tisdag 31 mars 2015

Stig stoppar Stortorgsbygget

Se där, en bra rubrik, som också har viss täckning i texten. I dag skriver nämligen Stig Karlsson, centerpartist från Björkvik och respekterad ledamot av KFAB:s styrelse, i Katrineholms-Kuriren om planerna på bostadsbygget på Stortorget i Katrineholm. Han pekar på de orimliga kostnaderna för bostadsbygget och som inte kan bäras av ett kommunalt bostadsbolag, oaktat det okloka i att bygga ett landmärke på ett torg. Han vädjar om att planerna ska omprövas.

Jag har skrivit många gånger tidigare om planerna för skrytbygget på Stortorget. Jag och Centerpartiet har inget emot att det byggs bostadshus. Vi har inget emot huset i sig, det kan kanske bli väldigt trevligt. Men platsen är helt fel vald. Det är människorna som gör ett torg levande, inte byggnaderna.

Sedan är det en helt annan sak att kommunalråd gärna vill bygga monument som är lagom att inviga till Katrineholms julbileum 2017.

måndag 30 mars 2015

Behöver gruvbolag mediakunskap?

När S/MP-regeringen nominerade nya statliga ledamöter till LKABs styrelse, så åkte förre näringsministern Maud Olofsson ut. Det var en ren politisk markering, som inte handlade om Maud Olofssons kompetens som styrelseledamot, utan som mer tog hänsyn till hur Maud Olofsson agerat som tidigvarande minister i frågan om Vattenfall.

Det är i alla sammanhang viktigt att skilja mellan sak och person. Här gjorde inte regeringen det, utan tillät sig att markera.

Detta ingår i regeringens utnämningsmakt. Men när sedan de nya ledamöterna ska utses blir valet än mer märkligt. Före detta TV-chefen Eva Hamilton föreslås. Det kanske inte finns så många kvinnor med "gruvlig" erfarenhet av välja mellan. Men frågan som uppkommer är om det ett gruvbolag saknar mest är kompetens inom media? Visst besitter Eva Hamilton kunskaper i ledarskap, men är det avgörande meriter för en plats i LKABs styrelse. Särskilt som en av dem som hon ska ersätta varit gruvminister...

söndag 29 mars 2015

Så mycket bättre...

Dagens nyhetssläpp av regeringens vårändringsbudget handlar om skolan. Jag hör statsministern tala i raderna i Dagens Nyheter. Det låter nämligen som något som Stefan Löfven skulle kunna läsa upp från en talarstol - i riksdgen, i Almedalen eller på ett möte 1 Maj.

Jag tänker också att det skulle gå att byta ut "lärare" mot "läkare" och talet (artikeln) skulle ha fungerat lika bra.

De är nog något på spåren, regeringen...

lördag 28 mars 2015

Granetins avhopp gammal nyhet

Lokaltidningen skriver i dag att oppositionsrådet i Vingåker, före detta moderaten Timo Granetin blir vilde. Det är ingen nyhet. Att han skulle hoppa av har varit känt i Vingåker ungefärligen en månad, skulle jag tro, eftersom jag fick reda på det för tre veckor sedan.

Men bortsett från det, så är avhoppet intressant. Frågan är förstås störst internt i Moderaterna. Vem kan man lita på? Hur tar partiet fram nya ledare? Stöttas ledarna eller störtas de?

Men nästan lika stor måste den vara bland oppositionen. Hur ska de nu opponera och ha insyn, om den givna platsen innehas av en person som inte längre har något mandat? Kommer Granetin verkligen att vara en vilde? Kommer han inte snart att gå över till att företräda ett annat parti? Det ligger absolut i farans riktning. Frågan är mer vilket parti som skulle våga att satsa på att rehabilitera en vilde för att närma sig makten? Och, om Granetin väljer att sitta kvar och försöka fullgöra sitt uppdrag, då behöver han ha tjock hud och varm klädsel. För jag kan inte tänka mig att någon politisk företrädare vill samarbeta med någon som man inte kan lita på och som kanske inte heller företräder någon mer än sig själv. Det lär kunna bli frostiga sammanträden fortsättningsvis i Vingåker.

