söndag 29 juni 2014

Löfven och fotbolls-VM

Det kan inte vara lätt att vara partiledare och matcha fotbolls-VM. I dag blev det 2-1 till Holland i matchen om väljarna mot Stefan Löfven.

Vågar inte tänka på vem som talar under finalen...

tisdag 17 juni 2014

Lättare att läsa

I dag har riksdagen debatterat Lättläst, alltså det som görs för att en text ska bli lättare att läsa.

I går antog kommunfullmäktige i Katrineholm en ny biblioteksplan, som var allt annat än lättläst. Det var tråkigt att ett sådant dokument inte "dansar", som en redaktör någon gång sade om en kvällstidning. En text ska vara levande och den ska vara rolig att läsa. Särskilt när det är en text som handlar om att öka intresset för läsning och för att fler ska uppleva vad som finns inom bibliotekets väggar. Då duger det inte att beskriva vad som måste göras på knastertorr smått byråkratisk svenska och skyla över det med färg och bilder.

Tyvärr upptäckte jag biblioteksplanens andefattighet alldeles för sent i processen för att kunna göra något åt det. Två inlägg om saken, ett i kommunstyrelsen, och ett i kommunfullmäktige i går, fick ändå bli ett starkt slag i luften.

Förhoppningsvis blir nästa plan eller strategi lika spännande som den bästa deckare!

måndag 16 juni 2014

Sommaravslutning med kommunfullmäktige

I kväll väntar kommunfullmäktiges utlokaliserade sommarmöte i Katrineholm. Ja, vi ska fortfarande vara inom kommungränsen, dock ska vi åka till kommunens absoluta utkant - till Björkvik ring. (Här gjordes för övrigt en gränsreglering mot Nyköping för att företaget som köpte flygfältet skulle kunna bedriva sin verksamhet enligt planerna.)

Det kommer att bli en intressant kväll, även om det på papperet inte finns några kontroversiella frågor att diskutera.

Men innan det är dags för detta, så väntar en dag med diskussioner inför onsdagens kommunstyrelsesammanträde samt överläggningar om kampanjen inför höstens riksdagsval.

Med andra ord - en rolig och intensiv dag väntar!

söndag 15 juni 2014

Historisk dag för Svenska kyrkan

I dag är det en historisk dag för Svenska kyrkan, när Antje Jackelén tillträder ämbetet som ärkebiskop. Den formella proceduren har gått att följa direkt i SVT.

Jag tänker återigen på den långa kamp som förts för att kvinnor skulle kunna prästvigas och inneha prästämbetet. Jag tänker speciellt på Centerkvinnan Märta Leijon och förstår att hon gläds i sin himmel över dagens händelse. Extra roligt måste detta vara för Centerkvinnorna som varit en av utställarna på Nordiskt forum i Malmö, som avslutats i dag, att visa att jämställdhetsarbete och kvinnokamp, det är inte något nytt påfund för förbundet, utan det är en kamp som förts envist och framgångsrikt under många år. Men det är också ett arbete som aldrig blir färdigt!

lördag 14 juni 2014

Kampanjvindarna fortsätter blåsa

EP-valet är över, men kampanjandet fortsätter! I dag väntar Flen, där Centerpartiet möter väljarna i närheten av biblioteket. Det tycks blåsa en hel del, så det blir nog inte aktuellt att försöka möta väljarna med hjälp av beachflaggan. Men något plåster på såren ska de i alla fall få, de som trotsar (folk)-stormen!

Varmt välkomna!

fredag 13 juni 2014

Fantastiska Fiskeboda

Katrineholms enda hamn ligger i Fiskeboda i Julita. Här trivs Fredriksson som fisken i vattnet... Ja, i alla fall tillräckligt för att välja det som smultronställe i Katrineholms-Kurirens lokala "partiledarserie".

Vi hade absolut tur med vädret, endast en lätt (folk)storm som rörde upp de stilla vågorna i håret. Kaffet och det hembakta smakade bra, även om jag förstås är jävig, och det var i allt en trevlig eftermiddag med K-K:s reportageteam.

I augusti/september sker publiceringen.

torsdag 12 juni 2014

En röst för Östersjön

Det svenska jordbruket tillför Östersjön väsentligt mindre mängd kväve än tidigare. Att vårt innanhav fortfarande är näringsrikt beror på gamla försyndelser och på att länderna runt Östersjön inte har jobbat lika framgångsrikt med tillflödet.

Om detta bloggar miljöminister Lena Ek så klokt.

onsdag 11 juni 2014

Bredare bredband

Socialmoderaterna i kommunledningen i Katrineholm berättar i lokaltidningen om satsningen på bredband på landsbygden i Katrineholm. Det är naturligtvis jättepositivt att de genomför det förslag som Centerpartiet lade fram i april i planeringsförutsättningarna för 2015 och framåt. I detta dokument skriver vi:


"Satsa på landet. En tredjedel av Katrineholms befolkning bor utanför staden. Det är rimligt att
resurserna följer befolkningen och att mer investeringar görs utanför staden. Centerpartiet anser att
en tredjedel av investeringsutrymmet ska läggas på landsbygden. En pott ska avsättas till bredbandsutbyggnad."

"Bredare bredband. Bredband är en rättighet. Kommunen ska samordna, så att fler får bättre uppkoppling till rimliga kostnader. (Se även investering!)"

Samt under investeringar:

"Satsa på landet. En tredjedel av Katrineholms befolkning bor utanför staden. Det är rimligt att resurserna följer befolkningen och att mer investeringar görs utanför staden. Centerpartiet anser att en tredjedel av investeringsutrymmet på sikt ska läggas på landsbygden. I ett första steg reserveras tio miljoner till investeringar på landsbygden. 9,8 miljoner avsätts till medfinansiering av bredbandsutbyggnad på landsbygden."

