lördag 31 mars 2012

"Huk er i bänkera, nu laddar vi om"

Statsminister Tage Erlanders klassiska replik i Hylands hörna - något förvanskad - kom till mig, efter dagens distriktstämma med Centerpartiet i Sörmland. Kanske beror det på att jag har ett par volymer av hans dagsboksanteckningar fortfarande olästa i bokhyllan, eller av någon annan anledning.

Hur som helst, omladdning är vad det handlar om. Nu är det nya tag som gäller för att skapa ett lag som stärker Centerpartiet i Sörmland.

Jag ska bidra med min del i "omladdningen".

fredag 30 mars 2012

Osäkra tredje största "partiet"

Jag brukar inte kommentera opinionsundersökningar så ofta. Den enda riktiga opinionsundersökningen av betydelse är valresultatet vart fjärde år. Undersökningarna påverkar dock stämningarna i ett parti, varför de alls inte är oviktiga.

Den senaste undersökningen som Dagens Nyheter publicerade i dag innehåller framförallt en viktig lärdom. Antalet osäkra är 20 procent. Om alla dessa människor hade valt ett och samma parti, så hade de varit med i Sveriges tredje största parti.

Det finns alltså väldigt många väljare för partierna att ta hem. Slaget är inte avgjort förrän sista vallokalen stänger.

torsdag 29 mars 2012

När skruven är lös...



... så kan det bli ren(a) Galenskap(arna)! Numret håller än!

Årsmöte nummer nio

Årets nionde årsmöte var Studieförbundet Vuxenskolan Sörmlands avdelningsårsmöte i Eskilstuna igår kväll. Det blev ännu mer smörgåstårta samt synnerligen lugna förhandlingar under Rune Johanssons ledning. Anders Öhberg från förbundskansliet medverkade på sedvanligt humoristiskt och provocerande sätt.

Ett inte alls tokigt årsmöte.

onsdag 28 mars 2012

Vart tar pengarna vägen?

Min partisyster Anita Karlsson (C) skriver i dag i Katrineholms-Kuriren om kommunens möte i Julita om konkurrensen med den lokala pizzerian och kommunens offentliga servering på Almgården.

måndag 26 mars 2012

Tre toppenkvinnor



Om allt går som det ska kan du här titta på samtalet mellan Karin Söder, Maud Olofsson och Annie Lööf som hölls i förra veckan.

Om inte (du ser och hör något), så får jag ta fler lektioner i min "lägga in film"-utbildning.

söndag 25 mars 2012

Tidsomställning tär

Nu är det bevisat; tidsomställning tär. Det sker fler dödsfall i hjärtinfarkt under den tid på året som vi har fått över till sommartid och kroppen får följa en annan klocka än den biologiska. Om detta skriver Dagens Nyheter i ett reportage i dagens tidning.

Det känns alltid skönt att få den egna erfarenheten bekräftad. För jag ogillar starkt tidsskiftena, de brukar ta minst en vecka innan min egen klocka har ställt om sig ordentligt. Men nu vet jag att kroppen har rätt. Tidsomställningen tär.

Dags för våfflor

Snart är det dags för avfärd för att hjälpa till med våffelserveringen i Stora Malms församlingshem. Sedan ganska många år tillbaka serverar Stora Malms Centerkvinnor våfflor till kaffet efter gudstjänsten på Jungfru Marie Bebådelsedag.

Om du skyndar dig så hinner du till gudstjänsten klockan 11!

fredag 23 mars 2012

Affären Danielsson inte över

Nu åtalas, enligt länets tidningar, förra landstingsrådet Jörgen Danielsson (S) för sin inblandning i arvodesturerna i Landstinget Sörmland. Han åtalas för trolöshet mot huvudman.

Det är en utdragen och tråkig historia, som grundar sig i bristande respekt för fattade beslut och att beslut ska fattas i rätt ordning. Det går inte att fixa och trixa för att få som man vill i det politiska systemet, det krävs att väl beredda beslut fattas i laga ordning - med full insyn för media och allmänhet.

Nu går förhoppningsvis arvodesaffären in i sista ronden. Däremot är "affären Danielsson" inte riktigt över. Rättegång ska hållas och Jörgen Danielsson för dessutom en strid mot Eskilstuna kommmun för att få ut sin pension.

Lite synd måste det väl ändå vara om en drygt 40-årig man som inte lyckats etablera sig på arbetsmarknaden så väl att han hunnit bygga upp en ekonomisk buffert stark nog att klara en tid mellan arbeten utan att behöva vända sig till kommunen.

Gymma ute?

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om att utegymmet vid Furuliden, där vem som helst kan stärka konditionen och musklerna, redan hunnit bli populärt med ett 20-tal besökare per dag.

