torsdag 26 februari 2015

Ja, årsmöte nummer fyra!

Ikväll är det dags för årsmöte nummer fyra. Det är Centerpartiets kommunkrets i Katrineholm som håller årsmöte på Sandbäcksgården i Katrineholm. Kvällens dragplåster är Eskil Erlandsson. Hoppas att vi blir många!

onsdag 25 februari 2015

Det blir nog ett snabbt möte...

Dagens program innehåller sammanträde med kommunstyrelsen i Katrineholm. Föredragningarna är korta och beslut väntas direkt efter lunch. Gissar att det kommer att gå snabbt. Det är visst något VM som pågår...

tisdag 24 februari 2015

En gulddag!

Vissa dagar ter sig gråare än andra. Så glimmar det till. Charlotte Kalla tar guld i Skid-VM! Dagen får guldkant, nej, det blir helt enkelt en gulddag! Grattis, grattis, grattis!

måndag 23 februari 2015

Grymt, sa grisen!

Hör på radion om hur danska grisproducenter gör processen kort med klena smågrisar. Inget klem med dem alls, bara rätt i cementen.

Samtidigt mal tanken i bakhuvudet; hur gör svenska grisproducenter? Kallar de på veterinär? Ger de smågrisarna en andra chans om de är skadade och mindre livsdugliga?

Jag tror att det kommer att bli fler reportage om detta. Det verkligt väsentliga är att alla djur som vi har hand om ska ha det bra. Grisar ska kunna ha knorr på svansen och vi ska också vara rädda om vår svenska, goda djuromsorg.

söndag 22 februari 2015

Ingen Studie-Cirkel direkt

Ikväll blev det bio. Cirkeln var inte direkt någon studiecirkel, men det var en ganska stark film ändå. Så på hemvägen såg jag mig omkring lite extra. Men någon fullmåne var det inte tal om, bara en stjärnhimmel.

Kan just tro att Cirkeln kommer att få många att gå på bio, men de flesta är nog något yngre än vad jag är.

lördag 21 februari 2015

All publicitet är god publicitet?

I dag väljer Katrineholms-Kuriren att publicera vad politikerna i kommunstyrelsen hade för årsinkomst 2013. Alltså det är de nyvalda politikernas inkomster från år då de kanske inte alls var politiskt aktiva. Skulle inkomsterna vara jämförbara, så borde tidningen ha väntat till taxeringen för 2015 är klar. Det är förstå då som det går att utläsa vad politikerna har tjänat under de år som de tjänstgjort som politiker.

Jag hamnar ungefär mitt i inkomstligan på en sjätteplats med en taxerad inkomst på drygt en halv miljon. Förklaringen till det goda året är enkel. Jag tjänstgjorde under två och en halv månad i riksdagen och jag jobbade också intensivt med mitt företag. 2013 var med andra ord ett mycket bra år inkomstmässigt sett.

Men, jag får väl säga som Bert Karlsson - "All publicitet är god publicitet".

fredag 20 februari 2015

Kriminalisera mobbning

Insändaren om mobbning var införd i Sörmlandsbygden igår och är med i ett "mobbningspaket" i Katrineholms-Kuriren idag. Här följer insändaren i sin helhet:

"Mobbning, trakasserier och kränkande särbehandling är allvarliga samhällsproblem som drabbar både våra barn och unga i skolan, men även vuxna på arbetsplatser.

Mobbning består ofta av olika brott som förtal, ringa misshandel, skadegörelse och liknande, där brotten var för sig inte straffas så hårt. Men för den som drabbas handlar det oftast om en lång plågotid. Centerkvinnorna och Centerpartiet vill därför att mobbning ska kriminaliseras.

Mobbning är tyvärr inget nytt vare sig på skolor eller på arbetsplatser. Det som är nytt är att med den nya tekniken kan mobbningen pågå dygnet runt. Det finns inte längre någon fredad zon. Detta gör det än viktigare att ta nästa steg för att kriminalisera mobbning.

