onsdag 29 oktober 2014

C i spalterna

I dag skriver Katrineholms-Kuriren om två av dagens ärenden vid kommunstyrelsens sammanträde. I båda fallen får jag och Centerpartiet yttra sig om vår inställning. Det uppskattas förstås, så nu har jag bara att yrka vid sammanträdet på återremiss på Översiktsplanen del av staden, så att området vid Furuliden/Djulö gärde/Skogskyrkogården får fortsätta att vara en naturområde och inte bebyggs, liksom att Stortorget fredas från ny bebyggelse, samt att yrka på att Centerpartiets budgetförslag blir styrande för Katrineholms kommun de kommande åren.

Två viktiga frågor att driva!

tisdag 28 oktober 2014

Alla är vi anhöriga

För en tid sedan motionerade jag och Anita Karlsson om att Katrineholms kommun ska inta en mer tillåtande attityd till anhöriga och att detta kommer att vara ett argument för en anställning, när kampen om personal hårdnar. Det uttrycktes nog mer elegant i motionen, som du kan läsa här.

I dag ska personalutskottet yttra sig om motionen och jag får anledning att ytterligare argumentera för frågan. För alla är vi anhöriga på något vis. Vi har, eller har haft, föräldrar. Och vi kanske har barn eller andra släktingar som behöver vår omsorg och vårt stöd. Det här handlar alltså inte bara om make/maka/sambo, utan om alla närstående. Kommunen ska ha en välvillig attityd, så att det är möjligt att få livspusslet att gå ihop. Det är så jag vill att Katrineholm ska vara som arbetsgivare.

söndag 26 oktober 2014

Snart klart med budget 2015

Vid sidan om att läsa 523 sidor inför onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen i Katrineholm, så ägnades gårdagen åt att tillsammans med övriga i kommunfullmäktigegruppen ställa samman Centerpartiets budgetalternativ. Det är ett visst pyssel att få ord och siffror att få ett sammanhang, men i stort sett är det snart klart.

Strängnäs - Uppsala - Strängnäs

Veckan som har gått har inte varit som andra. Jag har pendlat mellan Strängnäs och Uppsala, känns det som. Två visiter i Strängnäs blev det och så en till Uppsala med övernattning. I alla fallen har det handlat om mitt uppdrag för Strängnäs stift, att som ledamot av domkapitlet försöka se till att intervjua sökanden till tjänster, lära mig mer om uppdraget (visiten i Uppsala) och slutligen ta emot två församlingar på Strängnäsvisit och samtala om deras församlingsinstruktioner.

Förhoppningsvis har jag fullgjort mitt uppdrag till belåtenhet för alla parter. Men det har också inneburit att jag inte har hunnit med min blogg i önskvärd omfattning. Jag lovar att jag ska bättra mig.

onsdag 22 oktober 2014

Ännu ett kyrkomöte i Uppsala

Veckan går i de kyrkliga aktiviteternas tecken. Snart är jag på väg mot Uppsala för att tillsammans med domkapitelledamöter från hela landet möta ärkebiskopen och kyrkostyrelsen för överläggningar.

Så på mitt sätt är jag på väg mot ett kyrkomöte i Uppsala. Det ska bli intressant och givande, hoppas jag.

tisdag 21 oktober 2014

Blir jag ett teknikfreak?

Ibland förvånar jag mig själv. Nyss laddade jag ner en app och upptäckte att jag kom ihåg lösenordet. Dessutom tycktes appen fungera. Är jag på väg att bli ett teknikfreak? Det kommer nog andra dagar också.

Tre kvinnor leder kommunfullmäktige

Vid gårdagskvällens kommunfullmäktigemöte hände det ovanliga att tre kvinnor gavs möjligheten att greppa ordförandeklubban. Från och med gårdagskvällens sammanträde leder Torgerd Jansson fullmäktige som ordförande med Ann-Marie Carlsson och Anita Karlsson som förste respektive andre vice ordförande.

Det är bara att gratulera till valet!

måndag 20 oktober 2014

Se upp med mikroplasterna!