Det är kanske möjligt, men jag har inte sett någon som varit aktiv där under mina många Djulörundor vid olika tidpunkter på dagen.

Men jag är för all del glad om jag har fel, och det är inne att gymma ute.

torsdag 22 mars 2012

Ibland finns det pengar

När vi hade kommunstyrelsesammanträde i Katrineholm den sista februari, då fanns det inte pengar till ungdomarna i Valla så att de kunde få en fritidsgård. Det blev avslag på vår motion från Centerpartiet om detta. Anledningen var att det inte fanns upptaget i budgeten.

När motionen kommit till fullmäktige, då fanns det pengar, men motionen avslogs likväl.

Vid mars månad fattar kommunstyrelsen ett nytt beslut, där fritidsgården i Valla kan drivas vidare under hösten, tack vare att vissa arbetsgivaravgifter inte kommer att tas vid.

Handlingarna damp ner i postlådan idag och torde ha varit klara redan i måndags, då motionen avslogs. Det är dubbelmoral.

Dubbelmoral är inte dubbelt så bra!

onsdag 21 mars 2012

Nej till gränslös äldreomsorg

Njet, det går inte att införa små förändringar för de äldre i kommunen. Kommunfullmäktiges majoritet i Katrineholm, sa i måndags nej till min och Anita Karlssons motion om att införa gränslös äldreomsorg. Eller rättare sagt, motionen önskade att Katrineholms kommun skulle ta upp frågan i den gemensamma nämnden.

I debatten sa jag följande:

"Det här är en motion som majoriteten totalt har missförstått. Vi ville, från Centerpartiets sida, med motionen få igång ett samarbete mellan Sörmlands kommuner om äldreomsorgen för att den som behöver en plats på ett boende eller behöver hjälp från hemtjänsten ska kunna få det från den kommun som ligger närmast ”hem” eller närmast personens anhöriga.
Det kan inte handla om så många personer, men möjligheten ska finnas.

Vi politiker är valda av medborgarna för att föra deras talan. Vi är valda för att göra samhället bättre. Här tar vi, med vår motion från Centerpartiet, de äldres och de anhörigas parti. Vi vill att den som behöver en korttidsplats eller ett boende på lite längre tid ska kunna få besök oftare. Det är därför som vi föreslår detta. Vi vet att det finns och funnits behov. Det berör inte så många, men för dem det gör det, kan det göra stor skillnad.
Det här handlar om att vi ska våga vara mänskliga och försöka göra saker och ting bättre. Kan man samarbeta över LANDSGRÄNSEN som i Jämtland, nog borde vi kunna samarbeta inom LÄNSGRÄNSEN i Sörmland?

Vi vill göra det möjligt genom att ta upp frågan i den gemensamma nämnden. Det är inget stort krav eller svårt beslut – det handlar om att få upp frågan till diskussion mellan kommunerna och försöka få till ett avgörande, att göra det möjligt att lösa äldreomsorgen praktiskt för alla berörda.

Bifall till motionen!"

Majoritetens argument mot motionen, framförda av Monica Johansson (S), var allt från: "de kan redan välja" till "de får flytta till den kommun de vill, det finns inget förbud".

Ja, det är lite olika som jag brukar säga.

tisdag 20 mars 2012

Lång dags färd mot natt...

... blev det återigen, när kommunfullmäktige i Katrineholm höll sitt marssammanträde igår. Vi höll på till drygt 23.

Timmarna upptogs om debatter om återremisser. Förutsättningarna hade hunnit förändra sig sedan kommunstyrelsen sammanträtt. Så kan det förstås vara. Men inte gång efter annan. Då måste det bero på något annat, exempelvis att de underlag som framtagits till kommunstyrelsens sammanträde varit undermåliga.

Det finns klara förbättringsområden, för att uttrycka sig milt. Bäst vore att byta styre.

lördag 17 mars 2012

Blåklockan vann

Ingalill Fredriksson: Va´ va´ de´ ja´ sa ...! sätter min namne som rubrik på sin blogg, där hon talar om att Katrineholms blåklockerondell blev framröstad som Östnytts vackraste.

Såklart. Eller ska jag skriva klockrent...

fredag 16 mars 2012

Klokt om kor

Mina följare vet kanske att jag gillar kor. Kor är kloka, nyttiga djur.

Forskning och framsteg skriver så klokt om kor i en genomarbetad artikel, där kossan förvandlas från en miljöbov till en ko som vårdar och minskar våra klimatutsläpp.

Blåklockerondellen visad

Min namne i Gnesta, åtminstone till efternamnet, Ingalill Fredriksson skriver i ett inlägg på bloggen om vackra rondeller.

Bland de vackraste, för att inte säga vackrast, finner hon att Blåklockerondellen i Katrineholm är.

