måndag 30 april 2012

Journalisters sympatier registrerade

Åsiktsregistrering är en vansklig fråga. Journalistutbildande JMG , institutet för journalistik, medier och kommunikation i Göteborg har gjort en undersökning av journalisternas partitillhörighet, som bland annat fackförbundets tidning Journalisten skriver om.

Resultatet, som redan lett till många nyhetsinslag och debatter, visar bland annat att en majoritet av de tillfrågade sympatiserar med Miljöpartiet.

Om detta kan man ha många synpunkter, exempelvis att de med miljöpartistiska preferenser varit duktigare på att svara på enkäten. För det var endast 60 procent av alla tillfrågade som svarade.

På vinst eller förlust?

Ibland går det bra för Katrineholm, ibland går det inte alls. Katrineholms starke man Göran Dahlström (S) vet att berätta. I onsdags vid kommunstyrelsens sammanträde var det tvärbroms. Ett ekonomiskt sparpaket las på nämnderna för att de skulle bidra till ett prognostiserat underskott inom socialnämnden.

Dan innan hade Socialmoderaterna presenterat ett drastiskt skolnedläggningsförslag för att komma i årets budget.

I dagens Katrineholms-Kuriren berättar Dahlström att mer pengar är att vänta.

Men vänta nu, det här är måndagens tidning, där artiklarna brukar skrivas senast under fredagen. Dahlström torde alltså ha vetat det som presenterades i tidningen idag redan i förra veckan. Faktiskt kanske redan under onsdagen, då kommunstyrelsen sammanträdde.

Det som har hänt är att SKL presenterat en ny skatteprognos, som enligt Katrineholms-Kuriren innebär 10,7 miljoner plus för Katrineholms kommun, samt en engångsintäkt på 16 miljoner från för höga premieinbetalningar 2008.

Jag kan undra om kommunen drivs lite på vinst och förlust, att de förslag som presenteras, presenteras lite som det passar Dahlström.

Knyckigheten i politiken skadar. Den skadar trovärdigheten för politiska beslut och pekar på bristande ledarskap.

Man ska inte ropa på vargen i onödan. Särskilt inte i dessa tider.

Klokt om skatteutjämningen

"Det är Robin Hood jag vill ha", skriker kungen i den tecknade Robin Hood, som visas varje jul, när Kalle Anka drar igång med sin heliga timme på Julafton.

Det kommunala skatteutjämningssystemet är nästan lika heligt, åtminstone för kommunerna. Utjämningssystemet innebär att bördorna fördelas mellan Sveriges kommuner utifrån deras förutsättningar.

Jenny Jewert skriver insiktsfullt om detta i en krönika i Dagens Nyheter i dag.

Det är bara så märkligt att inte förslaget till nytt skatteutjämningssystem kommer fram. Systemet behövs och det behöver förnyas, eftersom förutsättningarna har förändrats med tiden. Exempelvis används barnomsorg på samma sätt över landet.

Det är bara ett skäl till att förslaget måste införas. "Det är skatteutjämning vi vill ha"...

söndag 29 april 2012

Stopp på Djulörundan

Jag är precis hemkommen efter att ha gått Djulö-rundan. Det är en lagom runda att göra vilken dag som helst (helst skulle det förstås vara en vardagsrutin) och man hinner tänka en hel del. Djulöbonden vårbrukade med harven som redskap. Det är en förmån att ha aktiva landskapsvårdare så nära inpå staden. Sedan hinner man titta på allt som blommar och knoppas.

Efter skogskyrkogården går rundan in i den blandade skogen, där ädellövträd samsas med stolta furor. Denna blandskog i kanten mot gärdena vill majoriteten, Socialdemokrater och Moderater, bebygga med visst stöd från övriga partier. Det vill ju inte vi i Centerpartiet, så vi har protesterat med den kraft väljarna har gett oss mot förslaget och vi kommer att protestera vidare, när detaljplanen kommer.

På gångvägen möter jag två grannar som gått rundan åt andra hållet. Även de uppskattar miljön och utsikten och tycker illa om planerna på bebyggelse.

Ja, för bebyggelsen kommer att bli ett stopp för Djulörundan. Det blir inte alls samma upplevelse att passera genom ett bostadsområde eller gå på asfalterad väg runt bostäderna. Man kommer att "äta" på jordbruksmarken. Jordbruksmark är inte oändlig, tyvärr.

lördag 28 april 2012

Ofantligt bristande kunskap i ansvarsfrågan

Centerpartiets riksdagsledamot från Östergötland Staffan Danielsson har hamnat i hetluften sedan han skrev ett inlägg på DN Debatt om åldersprövning av asylsökande barn.