Vetenskapsradion fortsätter att följa upp effekterna av mikroplaster. Det är pyttesmå plastbitar som tillsätts hudvårdsprodukter för att ge en lämplig konsistens eller fibrer som lämnar våra syntetkläder och far iväg genom avloppen till reningsverken. Där träffar de andra kemikalier som de gärna gör sällskap med ut i sjöar och våra hav. Det är precis så läskigt som jag försöker att beskriva det. Ingen vet riktigt vad mikroplasterna får för egenskaper när de hamnar i dåligt sällskap och sedan tar sig in i näringskedjan. Därför behövs mer forskning samt att försiktighetsprincipen tillämpas, det vill säga att plast inte används i onödan, där plast inte gör nytta utan i stället kan riskera att göra skada.

Det finns många viktiga frågor att ta sig an inom miljöområdet för aktiva miljöpartier.


Fullmäktige med lite val och delårsbokslut

Dagsprogrammet är välfyllt och toppas av det första kommunfullmäktigesammanträdet för den nya mandatperioden. På föredragningslistan står bland annat val av fullmäktiges ordförande och vice ordförande samt delårsbokslut. Det kan nog bli ett relativt långt sammanträde. Det är offentligt för den som själv vill se hur det går till när vi sammanträter... (Ja, jag kunde inte hålla mig...)

söndag 19 oktober 2014

Ålderman blir ny ordförande i fullmäktige

Den som har suttit längst i ett fullmäktige brukar få förtroendet att öppna det allra första sammanträdet. Någon måste ju göra detta innan valen är gjorda och det regleras alltså genom att den som har längst tjänstgöringstid fattar klubban.

Så kommer också att ske imorgon måndag, när kommunfullmäktige i Katrineholm samlas med den nya sammansättningen.

Torgerd Jansson kommer att greppa klubban. Men sedan kommer det märkliga, hon kommer att fortsätta att hålla i klubban, eftersom hon av Arbetarkommunen har nominerats som ny fullmäktigeordförande.

Det här är ovanligt. Inte att socialdemokraten Torgerd Jansson på något sätt skulle vara omeriterad för uppdraget, nej, snarare tvärs om. Hon är överkvalificerad och har tidigare varit förste vice ordförande - förrförra mandatperioden.

Det märkliga är petningen av Leif Tronelius, som nu skickas ut i kylan för att hamna på en plats som ledamot i kommunfullmäktige. En lokal "kremnolog" skulle möjligen ha kunnat utläsa detta, när gamla kommunfullmäktige höll sitt sista sammanträde med påföljande middag. Ingen tackade Leif Tronelius offentligt för hans insatser. Varken vice ordförande Göran Nilsson tog till orda eller kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström. Den senare Göran avvek dessutom bland de första från middagen.

Ett märkligt skifte hur som helst. Det är nog ganska ovanligt att en ålderman blir NY ordförande i ett kommunfullmäktige.

Körig dag

I går var det en körig dag. Jag tog bästa Monica med mig, eller om det var tvärs om, för att fira Flens kyrkokörs 95-årsjubileum i Flens kyrka. Mycket fin körsång, en del klassiska verk och en hel del modernare musik, inte fullt lika andlig. Ett fint avbrott i höstrusket.

fredag 17 oktober 2014

Mycket C att höra

Har de senaste två timmarna haft förmånen att höra duktiga centerpartister uttala sig i olika frågor. Först Kerstin Lundgren, som hävdade att regeringen måste göra rätt när den presenterar sin utrikespolitik. Därefter Lena Ek som var ute i samma ärende och försökte debattera med nya miljöministern Åsa Romson. Ämnet var Sveriges åtaganden inför klimatförhandlingarna. Ek pressade onekligen en stressad Romson.

Slutligen uttalar sig riksdagsledamot Per Lodenius, tillika kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet, om regeringens beslut att införa fri entré till de stockholmsbaserade muséerna.

C det var mycket som var trevligt att höra!

torsdag 16 oktober 2014

Nej, inget bygge på Stortorget!

Politik är långsiktigt. Det handlar ofta om att tjata ut ett budskap innan det fäster. I dag skriver ledarskribenten i Katrineholms-Kuriren att Centerpartiet är motståndare till det planerade skrytbygget på Stortorget i Katrineholm. (Ja, skribenten använder kanske inte exakt de här orden.)

Så bra. Budskapet har i alla fall fäst till en del. Fortfarande återstår en del att göra för att förhindra att torget byggs igen.

Jag upprepar därför: Det är människorna och aktiviteterna som gör ett torg, inte byggnaderna!

Det kan gärna byggas fina hus i Katrineholm, men det finns platser som passar bättre än på torget.

onsdag 15 oktober 2014

Samordning kvar - nu med Gunvor G

Den nya regeringen inser att den gamla regeringen gjort en hel del bra saker. Åtminstone en av dem tar man med sig - att införa en samordningsfunktion inom regeringskansliet.