Jag håller med.

tisdag 13 mars 2012

Tvärpolitiskt om allmänpolitisk debatt

Igår lämnade vi i oppositionen - Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna - in en gemensam motion till kommunfullmäktige i Katrineholm om att ha allmänpolitiska debatter i kommunfullmäktige när minst tre partier så begär det. Detta för att få en mer livlig debatt i fullmäktige om aktuella teman.

Det är jag som har fört pennan, men avsikten är gemensam. Vi vill alla kunna diskutera större frågor mer allmänt utan att fånga dem i en interpellation, som besvaras en månad senare, eller i en fråga där enbart två kan vara med i debatten och där utrymmet är begränsat av antalet inlägg.

Detta skulle friska upp fullmäktige, är jag övertygad om. Dessutom skulle allmänheten kunna få ta del av debatten.

söndag 11 mars 2012

Teknikutveckling?



Karin Söder berättar om att generationerna behöver varandra.

Filmen är inlagd för att se om jag kommer ihåg något från gårdagens utbildning, vilket jag bevisligen gjorde. Dock är inte filmen den allra mest fantastiska, när det gäller kvaliteten.

lördag 10 mars 2012

Satsa på stafettläkare

De svenska skidskyttarna missade kraftigt prispallen, när det var dags för stafett igår. Dagens Nyheters sport- och TV-krönikör tycker så synd om startmannen, att han vill ge honom Svenska Dagbladets bragdmedalj och landslagskaptenen sparken.

Mitt tips är att satsa på en stafettläkare. De torde kunna bota det mesta, om de bara får komma till skott. Dessutom kan de ju aldrig ta en ordinarie plats, så åkarna behöver inte rädas konkurrensen.

Den enes bröd...

Kommuner ska inte bedriva företag och konkurrera med det lokala näringslivet. Detta är en förutsättning för ett gott näringslivsklimat, att kommunen bidrar till goda förutsättningar att vara företagare, men inte hindrar företag från att utvecklas, genom att exempelvis själva utföra sådant som en företagare skulle kunna leva på eller som skulle kunna bidra till hans eller hennes försörjning.

Jag och Centerpartiet har varit skeptiska till när Katrineholms kommun har startat konkurrerande restauranger genom att öppna sina skolrestauranger och restaurangerna vid äldreboenden för allmänheten. Det kan vara rätt att låta äldre gå till äldreboendet och äta till pensionärspris. Det kan vara rätt att servera mat till allmänheten, om det inte finns andra alternativ på orten.

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om pizzerian i Julita som inte klarar öppettiderna dagtid, därför att konkurrensen från kommundrivna Spiskroken blivit för hård.

Ja, vad var det vi sa? Den enes bröd...

fredag 9 mars 2012

Så mycket teknik...

Imorgon ska jag ägna en stor del av dagen åt hemsidesteknik. Det är så mycket teknik i dagens samhälle och så många områden, där man snabbt halkar efter. För sex år sedan jobbade jag med hemsidesverktyget EpiServer, nu är det dags igen att fräscha upp de gamla kunskaperna för att skapa sidor åt Centerpartiet, så att det kan bli mer politik än teknik.

Man kan i alla fall hoppas att det blir en lärorik utbildning imorgon i Flen!

torsdag 8 mars 2012

Farligast vara kvinna i Afghanistan

Dagens Nyheter har i dagens tidning ett mycket intressant reportage om kvinnors situation i Afghanistan. Afghanistan är det land i världen där det är absolut farligast att vara kvinna. En av elva kvinnor dör i samband med förlossning.

DN:s reportage handlar om en barnmorskeutbildning, som åtminstone i någon grad ska minska mödradödligheten genom att öka antalet utbildade.

För att minska dödligheten krävs det också utbildning. Läskunnigheten bland kvinnor är låg.

Det finns mycket att göra för världens kvinnor. Även om ett par av Milleniemålen har uppnåtts, så finns det väsentligt mer att göra. Det är bra att fokus den Internationella Kvinnodagen inte bara sätts på svenska kvinnors situation, utan att kvinnors situation världen över granskas i syfte att nå förbättringar för hela mänskligheten.

Uppmärksammar slipspandemin

Katrineholms-Kuriren uppmärksammar i dag, på den Internationella Kvinnodagen, mitt blogginlägg om slipspandemi på Näringslivsdagen i Katrineholm. Roligt, men förstås tråkigt i sakfrågan. Varför ser man inte kvinnlig kompetens? Jag skulle inte behöva skriva inlägg om evenemang, där enbart män tar plats. Men jämställdhetsarbetet handlar om att synliggöra och det är det som jag just har gjort.

onsdag 7 mars 2012

Ungt företagande är till för alla

I dag har jag och riksdagsledamot Per Lodenius (C)ett debattinlägg infört i Katrineholms-Kuriren utifrån vårt besök på Duveholmsgymnasiet för en dryg vecka sedan. Där träffade vi en rad entusiastiska UF-företagare som visade att det mesta är möjligt.

tisdag 6 mars 2012

Hon kom bil-ligt undan...