Centerkvinnorna och Centerpartiet kräver att mobbning kriminaliserar på liknande sätt som brottet grov kvinnofridskränkning. Det är alltså en samlad bedömning som ska ligga till grund för straffet. Vi vill se stärkta sanktioner mot skolor och arbetsgivare som väljer att blunda för mobbningen. Dessa krav bör föras in i skollagen och i arbetsmiljölagen.

Men hårdare straff räcker naturligtvis inte. Vi måste på alla plan se till att förebygga och förhindra mobbning på arbetsplatser och skolor. Mobbning ska aldrig accepteras.

Inger Fredriksson
Stora Malms Centerkvinnor"

torsdag 19 februari 2015

Islossning i momsfrågan?

Jag har tidigare skrivit här på min blogg om det idiotiska i att momsbelägga ideella organisationers hjälpverksamhet. Nu tycks det vara en viss islossning på gång. Finansminister Magdalena Andersson (S) har antytt att frågan kan lösas under våren.

Islossningen är naturligtvis positiv. Det visar att opinionsarbete lönar sig. Men det märkliga är ju att debatten alls kommit upp. Det borde vara självklart att idéell verksamhet inte ska momsbeläggas. Tänk alla skolklassers försäljning. Tänk alla skördeauktioner. Tänk längre. Det måste finnas rim och reson också i skattelagstiftningen.

onsdag 18 februari 2015

Sent får den late bråttom...

Ja, så säger ordspråket. Men jag dementerar å det kraftigaste att jag är lat. Sen med att blogga är jag definitivt! Men det har också varit en aktiv dag, där jag har varit i Flen för att planera en kyrkodag i maj, då Centerpartiet i Strängnäs stift har förmånen att få besök av Margareta Andersson. Snart kommer kallelsen...

Mellan hanterandet av Kallelsen har jag överlagt med två trevliga Centerkvinnor. Viktigt, riktigt och nödvändigt. Så lat har jag inte varit, jag har bara inte haft tid att sköta min blogg.

Bot och bättring utlovas.

tisdag 17 februari 2015

Hurra, hurra Forssjöhallen 30 år

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om sporthallen i Forssjö som firar 30-årsjubileum. En av de mycket drivande bakom hallens tillkomst är Rune Öhlin, som också uttalar sig i artikeln.

Det låg många arbetstimmar bakom denna byggnad. Rune Öhlin var mycket drivande i detta och jag vet att han gjorde stora personliga uppoffringar för att få se bygget förverkligat. Han har exempelvis berättat att han valde mellan att köra in det torra höet och att gå på ett avgörande möte för sporthallsbygget. Han valde sporthallen och det kom regn.

Men hallen står där den är och används flitigt. Tack alla eldsjälar som jobbar vidare för saker som vi tror på. Det är samhällets sak att uppmuntra så att eldsjälarna orkar arbeta vidare.

måndag 16 februari 2015

Årsmöte nummer tre

I går var det årsmötesdags igen. Den här gången styrdes färden till Julita Centerparti och Centerkvinnor som höll årsmöte hos Anita och Göran Karlsson i Källarboda. Det var ett gäng frågvisa medlemmar som träffades för att lägga 2014 till handlingarna och planera för 2015. Dessutom bjöds det på god fisksoppa samt kaffe med banantårta.

lördag 14 februari 2015

Alla hjärtans dag bäst att fira i Katrineholm

På Alla hjärtans dag handlar det mesta om hjärtan på något sätt. På Dagens Nyheters debattsida beskrivs den svenska hjärtsjukvården i inte allt för smickrande termer. Samhället borde vara bättre på att förebygga. Vi borde äta sunt och röra oss mer. Allt det där som vi vet. Egentligen.

