söndag 31 augusti 2014

Är partierna lika?

Hemkommen efter valdebatt i Mariakyrkan, funderar jag över dagens fråga - är partierna lika? Jag tycker inte det. Jag tycker att det finns många olikheter. Men det är möjligen så att i en debatt, eller ett samtal, så blir vi ibland rörande överens om att vi vill kommunens bästa och invånarnas bästa, fast på lite olika sätt.

Jag kunde berätta om Centerpartiets förslag om Bertil-bo, om att mormor ska välja och om vår motion om anhörigvänlig arbetsgivare. Förhoppningsvis gjorde det några av åhörarna klokare om vad vår Närodlade politik i Centerpartiet står för. Om inte, så får vi jobba vidare i valstugan och i tidningsspalterna.

Ingen dag utan Val

Upptäcker att jag inte bloggade om min valaktivitet igår. Jag kampanjade vid Säfstaholms slott i Vingåker, där det var företagsmässa och "chickenrace". (På svenska skulle man säga ankfärd, fast ankorna består numera av småflaskor där din turlott flyter fram längs ett stycke av Vingåkersån.)

Det blev en hel del trevliga samtal, men allra mest populär var det att få en mugg av den dryck som Centerpartiet bjöd på. Det hann bli riktigt varmt till slut.

Inte heller idag blir det någon vilodag från valarbetet. Mariakyrkan har bjudit in till utfrågning av de lokala partiernas företrädare här i Katrineholm. Jag tror att det är tredje eller fjärde gången som jag är med. Alltid lika trevligt med alla organisationer som vill bidra till att öka intresset för politik och det viktiga samhällsarbetet.

lördag 30 augusti 2014

Kampanj i Björkvik



Riktigt roligt och energigivande var kampanjstoppet i Björkvik. Många björkviksbor och tillresta passade på att prata en stund med oss i Centerpartiet. Vi har nämligen både valstuga i centrum OCH en husvagn, som kan dyka upp där du minst anar det - Nära Dig!

Förvånande svängning om skrytbygget

Läser med förvåning det lokala Folkpartiets annons i lokaltidningen Katrineholms-Kuriren. Annonsen pryds av partiets gruppledare och listetta Ewa Callhammar. Det är den sista punkten som förvånar. Nu tycker tydligen Folkpartiet att det är fel med bostadshus på torget i Katrineholm.

Ja, partiet har ju rätt i att det är fel, det har Centerpartiet tyckt hela tiden, att det är människorna och aktiviteterna som gör ett torg levande, inte husen. Det är underligt att omsvängningen kommer först när frågan börjar bubbla lokalt. För tidigare har Folkpartiets företrädare, med Ewa Callhammar i spetsen, varit för att anslå medel till den arkitekttävling som nu pågår och vars syfte är att rita ett landmärke.

Det är, som jag brukar säga, lite olika.

fredag 29 augusti 2014

Sätt inga käppar i kretsloppshjulet

Kretsloppet, att ämnen ska cirkulera och användas om och om igen, är grundläggande. Centerpartiet har varit med och tagit avgörande beslut för att producentansvaret ska förverkligas. Nu vill oppositionen riva upp detta och kommunalisera återvinningen. Miljöminister Lena Ek (C)är tydlig i radiointervjun med varför det är så viktigt att inte tappa fart i miljöarbetet genom att göra helt om.

Valrörelsevardag

Bilden av en politiker kanske är en person som sitter på möte eller går till verbala angrepp på motståndarna. I själva verket är det mycket politiskt arbete som aldrig syns. Det handlar om att läsa in sig på de underlag som finns till olika beslut samt att skaffa sig kunskaper i olika sakfrågor från annat håll.

Med viss regelbundenhet är det valrörelse. Då fylls dagarna väldigt enkelt av väljarmöten på olika plan. Inte alltid hinner jag berätta om vad jag gör, eftersom det inte finns tid till det när man kör bil eller är i nuet i mötet med väljare och blivande väljare.

I onsdags och i går, torsdags, gjorde jag pass i valstugan. Nu är skoleleverna på plats med kluriga frågor, liksom fundersamma väljare som framförallt undrar över det skrytbygge på Stortorget som planeras för i stor enighet. Centerpartiet har varit tydliga - det är aktiviteterna som gör torget, inte byggnaderna. Vi säger därför nej till att placera ett nybygge där.

Utöver mötesplats valstugan, så har jag hunnit med en tur till Sparreholm för möte med de lokala Centerkvinnorna och Centerpartisterna och i går var det möte på temat "MAT-VALET". I dag blir det valstuga igen, toppat med husvagnsvalrörelse i Björkvik.

Väl mött i valrörelsevardagen!

Ljusplan - för hela kommunen

Centerpartiet ser hela Katrineholms kommun. Det är vi noga med att framhålla i alla sammanhang. Därför kan det inte vara någon stor överraskning att vi reserverade oss, när nämnderna fick möjlighet att yttra sig över kommunens ljusplan. Ljusplanen handlade om staden, inte om hur ljuset skulle spridas över hela kommunen.