Den kvinnliga vinnaren av årets Vasalopp Vibeke Skofterud höll på att snuvas på en bil. Företaget som stod i beredskap med att sponsra med en bil om det gick raskt undan, hade inte tänkt på att även damsegraren kunde skida snabbt.

Det blev ett så stort ståhej kring det hela att vinnaren helt plötsligt hade två bilar som tack för sitt snabba stakande. Svenska dagbladet skriver om det.

Ja, vad ska man säga? Skofterud kom bil-ligt undan...

Kvinnor på Katrineholmsgalan

I fjol var jag sur för att det bara uppträdde män på Katrineholmsgalan. I år ser det bättre ut. Anna-Lena Brundin är huvudartist och hon får sällskap av Timotej.

Tidigare har jag morrat lite över näringslivsseminariet som pågår under dagen, där man tydligen måste heta Göran för att få en egen programpunkt.

Men nu är jag åtminstone lite nöjd.

måndag 5 mars 2012

Med reservation i politiken

Dagen har till viss del ägnats åt att skriva reservationer. Det blev en hel del reservationer efter onsdagens sammanträde med kommunstyrelsen i Katrineholm.

Två C-motioner avslogs. Den ena handlade om att kommunen ska starta en fritidsgård i Valla och den andra handlade om gränslös äldreomsorg.

När det gäller Valla skyller kommunen på att det inte finns pengar. Samtidigt finns det pengar till att göra "visioner för miljoner", eller åtminstone nästintill en halv miljon för att verbalisera Visionen om det lustfyllda Katrineholm, för att ta ett exempel.

Någon gränslös äldreomsorg ska det heller inte bli, trots att jag och Anita Karlsson, som står bakom motionen bara bett om att Katrineholms kommun skulle driva frågan i den gemensamma nämnden för sådana frågor. Vi vet att behovet finns och då vill vi också att det ska vara möjligt för den äldre att få sin vård och omsorg där hans eller hennes anhöriga bor. Konstigare än så var inte kravet i motionen. Vi utgick från vad som skulle vara bra för individen, inte för vad som passar den kommunala organisationen eller, framförallt, majoritetens politiker.

söndag 4 mars 2012

Läsborgarmärket ett bra initiativ

Jag läste om en bokkedjas satsning på läsborgarmärket för att öka barns läsande. När barnen har läst fem, tio eller 15 böcker, så kan de hämta ett märke som bevis hos bokhandeln, Jag tycker att det är riktigt roligt. Allt som kan stimulera läshunger bör uppmuntras.

lördag 3 mars 2012

Valfrihet à la Ryssland

Dagens Nyheter granskade det ryska presidentvalet ur alla möjliga synvinklar förra helgen. I dag skriver tidningen om hur moskvaborna köar för att själva få lov att granska valet.

Fria val är en av grundpelarna i en demokrati. Det ryska valet visar hur viktigt det är för människor att värna och vårda en demokrati.

Myndigheterna har placerat ut webbkameror för att övervaka vallokalerna!

Men vem tittar sedan på filmerna? Och vad händer när rösterna räknas?

I Sverige är röstsammanräkningen offentlig. Den som vill kan själv kontrollera att inget lagts till eller dragits därifrån. Samtidigt så minskar valdeltagandet. Det är viktigt att vårda det som vi tar för självklart.

Det är inte självklart överallt i världen.

fredag 2 mars 2012

Slipspandemi

I fjol skrev jag en krönika i lokaltidningen om mansdominansen på Katrineholmsgalan.

Nu har inbjudan gått ut och galan har kompletterats med en Näringslivsdag, arrangerad av KFV Marknadsföring och Företagarna i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Det är stark varning för slipspandemi. De föreläsare som framträder med namn i programmet för Näringslivsdagen är idel män. De är Lars Hågrandt, Göran Adlén, Göran Persson och Nicklas Lautakoski.

Inte en kvinna som kunde konkurrera?

Förmodligen bröt en slipspandemi ut när programmet skulle fastställas, som gjorde att det bara fanns slipsar att välja på? Eller?

torsdag 1 mars 2012

Våren är här

När jag gick Djulö-rundan i dag, det händer inte precis varje dag, även om man borde, så mötte jag Fredrikssons från Valla. Vi kom att diskutera om våren verkligen var här eller om det var mer vinter att vänta. Då såg jag för få vårtecken för att vara tvärsäker. Några kilometrar senare är jag övertygad - våren är här! Hasseln blommar nämligen!