Men så läser jag illustrationen om var hjärtsjukvården är som bäst. Först läser jag Danderyd. Sedan läser jag Karolinska... Det är bara det att det står inte Karolinska, det står Katrineholm! Kullbergska sjukhuset i Katrineholm toppar Swedehearts kvalitetsindex! Bäst i test tillsammans med Danderyds sjukhus. Så vi kan lugnt fira Alla hjärtans dag i Katrineholm. Vi, för det är alltid vi när det handlar om något positivt, är helt enkelt bäst på hjärtan!

Bolagets bästa

Det låter som om det var Systembolaget, men det är Aktiebolagslagen som säger att en ledamot i en bolagsstyrelse alltid ska arbeta för bolagets bästa.

Därför blir det lite konstigt när regeringen (=näringsdepartementet) vill byta ut Maud Olofsson som styrelseledamot i gruvbolaget LKAB. Anledningen sägs vara Maud Olofssons vägran att infinna sig till Konstitutionsutskottets utfrågning.

Det är så otroligt långsökt som motiv. Det vore bättre om regeringen sa som det var: "Vi gillar inte Maud Olofsson, hon har fel partibok. En person med rätt partibok behöver den här platsen för sin försörjning."

Fast så säger man förstås inte.

Vad det inte något om "bolagets bästa"?

torsdag 12 februari 2015

Överlägger på Stjärnholm

Fakirveckan, som är osedvanligt välfylld med möten, går vidare. I dag och imorgon väntar gemensamma överläggningar mellan domkapitlet och stiftsstyrelsen på Stjärnholm. Det kommer att bli intressant, vi ska bland annat fördjupa oss i hur barnens synpunkter bättre ska kunna tas tillvara i Svenska kyrkans beslut. Viktigt att det blir resultat som verkligen gynnar barnen.

En kandidat klar

Kristdemokraterna söker ny ledare. Det ska ske genom en relativt sluten process. Nu ser det dock ut som om kandidaterna börjar klarna. Partisekreterare Akko Ankarberg har räckt upp handen och sagt att hon vill bli partiledare. Det är bra. Ett frimodigt parti har företrädare som inte räds att ta ansvar. Sedan är det förstås en process innan någon blir vald. Men en förutsättning för ett gott val är att det finns kandidater.

tisdag 10 februari 2015

Biskopsvalet inlett

Vissa veckor innehåller fler sammanträden än andra. Den här är en sådan. Igår var huvudnumret att åka till Parken Zoo för att tillsammans med cirka 500 andra elektorer från Strängnäs stift inleda processen att utse en ny biskop efter Hans-Erik Nordin, som nu går i pension.

Första momentet var att nominera kandidater och sedan rösta på dem för att se om de samlar tillräckligt stöd för att gå vidare till Ansvarsnämndens behörighetsprövning. Det klarade samtliga av de tre kandidater som föreslagits, nämligen Johan Dalman, Cristina Grenholm och Elisabeth Christiansson.

måndag 9 februari 2015

Vargsverige ser olika ut

Lyssnade i efterhand på vargdebatten mellan miljöminister Åsa Romson (MP) och Centerpartiets Anders W Jonsson. Det är tveklöst så att de framför synnerligen skilda uppfattningar. Åsa Romson utgår från att Sverige ser lika ut och att en central vargkommitté vet vad som blir bäst.

Centerpartiets syn är att de lokala förutsättningarna ska få genomslag inom en nationell bedömning av storleken på vargstammen. Det är en oerhört stor skillnad i syn. Vi vet att Sverige ser olika ut. Då kan inte vargpolitiken vara lika i vargfria områden som i områden där det finns varg. Svårare än så är det inte.

söndag 8 februari 2015

Dags för årsmöte nummer två

Årsmötessäsongen inleddes i Gnesta i januari. Nu är det dags för årsmöte nummer två med Stora Malms Centerkvinnor. Där är jag kassör och revisorerna har föreslagit att kassören och styrelsen beviljas ansvarsfrihet. Får nu se om årsmötesdeltagarna tycker detsamma.

lördag 7 februari 2015

Vad hinner kameran se?