Planproducenterna lyssnade till en del och döpte om planen. Fast innehållet var i stort detsamma. En enig kommunstyrelse skickade därför tillbaka planen så att hela kommunen kommer med.

Ja, allt politiskt arbete är inte så glamouröst. Men Centerpartisterna Sten Holmgren, Ann-Charlotte Olsson och Anita Karlsson var ensamma om att reservera sig, när frågan var uppe i deras nämnder. Det kan vara bra att komma ihåg. Och att man kan ombestämma sig, när frågor kommer till kommunstyrelsen.

torsdag 28 augusti 2014

Maten, en het potatis

Att maten är en het potatis i valrörelsen, borde vara självklart. I dag har jag och Mattias Claesson en insändare införd i Katrineholms-Kuriren om var Centerpartiet står i frågan om sund och säker mat. Faktiskt väldigt lämpligt, eftersom vi mot kvällen har ett öppet möte på temat "Mat-Valet".

"Sund och säker mat ska var en självklarhet"

Att äta god och näringsriktig mat är viktigt för både vårt välbefinnande och för vår hälsa. Trots det är det ofta priset som styr vid upphandlingar av mat till offentlig sektor. Det är inte okej. Centerpartiet vill att Sverige ska vara ett land där vi producerar och kan erbjuda näringsriktig och hållbar mat av god kvalitet. Det gäller så klart också i välfärden – för våra barn och gamla. Vi ska kunna lita på att den mat som våra far- och morföräldrar och våra barn får ska vara sund och säker. Därför är det viktigt att upphandlingarna görs med fokus på bra djurskydd och minskad antibiotikaanvändning. Centerpartiet jobbar i både kommuner och landsting för sund, säker och näringsrik mat. Därför föreslår vi nu också ett nationellt matlyft för skolor, förskolor och äldreboenden. Med en satsning på 100 miljoner förbättrar vi matkvaliteten till våra barn och äldre inom skola och äldreomsorgen. En röst på Centerpartiet är en röst på säker mat odlad nära dig.

Inger Fredriksson (C)
Gruppledare Katrineholms kommun

Mattias Claesson (C)
Gruppledare Landstinget Sörmland

onsdag 27 augusti 2014

Valrörelse i vått och torrt



I går färdades kampanjen till Gnesta, där pendlarna fick möta Centerpartiets valbudskap. Alla dagar är inte solskensdagar i en valrörelse. En valrörelse kräver politiker som håller i vått och torrt, helt enkelt som är ett hållbart val.

I vardagen väntar kommunstyrelsen

Dagens program inleds med sammanträde med kommunstyrelsen i Katrineholm. Handlingarna innehåller många sidor, men inte så många beslut. Den sista (?) handlingen kom igår kväll, vilket något störde nattsömnen.

På papperet ser det ut att bli ett kort möte, denna första förtidsröstningsdag.

C så det blev!

Katrineholms-Kuriren skriver om vår presentation av Centerpartiets lokala valprogram i dag. Den som vill ha en mer utförlig bild av vad vi driver kan läsa programmet här.



tisdag 26 augusti 2014

Hälsa på oss på Stortorget

I dag skriver Katrineholms-Kuriren om den valrörelse som pågår på Stortorget genom aktiviteter vid valstugorna. Centerpartiet har en fin nybyggd stuga. Som vanligt kommer den från Hökärr och är till salu, för den som vill lägga anbud. Centerpartiets Hans Linke är med på bilden som illustrerar artikeln.

Jag har föreslagit, lite försiktigt, att den ska köpas in av kommunen och bli ett landmärke, som inte tar lika stor plats som det skrytbygge som det nu talas om på Stortorget.

Lite kampanj i Strängnäs



Det blev lite profilering av Centerkvinnorna, när min valkampanj tog mig till Strängnäs. På plats vid valstugan träffade jag starka Centerkvinnan Siv Persson, som höll i kameran, och lika urstarka Karin Jönsson, från Stallarholmen.

Centerkvinnornas kampanj för RUT, att behålla RUT-avdraget, som hotas av framförallt Vänsterpartiet, är jättepopulär. För ingen vill göra slut med RUT!



Så det är bara att dela denna fina lyckoklöver! Marianne Andersson, ytterligare en av dessa starka, lokala Centerkvinnor, har fått den så här närodlad och fin.

måndag 25 augusti 2014

Nu börjar annonseringen...



Ja, i dag var första annonsen införd. Nu kör vi!

Möten och kampanj

Ny vecka och ny kampanj! På dagsprogrammet står det först ett möte i Strängnäs och därefter lite kampanj vid valstugan. "På vägen" ska jag sprida valmaterial innan det blir en stund på hemmaplan, i valstugan i Katrineholm.

Se så tillbringar en politiker sin vardag anno 2014.

lördag 23 augusti 2014

Till Flen via Eskilstuna

Valrörelsen tog mig i dag till Eskilstuna, där jag gjorde en blixtvisit i Centerpartiets valstuga och träffade trevliga väljare och kandidater.