Men Vingåkerspolitiken kan också överraska. Granetin skulle mycket väl kunna gå från moderat via vilde till något av de nyare partierna på den politiska arenan i Vingåker. Vilket som, är det de moderata väljarna som är mest lurade.

Min favorit till Årets butik

Om tre veckor är det dags för Katrineholmsgalan. Det är viktigt att fira alla framgångar. (Det är därför som vi firar minsta att-sats i Centerpartiet med att gå på lokal... Även om det nu inte alltid är så att någon lämplig restaurang är öppen när det kommunala beslutet väl är fattat och har gått vår väg.)

På Galan ska bland annat utses Årets butik. Min favoritbutik bland de nominerade är Landet i Centrum, där Peter Alvin startat en matbutik med riktig köttdisk samt en mängd närodlade produkter.

Om jag inte kommer att skriva så mycket på bloggen framöver, så beror det på att jag håller tummarna för fullt...

fredag 27 mars 2015

Jag har sparat 563 kg koldioxid

Spelar det roll vad jag och du gör för miljön? Jo, det gör det. Mina tågresor har sparat 563 kg koldioxid jämfört med om jag hade tagit bilen.

Sådan information vill jag ha mer av, även om just denna information kommer från SJ, som har intresse av att fler tar tåget.

torsdag 26 mars 2015

(S) gynnar storskaligt

En av gårdagens stora nyheter, som för min del hamnade i skuggan av kommunstyrelsens sammanträde, var att S/MP-regeringen halverar ROT-avdraget för att köra igång med subventionskarusellen för att öka bostadsproduktionen. Mycket kan sägas om detta. Jag nöjer mig med att konstatera att Socialdemokraterna gynnar storskaligt, det vill säga de stora byggbolagen som knappast tar sig an mindre renoveringsuppdrag för privatpersoner. En byggnadsarbetares insatser har alltså olika värde.

onsdag 25 mars 2015

Om ersättare och öppenhet

Nu blev det en överskrift igen. Det handlar dock om ett av ärendena på dagens kommunstyrelsesammanträde i Katrineholm. Kommunstyrelsen ska besluta om nya bolagshandlingar för att styra det gemensamma bolaget Sörmland Vatten och Avfall AB. Förändringarna är allt annat än kosmetiska. Det handlar bland annat om att banta styrelsen och ta bort ersättarna (suppleanterna). Konsekvenserna av detta blir att färre får insyn i bolagets verksamhet. Förändringarna innebär också att bolagets öppenhet blir mer sluten, det vill säga att offentlighetsprincipen inte kommer att finnas uttalad längre i bolagsordningen.

Båda förändringarna innebär klara försämringar, som inte Centerpartiet kan stå bakom. Demokrati och öppenhet är styrkor, inte svagheter.

tisdag 24 mars 2015

Skrytbygget är dyrköpt

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om skrytbygget på Stortorget, som majoriteten tycks vilja bygga till vilket pris som helst. Artiklarna i tidningen handlar om att det vinnande bidraget inte följde tävlingsreglerna i arkitekttävlingen, men att det utsågs trots detta.

KFAB:s VD får lov att tala om att det är samhällsbyggnadsförvaltningen som tagit initiativ till och utformat tävlingen, vilket samhällsbyggnadschefen Lars Hågbrandt förnekar. Ord står där mot ord.

Sant är dock att huset, skrytbygget som jag brukar kalla det, är dyrköpt. Detta landmärke får absolut inte drabba KFABs hyresgäster eller äventyra bolagets förmåga att sköta kommunens verksamhetslokaler.

Centerpartiet har hela tiden varit tydliga med att det är fel att placera ett hus på Stortorget och försvåra torgets användning. Det är människorna som gör ett torg levande, inte olika byggnader.