I Katrineholms-Kuriren läser jag om att förra riksdagsledamoten Gunvor G Ericson, som snöpligt kryssades bort från riksdagen, kommer att förhandla och samordna i Rosenbad.

Ett inte alldeles oväntat val. Gunvor G lär nog få en hel del att göra.

tisdag 14 oktober 2014

Bra talat, Centerkvinnor!

Hatet får inte tysta kvinnor från att uttala sig och inta positioner. Det påpekar Centerkvinnornas förbundsledning, Gunilla Hjelm, Ulrika Axelsson och Helena Wilhelmsson, i en debattartikel som publicerats i Katrineholms-Kuriren i dag.

Det här är jätteviktigt. Ingen ska behöva tystna av rädsla. Det är så grundläggande i en demokrati och i en rättsstat. Jag, som centerkvinna, ställer självklart upp för yttrandefriheten och jag hoppas att fler vill göra oss sällskap i detta viktiga arbete som handlar om yttrandefrihet och om demokratins villkor.

Jag kopierar in artikeln från en annan tidning, eftersom Katrineholms-Kuriren låser opinionsmaterialet:

"Nu har det hänt igen. Denna gång är det Mickan Thor, författare och fotograf från Vetlanda som utsatts för anonyma hatbrev som bland annat innehåller grova sexuella kränkningar. Mickan Thor, som snart kommer ut med vinterboken i en årstidsserie med mustiga foton och kluriga texter från den Småländska landsbygden, har med rätta blivit positivt uppmärksammad i media och på årets bokmässa i Göteborg.

Men det finns tyvärr de som inte klarar av att kvinnor är framgångsrika, syns i media och tar plats. Det triggar vissa människor att agera på ett sätt som inte hör hemma i ett modernt och civiliserat samhälle.

Gång på gång ser vi kvinnor bli utsatta för anonyma hatbrev, förlöjliganden, sexuella kränkningar och försök till att skrämma till tystnad. Det drabbar i olika utsträckning, men varje kvinna som kräver sin rättmätiga del av makt och delaktighet, ekonomisk frihet och möjlighet att leva det liv man själv valt, riskerar att få betala ett högt pris för det som egentligen borde vara en självklarhet.

Centerkvinnorna har i mer än 80 år arbetat för jämställdhet i samhället och kvinnors rätt. Generationer Centerkvinnor har fört ett hårt arbete mot strukturer och attityder, för makt och delaktighet och möjligheten till framgång på lika villkor.

Vi kan inte acceptera att kvinnors röster hotas till tystnad, vi kan inte acceptera att en kvinna som uttrycker sin åsikt blir kallad hora eller får utstå fega, anonyma hatbrev.

Vi kan inte acceptera att en framgångsrik kvinna får ta emot brev med hot om sexuellt våld.

Vårt arbete kommer att fortsätta, du är välkommen att vara med!"

måndag 13 oktober 2014

Jakten på Juholt

Idag inleds älgjakten. Media ägnar sig åt annan jakt, när man frossar i Håkan Juholt och boken om honom som Daniel Suhonen skrivit. Jakten på Juholt inleddes under min första sejour i riksdagen. För tre år sedan skrev jag om detta "Robin(s)ondrama" på min blogg.

Jag kanske redan då skulle ha spökskrivit boken.

Torkade fuskbär

Läser i Dagens Nyheter och hör på P1 Morgon, som båda tar upp fusket med torkade bär. De bär som vi tror är nyttiga är i själva verket preparerade med såväl olja som sötande juicer.

Ja, så fuskigt är det kanske inte. "Fusk" blir det först när vi inte vet om att vi äter torkat sylt och inte har läst ordentligt på förpackningen.

Tråkigt är det hur som helst, men antagligen kommer uppmärksamheten leda till att vi blir mer medvetna om vad vi stoppar i oss. För något lite nyttigare är det nog ändå att äta bär än att äta fett och rent socker.

söndag 12 oktober 2014

Skördegudstjänst i Stora Malms kyrka

Här skulle det ha varit en fin bild på Stora Malms kyrka med grönsaker, blommor, bröd, honung, äpplen, päron, lök, rotsaker och lingonsylt. Men jag tog inget foto. I stället får ni försöka tänka er det hela. Hur de fina astrarna, riktiga sådana, inte höstastrar, i vitt, blått och rosa livade upp kaffegästerna som samlades i församlingshemmet efter gudstjänsten och kunde få följa med hem för en tjuga.