Fredrik Nyqvist och Sara Brånn var beredda att möta väljarna när bilden togs.

Sedan bar det iväg mot Flen, där det pågick en marknadsdag. Samtliga partier som ställer upp i kommunvalet fanns på plats. Var man riktigt skarpögd, så kunde man se Magdalena Andersson (S) susa förbi tillsammans med Fredrik Olovsson (S). Att de var i Flen berodde naturligtvis på att de inte fick vara på Harpsund, där regeringen överlade. Flen fick då bli näst bäst...



Karina Krogh och Inger Sköld, Blacksta respektive Bettna, bildade förtrupp. Anders Jonsson, Vadsbro, och jag fick förmånen att ta hand om besökarna under eftermiddagen åt Centerpartiet i Flen.

Valrörelsen växlar upp

Har jag skrivit det tidigare? Men nu tar valrörelsen fart ännu mer. I går sattes valstugorna upp på Stortorget i Katrineholm. Centerpartiets stuga kom tvåa och det är helt ok för den fina, närodlade produkten som i dag, lördag, fylls med centerpartister och väljare.

När väl valstugan var på plats och inredningsarkitekterna på gång, så kunde jag lämna bygget i trygga händer och dra vidare mot Nyköping, där valbodarna har varit på plats i nästan en vecka. Tillsammans med Axel Wevel, landstingskandidat från Bettna/Vrena pratade vi med väljare och delade material.

Från Nyköping bar det sedan iväg till Gnesta, där Alliansen toppat laget med nästan alla listettorna på riksdagslistan. Kul initiativ och god stämning. Kaffet tog slut snabbt och korven hade strykande åtgång. Nu ska man inte stryka på valsedeln, utan bara vara positiv och kryssa!

Denna valrörelsedag var dock inte slut med detta för min del. Nu väntade Ludgo bygdegård, där centervännen och listkollegan Åsa Ingårda sett till att Scenkonst Sörmland ordnat en finfin dansföreställning i ett klokt samarbete. I en folkrörelse som Centerpartiet hjälps vi åt. Så det var inget konstigt att ta tag i kaffekannan för att servera.

Så olika kan en dag i valrörelsen te sig. I den sörmländska verkligheten.

fredag 22 augusti 2014

Valfläsket blir allt fetare

I går presenterade Socialdemokraterna i Katrineholm vallöftet om att bygga en ny skola i stadens centrum. Det verkar vara ett väldigt konstigt löfte, när det mesta i skolpolitiken har handlat om nedläggning och att kommunen har för mycket lokaler.

Men det handlar förstås mest om att blanda bort korten.

Valfläsket blir allt fetare.

Mera om Stortorget

Katrineholms-Kuriren uppmärksammar i dag att frågan om att bygga på Stortorget togs upp vid pensionärernas debatt igår.

Bra, tycker jag. Vi ska inte bygga igen vårt torg. Stortorget ska vara levande och det är människorna som gör det levande.

Dubbelstöt blir trippelstöt

Katrineholms-Kuriren publicerar i dag min insändare om "trippelstöten".

Här följer den i sin helhet:

"Nästan på pricken en månad före valet lägger Socialdemokraterna fram förslag om
Att stoppa möjligheten för mindre företag att undanta två personer från turordningsreglerna.

Det är återigen ett i allra högsta grad jobb- och småföretagsfientligt förslag från Socialdemokraterna. Detta förslag ska läggas till de tidigare förslagen som direkt riktar sig mot företagande och företagare. Det handlar om avskaffandet av restaurangmomsen och den halverade arbetsgivaravgiften för unga. Det som tidigare kallats dubbelstöt blir nu en trippelstöt.

Centerpartiet vill göra precis tvärt om. Vi vill satsa på små företag i hela Sverige. Fyra av fem nya jobb skapas i de små företagen. Den utvecklingen vill vi se fortsätta.

Vi vill göra det lättare, enklare, tryggare och billigare att anställa. För det är i företagen som jobben skapas.

Inger Fredriksson, Centerpartiet"

torsdag 21 augusti 2014

Debatt hos SPF



Dagsprogrammet upptog debatt hos SPF, Sveriges Pensionärsförbund som också ska ha tillägget Seniorerna till namnet. Det blev inte så hårda tag i debatten, eftersom frågorna som togs upp inte vara så ideologiskt särskiljande. I alla fall inte alla. Kjell Larsson, som höll i debatten, tog bland annat upp trafiken på Drottninggatan, Dockmuséets placering, turismen i Katrineholm och så lite äldremat.

Kanske inte alldeles förväntade frågor allihop. Efter ungefär två timmar avrundades debatten med välbehövligt kaffe.

Nu blir det reklamfilm...



Centerpartiets reklamfilm. Kommer att visas i en TV Nära Dig...

Snart väntar pensionärerna...

Kjell Larsson, synnerligen aktiv pensionär inom SPF Linden, bjöd redan tidigt i våras in partierna i Katrineholm till en pensionärsdebatt.