Övervakningssamhället kan snart vara här även när det gäller våra äldre. Katrineholms-Kuriren skriver om vård- och omsorgsförvaltningens planer på att införa kameraövervakning av vissa äldre.

Jag må säga att jag känner olust inför detta. Visst finns det redan i dag larm på vissa särskilda boenden som gör att personalen kan upptäcka om personer ger sig ut på egen hand när de inte ska det. Men här skulle det handla om att kameran skulle ersätta ett personligt besök.

Vad skulle kameran se? Skulle den upptäcka att sängen var tom och dra slutsatser av det? Jag tror att de flesta som är så dåliga att de behöver besök nattetid, också behöver den hjälpande handen eller de hjälpande händerna. Jag tror inte att kameraövervakning kan ersätta detta eller skapa mer trygghet än ett vanligt larm. Det kommer i alla fall att ta lika lång tid att agera på vad man har sett, som om det hade inkommit ett vanligt larm.

Men om tekniken används i förebyggande syfte, för att skapa kontakt och därmed kunna öka tryggheten, då kan jag kanske tänka mig den här utvecklingen. Men knappast som en ersättning för omvårdnad.

Ta vara på ideella insatser

I dag skriver jag tillsammans med oppositionspolitiker från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna om att kommunen ska uppmuntra ideella initiativ som Vinternatt 3.

Jag och Centerpartiet vill inte att Katrineholm ska bli känt som kommunen med det stenhårda kommunalrådet som avvisar alla som inte passar in i "Gröna kulle"-mallen.

fredag 6 februari 2015

Nattmangling

Om jag hade hållit på en stund till så hade det blivit nattmangling. Mangling håller på att få en ny renässans. Den som manglar eller stryker sina kläder gör en viss miljönytta. Dels blir plaggen något mer smutsavstötande, dels slätar det till ytan så att inte pyttiga fibrer lossnar från plaggen och tar sig ut i naturen.

Så att vara huslig i tvättstugan lönar sig. Huruvida den totala miljöekvationen går ihop, återstår dock att se.

torsdag 5 februari 2015

Heja Anita!

Dagen börjar bra, när jag får läsa Anita Karlssons insändare om giftfri vardag för våra barn i Katrineholms-Kuriren. Det är bra att vi i Centerpartiet säger som det är. I Socialmoderaternas Katrineholm får barnen vänta på en giftfri miljö.

onsdag 4 februari 2015

Snösvängen

I lokaltidningen ägnar sig insändarskribenter åt att klaga på snöröjningen. De kan ha både rätt och fel. Med mycket snö är det inte alldeles lätt att hinna med att röja överallt. Den som kör bil är inte den som har störst anledning att klaga. Föraren ska alltid anpassa farten efter väglaget. Man får inte sladd, man skaffar sig sladd, som min teorilärare sa under körkortsutbildningen.

De som verkligen har anledning att klaga är de som behöver använda rullstol eller rullator. De har mycket svårt att ta sig fram på isiga eller moddiga trottoarer och vägbanor. Alternativet är att inte ge sig ut och att isolera sig vintertid.

Men om detta skrivs inte så många insändare.

tisdag 3 februari 2015

Baylan och kärnkraften kvar?

I radions ekosändningar säger energiminister Ibrahim Baylan (S) att kärnkraften ska vara kvar till 2045.

Det är onekligen en ny riktning för energipolitiken. När Alliansregeringen slöt energi- och klimatöverenskommelsen så var inriktningen att avveckla kärnkraften genom att utveckla alternativen och låta kärnkraften bära sina egna kostnader. Det har varit en framgångsrik linje.