Det är bara att hoppas att kommunledningen kan göra en pudel och ombestämma sig.

söndag 22 mars 2015

Våffeldags

I dag firas Jungfru Marie bebådelsedag, Vårfrudagen eller våffeldagen, som den har blivit på senare tid. Jag firar med Centerkvinnorna i Stora Malm genom att bjuda på våfflor efter gudstjänsten i Stora Malms kyrka klockan elva. Välkomna!

lördag 21 mars 2015

398 sidor

Det är inga problem att veta vad helgläsningen består av. 398 sidor med kommunstyrelsehandlingar väntar!

torsdag 19 mars 2015

Maktfullkomligheten uppmärksammas

Katrineholms-Kuriren skriver i dag på ledarplats om det märkliga att "majoriteten" tar allt i kommunpolitiker i Katrineholm. Exemplet får bli valet av bolagsstyrelse och revisorer vid måndagens kommunfullmäktige. Det är helt i linje med de inlägg jag gjort här tidigare på min blogg.

Tilläggas kan möjligen att vi i Centerpartiet inte alls är omöjliga när det gäller att fira politiska segrar och att vi gärna låter andra politiker från andra partier delta. Självklart betalar var och en själv!

onsdag 18 mars 2015

En särskild sorts demokrati

I Katrineholm styr som bekant Socialmoderaterna. De har ungefär två tredjedelar av mandaten i kommunfullmäktige. De kan i princip besluta hur de vill, utan att ta hänsyn till någon. Så sker också.

I måndags beslutade kommunfullmäktige att kommunens bostadsbolag och dess industrifastighetsbolag, KFAB respektive KIAB, ska granskas av majoritetens föreslagna revisorer. De Socialmoderata majoriteten hade som av en händelse valt ut två revisorer att utföra detta uppdrag. Båda är kommunrevisorer, men det var inte de här två som revisorerna inom sig hade valt. Den ordinarie revisorn, Marita Bengtsson, hade dessutom till bara för en mandatperiod sedan haft uppdraget som ordförande i KFAB.

En väldigt olycklig nominering, menade jag, Centerpartiet och övriga oppositionen bestående av Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Hur ska man seriöst kunna granska en organisation som man tidigare har arbetat för? För även en styrelseordförande måste ju se till bolagets bästa.

Att Marita Bengtsson (S) tidigare varit ordförande såg den tilltänkte ordföranden Fredrik Olovsson (S) närmast som en merit! "Då känner hon ju bolaget".

Ja, visst råder det en särskild sorts demokrati i Katrineholm. Här styrs vi ytterst av vad Arbetarkommunen har bestämt och vad Moderaterna har anpassat sig till.

Det är lite olika.

tisdag 17 mars 2015

Firar liten framgång

Vid gårdagens kommunfullmäktigesammanträde i Katrineholm insåg även Socialmoderaterna att det var fel att göra val till styrelsen för Sörmland Vatten och Avfall AB när inte ärendet är färdigberett. Det fanns nämligen inga beslut om att det inte ska finnas ersättare i bolagsstyrelsen. Gällande bolagsordning säger att det ska finnas det.

Gör om och gör rätt.

Så det blev återremiss för vidare beredning. En liten seger och en anledning att fira!

måndag 16 mars 2015

Varför så tyst om kvinnokonferensen i New York?

Den 9-20 mars samlades FN:s medlemsstater och hela världens kvinnorörelse i New York för den 59:e kommissionen för kvinnors rättigheter. Under rubriken Beijing+20 utvärderade konferensen vad som hänt med kvinnors rättigheter runt om i världen sedan den senaste kvinnovärldskonferensen hölls i Peking 1995

I drygt en vecka har FN:s kvinnokommission i New York pågått. I de medier som jag följer, främst Katrineholms-Kuriren och Dagens Nyheter, har jag inte läst en rad om detta. Visserligen är det förtrupperna som har varit på plats, men ändå, varför får inte denna viktiga händelse någon uppmärksamhet?

På Facebook, däremot, har jag kunnat följa svenska och internationella kvinnors insatser för att kvinnors rättigheter ska tillgodoses. Det är lite som att dansa jenka - det är hopp framåt och bakåt för att det sedan ska gå framåt igen.

Fullmäktige med nya val

Ikväll är det dags för kommunfullmäktige i Katrieholm igen. Det blir tätt på given ibland. Om det inte hade varit en hel del viktiga val som måste göras, så hade detta ordinarie marssammanträde ställts in.