Det måste vara så att olika frågor kan diskuteras. Men reaktionerna på Staffan Danielssons artikel har i vissa fall totalt tappat proportionerna. På sin blogg berättar Staffan hur han av en radiomedarbetare (jag skriver inte journalist, för jag tror bättre om dem) i P3 har jämförts med Breivik. Radiomedarbetaren har dessutom insinuerat att debattörerna på DN Debatt borde sinnesundersökas!

Det är helt huvudlöst. Orden tar slut. De som framträder i media, eller företräder media, måste känna till grunderna i Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen. Allt som trycks eller sägs i media är det någon som har tagit ansvar för och som kan klandras om publiceringen inte var korrekt. Det finns alltid en ansvarig utgivare för en grundlagsskyddad tidning eller ett radioprogram. Det är den ansvarige som har tillåtit publiceringen.

Alldeles oavsett vad Staffan Danielsson har framfört för åsikter, så är det från och med publiceringen tidningsutgivarens ansvar att stå för att uppfattningen fick framföras. Ska någon undersökas, vilket är en förskräckligt grov anklagelse, så är det Dagens Nyheters ansvarige utgivare.

Men jag skulle tro att det kommer att bli lite "undersökning" på Sveriges Radio också. Den medarbetare som framförde synpunkterna kanske inte behöver komma till radiohuset framgent, i alla fall inte för att sända program.

Warbro kvarn fick fint matpris

Warbro kvarn i Sköldinge har fått ett fint matpris, berättar Katrineholms-Kuriren om i dagens tidning. (Artikeln ligger inte just nu ute på nätet.) Priset får Kerstin och Thomas Björklund av livsmedelsgrossisten Menigo för att de gjort något nyskapande inom råvarubranschen.

Jätteroligt att Warbro kvarn prisas, för företaget är mycket duktigt och verkar i en i alla betydelser småskalig bransch. Dessutom tar de ett ansvar för den biologiska mångfalden genom att se till att odling av gamla arter kommer till heders igen. Detta innebär mycket jobb, så ett stipendium är en god uppmuntran att arbetet är mödan värd.

Grattis, Kerstin, Thomas och Warbro kvarn!

fredag 27 april 2012

Lite lokalt material - från Sollebrunn



Roy och Roger i storform - de spelar i Hilldur.

Centerkvinnor på väg mot förbundsstämma

Ja, jag är väl lite tidigt ute, men om en vecka, så startar Centerkvinnornas förbundsstämma. I år är den behändigt nog förlagd till Nyköping och Sunlight hotell. Men så mycket solljus lär vi nog inte se. Programmet är späckat med förhandlingar och besök av Centerkvinnornas förra förbundsordförande, numera miljöminister Lena Ek. Samt andra roligheter.

Ifjol blev jag invald i förbundsstyrelsen på ett tvåårigt mandat, så jag är varken i tur att avgå eller att bli omvald. Om nu inte ombuden vill annat. Man kan aldrig veta med ombud.

Nu är det så här i år igen


Ja, bilden är några år gammal. I år blommar körsbärsträdet ännu vackrare!

Viktig allsång



Sånger kan förändra. Det var en viktig och riktig manifestation som gjordes i Oslo igår.

Frihet och demokrati kan försvaras på olika sätt. Det viktiga är att det blir gjort.

torsdag 26 april 2012

Rekordmånga ville diskutera sjukvård i Katrineholm

Det blev nytt publikrekord när Landstinget Sörmland ordnade det sista dialogmötet om framtidens sjukvård ikväll. I Katrineholm är sjukvårdsfrågan alltid het, så det borde inte förvåna någon.

Deltagarna ville självklart slå vakt om Kullbergska sjukhuset och man förvånades över att det finns så mycket prestige mellan de tre sjukhusen i Katrineholm, Eskilstuna och Nyköping. Det var också svårt att förstå varför patienter så mycket oftare ska behöva resa än sjukvårdens egen personal. Logistiken måste förbättras på alla nivåer.

Det var en bra information som gavs och många kloka tankar sändes till landstingshuset i Nyköping, bland annat om att behovet av Pulsen är stort.

