fredag 30 maj 2014

Sån't som jag inte förstår...

... är varför det är så många opinionsundersökningar? Dagen efter valet till Europaparlamentet kom SCB. I dag var det återigen en undersökning som presenterades.

Allihop så tätt efter att hälften av svenskarna (stort bortfall) har gått till valurnorna och verkligen sagt vilka partier de vill stödja.

Måste undersökningarna komma så tätt? Hur trovärdiga är de? Särskilt som jag vet att några undersökningar måste grunda sig på paneler som först frågar om vilka affärer som jag handlar i eller vad jag tycker om frukostprodukter för att senare fråga om jag röstade på valdagen och sedan på vilket parti jag skulle rösta i dag.

Jag tycker att man måste ta alla undersökningar med en stor skopa salt. En nypa är för lite.

Kampanjar i Vingåker

Det är inte värt att tappa farten! Snart är det dags att åka till Vingåker för att bidra i Centerpartiets kampanj på Vingåkers marknad. Där har jag viss vana vid att medverka.

I dag lär det vara tårtkalas på gång, för att fira valframgångarna, men det blir självklart många politiska samtal. Det ska bli roligt!

torsdag 29 maj 2014

Upprätthåller traditionen

Sedan urminnes tider - nästan - har Centerkvinnorna i Björkvik bjudit församlingsborna på kyrkkaffe efter gudstjänsten på Kristihimmelfärdsdag.

I dag ska jag hjälpa till att upprätthålla traditionen genom att vara allmänt behjälplig. Det ska bli roligt!

onsdag 28 maj 2014

Välkommen på Öppet pannrum



Allt som jag är med och ordnar vill man förstås ska bli välbesökt. Det gäller även för detta arrangemang. Så jag hoppas att just du, som läser detta, hittar ett tomrum i almanackan så att du kan ta med vänner, grannar och andra intresserade till Granhed i Flodafors.

Halvklart till oklart

Länsstyrelserna runt om i landet sitter och räknar, valsedlar och personkryss. Det tar tid och spänningen är oliiidlig. Det som skulle ha blivit klart i dag kommer inte att bli färdigt förrän på fredag, meddelas det.

Ändå var valdeltagandet inte särskilt högt. Det är bara ett val och bara ungefär halva valmanskåren röstade. Hur ska det bli i september, med tre val och ett högre valdeltagande?

Det känns nästan lite för spännande...

tisdag 27 maj 2014

690 sidor utan reservation

Jag kanske fuskade. I dag hade vi kommunstyrelse i Katrineholm och jag stod inte bakom en endast reservation eller något särskilt yttrande. Bara en gång deltog jag inte i beslutet, och det var när majoriteten, Socialmoderaterna, presenterade resultatet av sin kommunplan. ALLT var naturligtvis i stort sett genomfört.

Så kom ihåg det, när ni inte kommer fram med mobilen - Socialdemokraterna och Moderaterna har förbättrat tillgängligheten för teletrafiken och internet. Det är bara att det inte märks överallt...

måndag 26 maj 2014

Dags för nästa valrörelse

Det är alltid för tidigt att räkna ut Centerpartiet! Det är slutsatsen av gårdagskvällens valresultat. Vi höll ställningarna och ökade, bra jobbat! Nu är det nästa val som väntar. Bara lite rast och ro först.

söndag 25 maj 2014

Dags summera EP-valet

Nu har vallokalerna stängt. Röstsammanräkningen pågår. När jag röstade i morse påstod valförrättaren att det inte var fler förtidsröster än tidigare. Jag undrar det jag, men jag hoppas på att röstdeltagandet har ökat.

Ingen kan egentligen säga att den inte är informerad. Eller rättare sagt, det har väl aldrig varit så goda möjligheter att skaffa sig information. Internet har varit fullt med valkompasser, det har varit utfrågningar, intervjuer, tidningsartiklar, insändare, debattartiklar och flygblad samt reklam.

Man har kunnat rösta efter parti eller på den person som man tror kan göra det bästa jobbet.

För egen del och från plats 37 på Centerpartiets lista har jag försökt att bidra på mitt sätt med inlägg på bloggen, på Facebook, i tidningar och genom att delta på de kampanjmöten som Centerpartiet har ordnat runt om i länet. Jag har inte varit överallt, men i alla fall igång i fyra olika kommuner. Dessutom har jag gjort en avstickare "utomlands".