Nu får vi se hur det går med valen. Jag har sedan tidigare bloggat om det jäviga i att göra Marita Bengtsson till revisor för KFAB och KIAB.

fredag 13 mars 2015

Om alkohol, jäv och mutor

En rubrik ska alltid ha täckning i texten. I alla fall om det är en bra rubrik. Den här är inte bra, men har tyvärr täckning.

För 14 dagar sedan hade vi sammanträde med kommunfullmäktige i Katrineholm. Ett av ärendena handlade om vad som gäller för representation, mutor och jäv. Det blev dock mest en debatt om alkohol.

På måndag är det kommunfullmäktigesags igen. Den här gången ska vi göra olika val. Ett av valen är att utse kommunrevisor till kommunen fastighetsbolag KFAB.

Andra gånger har revisorerna inom sig utsett vem som ska göra vad. KFAB har under de senaste fyra åren granskats av Ebba Weijber som lika troget varje år har omtalat att underhållsnivån är för låg.

Inför valen på måndag har majoriteten, eller Socialdemokraterna, nominerat kommunrevisor Marita Bengtsson(S).

Det är en olycklig nominering. För det första kan majoriteten, eller Socialdemokraterna, inte gärna peka med hela handen och välja ut vem som ska granska vad. Det borde rimligen revisorerna få besluta inom sig. Att det rör sig om bostadsbolagen medför inget undantag.

Men än värre är risken för jäv. Det är bara fyra år sedan Marita Bengtsson själv var ordförande för KFAB. En del av de styrelseledamöters arbete som hon ska granska har hon själv haft kontakt med som ordförande för KFAB. Likadant är det med en stor del av de anställda.

Det kanske inte är olagligt, men det är definitivt onödigt och olämpligt.

Låt någon annan revisor ta sig an KFAB. Det vinner bolaget, kommuninvånarna och hyresgästerna på.

torsdag 12 mars 2015

Knappast en persons verk att lösa mediepolitiken

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade igår enmansutredaren Anette Novak. Novak ska utreda "En mediepolitik för framtiden".

Någonstans skaver det. Hur ska en person, naturligtvis försedd med en stab av medarbetare, fixa det som inte gjorts tidigare? Och så var det det där med "politik". Kan det bli politik utan att partier och politiker finns med? Media har och ska spela en viktig roll i en demokrati. Media har ett granskande uppdrag OCH ett uppdrag att bidra till yttrandefrihet och mångfald genom att ge många röster möjlighet att höras. Hur stöttas detta? Det kan inte bara handla om att lägga papperstidningarna i återvinningen för slutförvaring och släppa fram de digitala medierna med ett förändrat presstöd.

Huvudsyftet måste vara att laga till en mediepolitik som uppfyller de demokratiska värdena. Det är inte alldeles säkert att ökad digitalisering är svaret på detta.

Svart 11 mars

Gårdagen var en svart dag. 460 jobb försvinner från Ericsson i Katrineholm. Jag som gruppledare för Centerpartiet fick information om detta av kommunalråden på Gröna kulle. Nu gäller det att vi alla på de sätt vi kan försöker stötta för att hitta nya jobb för att ersätta de som har gått förlorade. Det blir inte någon enkel match, men kommunen vet i alla fall mer om vad som behöver göras idag än vid storvarslen för snart 15 år sedan.

onsdag 11 mars 2015

Tempo, tempo, tempo!

Tänkte att det var en dag som skulle innebära en del logistik mellan sammanträdena. Nu blir det lite extra tempo, eftersom ytterligare ett möte lades in i programmet.

Men det ska nog gå att hinna med en sväng till Strängnäs för ett FINt stiftsmöte innan det är dags för sammanträdet med kyrkofullmäktige i Katrineholmsbygdens församling. Det är bara att GASa på! (Gemensamt Administrativt System...)

tisdag 10 mars 2015

Back backar hem

Lite tråkigt är det allt att läsa i lokaltidningen att Vänsterpartiets Lotta Back lämnar lokalpolitiken. Det har varit mycket Back, Vänsterback, i kommunpolitiken i Katrineholm. Först var maken Jan-Erik gruppledare och höll ställningarna. Sedan efterträddes han som ledare av hustrun Lotta.

Nu lämnar Lotta Back Katrineholm för ett hus på landet i Bettna och då är hon inte längre valbar för några uppdrag i Katrineholms kommun.