I dag är det dags. Hoppas att det blir en spänstig debatt. Det är alltid svårt när det är många partier och många politiker som inte är beredda att ge raka svar på alla frågor.

Men det kanske ändå är jag som har missförstått något. Väljarna kanske vill ha mångordiga politiker?

Fälldin hjälper till i valrörelsen



Ett roligt klipp. Riksdagsledamoten Emil Källström tar Thorbjörn Fälldin till hjälp för att bli återvald.

Det tycks vara samma kök som jag besökte för snart 15 år sedan för en intervju.

Lycka till Emil, hoppas att vi ses i riksdagen!

"Fler kor stärker ekonomin"

Inger Sköld skriver så bra om mjölkkornas betydelse för ekonomin och för landskapet. Jag hade inte kunnat skriva det bättre själv och jag förstår varför Eskilstuna-Kuriren väljer att publicera det.

"Flen Svenska kor ger oss välfärd. Mjölkgårdarna ger arbete åt många, inte bara i själva ladugården.
Varje­ mjölkbonde bidrar till att skapa ytterligare fem jobb runt sig, till exempel maskinfirmor, byggfirmor, ­veterinärer, foderproducenter, konsulter, reparatörer och sist men inte minst kontrollanter, som har till uppgift att se till att djuren har det bra. Livsmedelsindustrin ger också en hel del arbetstillfällen.


De flesta av de ovan uppräknade kringföretagen finns på landsbygden. Tillsammans med andra produktionsgrenar inom lantbruket, servicenäring, ­turism med mera utgör mjölkgårdarna stommen i svensk landsbygd.


Om antalet kor ökade, skulle arbetstillfällena bli fler inom lantbruket med dess service, rådgivning och förädlingsindustri. Enligt LRF:s beräkningar skulle en satsning på att öka mjölkproduktionen i Sörmland kunna ge 1 126 arbeten. Det är en ansenlig mängd jobb. Dessutom skulle mjölkgårdarna omsätta 300 miljoner och betala in 88 miljoner i skatt. Skatt som skulle kunna användas i skolan, äldreomsorgen eller inom sjukvården.


Dessa extra jobb och ökade skatteintäkter kan skapas om Centerpartiets politik tillämpas i alla kommuner och landsting. Centerpartiet kräver att det ska vara tydliga krav på djurskydd i offentliga upphandlingar. I dagsläget är det så att kommuner och länsstyrelser utövar kontroll så att svensk lag följs vad gäller miljö och djurhållning på lantbruken. Det har Centerpartiet inget emot i sig, vår grundsyn är god miljö och bra djuromsorg. Men vi vill ha slut på dubbelmoralen. Vi vill att kommunerna även i sin upphandling köper livsmedel, som är framtagna på minst samma sätt som vad de svenska reglerna säger.


Fler kor och mer av andra betande djur i Sörmland skulle också innebära ett mer öppet landskap. En fröjd för ögat och positivt för den växande turismen, som ju även den ger många arbetstillfällen i vårt vackra landskap.


Inger Sköld


Bettna, före detta mjölkbonde"

Se valdebatten från igår

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om valdebatten mellan mig och Gudrun Lindvall, Miljöpartiet. Den går också att se via följande länk: http://kkuriren.se/nyheter/katrineholm/1.2570206

onsdag 20 augusti 2014

Ny valrörelseväxel ilagd

I dag har det varit full valrörelsefart med en liten hastighetssänkning mitt på dagen, då Centerpartiets regionenhet ringde och undrade om jag kampanjade? Gjorde jag det? Räknas det att ha deltagit i TV-sänd debatt hos lokaltidningen och att vara på väg mot timslångt inslag i närradion? Eller är det förstå mot kvällen, då miljöbilskampanjen fortsätter i centrala Katrineholm som det är kampanj?

Det är lite svårt att veta, men den här dagen har i alla fall en ny valrörelseväxel varit ilagd för min del.

En dag för debatt

Dagens program innehåller lokaldebatt i Katrineholms-Kurirens TV-sändning mot eller med Gudrun Lindvall, Miljöpartiet.

Lite senare under dagen väntar närradions utfrågning. Det är med andra ord en intressant dag som väntar. Valrörelsen hettar till.

Vi hyllar miljöhjältarna



Gårdagskvällen ägnades åt att tillsammans med Centerpartiets Ann-Charlotte Olsson, Göran Ivarsson och Bertil Carlsson, hylla vardagens miljöhjältar, de som lämnar sitt miljöfarliga avfall till insamling i stället för att ha det kvar hemma eller slänga det i hushållssoporna.

I går var det Valla och Sköldinge som Sörmlands Vattens miljöbuss stannade till i. Ikväll väntar Katrineholm, där det tas nya tag för en giftfri vardag.

tisdag 19 augusti 2014

Ingen annan röst får höra(S)

I Socialdemokraternas Katrineholm finns det egentligen bara ett parti. Över detta styr Arbetarkommunen. I sin visdom har den ansökt om alla talartider i valrörelsen, så att inget annat parti ska få komma till tals.

