onsdag 30 november 2011

En hälsning från andra sidan

Under flera veckor här i riksdagen har jag tänkt att delta vid onsdagsmorgonens andakt. Ibland har det varit ett angeläget frukostseminarium som väntat, andra gånger har jag varit på tåget. I dag var sista chansen.

Inför andakten tar jag slumpvis en psalmbok från hyllan. Jag tar plats i rummet och slår upp psalmboken. Innanför pärmen finner jag programmet från minnesstunden över avlidne riksdagsledamoten Jörgen Johansson, Västmanland.

Det kändes verkligen som en hälsning från andra sidan.

Å andra sidan var hela andakten, ledd av Ulrika Carlsson, en god början på dagen med många av de vackra psalmerna som bereder väg för Juldagen.

tisdag 29 november 2011

Morfars grisar

Morfars grisar tittar glatt på mig från väggen mitt emot min dataskärm. Det känns uppfriskande inför veckans övningar, som nog kan innehålla fler grisar.

måndag 28 november 2011

Raggningsreplik

I det växande tidningsberget av "ska läsa sen", hittade jag i går Per Ahlmarks framgångsrika raggningsreplik från 1970-talet. Han krokade upp sin blivande brud med frågan: "Vill du se på konstitutionsutskottet?".

Det är nu inte alla som går i gång på grundlagsfrågor eller på granskning av statsråd, men i det här fallet fungerade visningen av konstitutionsutskottets lokaler i riksdagen.

I dag hade det inte varit lika lätt. Enbart de som är ledamöter i KU och handläggande tjänstemän har tillgång till den säkerhetskodade lokalen.

söndag 27 november 2011

Det är något speciellt med Advent!

Första advent ska firas i en kyrka med psalm och körsång, där helst både Dotter Sion och Advent ska finnas med.

I år besökte jag Floda kyrka, där kören bjöd på båda verken.

Den som ännu inte "marinerats i adventsmusik" kan lyssna till Otto Olssons Advent här.

Juholts samlade verk

Chefen för DN:s ledaravdelning Peter Wolodarski skriver i dag i sin söndagskrönika om Håkan Juholts 13 stora blundrar under sitt första år som partiledare för Socialdemokraterna.

13 brukar räknas som ett olyckstal. Håkan Juholt kommer säkert snart att ha lämnat det talet bakom sig. Det finns ju andra siffror än 13...

lördag 26 november 2011

I skolans egen värld

I fredags hade Katrineholms-Kuriren er artikel om att MUF inte var välkomna med bokbord på gymnasieskolorna i Katrineholm. Rektorerna som uttalade sig i artikeln ville att ungdomsförbunden och partierna skulle komma på en gång, till speciella politikerdagar och med koppling till samhällskunskapen.

Det låter tilltalande, åtminstone i skolans egen värld. I denna värld är det skolan som sätter gränserna, det är skolan som bestämmer hur det ska vara, när politikerna ska infinna sig, i vilken omfattning och hur länge.

I andra sammanhang i samhället brukar dialog vara något som framhålls. Dialog betyder att minst två parter samtalar och ges möjlighet att framföra sina synpunkter och möjligen också hittar gemensamma ståndpunkter.

Jag har i god tid före valet efterlyst dialog, framförallt med Duveholmsgymnasiet, och tagit vägen via förra förvaltningschefen. Jag blev missförstådd och det berodde möjligen på att jag inte uttryckte mig tillräckligt tydligt. Jag ville att skolans företrädare skulle försöka förstå vilka förutsättningar partierna har att leva upp till skolans förväntningar. Genom förståelse för varandra skulle det bli lättare att leva upp till varandras förväntningar. Att föra ett samtal hade ingenting med att göra hur resultatet skulle bli, men man skulle kunna förstå varandras argument.

Jag kommer förstås inte att ge upp med det. Jag tänker fortsätta att hävda att de politiska partierna kan bidra till förståelsen för vårt demokratiska system. Det finns också goda exempel från Viadidacts Medborgarskola. Det är inte fel att göra något liknande för alla gymnasieelever.

fredag 25 november 2011

Hemma hos mig igen...