Jag hoppas att min insats har gjort skillnad och att den har bidragit till några röster och några kryss. Snart vet vi...

Nu blir det tomma stolar...

EP-valrörelsen har varit intensiv. Jag har inte alltid hunnit följa alla medier så väl som jag borde. I en av de missade lokaltidningarna läser jag om Sverigedemokraternas representanter i Katrineholms kommunfullmäktige. De har "sagt upp sig", det vill säga frånsagt sig sina uppdrag. Eftersom det inte finns några fler namn på deras lista, så kommer deras platser att stå tomma.

Det kommer inte att förändra så mycket, men det visar lite hur detta parti fungerar. Att man byter ut hela partigruppen, liksom på en gång.

Ja, det är lite olika, som jag brukar säga.

Nollvision är ett måste

Dagens Nyheter skriver i dag om den psykiska ohälsan och om antalet självmord. Helt klart är att en nollvision för självmord är det som måste vara målet och att förebygga, så långt det bara går.

Men statistiken som publiceras i anslutning till artikeln, som för övrigt är låst och inte möjlig att länka till, visar att självmorden har minskat sedan 1980-talet i alla grupper utom ungdomsgruppen. Så något positivt har ändå hänt.

Dock är varje fall ett för mycket. Vi måste bli bättre på att lyssna. På riktigt!

lördag 24 maj 2014

Dan före dan...

Det känns trevligt att sätta en "julig" rubrik på en text som ska handla om en dag i maj! Fast rubriken håller! Det är dan före dan, alltså dagen före valdagen i valet till Europaparlamentet.

Gårdagen ägnades åt stiftsfullmäktiges sammanträde i Stjärnholm och avrundades med EP-valsdebatt i Nyköping. Eller om man ska vara riktigt vänlig, så var det nog nästan ett samtal, där ändå åsiktskillnaderna tydliggjordes.

Det får bli lite kampanj i dag också, med aktivitet i Gnesta, som erbjudande till de sista villrådiga väljarna eller till dem som funderar på att ombestämma sig. Det är nämligen den avlagda rösten på valdagen som räknas!

torsdag 22 maj 2014

Blomskottsauktion nästa!

Till de årliga traditionerna hör blomskottsauktionerna. I kväll är det dags för Centerkvinnorna i Stora Malm att samlas. Vi åker ut till Christel Persson, som bor längst ut i Norroten (vi är inte så noga med att medlemmarna exakt bor inom den gamla församlingsgränsen, huvudsaken är att de vill vara med i vårt Centerkvinnogäng).

Jag vet att det kommer att bli avgjort trevligt. Kvällen är som gjord för en utfärd i ett blommande och grönt Sörmland.

Det ska bli en sann avkoppling i dessa tider av valrörelse.

Två dagar på perrongen

Först nu får jag försöka att hinna blogga i kapp. Det har varit två dagar med valrörelse i dess bästa bemärkelse. Äppelkorgarna från i tisdags kom till användning på onsdagsmorgonen, där vi delade frukt och valmaterial till resenärerna.

En jättestor överraskning bjöd vår miljöminister och partistyrelseledamot Lena Ek på, när hon plötsligt stod där på perrongen och deltog i vår kampanj. Lena Ek skulle tillsammans med pressekreterare Erik Bratthall ta tåget till Göteborg, men blev väldigt glad över att mötas av Centerpartiets kampanj.

Sedan bar det för min del av mot Nyköping, där valboden på torget väntade på min bemanning. Flera fina samtal blev det, denna soliga dag.

I dag var det så dags för perrongen igen, den här gången i Gnesta. Vi delade ut ännu mer valmaterial till de morgonpigga resenärerna samt ett stort gäng av Centerkvinnornas tidning Hända.

Vi kör hårt!

tisdag 20 maj 2014

Kampanj som bär frukt



Nu är vi laddade och redo att möta väljarna!

Återbesök i verkligheten



Katten tyckte nog att vi störde ovanligt mycket, när vi kommunpolitiker besökte Abbotnäs i Flodafors för att höra LRF berätta om hur vardagen ser ut för lantbrukarna i kommunen.