Så sker medborgardialogen i Katrineholm.

Hög tid för maktskifte i Katrineholm!

måndag 18 augusti 2014

Valkompassens missvisning

Dagens Nyheter skriver om att flera riksdagskandidater har åsikter som stämmer med andra partier än de som de själva representerar. Jag är inte förvånad. Jag tycker nästan att det är mer konstigt att någon utifrån de frågor som ställs kan hamna hos rätt parti. Det måste handla om valkompassens missvisning.

Stortorget börjar bubbla...

Nu börjar debatten om hur vårt Stortorg i Katrineholm ska se ut. Små insändare förs in i Katrineholms-Kuriren, som talar för vår linje i Centerpartiet om Stortorget, nämligen att inte sätta igång en kostsam omgörning och byggande av ett "landmärke" mot järnvägen.

Än en gång, det är människorna som gör torget, inte byggnader.

söndag 17 augusti 2014

Produktplacering...



Nu finns jag i gatupratarform också! Från fina Flen.

Planering och kampanj

Dagens program innehåller planering för kommande veckan och KAMPANJ! Båda är lika viktiga. Utan planering och förberedelser kan resultatet inte blir bra och utan kampanj blir det få möten med väljarna.

Så väl mött i Sveaparken i Flen!

lördag 16 augusti 2014

Valrörelse i Mariefred



En valrörelse innebär mycket fotarbete. I dag var målet Mariefred, där Centerpartiet fanns med i ett gathörn bland gatumusikanterna, som gjorde upp om SM-titeln.

Jag delade ut material. Dessutom vädrades "kryssa-tröjan".

Särskilt roligt var det att få lycka till-hälsningar från Sörmlands förre landshövding!



Tjejerna spelade nära mig, men inte Nära dig!

Kampanjen drar vidare mot Mariefred

I dag står färden till Mariefred för kampanj! Där lär vara fullt med gatumusikanter, som ska göra upp för att bli svenska mästare. Får väl höra om de kan spela Nära dig?

Centerpartiets vallåt - Nära Dig

C syns i spalterna

I dag skriver Katrineholms-Kuriren om min partisyster Anita Karlssons fråga om badplatsen i Julita. Vägen dit, till Aspenbadet, har varit allt annat än lättkörd, så det finns all anledning att uppmärksamma Katrineholms kommun på vägen som man tycks ha glömt bort.

För övrigt tycker jag att det är jätteroligt att det uppmärksammas vad vi gör i Centerpartiet i Katrineholms kommun. Hela kommunen...

fredag 15 augusti 2014

En fråga om Stortorget

I dag skriver Katrineholms-Kuriren om min interpellation till kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström. Jag kan inte länka till artikeln, men väl till interpellationen.

Frågan är vad omgörningarna av Stortorget och planerna för att placera ett "landmärke" på torget har kostat skattebetalarna i Katrineholm.

Inte så lite, skulle jag tro.

Mera material



Personvalsaffischerna är klara för uppsättning.



Och tröjorna kom ÄNTLIGEN och är premiäranvända i Mellösa.

Nu är det bara att fortsätta kampanjen!

Ränderna går inte ur...

Maja Hagerman skriver i Dagens Nyheter en mycket tänkvärd krönika om Sverigedemokraternas historia och deras företrädares korta minne.

Intressant exempelvis att SDs företrädare tvingats göra avbön för att få gå med i en partigrupp i Europaparlamentet och hur partiet finansierade sina valkampanjer för ett antal år sedan.

torsdag 14 augusti 2014

Kampanj i Eskilstuna



I en modern kampanj ingår att ha full koll på sociala medier. Här uppdaterar Mattias Claesson omgivningen om vad krögaren som driver Pytt och Panna i Eskilstuna tycker om risken för ett maktskifte och att restaurangmomsen försvinner. För krögarens del skulle det innebära att vinsten äts upp och att en nedläggning hotar.



Centerpartidistriktets kampanjbil stannade även vid ICA Nära i Alberga. Jag och turnébilsföraren Mattias Claesson gjorde ett stillsamt dörrknackningsförsök och lämnade över kampanjmaterialet med förhoppning om god utdelning.

Utöver detta hann vi ta en Slagstaglass, denna första dag då kampanjbilen sattes på prov.

Mera kampanj - i dag i Eskilstunatrakten

Snart är det dags att packa väskan för kampanj igen. Eller ja, den är väl egentligen aldrig opackad, utan välutrustad med broschyrer och krysspennor.

Utfärden i dag ska gå till Eskilstuna och det ska bli riktigt roligt. Sedan blir det nog också ett mer lokalt stopp på vägen...

Med på ett hörn i Katrineholms-Kuriren

Det blev i alla fall lite press av energi- och industriminister Anna-Karin Hatts besök i Katrineholm. "Ett vänsterkryss" i Katrineholms-Kuriren (högst upp på sidan längst till vänster)om Centerpartiet i Sörmlands valkampanj och med de två riksdagskandidaterna Anna-Karin Hatt och Inger Fredriksson i bild.