Frågan nu är hur mycket som landstingsledningen kommer att hörsamma de krav som restes. Om inte, så blir det nog svårt att komma tillbaka ytterligare en gång.

En bussig dag

I dag är det bussförarnas dag, den dag då alla bussförare ska firas lite extra. Den bussförare som jag känner bäst, och som kör för länstrafiken, är lika bussig varje dag. I dag bjöd hon exempelvis på lunch och berättade att det vara busschaufförernas dag i dag.

Så grattis alla bussförare, hoppas att ni blev extra trevligt bemötta i dag!

Allvarligt talat...

... kan man hoppa över lunchen, om man äter en känguruhamburgare?

Detta är inte Katrineholm...

Gick på lunchträff på torget idag i Katrineholm och möttes av ett Stortorg som var fyllt av doft, musik och stämning! Vilket liv! Den spontana tanken var; detta kan inte vara Katrineholm!

Men det är jätteroligt, det borde kunna vara lika livfullt vid andra tillfällen också!

Annie Lööf i populärtoppen

Det går att göra listor av det mesta. När jag för några år sedan inte blev vald som Centerpartiets ledamot i Datainspektionens insynsråd, trots den dubbla nomineringen, så fick jag ett annat hedrande uppdrag - att ingå i juryn för Svensktoppen, så väckte det nästan ännu mer intresse hos omgivningen. Det är, som jag brukar säga, lite olika.

Nu har SOM-institutet, som verkar vid Göteborgs Universitet, listat politikers popularitet och funnit att Annie Lööf tillhör toppolitikerna på listan.

Väldigt roligt, tycker jag.

onsdag 25 april 2012

Härnström i opposition till Fredrik Olovsson

Det är spännande med politik. Allt kan hända och händer! I dagens Katrineholms-Kuriren har Moderaternas lokale starke man Lars Härnström ett inlägg ihop med Anna Kinberg Batra, moderat ordförande i Finansutskottet, där de tar upp debatten med Fredrik Olovsson (S).

Fredrik Olovsson är riksdagsledamot från Katrineholm och ganska nyvald vice ordförande i Finansutskottet, tillika ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Men han är också ordförande i den inflytelserika Arbetarkommunen samt ledamot av kommunfullmäktige. Han var en av huvudpersonerna när Socialmoderaterna i Katrineholm sydde ihop med blåröda styret.

Så i artikeln är Härnström i opposition till Olovsson, som han till vardags omfamnar i den socialmoderata vänskapen.

Ett väldigt märkligt beteende, kan jag tycka. Tycker Härnström om Olovssons uppfattningar eller inte? Beror det på avståndet, hur långt bort Olovsson verkar vara, om det är OK vad han säger och skriver?

Ser vi månne en spricka i koalitionen, eller var det bara så att Härnström inte tänkte på hur det skulle kunna uppfattas, när han skrev under den centralt producerade debattexten.

För det kan väl aldrig vara så att Kinberg Batras politiska sekreterare inte känner till Moderaternas ovanliga koalitionskompisar?

(S)vårvärvad

Jag blev alldeles nyss uppringd på min bostadstelefon. Det ringer många telefonförsäljare, trots NIX, så jag är ibland lite avvaktande. Kvinnan i andra luren sade sig ringa från Socialdemokraterna i Katrineholm. De kunde ju vilja mig något som gruppledare för Centerpartiet, så jag lyssnade artigt. Men sedan, när hon talade om att hon ville värva mig till Socialdemokraterna, då gick det inte längre. Jag frågade vänligt om hon möjligen visste att hon hade ringt upp Centerpartiets gruppledare i Katrineholm och följde upp med att jag inte hade några planer på att byta parti...

Öppenhet i 20 minuter

I dag är det dags för kommunstyrelsen i Katrineholm att samlas igen. Många intressanta frågor är uppe på dagordningen, bland annat ett förslag om att minimera ett befarat underskott.

Vi ska också ta beslut om planeringsförutsättningarna, det vill säga den fördelning av budgeten som nämnderna ska få lova att använda till sin verksamhet och det som man vill göra.

Det beslutet togs för ett antal år sedan i kommunfullmäktige. I dag tas det av kommunstyrelsen, vars dörrar normalt är stängda för insyn från media och medborgare.

Nu öppnas dock dörrarna. Under 20 minuter från 13.00 till 13.20 ska Allmänheten få tillträde till KTS-salen i Vita huset för att kunna ta del av diskussionen och beslutet. Detta dock meddelat endast via Katrineholms-Kuriren.