Det är frasen ur en schlager som spelades på Hogstorps Vi Ungas danskurser. Jag får säga att det stämmer i mitt fall.

Nu är jag hemma igen efter riksdagsveckan och en del - OK en person - har varit orolig över vad jag gör och har gjort, eftersom jag inte har presterat något blogginlägg.

Så jag ska avslöja det. Jag har varit på sammanträde med förbundsstyrelsen för Centerkvinnorna i Sverige.

Där var det dramatik på hög nivå, då en av våra ledamöter på sin resa mot Stockholm tvingades nödlanda. Flygplansdörren gick nämligen upp med tryckfall som följd. Nu gick allt väl, men en hel del skakade blev vi alla.

Det är därför särskilt skönt att landa säkert på hemmaplan.

torsdag 24 november 2011

Trappträning

Nu har jag ett diplom till - jag har blivit en toppolitiker i riksdagen, som har bestigit riksdagshusets berg av trappor!

Utsikten från riksdagshusets tak var värt varenda steg vill jag lova!

Diggiloo på vinst och förlust

I går fick kommunstyrelsen slutligen redovisningen från fjolårets Diggiloo-arrangemang på Stora Djulö i Katrineholm.

Kommunen satsade 700.000 kronor i reda pengar plus egeninsatser i form av personer och teknik. "Plussumman" vet jag inte om den finns beräknad, men den kan vara lika stor, det är inte helt otroligt.

Katrineholms kommun fick, enligt Katrineholms-Kurirens rapportering, tillbaka ungefär hälften.

Ja, vad ska man säga? Ett arrangemang som verkligen skedde på vinst och förlust och där ingen visste var kostnaderna skulle stanna.

Roligt?

onsdag 23 november 2011

Dagens många höjdpunkter

Alla dagar är kanske inte lika spännande. Många dagar är vanliga vardagar. Men min dag i dag innehåller många höjdpunkter. Jag ska inleda med en frukost om biogasutvecklingen i Sverige, därefter väntar diskussioner i Yttrandefrihetskommittén. Jag skriver inte "heta", för det är omöjligt att veta om de kommer att bli heta. Helt omöjligt är det dock inte.

Klockan 16 är det dags för votering och på kvällen tänkter jag ansluta till Centerpartiets seminarium om regionfrågan.

tisdag 22 november 2011

Landsbygdsroman prisad

Jag har inte sett filmen, för den är inte gjord än, och jag har inte läst boken, men jag förstår att jag måste. Det är jätteroligt, tycker jag, att Tomas Bannerhed får Augustpriset för romanen Korparna.

Det är roligt för att det är en skildring av landsbygden som tar priset.

Självklart är det dessutom extra roligt att skriva detta för en bohuslänning i exil som kommer från "korpastan" Uddevalla.

måndag 21 november 2011

Rätt medicin

Lyssnar till P1 Morgon och hör en läkare och forskare berätta om hur mycket fel det blir i läkemedelslistorna vid inskrivning på sjukhuset. I genomsnitt är det fel på två mediciner.

Ja, nu uttryckte jag mig lite tokigt. Det är två fel per patient. Det är inte säkert att det är något fel på medicinerna i sig, det är "bara" så att vid varje inskrivning så är det någon medicin som kanske har glömts bort, som inte patienten inte tar längre eller som tas eller ges i en annan dos.

Två fel per person, i genomsnitt, det är inte klokt! Det kan betyda att det blir rätt ibland och att det blir ännu mer fel för vissa.

Här måste det till en bättring, självklart. Medicin kostar. Felaktig medicinering kostar ännu mer.

söndag 20 november 2011

Träna med TV

När jag googlade efter Partaj kom jag in bland TV-klippen från 1960-talet. SVT har en hel del godbitar att komma med.

Jag hittade ett klipp där Bengt Bedrups kondition mäts inför TV-programmet Träna med TV.