Den som vill läsa Centerpartiets valmanifest för Sörmland, kan göra det här.

onsdag 13 augusti 2014

Kampanjvapnen vässas...



En vass penna är ett viktigt vapen. Jag är uppväxt på ett litet jordbruk. Jag vet att ordbruk är som jordbruk - man måste ta hand om förutsättningarna och göra något bättre av dem. Det här gäller även i politiken.

Så för att få hjälp med skrivandet på valdagen, särskilt bokstaven X är viktig, har jag tagit fram en kampanjpenna.

Centerpartiet och centerpartister i Katrineholms-Kuriren

I dag är det en hel del om Centerpartiet och med centerpartister i Katrineholms-Kuriren. Centerpartiet presenterar det lokala valmanifestet för Sörmland i en debattartikel, som jag har skrivit under tillsammans med Anna-Karin Hatt, Bo Rundquist, Roger Tiefensee och Gunnar Österberg.

Ett antal sidor senare berättar Kjell Larsson om den kommande debatten som SPF-ordnar och där Kjell håller i mikrofonen. Kjell gör comeback på vår fullmäktigelista och det berättar han också om.

Slutligen får Centerpartiets Stig Karlsson beröm för insändaren om Stortorget.

Nu kör vi vidare i samma tempo!

Radiodebatt på Ängeln

Igår hölls radio Sörmlands lokala debatt på Ängeln i Katrineholm. Resultatet lär gå att lyssna till på hemsidan och vi säger antagligen samma saker där.

Den som har följt kommunfullmäktiges debatter lär inte ha fått så många överraskningar. Jo, det skulle vara att nuvarande ettan på Sverigedemokraternas lista inte tycker om de beslut som dåvarande ettan och tvåan har varit med om att fatta i kommunfullmäktige, att Lars Härnström kan tänka sig att ingå i vilken majoritet som helst och att Miljöpartiet är öppna med att säga att de vill höja kommunalskatten. Ja, det är väl egentligen inte någon överraskning det heller.

För Centerpartiets del försökte jag framhålla att det är viktigt att se hela Katrineholm och att ge företagen bättre villkor, eftersom det är de som skapar jobb. Centerpartiet vill också att kontakterna mellan skolan och arbetslivet förbättras.

tisdag 12 augusti 2014

"En bit kvar till hälften var"

I dag är min replik till Christine Gilljam införd om Centerpartiets jämställdhetspolitik. Eftersom det inte går att länka till artikeln, så publicerar jag den i sin helhet:

"Replik svar till Christine Gilljam (SN 1/8): Det är positivt att jämställdhetsfrågorna hamnat i centrum för debatten igen. För det är där de hör hemma.

Därför är det bra att Christine gilljam (S) med sitt inlägg i sN 1/8 ger mig möjlighet att fortsätta debatten.

Vi har i grunden olika syn på hur välfärd skapas och var besluten ska fattas. Min och Centerpartiets syn är att det är företag som skapar jobb, som ger skatteintäkter som räcker till kostnaderna för välfärden. (S) vill att alla ska betala mer skatt för att betala välfärden samtidigt som partiet har gått med på samtliga jobbskatteavdrag när de väl varit genomförda.

Centerpartiet står för en närodlad politik, där beslut ska fattas så nära dem som berörs av besluten. Även av den anledningen har jobbskatteavdraget varit bra - det har gett fler makten över den egna vardagen.

Jobbskatteavdraget har gett mer i procent till dem som haft låga inkomster och inneburit att många kvinnor har fått väsentligt mer kvar av lönen genom jobbskatteavdraget än genom de allmänna lönepåslagen. När det gäller Rut så tycks Gilljam leva i den inrotade föreställningen, att ett borttagande av Rut skulle öka jämställdheten. Sanningen är att från att enbart ha gynnat en mansdominerad bransch - byggbranschen - har nu kvinnors företagande få ett uppsving. Därtill får alla som äger en fastighet göra Rotavdrag, vilket har lett till ett ökat ägande bland kvinnor.

Slutligen tycker Gilljam att Centerpartiet inte gjort något för kvinnor under de år som vi varit en del av regeringen. Det finns mer att göra, men vi är stolta över de satsningar som gjorts på kvinnors företagande, införandet av Handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor, satsningarna på Nationellt centrum för kvinnofrid och också över satsningen på rehabgarantin, som innebär att den som är sjuk snabbare får rehabilitering. Detta berör många kvinnor. Så vi har gjort mycket och vi vill göra mer för att nå målet om ett samhälle där kvinnor och män, flickor och pojkar har samma möjligheter.

Inger Fredriksson ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse och kandidat riksdagsvalet Sörmland

måndag 11 augusti 2014

Herrskap och tjänstefolk

Det fanns en gång en TV-serie med just detta namn, Herrskap och tjänstefolk. Den var väldigt populär, den var brittisk och som alla brittiska serier från den tiden så var den väl gjord och med bra skådespelare.