Detta är Öppenhet á la Katrineholm!

tisdag 24 april 2012

C på rätt spår

Centerpartiet presenterade i går på DN Debatt en del ur det infrastrukturprogram som förtroenderådet sedan klubbade under dagen. En del i efterdyningsdebatten har handlat om förslaget om att med trängselskatter finansiera transportsatsningar. Andra har konstaterat att mer pengar behövs och att satsningarna är riktiga. "C är på rätt spår" konstaterar exempelvis Res- och Transportforum.

Katrineholm sjunker i näringslivsrankingen

Svenskt näringslivs rankning av näringslivsklimatet är en sorglig läsning för Katrineholms del. Katrineholm tappar ytterligare placeringar, trots att Lars Härnström (M) leder kommunens näringslivsråd.

Men det är klart, när personerna fyllde i enkäterna, då visste de fortfarande ingenting om vad näringslivsrådet skulle hitta på.

Nu är inte enkäterna det enda som sammanställningen bygger på. Svenskt näringsliv räknar in vilka möjligheter det finns för företagen att utföra tjänster åt kommunen, det vill säga kommunens inställning till konkurrens. Finns det friskolor, äldreomsorg i annan regi etc?

Ja, någon bättring har det blivit samtidigt som kommunen har öppnat matställen i konkurrens med det privata näringslivet.

Så det finns definitivt mer att göra.

Glädjande är dock, fast det tror jag inte att rankningen mäter, att Ungt företagande, UF, ökar stadigt i Katrineholm. Det bådar gott för framtiden.

söndag 22 april 2012

Katrineholmsgalan - en succé

Ifjol var jag starkt kritisk. Kvinnorna hade inte fått någon framträdande plats på Katrineholmsgalan.

I år var det annorlunda. Harriet Nilsson, VD på KFV Marknadsföring, hade infört en annan tingens ordning. Nu fick kvinnorna ordentlig plats.

Anna-Lena Brundin tränade våra skrattmuskler när hon berättade om manligt och kvinnligt. Vet ni varför det är så ont om kvinnor i styrelserummen? Jo, kvinnor kan ha många bollar i luften, män tar bara hand om en boll i taget. Tänk er ett styrelserum med kvinnor och män! Det flyger bollar i luften, hur många som helst. Det blir helt enkelt för förvirrat för den som bara klarar av en boll i taget...

Ja, det fanns många poänger med galan som lockat en storpublik. Det sammanfattande ordet får nog bli - Succé!

lördag 21 april 2012

Arkelsten - stötesten för M?

I valrörelsen inför Europaparlamentsvalet 2009 mötte jag Sofia Arkelsten i en miljödebatt. Den var en ruggig dag och temat var miljö. Sofia Arkelsten satt i miljö- och jordbruksutskottet och var självklart kunnig och insatt i debatten.

Sedermera blev samma Sofia Moderaternas partisekreterare. Jag tror att Fredrik Reinfeldt med detta ville två saker; han ville profilera Moderaterna som miljöparti och som ett parti för moderna, unga kvinnor.

Nu får Sofia Arkelsten göra sorti som partisekreterare. Hon ersätts av en man i 40-årsåldern. Kanske en mer typisk moderat man, en vanlig Persson med förnamn Kent.

Är det dags att profilera vanligheten nu?

Alldeles bortsett från vad Sofia Arkelsten sagt eller inte sagt, gjort eller inte gjort, så är det ett bakslag för kvinnorna inom Moderaterna med hennes avgång.

Tiden lär visa vad det egentligen var som hände. Avgångna partisekreterare brukar efter en tid skriva av sig.

fredag 20 april 2012

Tal om tal och ekonomi

Måndagens kommunfullmäktige blev långt, mycket långt. Till en del berodde det på att kvällens dagordning innehåll årsredovisningen för 2011. Det blev ett plus på sista raden för Katrineholm, men inte fullt så stort som beräknat. Jag koncentrerade mitt inlägg till revisionsberättelsen. Här följer talet ungefär som det blev:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!
Om en budget så brukar man säga att det är en kvalificerad gissning. Idag ska vi fatta beslut om hur den kvalificerade gissningen slog ut, när det nu är dags att fatta beslut om kommunens bokslut.