Att den nya regeringen inte gillar den här linjen har inte varit någon hemlighet. Stefan Löfven (S) ville inte diskutera Energimyndighetens rapport med Annie Lööf i den TV-sända partiledardebatten. "Det var bara käbbel".

Nu ska denna rapport ligga till grund för de energisamtal som ska föras i vår. Men med Baylans uttalanden blir samtalen komplicerade, för att uttrycka det diplomatiskt.

Dessutom borde hans uttalanden göra klimatet frostigt på Miljödepartementet, där Baylan är Romsons överrock. Eller om det nu är tvärs om? Så frågan är vem som lever längst; energiminister Baylan eller hans uttalanden om att kärnkraften ska vara kvar? Båda borde vara svårsmälta att acceptera för Miljöpartiet.

Satsa intensivt på barnen

Centerpartiets rapport för närodlad integration presenterades i samband med kommundagarna i Norrköping. I 20 olika punkter läggs förslag som skulle förbättra för dem som kommer nya till Sverige.

En av punkterna är att satsa på intensivkurser i svenska för alla nyanlända barn. Det kan låta tufft, men det är välkänt att barn har de bästa förutsättningarna för att lära sig nya språk. De ska då självklart också ha bra stöd för att snabbt kunna lära sig språket och komma ikapp med sina jämnåriga i Sverige.

Centerpartiet vill att denna utbildning ska bekostas av staten och finnas i alla kommuner, antingen på plats i en lokal skola eller via fjärrundervisning. Dessa introduktionsklasser ska använda sig av en nationell pedagogik för intensivlärning av svenska, med förebild från framgångsrika exempel inom Sverige och på internationella skolor som lyckas med snabb språkinlärning.

Ett mycket bra förslag, tycker jag.

måndag 2 februari 2015

Uppskatta, inte beskatta

Ideell verksamhet hotas att momsbeläggas. Så ska det inte vara. Staten ska uppskatta frivillig verksamhet i stället för att beskatta den. Det är resurser som behövs i samhället.

Så här har Centerpartiets Per Åsling agerat för att föreningar även fortsättningsvis ska kunna leva momsfritt:

Sedan årsskiftet måste ideella second hand-butiker, som förut varit momsbefriade, betala 25 procent i moms vilket kan innebära att flera verksamheter måste läggas ned. Per Åsling uttalar sig i SVT om den nya momsen.

– Jag tycker det här är alldeles fel, ideell verksamhet ska inte behöva betala moms, ideell verksamhet runt om i landet, föreningar, driver ju en väldigt betydelsefull och viktig social verksamhet, och jag förutsätter att regeringen snarast möjligt kommer med förslag på förnyade regelverk, säger Per Åsling, Centerpartiets skattepolitiske talesperson.

I ett svar på en skriftlig fråga skriver finansminister Magdalena Andersson att hon inte avser att vidta några omedelbara åtgärder vilket Per Åsling reagerar över:

– Det är oerhört viktigt att regeländringen sker snabbt så att vi kan skicka den signalen till alla människor runt om i landet som jobbar inom den ideella föreningsverksamheten och som är väldigt oroliga nu för möjligheten att fortsätta.

Förtroendet fortsätter...

I dag har jag fått besked om att jag har fått fortsatt förtroende att vara ersättare för Centerpartiet i statliga Presstödsnämnden. Det är ett intressant och ansvarsfullt uppdrag. Jag får oerhört tydligt ta del av hur Mediasverige förändras med sjunkande upplagor, vikande annonsintäkter och nya former för publicering.

2608 inlägg senare...

Min blogg fyller i dagarna sex år. Det är sex år och 2608 inlägg senare, enligt räkneverket. Hoppas att ingen kontrollräknar, för då stämmer det säkert inte. Jag har haft glädje av att uttrycka tankar om världen under de här åren och jag hoppas att de som gör ett bloggbesök också har hittat några guldkorn. För jag tänker fortsätta att sträva och gräva för att hitta det som är värt att skriva några rader om.