Jag har uppskattat Lotta Back som varit tydlig i sitt lågmälda sätt att driva politiken framåt, men jag förstår hennes längtan till landet.

måndag 9 mars 2015

Samtal om kvinnors villkor i politiken

I går firades Internationella Kvinnodagen. Dagens Nyheter uppmärksammade dagen bland annat med ett panelsamtal om kvinnors villkor i politiken, där Annie Lööf (C), Gudrun Schyman (Fi), Marita Ulvskog (S) och Birgitta Ohlsson (Fp) medverkade. Mycket tänkvärt sägs som tål att upprepas.

Sängperspektivet saknas

Katrineholms-Kuriren uppmärksammar i dagens ledare förslaget om att skärpa kommunernas betalningsansvar för äldre som blir kvar på sjukhus när de anses vara medicinskt färdigbehandlade. Jag bloggade om detta förslag tidigare.

Tyvärr gör ledarskribenten ett vanligt fel i texten. Perspektivet är samhällets, inte den person som ligger i sängen och som måste lämna den. Den som befinner sig i sängen tycker säkerligen att det känns tryggt att vara i sjukhusets vård någon dag extra, eftersom den inte känner sig färdigbehandlad och förmodligen inte har en aning om vad som väntar efter hemgången från sjukhuset.

Det här perspektivet måste man också se och vara medveten om. Vad som är bäst för samhällsplånboken är inte nödvändigtvis det bästa för den enskilde.

söndag 8 mars 2015

Dags bojkotta Turkiet

Gick min söndagspromenad på Internationella Kvinnodagen med Godmorgon, världen i öronen. Det var som alltid intressant och bitvis också underhållande. Tills jag vid Gatstuberg och i jämnhöjd med Skogskapellet och skogskyrkogården lyssnade till inslaget om den uppmärksammade våldtäkten och mordet av en kvinnlig student som åkte buss i Turkiet. Kvinnan var den sista resenären i bussen. Hon våldtogs och slogs med järnrör tills hon dog, eftersom hon gjorde motstånd. Därefter kapades hennes händer.

Orden tar som vanligt slut. Detta händer i ett land som verkar vilja bli medlem i EU. Detta händer i ett land som inte ligger längre bort än att många svenskar åker dit för att sol- och badsemestra.

I radioinslaget talades också om att mördande män i Turkiet slipper stränga straff "därför att det skulle kunna förstöra deras karriärer".

Det handlar om mänskliga rättigheter. Om kvinnors rättigheter.

Turkiet måste, precis som andra länder där förtryck och övergrepp av kvinnor sker, visa världen vilka värderingar som ska vara ledande.

För egen del tänker jag bojkotta Turkiet.

torsdag 5 mars 2015

Sätt den äldre i centrum

P1 Morgon tar upp problemet med att många sjukhussängar tas upp av medicinskt färdigbehandlade patienter. Oftast handlar det om äldre människor som inte har någon annan vård ordnad för sig. De är liksom varken friska eller sjuka, men alldeles för dåliga för att klara sig på egen hand och utan någon annans omvårdnad.

I radioinslaget får Maj Rom uttala sig med sedvanlig klokhet. För det handlar om att se människan, inte att börja i plånboksfrågan. Många äldre skulle må mycket bättre om de kunde få behandling på plats, i sitt hem, oavsett om det är i vanliga "hemma" eller på ett boende med service. Att förebygga är att föredra och att försöka minimera flyttningarna av multisjuka äldre.

Men ibland är sjukhusbehandling oundviklig. Då finns det också mer att göra, exempelvis att skriva ut patienterna under hela dagen, så att transportkedjan hinner med. Då handlar det om ren logistik och om att se till att "flyttkedjan" fungerar - att det finns lämpliga bilar och personal för transporten, eller anhöriga, och att det också är möjligt att ta emot personen bra när den väl kommer hem.

Visst kan det vara så att kommunen saknar platser, men det kan knappast gå att begära att kommunen ska ha tomma platser som väntar utan minsta framförhållning. Det är rimligt att den vårdplanering som ska göras innehåller några dagars marginal.

onsdag 4 mars 2015

Nu har jag valt biskop!