För mig var det lite som ett "återbesök i verkligheten", eftersom jag hörde en del av det som berättades om verksamheten på Abbotnäs av Christin och Jan Larsson när Centerpartiets Annie Lööf och Fredrick Federley besökte gården för en knapp vecka sedan.

Nu var det också fler LRF-are som berättade om sina respektive produktioner. De berättade om KRAV-äggen från Båsbo, som är så färska att kunderna klagar på att skalen inte lossnar, om mjölkproduktion, där priset faller i all tysthet, om kycklinguppfödning, solenergi och spannmålsodling.

Lantbrukarna har världens bästa jobb, men skulle önska att de hade en verksamhet med världens bästa lönsamhet. Hm, det finns mer att göra!

LRF träffar kommunpolitiker

På dagens program står träff med LRF i Katrineholms kommun. LRF har bjudit in Katrineholms kommunpolitiker samt en del tjänstemän till en träff om näringens möjligheter. Det ska bli intressant. Det blir som ett återbesök. För i förra veckan var jag på Abbotnäs och träffade Christin och Jan Larsson tillsammans med Annie Lööf och Fredrick Federley.

Giftfri vardag i hela EU

I dag är min artikel om Centerpartiets kemikaliekamp i EU införd i Katrineholms-Kuriren.

"Farliga ämnen finns i kläderna vi har på oss, elektroniken vi ständigt är nära, möblerna vi vilar i, maten vi äter och vattnet vi dricker.

En del av de giftiga ämnena vi utsätts för i vår vardag kommer inte från Sverige, utan från andra länder. Därför är en av de viktigaste frågorna för Centerpartiet i EU kampen mot farliga kemikalier.

Mellan 30 000 och 40 000 kemikalier tillverkas eller importeras inom EU i volymer över ett ton per år. För en stor del av dessa kemiska ämnen saknas fortfarande kunskap om hur de påverkar oss och om de är farliga för oss. Exempel på kemikalier som utsöndras från varor, och som vi människor kan få i oss, är mjukgörande ämnen som exempelvis går över från plastförpackningar till livsmedel eller läcker ut från plastleksaker.Flamskyddsmedel avges från datorer och tv-apparater till inomhusluften och fastnar i dammpartiklar som vi andas in. Barnen är särskilt utsatta eftersom de ofta vistas nära golvet där kemikalierna samlas i dammet.

Åtgärder på EU-nivå är det mest effektiva för att på riktigt fasa ut kemikalierna i vår vardag. Vi måste se till att få till ett landsöverskridande totalförbud mot hela Bisfenolalfabetet och andra hormonstörande ämnen. Vi måste också göra det lönsamt för företag att satsa på giftfria varor. Det kan vi göra genom att införa en skatt på farliga ämnen. För oss är det en självklarhet att det ska vara både möjligt och enkelt för oss konsumenter att ta reda på vilka kemikalier som finns i de produkter vi köper. Därför behöver 45-dagarsregeln, som innebär att tillverkande företag måste svara på konsumentens fråga om innehållet i produkten, utvecklas till ett slags kemikalie-FASS på EU-nivå där konsumenterna själva kan söka information utan att behöva kräva svar från producenten.

Mycket arbete behöver göras på såväl kommun- som på nationell nivå för en giftfri vardag. EU har ett viktigt uppdrag i detta arbete.

Centerpartiet vill se ett smalare men vassare EU. Det betyder att EU inte ska syssla med detaljstyrning och lägga sig i beslut som vi bäst klarar bättre här hemma. När det kommer till miljöfrågor, däremot, vill vi att EU ska lägga all sin styrka för att få till stånd landsöverskridande överenskommelser. Att slippa oron över att våra barn och vi själva inte utsätts för farliga ämnen i vardagen är en fråga om trygghet. Alla har rätt till en giftfri vardag.