Man kan sammanfatta så här: Inte många gissade rätt, i alla fall inte vad som till slut skulle hamna på sista raden.
Revisorerna lämnar en hel del väsentliga synpunkter, som förtjänar att tas på allra största allvar.
Revisorer brukar vara nogräknade personer som inte överdriver. Deras skrivningar brukar vara diplomatiska. När de i sin revisionsberättelse skriver: ”Resultatet är dock betydligt sämre än budgeterat och vi bedömer att kommunens ekonomiska situation och utveckling är OROANDE för att upprätthålla en ekonomi i balans på sikt. Vi ser även att prognososäkerheten varit stor…”

Så är det MYCKET starka ord.

Nämnderna överskrider budget med nära 40 miljoner kronor, konstaterar revisorerna, och fortsätter ”det är en fördubbling mot föregående år”. För fjärde året i rad visar samma nämnder, Service- och Tekniknämnden, Socialnämnden och Bildningsnämnden underskott.

I ett annat stycke konstaterar revisorerna: ”Vi uppfattar inte att krav har ställts på de nämnder som visar underskott att ta fram dokumenterade åtgärdsplaner för att nå en ekonomi i balans. Inte heller ser vi en omfördelning av resurser.”

Alltså vad revisorerna konstaterar är, att inte nog med att det sker överskridande av budgeten, det görs inga spårbara försök att rätta till situationen genom skrivna åtgärdsplaner eller beslut om omfördelning.
Detta är minst lika illa som det övriga; att inget görs som revisorerna kan se.

Historien kan vi inte förändra – det är framtiden som går att göra något åt. Vi måste dra lärdom av vad som hände under 2011 – var det resurstilldelningens fel? Ja, antagligen till en del, fast då kan man också fundera över de nämnder som fick ”rätt” resurser, vad var skillnaden i beräkningen? Varför är vissa verksamheter så oberäkneliga?

Eller är det så att inte alla utgifter kommer upp på bordet när vi budgeterar? Var det ekonomistyrning och budgetdisciplin? Nämnderna har heller inte kommit in till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och bett att bli befriade från vissa uppdrag för att på så vis minska kostnaderna.

Nu var det ju tur att Alliansregeringen ökade på statsbidragen och på så sätt hjälpte Katrineholm ur den ekonomiska knipan så att det kunde bli en liten, men dock vinst, på sista raden.

Det skulle kunna passa att citera Ingemar Stenmark, som efter en ny tävlingsvinst svarade ungefär så här: ”Det är konstigt att ju mer jag tränar desto mer tur får jag…”

Det skulle alltså kunna vara rent lönsamt med mer ekonomisk träning i alla led."

Glass i stora lass

Dagens snöande inspirerade mig att besöka Katrineholms nya glassbutik. Det var en väldigt trevlig upplevelse. För det första träffade jag på en före detta politiker bakom disken. För det andra bjöds det väldigt generöst på smakprov...

Passionsfruktssorbet.... körsbärsyoughurtglass.... pistagenöt... MMMMM....rabarberglass (smakade rabarberkräm)...

Så mycket gott och så roligt att kunna sätta guldkant på en dag med så tråkigt väder!

Julitahallen får delat miljöpris

Julitahallen i Julita får dela Katrineholms kommuns miljöpris för 2012.

Jätteroligt, tycker vi i Centerpartiet, eftersom vi stod bakom den välmotiverade ansökan.

Julitahallen är en god affär, som gör att julitaborna i omnejd kan handla på hemmaplan och slipper att belasta miljön med onödiga resor.

Det är värt att uppmärksamma och belöna!

onsdag 18 april 2012

Ett bra försvarsministerval

Alltid lika kloke Staffan Danielsson, riksdagsledamot från Centerpartiet i Östergötland, skriver på sin blogg att Fredrik Reinfeldt gjort ett bra försvarsministerval när han tillsatt Karin Enström.

Jag har ingen anledning att tvivla. Det är dessutom roligt att Sverige på nytt får en kvinna på just den här posten.

tisdag 17 april 2012

Presenternas tid inte över

Igår hade jag äran att ta emot ytterligare en present. Presenternas tid är alltså inte över. Dessutom var det en present som räcker länge!

Jag tänker citera ett litet passande bidrag. Nisse Precis har diktat om Aprilsnö, vilket passade denna dag, då Någon fick för sig att skaka duntäcket över Katrineholm...