Tiden för serien var början på 1900-talet och den visades på 1970-talet, bara några år innan Ali Esbati föddes.

Så han kanske ska ursäktas med sin okunskap om vad herrskap och tjänstefolk betyder. Att det är en TV-serie som speglar ett samhälle för mer än hundra år sedan och att det har hänt en del i världen, i alla fall i den del av världen som väljarna bor.

Medarbetare på städfirmor är skickliga yrkesmän med yrkesstolthet. Vem som helst kan inte städa proffsigt, då skulle de aldrig lägga ut arbetet utan göra det själv.

Så det är hög tid för Esbati att ta tillbaka det han sa i gårdagens debattprogram och be alla lokalvårdare runt om i landet om ursäkt. De gör hedersvärda yrkesinsatser. Utan dem skulle samhället få stänga.

I radio om det socialmoderata styret



I dag sändes inslaget i Radio Sörmland, där jag uttalar mig för Centerpartiets räkning om det Socialmoderata styret av Katrineholm.

Hallå där, i Katrineholms-Kuriren

Pressmeddelandet gav viss utdelning. I går blev jag utfrågad av en journalist på Katrineholms-Kuriren om vad jag gjorde på Centerpartiets Valkonvent i Solna. I dag finns texten med i tidningen.

Nu är det bara att köra vidare i valkampanjen!

söndag 10 augusti 2014

Miljön vinner på mer verkstad

Utsläppen av kväve och fosfor har minskat till Östersjön sedan Alliansregeringen tillträdde, framhöll miljöminister Lena Ek (C) vid Centerpartiets valkonvent.

Sedan återstår det förstås också en hel del, för att få bort de gamla miljöförsyndelserna,vilket miljöministern också konstaterade.

Men att få stopp på tillflödet är en viktig del. Däremot är det inte en lösning att förbjuda konventionellt jordbruk, som Miljöpartiet föreslår, i större delen av Sverige. Det som behövs är ett fortsatt arbete med att greppa näringen, så att den kommer grödorna till del. Detta gäller för allt jordbruk.

Det är att göra verkstad av politiken.

I någon av utfrågningarna under valkonventet jämfördes Centerpartiets och Miljöpartiets miljöpolitik som ett skyltfönster och en verkstad. "I skyltfönstret ser det prydligt ut, men det händer mer i verkstan."

Och det är klart, efter åtta år med verkstad, har det hänt en del.Användningen av vindkraft har tiofaldigats.
Antalet miljöbilar har ökat från 23 000 till 450 000. Miljövänliga bränslen i transportsektorn har mer än fördubblats. För att nu ta tre exempel.

fredag 8 augusti 2014

Valkonvent nästa!

Snart är det dags att påbörja färden till Sveriges bästa Valkonvent! 900 centerpartister från hela Sverige träffas på Friends Arena i Solna för en sista peppning och valgenomgång.

Det ska bli riktigt, riktigt roligt att möta alla vänner i Centerrörelsen och få ytterligare inspiration inför årets heta valrörelse. Roligast vinner, heter det, och i den grenen är Centerpartister ytterst svårslagna. Också...

Badvägen bättras i höst!

Jag läser i lokaltidningen en insändare, där kommunens samhällsbyggnadsförvaltning svarar på en rad frågor som ställts i andra insändare. Det är alltid bra att få svar.

En av insändarna handlar om en fråga som även Centerpartiets Anita Karlsson, Julita, har tagit upp i en fråga i fullmäktige. Det handlar om vägen till den kommunala badplatsen vid sjön Aspen.

Vägen dit är bedrövlig.

Nu ska den åtgärdas, enligt svaret. I höst... När det bästa av badsäsongen är taget! Hur tänkte man då?

torsdag 7 augusti 2014

Valrörelse i Katrineholmsveckan

Det börjar bli allt mer av valrörelse. Förberedelsetiden är snart över och det är skarpt läge. I går skrev jag om plast som är på fel plats i havet och hann inte riktigt dokumentera övriga aktiviteter.



Första stoppet för dagen var hos Hyresgästföreningen, som självklart ville se fler hyreshus. Här träffade jag en trevlig kvinna som var aktiv i rörelsen i Stockholm och som hade bjudit in alla partier för att prata hyresrätt. Endast ett parti hade svarat. Jag andades in och bävade för vad som komma skulle. "Det var Centerpartiet som svarade", sa kvinnan.

Då växte jag flera decimetrar!



Kvällen avslutades med lite revy och besök i restaurangtältet, eftersom Katrineholmsveckan pågår för fullt. Lite produktplacering av närodlat blev det på köpet. Är det valrörelse så är det!

Bra beslut om kommunfullmäktiges möte

Till oppositionspolitikerns uppgifter hör att vara kritisk. Nu ska jag frångå principen och vara positiv. Det var ett mycket bra beslut av kommunfullmäktiges presidium i Katrineholm att hålla fullmäktigemöte i augusti. Att ställa in det hade varit demokratiskt förkastligt. Då hade inte allmänheten haft någon möjlighet att lyssna till debatten eller ställa berättigade frågor.

onsdag 6 augusti 2014

Havet fel plats för plasten

Det fick bli ett pressmeddelande också. Det är ju ändå val...