Inger Fredriksson, kandidat i EP-valet för Centerpartiet"

måndag 19 maj 2014

Jämställda pensioner

I dag har Katrineholms-Kuriren mitt svar på Moderatkvinnornas insändare om jämställda pensioner. Eftersom tidningen har "låst" insändardebatten, så kommer mitt och Centerkvinnornas svar här:

Så gör vi pensionen jämställd

Centerkvinnorna anser, precis som Moderatkvinnorna i insändaren i K-K 9/5 att kunskap om pensionssystemet är bra. Men vi tycker att det är ännu bättre att lägga förslag på vad som verkligen kan öka kvinnors pensioner och minska de ekonomiska skillnaderna mellan kvinnor och män på äldre dar.

På vår stämma i Jönköping tog vi beslut om 38 skarpa förslag som gör pensionssystemet mer jämställt.

Bland förslagen finns:

Höjd garantipension.
Möjligheter att överlåta pensionsrätter även från inkomstpensionen och tjänstepensionen.
Ökad information till morgondagens pensionärer om levnadsvalens konsekvenser.
Förbättringar på arbetsmarknadens område, som rätt till heltid, höjda löner i kvinnoyrken, bättre arbetsmiljö och avveckling av delade turer.

Centerkvinnorna har sedan tidigare lagt förslag inom familjepolitiken som skulle ge ett mer jämställt ansvar som förälder. För det är vid barnens födelse som ojämställdheten ökar, vilket i sin tur leder till kvinnors låga pensioner.
Vi har mycket att göra för att få även pensionssystemet mer jämställt. Centerkvinnorna kommer i valrörelsen att gå ut med vårt lila kuvert, ett kuvert som innehåller våra förslag till förbättringar av pensionssystemet. Det är ett kuvert som alla ska våga öppna.

Inger Fredriksson, ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse och riksdagskandidat för Centerpartiet i Sörmland"

söndag 18 maj 2014

Uppackning och uppbackning i Vårruset



Roger Sandström förevigade oss vänligt både före och efter Vårruset i Norrköping. Den här bilden är EFTER, om ingen ser det. Vi pustar ut inför uppackningen av picknickväskan. Uppbackningen gillar vi också skarpt. Stort tack alla Centerpartister och Centerkvinnor från Östergötland!

Tydligt och tänkvärt om miljöfrågorna

Centerpartiets Annie Lööf och Kent Johansson, europaparlamentariker, skriver på DN-debatt i dag om hur miljöarbetet måste drivas vidare inom EU.

Tydligt och tänkvärt!

Dagens kampanj är i Eskilstuna

Om en stund är det kampanjdags igen. Den här gången är det Folkbildningens dag som ska firas med Centerpartiet vid Rademachersmedjorna i Eskilstuna. Det ska bli roligt att få in EP-valet i detta sammanhang samt att träffa många möjliga väljare!

lördag 17 maj 2014

Kampa(n)j med Ingerfära



Kampa(n)j med Ingerfära
1 form ca 25 cm i diameter
125 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 meter grov rabarber (dubbla om den är tunnare)
1,5 dl strösocker
1,5 tsk inge(r)fära
1 msk potatismjöl
Arbeta samman smör och vetemjöl till en deg. Tumma ut degen i en form. Blanda strösocker, ingefära och potatismjöl noga. Skär rabarbern i centimeterstora bitar, skala den först om den är grov. Vänd rabarbern i sockerblandningen, lägg i pajformen och fördela resterande sockerblandning jämnt över rabarbern i formen. Grädda i 225 grader varm ugn, 25 minuter.

Inger Fredriksson
Centerpartiets kandidat nummer 37 på listan till Europaparlamentsvalet 25 maj 2014.

(På begäran kommer receptet i repris!)

Ungdomens tid kommer

I dag skrev Katrineholms-Kuriren om hur Centerpartiets motion behandlades av kyrkofullmäktige i Katrineholm.

Jag tror att motionen var lite för tidigt väckt. Alla i kyrkofullmäktige hade inte hunnit vakna för att se att ungdomens tid kommer, vare sig man vill det eller inte. Och att det är just budgetfrågor som unga ska vara med och diskutera, för det är där och då som prioriteringarna görs i stort som smått.