Kom ihåg var du läste det först!

tisdag 10 juni 2014

Om att be och att ge

Sverigedemokraterna gjorde i EP-valet ett stort nummer av att partiet ville förbjuda tiggeri. I dagens nummer av Katrineholms-Kuriren följer lokalpolitikern Kenneth Malm upp det hela med ett inlägg mot chefredaktörens krönika.

Det är redan i dag förbjudet att utnyttja människor som tiggare. Detta räknas som människohandel.

Däremot är det inte förbjudet att be om pengar. Ett förbud mot att be om pengar skulle få märkliga effekter. Hur skulle exempelvis våra välgörenhetsorganisationer överleva? De skulle i så fall inte få göra någon reklam för sin verksamhet.

Nej, lösningen är inte något förbud. Lösningen är att se till att inte någon ska behöva tigga om pengar, utan kunna hitta en egen försörjning på ett eget arbete. Det är den bästa förutsättningen för allt bistånd. Men det är ibland lite som en tulpanaros - enklare att säga än att göra.

måndag 9 juni 2014

Glasskiosk på Stortorget

Nu har Centerpartiets tankar för Stortorget förverkligats. Vi har pekat på möjligheten att öppna ett säsongscafé i vårt valprogram. Så här skriver vi:

"Torgskräck. Stortorget behöver liv och aktivitet, men inte skrytbyggen som skärmar av och stänger in. Ett säsongscafé i ”korvkiosken” skulle skapa liv och rörelse."

Nu blir det så genom att Sköna Gertruds kaffehandel öppnar ett glasscafé i "korvkiosken". Nu kommer katrineholmarna att se hur bra det blir. Så bra att de inte vill ha torget igenbyggt med ett hyreshus.

Fin kväll med energitema



Bertil Carlsson och Leif Strand är beredda inför anstormningen av besökare till Öppet pannrum.

Det blev en väldigt lyckad kväll, som gav ny energi, även om det hade kunnat vara fler som fått ta del av hur solens strålar värmer genom veden i ett genomtänkt uppvärmningssystem och solfångarna på taket och solcellerna som ger el. Dessutom tittade vi till växtligheten i växthuset.

onsdag 4 juni 2014

Hoppas på många samtal i Öppet pannrum

I eftermiddag och ikväll är det dags för Öppet pannrum hos Leif och Maria Strand på Sörlunda i Granhed. Jag hoppas att det ska bli många kloka samtal om hur centerpolitiken fungerar i praktiken och vad man själv kan göra för att ställa om sin uppvärmning och bidra till elproduktionen.

Från toalett till våldtäkt

Jag har värjt mig för att skriva detta. Det är så ofattbart hemskt att det inte går att ta in de hängda flickorna i Indien som förlorade sina liv, efter att de blivit våldtagna på väg mot att göra sina kvällsbestyr ute i naturen, eftersom det saknas toaletter.

I dag skriver DN om detta. Jag hittar tyvärr inte länken till dagens artikel, men en bakgrundsartikel ger samma besked. Bristen på toaletter är en livsfara för kvinnor.

Det ska naturligtvis inte vara så här. Det måste finnas toaletter för att förhindra smittspridning. Vi har färska minnen från Sverige vad det kan betyda om avföring kommer i kontakt med vattenförsörjningen. Lägg därtill värmens påverkan för utveckling av bakterier, så blir det inte svårt att förstå varför toalettfrågan är så viktig för folkhälsan.

Utöver de direkta hälsoriskerna, så tillkommer bristen på kvinnofrid i Indien. Flickor och kvinnors rätt att bestämma över den egna kroppen kränks ständigt.

Vi får inte göra som jag försökt göra - vi får inte blunda för detta. Vi måste jobba för att ALLA ska kunna ha en toalett att gå till - utan att riskera att bli utsatt för något övergrepp av något slag. Det ska vara tryggt att vistas på en gata eller åka med en buss. Kvinnofrid ska gälla alla och alltid.

måndag 2 juni 2014

Bristande kontakt?

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde i Katrineholm tog majoriteten beslut om redovisningen av hur det hade gått med kommunplanen. Slutsatsen blev att det mesta var gjort.

Så förvånande! En av punkterna handlade om att förbättra mobil- och bredbandstäckningen.

Den punkten kan knappast anses färdig. I Flodaforstrakten, exempelvis i Abbotnäs, fungerar bara mobilen ibland. Jag vet, för jag har provat att ringa upp.

Men majoritetsledningens duo Dahlström och Härnström har kanske bristande kontakt med verkligheten?

söndag 1 juni 2014

En bubblare...



Även i år har traditionen fullföljts, att besöka Konst på åsen, det vill säga Jägernåsen i Flodafors, där Gun Haglund och hennes konstnärsvänner visar konst i Guds fria natur.

Allt kanske inte överraskar och väcker känslor, men det finns höjdare på åsen som tillsammans med den rika blomningen gör varje besök unikt. Ta gärna med kaffekorgen för några timmars rik avkoppling!

Inte ett jubileum att fira!

För 100 år sedan startades första världskriget. Dagens Nyheter skriver idag i ett stort reportage som startskottet, skottet i Sarajevo. Jag har också hört radioinslag om hur hundraårsdagen ska firas.

Ett krig är inte något att fira, tycker jag. Det är freden som är värd all uppmärksamhet.

Hur behåller vi freden? Ja, det är den rätta frågan att fundera över. Världen har tyvärr för många oroshärdar. Vi behöver stärka vänskapsbanden i stället för att dra sönder dem. Fredstanken är grunden i EU-samarbetet. Det är värt att komma ihåg, så här en vecka efter valet till Europaparlamentet. Samarbeta så att freden kan fortsätta.