Det låter heldumt att träna framför TV-apparaten, men som jag minns det, så blev det en succé. Svenska folket kom på fötter.

Juholt - ett hopplöst fall

På den tiden då TV-programmen var svartvita gick det ett program som hette Partaj. I detta humorprogram gjorde Margareta Sjödin debut med repliken "Har jag gjort bort mig nu igen?".

Jag förstår inte varför jag kommer att tänka på det, när jag läser om Håkan Juholts senaste bedrift. (Eller jo, det vet jag förstås.)

En artikel i Aftonbladet skriver om partiledarens besök på GeKås i Ullared. Juholt är begeistrad. Han vill dela ut Nobelpriset till VD:n för idén att placera en sportbar mitt i avdelningen för damkläder!

Det är så man tar sig för pannan! Nobelpris? Har det inget värde längre för Socialdemokraternas partiledare? Är det kanske så att Nobelstiftelsen bör fundera en gång till om det inte är fler partiledare som inte bör bjudas på Nobelfestligheterna?

Det är den ena sidan av saken. Den andra är Juholts kvinno- och manssyn. Män är intresserade av sport, kvinnor av kläder. Punkt.

Juholt ger verkligen gråsossen ett ansikte. Eller kanske var bara det en förolämpning, så förlegat kan väl inte ens en socialdemokrat tänka, att kvinnor och män har för alltid givna roller i vårt samhälle?

Var är de Socialdemokratiska kvinnorna? Kan inte deras nyvalda ordförande Lena Sommestad ta Juholt lite avsides och berätta lite om jämställdhet mellan könen, om könsroller och så?

Fast jag tror faktiskt att Håkan Juholt är ett hopplöst fall. I alla fall för Socialdemokraterna.

Hagmarken ska prioriteras

På min småländska resa i fredags besökte jag Vena i Hultsfreds kommun. Där kunde jag berätta att hagmarken blir en svensk prioritering i de kommande förhandlingarna om jordbrukspolitiken i EU. Här följer delar av mitt pressmeddelande:


- Sverige kommer att driva frågan om de svenska hagmarkerna hårt, när EU:s nya jordbrukspolitik ska formuleras. Det är en viktig fråga för många av oss, liksom för oss i Centerpartiet, säger Inger Fredriksson riksdagsledamot för Centerpartiet och ledamot av Miljö- och jordbruksutskottet, som på fredagen besökte Hultsfred och Vimmerby.

De svenska hagmarkerna har tidigare inte passat in i EU:s stödsystem, som delvis varit inriktat på antalet träd i betesmarken. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) har försökt påverka sina jordbruksministerkolleger genom besök i de svenska hagarna.

Nu blir betesfrågan och hagmarken en prioritering i förhandlingarna.

- Jag är mycket nöjd med det. Hagmarken har en speciell plats i våra svenska hjärtan, den är en av de väsentliga delarna i vår änglamark och himlajord eller i det landskap som Astrid Lindgren så fint har beskrivit.

- Våra hagmarker har mervärden genom sin artrikedom och sin skönhet. Detta är ett resultat av århundradens arbete, av betesdjur och jordbrukare. Detta arbete och detta värde måste kunna räknas betesmarken till godo och berättiga till ett stöd.

- EU:s jordbrukspolitik måste också ta hänsyn till medlemsländernas förutsättningar. Jordbruket och landskapet ser inte likadant ut i norr som i syd, öster eller väster. Vi har olika värden att försvara, säger Inger Fredriksson (C).

Yttrandefrihet och julmarknad

Vad har yttrandefrihet med en julmarknad att göra? Inte mycket, kan tyckas, men jag läste handlingar till Yttrandefrihetskommittén i går för att kunna gå på julmarknad i Glindran i dag, så visst finns det ett visst samband.

Vädret är novembergrått, så det krävs nog ansenlig mängd tomtar, glögg och pepparkakor för att komma i stämning. Och hyacinter!