Sedan är det en annan sak att det kan vara komplicerat att ta vara på ungas åsikter. Men det är en annan historia och där en ungdomspanel, som föreslogs i motionen skulle kunna vara en väg att låta ungas röster höras. Mer än i barnkörerna...

fredag 16 maj 2014

Centerkvinnor i Vårruset



Ja, det var ett gott lag Centerkvinnor från avdelningen i Stora Malm som genomförde Vårruset i Norrköping igår. Vi väckte berättigad uppmärksamhet och siktade särskilt in oss på Vänsterpartiets deltagare, som bara vill ha ett spår i sjukvård, skola och omsorg. Vi Centerkvinnor ser att det finns fördelar, inte minst för kvinnor, att ha fler arbetsgivare att välja mellan, och det är också ett fördel för den som behöver hjälp att kunna välja bort det som inte fungerar.

Måste vara någon mis(s)?

Läste Katrineholms-Kuriren i dag och spärrade upp ögonen ordentligt. Här var det en förskola med nya avdelningar som inte hade invigts av Göran Dahlström! Väldigt tydlig mis(s)!

Men sedan var ordningen återställd, när han lovade att fixa "gröpperna" i vägen mellan Glindran och Strångsjö...

Det är lite olika, som jag brukar säga, särskilt ett valår!

torsdag 15 maj 2014

Lööf och Federley i Katrineholms-Kuriren

Ja, det blev en fin artikel om blixtvisiten i Katrineholm i lokaltidningen Katrineholms-Kuriren. Vi tjurar inte för att reportern inte kan skillnaden mellan kossor och tjurar...

Jag kan inte länka till artikeln, eftersom den tillhör materialet som är låst.

onsdag 14 maj 2014

Valrörelse i betesmarken



EP-kandidat Fredrick Federley. Jan Larsson, Annie Lööf och Christin Larsson hade mycket att språka om vid strandbetena på Abbotnäs i Flodafors.

Larssons hade själva varit med om det som Centerpartiet beskriver i reklamfilmen inför EP-valet, där en nitisk tjänsteman mäter träd. För deras del handlade det om att arealer inte kunde mätas rätt, eftersom handläggaren saknade stövlar alternativt att inte strandkanten var rak...

Det är naturligtvis inte klokt och så ska det inte vara. Reglerna måste anpassas till vad som kan passa i verkligheten och det måste finnas utrymme för att använda sunt förnuft!

Jag hade glädjen att få arrangera träffen och kunde också vara på plats, när Fredrick Federley, som förmodligen den ende av Centerpartiets toppnamn gästade Katrineholm. Jag påminde honom att han kandiderade för tio år sedan och att jag då skjutsade honom till Kungsör efter besöket på Duveholmsgymnasiet. Då stod han på sista plats på listan. Med den intensitet som han driver sin personvalskampanj är det fullt möjligt att han är en av Centerpartiets Europaparlamentariker efter den 25 maj.

Varje röst räknas



Gunilla Hjelm, Centerkvinnornas förbundsordförande och kandidat i valet till Europaparlamentet, påpekade att varje röst är viktig för att få Europasamarbetet att gå i rätt riktning.

Gunilla Hjelm medverkade vid Centerpartiets informationsmöte om EU som hölls på temat "Smaka på EU". Utöver ett inspirerande anförande, så bjöds besökarna på en bit mat, vilket var mycket uppskattat. Claudia Grathwohl hade gjort olika röror som serverades med bröd.

Därför kandiderar vi



Tyvärr lyckas jag inte få med hela filmen här på bloggen, men den finns förstås på Youtube i original!

tisdag 13 maj 2014

Smaka på EU

Ja, kvällens begivenhet är Centerpartiets möte "Smaka på EU", där det ska bli såväl mat som prat. Kanske blir det en rödgrön röra, som Claudia rör ihop åt oss, med inspiration från Italien och Grekland?

Gunilla Hjelm, Centerkvinnornas förbundsordförande och kandidat nummer 10 på EP-valsedeln för Centerpartiet, rör inte till det, utan reder i stället ut de viktigaste frågorna som EU ska ägna sig åt.

måndag 12 maj 2014

Intensiv vecka väntar

Vissa veckor är mer intensiva än andra. Den här veckan har jag inlett med en resa till Strängnäs. Varje sådan resa är ett äventyr för sig, eftersom det inte går att förutsäga hur lång restiden blir med alla vägarbeten. Väl där gick uppdraget för stiftet bra. Det handlar nämligen om att se till att församlingsinstruktionerna blir så bra som möjligt, såväl innehållsmässigt som i skrift.