Många skördealster bytte ägare och Stora Malms Centerkvinnor, som arrangerade, kunde räkna in drygt 1600 kronor från auktionen. Dessa pengar skänks till Svenska kyrkans internationella arbete. Särskilt angeläget är det att kunna bidra till satsningen i Liberia, där Svenska kyrkan bidrar till att bygga upp och utrusta en sjukvårdsavdelning för ebolapatienter och till informationsspridning om sjukdomen.

torsdag 9 oktober 2014

70-åring som väcker minnen

Skådespelerskan Claire Wikholm fyller 70 och hyllas med rätta i dagens tidningar. För mig är Claire Wikholm för evigt förknippad med vår första färg-TV. Den köptes in på 1970-talet i december. Årets adventskalender var "Broster, Broster". Claire var väldigt rödhårig och omgivningarna mycket gröna.

Detta satte, som sagt, sina spår. Varje gång jag tänker på Claire Wikholm tänker jag på färg-TVn.

Ovanligt välfunna Nobelpristagare

Nobelprisveckan är igång. I år är det ovanligt välfunna Nobelpristagare. Samtliga, hittills, har på något sätt handlat om att hitta. Medicinpriset har handlat om människans inbyggda GPS, som gör att vi kan hitta hem och känna igen oss. Nya ljuskällor, som gör det lättare att hitta, med hjälp av LED, har prisats och igår var det dags att belöna teknik som gör det möjligt att studera saker in i absolut minsta detalj.

Som sagt, verkligt välfunna Nobelpristagare.

onsdag 8 oktober 2014

Budgetmöte i november, december eller mars?

I dag har vi haft sammanträde med kommunstyrelsen i Katrineholm. Ett mellansammanträde för att fatta beslut om delårsrapporten för de första åtta månaderna.

Vid samma sammanträde framkom det att kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) skulle vilja vänta in i det längsta med att lägga fram budgeten för 2015.

Så frågan är nu, blir det budgetmöte i kommunfullmäktige i november, december eller mars.

Jag skulle sätta en slant på december!

tisdag 7 oktober 2014

Frågan om hus på torget lever

I dag skriver Roger Ekman på insändarplats i Katrineholms-Kuriren om huset på Stortorget i Katrineholm. Insändaren är låst av tidningen, så jag kan inte länka till den.

Han utmanar alla som är FÖR ett byggande att fatta pennan. De får dock inte vara politiker (så jag kan inte skriva) eller affärsidkare, men du måste vara katrineholmare!

Dessutom ställer Ekman Göran Dahlström till svars för kostnaderna för bygget.

Jag kan gissa vad Göran Dahlström kommer att svara. Han kommer att säga att bygget inte kommer att kosta kommunen en krona. Alla kostnader kommer nämligen att bakas in i byggkostnaderna! Så finurligt!

Kom ihåg var du läste det först!

måndag 6 oktober 2014

Ingen vinst med (V)

Hör vänsterledaren Jonas Sjöstedt vara oerhört stolt över vinstuppgörelsen med den nya regeringen. Han talar så att jag tror att det är söndagsprogrammet Public Service som imiterar honom.

Tyvärr är det bister verklighet. Han sänder ut budskapet: "Lägg ner alla privata näringsidkare som vill driva en verksamhet med vinst inom offentlig sektor".

Har han hört talas om kvalitet? Om valfrihet?

Nej, knappast, det avgörande är ordet vinst.

Anhörigdagen firas i dag

Alla dessa dagar. Alla dessa galor. Allt ger intryck av att allt är viktigt och måste uppmärksammas. Det är helt riktigt; vi behöver dagar och galor för att fästa uppmärksamheten på de frågor som ibland hamnar i skuggan för allt som händer i vardagen.

I dag firas anhörigdagen, för att uppmärksamma allt arbete som anhöriga gör för "de sina". Utan anhöriga skulle samhället se mycket annorlunda ut. Det är de anhöriga som gör de största insatserna, de insatser som gör att samhället inte behöver gå in lika mycket med stöd. Det är alltså en ren förtjänst om kommuner och landsting stöttar och uppmuntrar anhöriga.