Dagens första och största ärende var att välja ny biskop till Strängnäs stift, när nuvarande biskopen Hans-Erik Nordin lägger ner biskopsstaven i höst.

Det fanns tre kandidater att välja mellan och två av dem stod i en klass för sig. Vem jag valde? Jo, eftersom båda var bra kandidater med mycket kompetens följde jag mitt centerkvinnohjärta.

Den som blev vald, med övertygande starkt stöd, var nuvarande domprosten Johan Dalman.

tisdag 3 mars 2015

Riktigt roligt

Dagens ledare i Katrineholms-Kuriren tar upp den demokratiska situationen i Katrineholms kommun. Utgångspunkten är Centerpartiets motion om att kommunen ska införa medborgarförslag för att ge alla invånare möjlighet att komma till tals.

Riktigt skoj att vårt arbete uppmärksammas och det är nog därför som jag är så glad på bilden som illustrerar ledarartikeln...

Man kan ändra sig

Vid gårdagens fullmäktige i Katrineholm visade det sig att man kan ändra sig. Alltså Socialmoderaterna gjorde en kovändning och tog till sig kritiken från oppositionen att dokumentet om kommunens arbete mot våld i nära relationer ska vara könsneutralt, eftersom våldet kan utövas och drabba såväl kvinnor som män, tyvärr.

Pat Werner (S) fick uppdraget att berätta att dokumentet ska förändras så att Socialstyrelsens nya definitioner förs in.

Med detta sagt blev det inte någon strid om dokumentet, som kunde antas i total enighet.

måndag 2 mars 2015

Vi möts igen... i fullmäktige!

Hela februari har gått utan att kommunfullmäktige i Katrineholm har samlats. Men ikväll är det dags för årets andra sammanträde. På programmet finns flera beslut som berör den politiska organisationen, där majoriteten vill ta bort ersättarna i de kommunala bolagen, vilket minskar mindre partiers insyn i verksamheten. Det finns också ett ärende om hur kommunens arbete mot våld i nära relationer ska gå till. Här vill vi i oppositionen att dokumentet ska vara könsneutralt, eftersom utövaren och offren tyvärr kan vara både kvinnor och män. Det går inte att blunda för detta och det vill vi ha en ändring på.

Kritiken kan inte dödas

Oppositionsledaren Boris Nemtsov sköts brutalt till döds i Moskva för några dagar sedan. Dådet var tydligt avsett att tysta en regimkritiker. Ansvaret för mordet måste läggas på president Vladimir Putin. Även om han inte direkt har blod på sina händer, så har Putin skyldigheten att se till säkerheten i sitt land.

I ett demokratiskt land finns det yttrandefrihet och ett rättssystem som fungerar med polis och domstolar. I Ryssland saknas mycket. Det viktiga nu är att kritiken mot regimen inte kan dödas. Stater och enskilda måste föra kritiken och motståndet vidare. För kritiken kan inte dödas.

Matilda Plan guld värd

Det händer så mycket sorgligt i världen, så det är roligt att få börja dagen med en hyllning. Jag är jättestolt som Katrineholmare över Matilda Plan. Matilda Plan är redan världsmästare och världens bästa försvarsspelare - i bandy!

Hon är guld värd och jag önskar henne lycka till även i fortsättningen.

söndag 1 mars 2015

Vissa kval om biskopsval

Igår var det utfrågning i Eskilstuna med de tre biskopskandidaterna som ställer upp för att bli ny biskop i Strängnäs stift. De tre är Elisabeth Christiansson, Cristina Grenholm och Johan Dalman.

Alla tre "grillades" mycket skickligt av journalisten Kerstin Brunnberg och prästen och teologie doktorn Jonas Eek.

Två kandidater utmärkte sig särskilt och det är Cristina Grenholm och Johan Dalman. Båda blir bra och det ger mig vissa kval att välja rätt.

Centerkvinnan Märta Leijons kamp för att kvinnor ska få ha prästämbetet är ett tungt argument för mitt slutgiltiga val. Men jag ska inte lämna min valsedel förrän på onsdag. Det finns fortfarande tid att tänka så att valet blir rätt.