Därefter stannade jag till på Centerpartiets expedition, för att delta i telefonmöte (man kan göra det på plats också) och hämta EU-fanan till morgondagens möte.

Efter lite administration vid datorn är det snart dags för gruppmöte med Centerpartiet i Katrineholm.

Detta var måndagen. Tisdagen innehåller bland annat förberedelser inför tisdagskvällens möte på temat "Smaka på EU" med Gunilla Hjelm, Centerkvinnornas förbundsordförande och EP-valskandidat.

Onsdagen innehåller något mycket lovande i besöksväg och därefter Personalutskott. Veckan toppas sedan av torsdagens sammanträde med domkapitlet och kvällens Vårrus i Norrköping.

Fredagen är däremot än så länge helt normal...

Så stolt, så stolt!

I dag har jag återigen hört radioinslag om elevernas bristande resultat i PISA-mätningarna samt alla möjliga förklaringar om sambandet mellan obehöriga lärare och sämre skolresultat.

Därför är jag så glad, för att inte säga stolt, jättestolt, att min systerson Joel presterar så bra i fysik. Han kommer att få lov att representera Sverige i Skolvärldsmästerskapet i fysik.

Grattis Joel, Orust och Östraboskolan i Uddevalla!

lördag 10 maj 2014

På besök i valkretsen



I EP-valet är hela Sverige en valkrets. Därför passade det bra att kampanja lite i Halland, när tillfälle bjöds. Centerpartiets ombudsman Anne Kristensson fixade till så att vi kunde hänga på i Varberg, där Harald Lagerstedt hade bullat upp med broschyrer, vindsnurror och kaffe, så klart! Det var härlig fart på torghandeln och många som tog emot valmaterial.

fredag 9 maj 2014

Till Bryssel via Halland

Det är bra att hela Sverige är en valkrets i valet till Europaparlamentet. Då kan en resa till Halland innebära en resa till Bryssel.

Om några timmar beger jag mig mot Halland, för att som Centerkvinna och kandidat för Centerpartiet - plats 37, för den som vill sätta ett kryss - delta i kampanjandet. Under lördagen är kampanjplatsen Varberg.

Smaka på EU 13 maj

I dag är annonsen införd i Katrineholms-Kuriren om det öppna mötet hos Claudias, där alla inbjuds att Smaka på EU tillsammans med Centerkvinnornas förbundsordförande Gunilla Hjelm. Hon är, liksom jag, kandidat i valet till Europaparlamentet. Gunilla Hjelm återfinns på plats 10, medan min plats är 37.

Jag hoppas att vi blir många på mötet, där det också kommer att bjudas på någonting att äta. Start klockan 19.

torsdag 8 maj 2014

Nådde inte ända fram

Jag nådde inte riktigt ända fram. Kyrkofullmäktige valde, efter votering, att besvara motionen om att släppa in ungas röster i kyrkans beslut. Så här argumenterade jag för att motionen i stället skulle bifallas:

"Fullmäktigeledamöter och åhörare!
Det är viktigt att barn och ungdomar får höras i Svenska kyrkan och i vår församling. Barnen är på sitt sätt grunden i vår församling.

Men hur tar vi hand om deras röster? I barnkören, ja. I kyrkovalet, ja – om de är 16 år så får de rösta, men de kan inte bli valda.

FNs barnkonvention talar om barnens rättigheter.

Ett barn är varje människa under 18 år. Artikel 1

Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. Artikel 3

Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör henne/honom. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad. Artikel 12

Barn har alltså rätt att bli hörda och Kyrkomötet beslutade hösten 2012 att besluten i hela Svenska kyrkan ska prövas genom barnkonsekvensanalyser. Men det där är, som jag skriver i motionen, mycket lätt så att det sker genom att vuxna bestämmer sig för vad som ett beslut kan få för betydelse för barn och ungdomar i stället för att våga fråga de som verkligen berörs av besluten.

Vi kan inte fråga alla barn och ungdomar som tillhör vår församling om vad de tycker. Men det kan vara rimligt att fråga dem som är med i vår verksamhet – att ge dem denna möjlighet. Kanske tycker de att det mesta är bra som det är, kanske har de nya idéer som skulle kunna få fler att söka sig till vår församling och bli aktiva.