Jag har gjort en liten insats i den här riktningen genom att lämna in en motion om att Katrineholms kommun ska vara en anhörigvänlig arbetsgivare och ta upp det i det personalpolitiska programmet. Det är viktigt att kunna underlätta för alla dem som har en anhörig som behöver stöd.

lördag 4 oktober 2014

Vad krävs av en minister?

I sedvanlig ordning granskar regeringens nya ministrar. Märkligt nog så tycks det närmast vara en merit att ha prövat droger bland miljöpartisterna. Detta är kanske förklaringen till att Gunvor G Ericsson inte finns med bland partiets ministrar.

fredag 3 oktober 2014

Landsbygden blir näringspolitik

Jordbruket och landsbygdsfrågorna är inte viktiga för Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De väljer att lägga ner landsbygdsdepartementet och baka in frågorna i näringsdepartementet. Väldigt trist med denna nedrustning av modernäringen.

torsdag 2 oktober 2014

Debattinlägget om Stortorget

I måndags fick jag svar på min interpellation om Stortorget. Katrineholms-Kuriren skrev om det i tisdagstidningen och jag har inte hunnit lägga in mitt inlägg tidigare. Men är kommer det:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!
Av Petter Otterstedt har jag lärt mig att det alltid är bäst att inleda med ”det måste föreligga något missförstånd…” Så jag gör det.
Det måste föreligga något missförstånd med min interpellation om omgörningen av Stortorget. Jag måste ha uttryckt mig väldigt otydligt, eftersom jag får ett så underligt och kort svar av Göran Dahlström.

Det är knappast någon hemlighet att Centerpartiet inte vill se något nytt hus, skrytbygge/landmärke – välj själv – på Stortorget. Vi har hävdat, och vi kommer fortsätta att hävda, att det är människorna och aktiviteterna som gör ett torg levande, inte byggnaderna.

Därför yrkade jag avslag till omgörningen och arkitekttävlingen när frågan var uppe för beslut i kommunstyrelsen i november i fjol. Att fullfölja skulle vara att kasta pengarna i sjön.

Hur mycket pengar handlade det då om, de pengar som skulle kastas i sjön genom att göra ännu en omgörning av Stortorget?
Det var utifrån detta som jag skrev interpellationen och ställde fyra ganska raka och tydliga frågor.

Den tidigare omgörningen av Stortorget och de investeringar som har gjorts därefter är avskrivna. Det borde tyda på att kommunen har en god ekonomi och det är ju positivt. För det har ju investerats en hel del i torget, även efter den stora omgörningen förra århundradet.

Den andra frågan handlar om vad omgörningen av Stortorget har kostat skattebetalarna hittills, och svaret 73 tusen kronor borde göra skattebetalarna ännu gladare.

Men det där är bara årets summa och innan medlen har plockats fram till prissumman i arkitekttävlingen – 750.000 kronor plus moms – typ en miljon. Därtill kommer tidigare utställningar och skisser, kommuntjänstemännens tid och personalen inom KFAB som arbetat med frågan.

Eftersom KFAB ingår i kommunkoncernen och kommunen har ”delade affärer”, Shared business, så anser jag att det finns ytterligare kostnader som på sitt sätt belastar skattebetalarna indirekt eller bolagets hyresgäster.

Så jag vill påstå att mina frågor tyvärr har missförståtts och jag ber givetvis om ursäkt för, om jag har varit otydlig i mina formuleringar.

När det gäller ordet ”landmärke”, så är det ett uttryck som används på kommunens hemsida, så jag har utgått från att det också är vedertaget för kommunstyrelsens ordförande.

Men jag ska till sist vara lite positiv. Det är bra att huset inte kommer att byggas, eftersom produktionskostnaden knappast kommer att understiga 24 tusen kronor per kvadratmeter."

onsdag 1 oktober 2014

Den svenska hummern hotad

På Västkusten är hummerpremiären större än älgjakten, i alla fall nästan. Därför var det så dystert att höra att den amerikanska hummern fortsätter att göra sitt intåg i de svenska fiskevattnen. I min barndoms närmaste fjord, Gullmarsfjorden, har man hittat fler amerikanska humrar i år än under vad som gjorts tidigare. Om detta berättar radions ekonyheter.

Det är bara så sorgligt. Är det ingen som kommer ihåg vad som hände med de svenska kräftorna, när signalkräftorna planterades in?

Biologisk mångfald får inte bygga på enfald som släpper fram främmande arter i en ny biotop.

Så inga levande amerikanska humrar i svenska vatten, tack!