"Havet fel plats för plasten

- Nedskräpningen av haven är naturligtvis ett jätteproblem. Men problemet ligger inte i det som flyter i land, utan i att det är så mycket plast och annat skräp i havet. Därför är inte lösningen att rensa stränderna. Lösningen ligger i att sluta använda havet som en allmän soptipp, säger Inger Fredriksson, riksdagskandidat för Centerpartiet i Sörmland.

Den plast som vi ser är kanske ändå inte den allra farligaste. Minst lika farlig är den plast som vi inte ser. Mikroplast finns i olika produkter, exempelvis skönhetsmedel, för att få till en bra konsistens. Denna plast och annan som finfördelats av havet tas upp av olika djur i näringskedjan.

- Centerpartiet driver frågan om en giftfri vardag. Plast är en bra produkt, rätt tillverkad och på rätt plats. Vi kommer att fortsätta att jaga mikroplasterna som finns exempelvis i kosmetika. Miljöminister Lena Ek (C) har lyft frågan på EU-nivå för att få kommissionen att agera. En EU-policy bör utvecklas för att stoppa mikroplasterna vid källan, säger Inger Fredriksson.

- För mig och Centerpartiet är en giftfri vardag ett mål och som riksdagskandidat och sörmlänning är en av mina viktigaste frågor att arbeta för Östersjön, så att man kan äta fisk utan risk och bada utan sällskap med alger."

Havet fel plats för plasten

Morgonmedia ägnar sig åt den plast och annat skräp som flyter i land från havet. Bland annat medverkade Centerpartiets Ola Johansson i radions P1 Morgon.

Nedskräpningen är naturligtvis ett jätteproblem. Men problemet ligger inte i det som flyter i land, utan i att det är så mycket plast och annat skräp i havet. Därför är inte lösningen att rensa stränderna, lösningen ligger i att sluta använda havet som en allmän soptipp.

Minst lika farligt är den plast som vi inte ser, de mikroplaster som finns i olika produkter, exempelvis en del skönhetsmedel för att få till en bra konsistens, eller plast som finfördelats i havet och som tas upp av olika djur i näringskedjan.

Plast är en bra produkt på rätt plats. Men den ska inte befinna sig i naturens kretslopp. Där har du och jag ett ansvar, liksom att låta politiken arbeta genom internationella överenskommelser för att begränsa nedskräpningen i havet.

måndag 4 augusti 2014

Så vill vi också ha det

I dagens Katrineholms-Kuriren skriver SPFs distriktsordförande om hur pensionärsförbundet vill ha det med maten för det äldre. Jag kan bara instämma. Så vill Centerpartiet också ha det. Vi har motionerat om rätten för äldre att välja rätt, vi har jobbat för att korta nattfastan och för att få bra mat till våra barn och äldre.

Med ökat stöd från väljarna kan vi göra än mer.

söndag 3 augusti 2014

Kampanj i skuggan av klocktornet



Valkampanjandet fortsätter. I går var det dags för sockendag i Österåker och Centerpartiet i Vingåker fanns på plats. Vi delade ut mycket material och mötte många trevliga väljare. Trots att valrörelsen inte riktigt hettat till på riktigt ännu, så var det skönt att finnas på plats i skuggan av klocktornet i Österåker. Trevliga kampanjmedarbetare hade jag också i Pia Baldwin, Nils Vikman och Pia Windahl.

Glass är politik



I fredags visade ett gäng centerpartister i Katrineholm hur trevligt Stortorget är med det nya glasscaféet i paviljongen. Det är så ett torg ska vara, tycker vi, det ska finnas människor på det som gör det levande.

Glassen som Sköna Gertruds Te & Kaffe säljer är dessutom mycket välsmakande. Den modigaste av oss provade den KRAV-märkta granglassen.

För oss i Centerpartiet är glass politik. Vi vill att den som besöker Katrineholm även i framtiden ska kunna slå sig ner på torget och ta en glass eller något annat som passar i utbudet för ett säsongscafé. Det blir omöjligt om kommunens storvulna byggnadsplaner genomförs.

lördag 2 augusti 2014

Österåker nästa!

Det är läge för kampanj i dag igen.turen är kommen till Österåker, där Centerpartiet i Vingåker är med bland utställarna på sockendagen. Ifjol höll vi till vid klockstapeln. Inte helt otänkbart att det blir så i år igen.

fredag 1 augusti 2014

Glass är politik

Jag har just gjort en inbjudan till media om eftermiddagens glassaktion. Vi ska samlas ett gäng centerpartister på Stortorget i Katrineholm för att visa hur trevligt det är med ett glasscafé i stället för ett skrytbygge som gör det svårt att ordna matmarknader och annat av större format. Vi vill helt enkelt inte bygga igen torget.

Det är människorna som gör torget, inte stora byggnader.