Aprilsnö

Aprilsnö,
du gästar oss
när vi inte
väntar det.
Du ger oss
ingen glädje,
bara överraskningar.
Aprilsnö,
du ger oss
inget skidföre,
inget sportlov.
Aprilsnö,
du gömmer vår
krokus
och påskliljeknopp.
Aprilsnö,
du bara skojar
med oss.
Men du är en förelöpare
till den
verkliga
våren.
Nisse Precis

Hur många gånger kan man bordlägga?

Slutfunderingen igår efter kommunfullmäktigesammanträdet i Katrineholm blev; hur många gånger kan man bordlägga ett ärende?

Vi hann som väntat inte med alla ärenden. Listan var från början alldeles för lång och med många "pratärenden", alltså interpellationer och frågor.

Det var ingen som kunde svara snabbt på frågan. Nu blev exempelvis motioner liggande utan att behandlas för vidare utredning. Det är mycket, mycket olyckligt.

söndag 15 april 2012

Trätröjans ankomst

Tshirten kan bli ersatt av trätröjan, men det är samtidigt trögt för ekokläder, kläder som inte frestar miljön mer än nödvändigt.

Dagens-Nyheter hade ett reportage om detta i veckan. Miljövänliga plagg finns, men köparna gillar dem inte riktigt.

Reportaget är väldigt intressant läsning. För det pekar dels på bomullen, som kräver så mycket vatten innan det blir till minsta tröja, och på vår extrema konsumtion att alltid vilja ha något nytt.

Nu finns det ju en del som väljer "gammalt" också. En del köper vintage, det som tidigare var second hand. Andra har startat klädbibliotek, där man kan bli medlem och låna plagg.

Förr i världen hade kläder mycket längre liv än de har idag. Plagg kunde lagas och sys om. När det inte gick att göra mer av plaggen, så kunde de bli lappar till lagning eller lapptäcken eller sluta som trasor i en matta alternativt göra tjänst som putsduk. Nu hamnar de i den bästa av världar i en container.

Det kommer också nya fibrer, exempelvis träfibrer. Så visst kan vi se fram emot trätröjor och mer långlivat mode som ger eko, som i ekologiskt.

Maratonfullmäktige väntar

Imorgon kväll är det dags igen. Kommunfullmäktige i Katrineholm samlas för att sammanträta i Safiren. Det kommer att bli en lång dags färd mot natt, eftersom ganska många ärenden bordlades från det förra lååååånga sammanträdet i mars.

Det största ärendet för kvällen är bokslutet och revisionsberättelsen, där revisorerna, som ändå vill ge oss politiker ansvarsfrihet, är för revisorer ovanligt kritiska i sina skrivningar. De saknar förklaringar till varför samma nämnder som dragit på sig underskott under de senaste fyra åren fortfarande gör det, liksom var planerna till förändring finns.

Om detta kommer vi att tala om. Allmänheten är som alltid välkommen.

lördag 14 april 2012

Surdegens dag

I dag ska det vara surdegens dag, så det är väl bäst att börja baka ut några surdegar innan dan är slut. Fast själva bakandet, om än inte med surdeg, klarade jag av redan igår kväll. Det blev fyra knubbiga limpor á la "man tager vad man haver".

fredag 13 april 2012

Piggelin

Under några dagar har jag tänkt skriva om Piggelin. Men eftersom jag just inte har känt mig Piggelin, utan mer som en forskare, vars uppdrag är att undersöka hur mycket snuva som inryms i en normalstor damnäsa, så har det inte blivit av.

Men nu! Piggelin, det var en kampanj som genomfördes när jag gick på mellanstadiet. Det var på den tiden som man även tävlade i friidrott om Mjölkkannan (gissa vilken sponsor?). Piggelin handlade om att samla poäng. Man kunde springa, gå cykla, simma och kanske något till för att få ihop poäng. Vi gick på alla raster och även hemma. (Som du förstår så skedde detta på förra århundradet innan stegräknaren var påtänkt och då det hände att man hoppade hopprep och spelade fotboll på rasterna.)Poängen omräknades och gav knappar som man kunde bära med stolthet. Möjligen fanns det någon klasstävling också. Man fyllde i kort och någon signerade, tror jag i alla fall.

Med Piggelin blev vi förstås piggare och presterade bättre i skolan, utöver att vi grundlade vår goda fysik.