Det här är en poäng med motionens förslag – att låta en ungdomspanel yttra sig över församlingens budget, att vi som styr församlingen skulle kunna få fram nya förslag och idéer för att säkra kyrkans framtid. Barnen är ju framtiden.

Men det finns också en annan finess med det hela. Vi får budgetmaterialet begripligt så att alla kan förstå vad det är som vi lägger pengarna på och varför vi gör det. Vill vi inte förenkla, vill vi inte göra budgeten begriplig?
Jag tycker alltså att motionen har missförståtts av kyrkorådet. Motionen kräver inte att barn och unga ska vara delaktiga i budgetprocessen på det viset som framställs i svaret. Det behöver inte vara märkvärdigare än att presentera budgeten i form av ”det här vill vi göra” och ”så här vill vi använda pengarna”, vad tycker ni om det? Utifrån vad gruppen tycker – yttrar – kan kyrkorådet och kyrkofullmäktige sedan fundera över om det går att få med synpunkterna i förslaget. Allt behöver inte kosta så mycket pengar, det kan i stället handla om att använda pengarna på ett annat sätt.

Det viktiga är att barnen får höras och att vi, som församling, tar vara på det engagemang och den klokskap som finns hos våra barn och ungdomar.

Därför yrkar jag att motionen ska bifallas."

onsdag 7 maj 2014

Trevlig läsning

I dag startar förtidsröstningen i Europaparlamentsvalet. Därför var det extra roligt att se den fina annonsen i lokaltidningen Katrineholms-Kuriren med budskapet att "Statistiskt sett är du Centerpartist" och roligt att också se samma budskap i Dagens Nyheter.

Dessutom fanns jag med i bild på ett hörn, i artikeln som berättade om gårdagskvällens debatt om idrottspolitik.

tisdag 6 maj 2014

Debatt nummer tre - om idrott

Just hemkommen från debatt nummer tre, nästan på hemmaplan, i alla fall i Katrineholm. Temat för kvällen var idrott och föreningsliv och platsen Duveholmshallens entré. Hela debatten ska finnas utlagd på Radio Sörmlands hemsida, för den som vill lyssna och delar av debatten kommer att sändas imorgon eftermiddag.

Deltagarna var ganska överens om tagen, men väldigt olika mångordiga när det gällde att säga det.

Jag hittade själsfränder i fotbollsklubben FC Fläta, som bildats via Facebook. Min första organiserade kontakt var i ett tjejfotbollslag, där jag blev målvakt, eftersom tränaren hade sett att jag inte var bollrädd. Vi spelade många matcher, men sällan mot andra tjejlag. Jag har förträngt hur många mål jag släppte in...

Inlägg om jämställda pensioner

I dag var mitt och Ingalill Fredrikssons inlägg om jämställda pensioner infört i Södermlands-Nyheter.

Centerkvinnorna anser, precis som Moderatkvinnorna i insändaren i SN 3/5 att kunskap om pensionssystemet är bra. Men vi tycker att det är ännu bättre att lägga förslag på vad som verkligen kan öka kvinnors pensioner och minska de ekonomiska skillnaderna mellan kvinnor och män på äldre dar.

På vår stämma i Jönköping tog vi beslut om 38 skarpa förslag som gör pensionssystemet mer jämställt.

Bland förslagen finns:
Höjd garantipension.
Möjligheter att överlåta pensionsrätter även från inkomstpensionen och tjänstepensionen.
Ökad information till morgondagens pensionärer om levnadsvalens konsekvenser.
Förbättringar på arbetsmarknadens område, som rätt till heltid, höjda löner i kvinnoyrken, bättre arbetsmiljö och avveckling av delade turer.

Centerkvinnorna har sedan tidigare lagt förslag inom familjepolitiken som skulle ge ett mer jämställt ansvar som förälder. För det är vid barnens födelse som ojämställdheten ökar, vilket i sin tur leder till kvinnors låga pensioner.

