infört angående skillnaderna mellan Centerpartiets och Miljöpartiets syn på kvinnors företagande.

Så här skrev vi:

"Miljöpartiets riksdagsledamöter Annika Hirvonen och Marco Venegas skriver i E-K 13 maj att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv och för att nå dit är den ekonomiska politiken det viktigaste verktyget. Samtidigt raljerar de över Centerpartiets syn på företagande och jämställdhet. Förstår inte MP att kvinnors företagande är avgörande i det här sammanhanget?

Män har mer makt och inflytande än kvinnor. Markant fler män än kvinnor är höginkomsttagare, företagare, styrelseordföranden och styrelseledamöter i både statliga och privata bolag. Kvinnor har lägre löner än män även om skillnader som beror på ålder, utbildning, sektor, yrke och arbetstid räknas bort. En genomsnittlig man tjänar 3,6 miljoner mer över livet än en genomsnittlig kvinna.

Kvinnor driver inte företag i samma utsträckning som män, satsar inte lika mycket pengar eller tid på sina företag och har svårare att få lån beviljade för sitt företagande. Kvinnors företag växer inte lika snabbt och mycket som mäns. När kvinnor innehar ledande positioner i näringslivet – även i mindre företag – blir de successivt aktuella för andra ledande uppdrag. Att driva företag kan på så vis vara karriärdrivande i sig.

Centerpartiet vill se över föräldraförsäkringen för ett mer jämställt uttag och för förbättringar för företagare, bland annat i enlighet med socialförsäkringsutredningens förslag, där samma regler ska gälla för företagare oavsett företagsform, inklusive kombinatörer. Då stärks flexibiliteten och tryggheten, framför allt för kvinnors företagande.

Sverige behöver fler kvinnor som driver företag. Kvinnors företagande påverkas positivt av RUT och LOV. Det ska vara möjligt att driva företag, det vill säga tjäna pengar på sitt företag, även inom kvinnodominerade sektorer som vård, skola och omsorg. Utan privata aktörer inom välfärden blir det mindre chans för kvinnor som arbetar inom offentlig sektor att byta arbetsgivare och därmed att påverka sin lön. LOV, lagen om valfrihet, ger möjlighet att starta välfärdsföretag inom vård och omsorg.

Centerpartiet vill förstärka RUT och LOV ekonomiskt och till att omfatta fler tjänster som köps till hushållen. Ett förstärkt och breddat RUT-avdrag minskar den svarta marknaden. En svart marknad där speciellt utsatta migranter, ofta kvinnor, inte bara utnyttjas till låga löner utan även utsätts för sådant som sexuella övergrepp.

Centerpartiets jämställdhetspolitik bygger på liberal feminism. För oss är feminismen inte bara kvinnors kamp för jämställdhet utan alla människors kamp för friheten att vara den man är och att ta ansvar för de val man gör. Vänsterfeminismens kollektivistiska tvång och plakatpolitik förändrar inte de gamla ojämställda strukturerna från grunden. Centerpartiets väg leder däremot till verkliga resultat för jämställdheten, fler ledande kvinnor, ökad företagsamhet bland kvinnor och ekonomisk frihet för såväl kvinnor som män.

Annika Qarlsson

Riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson (C)

Inger Fredriksson

Ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse

Flodabygdens friskola läggs ner?

Friskolan i Flodafors läggs ner. Jag väljer i rubriken att skriva ett frågetecken efter, för jag är väldigt ledsen över det beslut som tydligen tagits av skolledningen - rektor och friskoleförening. Det var så dystert att läsa detta i lördagens tidning att jag inte ens kunnat förmå mig att blogga om detta. Jag vill nämligen inte tro att det är sant. Anledningen till nedläggningen är, enligt skolans rektor, att skolan har för få elever inför höststarten samt att kostnaden för skolskjutsar knäckt skolan.

Jag hoppas att det ska vara möjligt att hitta någon bra lösning. Alla skolor behövs i Katrineholms kommun. Ja, ja, det låter kanske naivt, men "problemet" är snarare just det - att det är trångt i kommunens skolor redan. Då behövs varenda skola, varenda skollokal och varenda lärare.