I veckan presenterade en forskare resultat från Bunkeflo-projektet. Det är välkänt. Men för den som inte tycker att det är välkänt, så kan jag berätta att det handlar om en skånsk skola, där man vävt in idrott konsekvent i schemat och följt resultaten i de teoretiska ämnena. Nu kan man visa att eleverna inte bara har fått bättre kondition, de har också presterat bättre i de teoretiska ämnena.

Sådant hade vi förstås ingen aning om när vi samlade Piggelin-poäng.

torsdag 12 april 2012

Avkrångla Försäkringskassan

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson skriver i dag på DN debatt om att Försäkringskassan har gått igenom verksamheten och letat efter förslag till förenklingar.

Det är ett mycket lovvärt initiativ som fler myndigheter - och kommuner - borde följa - att avkrångla sin verksamhet.

Centerpartiet föreslog 2010 att Katrineholms kommun skulle börja avkrångla verksamheten med start i de verksamheter som möter företagen. Förslaget var sannolikt för enkelt. Det avslogs.

onsdag 11 april 2012

Ingen fara på taket...

... jag behövde inte ta fram min fina klövermössa eller den extra tröjan. Det var ingen risk för att behöva frysa på Räddningstjänstens övningsfält Flamman. Vi höll oss under tak och vi i C-gruppen fick en fullödig information om hur räddningstjänsten fungerar i Katrineholm och Vingåker samt vad man kan göra för att förebygga brand och olyckor.

Små enkla tips är att ha koll på var brandsläckaren står. Om den ska kunna användas, så måste den finnas nära till hands. Dessutom behövs en del baskunskaper för att förhindra brandens utbredning. För det går fort, om olyckan är framme.

tisdag 10 april 2012

Övningsfält

Centerpartiet brukar förankra oss i verkligheten så mycket vi bara kan. Ikväll ska vi till Västra Sörmlands Räddningstjänsts övningsfält för att se vad kommunen har fått för pengarna.

Vädret kunde förstås ha varit bättre, men räddningstjänsten måste ju tjänstgöra oavsett väder, så det här är väl högst realistiskt.

lördag 7 april 2012

Påskekrim


I Norge ska påskhelgen ägnas åt att läsa deckare, alltså att läsa påskekrim. Så därför läser jag om en Elisabeth George-deckare, Minnets labyrint. Det är nästan lika spännande som kommunala handlingar...

God fortsättning på Påsken önskar jag alla besökare med en vårlig blomsterkorg från mitt eget bildarkiv!

tisdag 3 april 2012

Lika värde och rättigheter

Katrineholms-Kuriren tar i dag upp på ledarplats och på nyhetssida oppositionsrådet Ewa Callhammars och kommunalrådet Göran Dahlströms senaste uttalande i invandrarfrågan. Callhammar bröt mot partiledningen i landstinget, när hon uttalade sig mot att papperslösa skulle få specialistsjukvård och Dahlström har sedan länge fört en kamp riktad mot somalier och de kostnader de för med sig när de kommer till Katrineholm. Nu tycker SD-politikern Kenneth Malm att detta är bra.

I denna politiska röra är det skönt att kunna slå fast att Centerpartiet står för alla människors lika värde och rättigheter. Om vi grupperar människor, så blir det problem. Om vi ser individerna finns det möjlighet att se lösningarna.

Om detta har jag skickat in ett debattinlägg till Katrineholms-Kuriren tillsammans med kommunkretsens ordförande Sten Holmgren.

måndag 2 april 2012

Miljöministerns blogg

Miljöminister Lena Ek (C) skriver på sin blogg att hon varje månad kommer att samla ihop vad hon gjort i ett speciellt månadsbrev.

Jag som har följt Lena Eks framfart som Europaparlamentariker vet att det kommer att bli en rolig läsning.

Ek har minsann inte någon "tamp i propellern", här är det full fart som gäller.

För övrigt, när det gäller "tamp i propellern", så hänvisar jag till tidigare inlägg från Åke från Åstol, "Snälla pappa flytta inte in till Tjörn".

söndag 1 april 2012

Med reservation

Veckan kommer att inledas med idogt reservationsskrivande, ty sådan är en oppositionspolitikers vardag. Onsdagens kommunstyrelsesammanträde i Katrineholm resulterade i beslut som gick oss emot. Bland annat avslogs min och Anita Karlssons motion om gästdatorer på kommunens äldreboende för att även äldre ska kunna vara uppkopplade eller få hjälp av anhöriga att betala räkningar och sköta kontakten med omvärlden.