Vi har mycket att göra för att få även pensionssystemet mer jämställt. Centerkvinnorna kommer i valrörelsen att gå ut med vårt lila kuvert, ett kuvert som innehåller våra förslag till förbättringar av pensionssystemet. Det är ett kuvert som alla ska våga öppna.

Inger Fredriksson, ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse och riksdagskandidat för Centerpartiet i Sörmland

Ingalill Fredriksson, ordförande för Centerkvinnorna i Gnesta, kommun- och landstingskandidat


C syntes i spalterna

I dag kom var en artikel införd i Katrineholms-Kuriren om Centerpartiets planeringsdirektiv för Katrineholms kommun. Vi satsar på jobb, miljö och landsbygden. Jag fick också vara med i bild på ett hörn.

måndag 5 maj 2014

Det blågröna kan bli bränsle

Hörde på Vetenskapsradion om KTHs försök med att göra butanol genom att använda sig av de förhatliga blågröna algerna, som enligt inslaget inte alls är några alger utan bakterier. Nu gäller det för forskarna att se vilka bakterier som är bäst på att göra detta bränsle som skulle kunna vara ett komplement till etanol.

Det finns alltså mängder med möjligheter. Teknik och miljöpolitik hör ihop, om än att teknikutvecklingen tar tid. Inom en generation ska det som Centerpartiet ser det vara fullt möjligt att vara fossiloberoende.

söndag 4 maj 2014

För tidigt tysta ungas röster

I lördagstidningen skriver Katrineholms-Kuriren om min och Centerpartiets motion till kyrkofullmäktige i Katrineholmsbygdens församling. Motionen handlar om att ungas röster ska få mera plats i församlingens verksamhet. Det här kan ske genom att en ungdomspanel bildas som får yttra sig om församlingens budget, föreslår jag i motionen.

Tyvärr delar inte kyrkorådet denna uppfattning, vilket tidningen också skriver. Men jag anser att det är alldeles för tidigt att tysta ungas röster. Kyrkofullmäktige har ännu inte fattat beslut om motionen, som självklart borde bifallas med hänsyn till vad barnkonventionen säger samt vad kyrkomötet har beslutat. Nu gäller det att finslipa argumenten.

lördag 3 maj 2014

Från hage till mage

Även i går var det kampanjläge. Jag var med och tog emot Fredrick Federley, toppnamn på Centerpartiets EP-valsedel, när han gästade Nyköping. En del av programmet handlade om mat och djurhållning, så att säga vad som händer från hage till mage.

Erika och Torbjörn Olsson, Lästringe, tog emot på Onsala gård, där de ekologiskt föder upp grisar, får och köttdjur under lugnare former för att sälja köttet mer direkt till konsument. På köpet håller de naturliga beten öppna och ser till att jorden lever.

Det är stor skillnad på den svenska djurhållningen jämfört med andra länders. Något att tänka på vid valet av kött i butiken, menade Fredrick Federley.

Läge för kampanj!



I inventeringen av lämpliga bilder för att illustrera dagens verksamhet hittade jag detta foto från valrörelsen 2010. Det visar Centerpartiets gröna valstuga, en cykel och en hel del folk. Mitt dagsprogram ska också innehålla en hel del av detta - Centerpartiet, folk och cykel. Jag är snart på väg mot Eskilstuna för att delta i kommunkretsens arrangemang på Bibliotekstorget. Där ska fixas cyklar och pratas politik. Mycket om det stundande EU-valet hoppas jag att det blir. Kandidat nummer 37 är på plats!

torsdag 1 maj 2014

Så blir tåget längre

Även i år passerade Socialdemokraternas första maj-tåg min balkong. Jag hann inte studera det i detalj, men lade märke till att en del gick två och två, medan andra var tre i raden. Det är solklart ett bra sätt att göra tåget längre.

Kampanjdagar väntar

Befinner mig i planeringsläge inför några dagars kampanjarbete. Eller ja, det är förstås kampanjläge hela tiden, men mer eller mindre synligt och utåtriktat.

Imorgon blir det Nyköping som lokal EP-kandidat, plats 37, när Fredrick Federley, på plats nummer 3, gästar KRAV-gård och gränspolisen vid Skavsta.

På lördag tar jag tåget mot Eskilstuna för att delta i Centerpartiets cykelfixararrangemang. Det ska bli roligt!