Förhoppningsvis ska jag ha med mig några sådana hem. Om inte alla andra har hunnit före...

lördag 19 november 2011

Äta fisk utan risk

I valrörelsen till Europaparlamentet 2009 var mitt budskap att väljarna skulle kryssa mig för att få en röst för Östersjön - för ett badbart hav, där man kan äta fisk utan risk.

Det står jag kvar vid. Vi ska inte ha blommande hav, det ska vara ängarna, hagarna, parkerna och trädgårdarna som blommar, och vi ska kunna äta fisk när vi vill, oavsett var vi befinner oss i livet och vilket kön vi tillhör. Fisken ska vara giftfri.

Dagens Nyheter rapporterar om Svenska Naturskyddsföreningens undersökning, som visar att viss fisk innehåller rester av bromerade flamskyddsmedel.

Detta är självklart allvarligt och måste vägas mot de fördelar i näringsintag som en kost med fisk ger.

Utgångspunkten måste dock vara att fisk inte ska innehålla några kemiska konstigheter. Haven måste avgiftas.

fredag 18 november 2011

Idéer och eldsjälar

I går var det framtidsresan, där Annie Lööf träffade eldsjälar och unga entreprenörer i växthuset på Hellmanska gården i Nyköping. Jätteinspirerande.

Därefter fortsatte min framtidsresa mot Kalmar, där jag i dag kommer att träffa Ann-Sofie Lagercranz, som tagit med kommunen på en framtidsresa i jämställdhetens namn.

Det ska bli jättespännande!

Därefter väntar andra upplevelser i vår herres hage...

torsdag 17 november 2011

Konfliktmineraler

Miljöminister Lena Ek (C) redogjorde för regeringens ställningstagande om Färdplan 2020, när Miljö- och jordbruksutskottet hade sammanträde.

Jag fick då möjlighet att fråga om man kopplar samman frågan om de sällsynta jordartsmineralerna och konfliktmineraler, som diskuterades vid seminariet om våldtäkt som vapen.

Lena Ek försäkrade att man har med de etiska aspekterna och att man skulle ta med sig den här sidan av frågorna också.

Framtidsresan gör stopp i Nyköping

Centerpartiets fortfarande ganska nyvalda ordförande Annie Lööf fortsätter sin framtidsresa i dag torsdag. Resmålet är Sörmland och Nyköping, där hon ska träffa unga företagare och andra personer som har vågat att gå utanför de gängse ramarna.

Självklart måste länets riksdagsledamot och distriktsordförande närvara vid partiledarens första officiella besök!

Det ska bli väldigt roligt.

Innan jag åker till Nyköping, ska jag dock hinna med att träffa miljöminister Lena Ek (C) vid Miljö- och jordbruksutskottets sammanträde.

onsdag 16 november 2011

När får vi kvinnlig ÖB?

Jag var på ett intressant seminarium i riksdagen i dag, där våldtäkt som vapen diskuterades. Arrangörer var Folkpartiet liberalerna och Socialdemokraterna. Det var mest kvinnor i salen som tittade på en film om Margot Wallströms uppdrag som FN:s sändebud. Efter den gripande filmen fanns Margot Wallström själv på plats för att tillsammans med Överbefälhavaren Sverker Göransson, Eva Flyborg (FP) och Åsa Lindestam (S) delta i ett samtal om övergrepp som vapen i konflikter världen över.

ÖB Sverker Göransson var aningens bekymrad över att det var så många kvinnor i publiken och så få män, vilket fick mig att fundera över, när får Sverige en kvinnlig ÖB?

För övrigt är det ofattbart att övergrepp mot civila, som ändå är så hårt drabbade, blir huvudmål i militära konflikter.

Inlägg i skoldebatten

I dag har jag och Margareta Pålsson (M) ett inlägg infört i Katrineholms-Kuriren. Det är den ständigt aktuella skolfrågan som vi tar upp utifrån de satsningar Alliansregeringen genomfört.

Ännu en knopp som vill opp

På amaryllisfronten kan nog nu räkna in ytterligare en lök som vill blomma. De är sammanlagt fyra "återblommare"!

Tänk vilka gröna fingrar man får att vara ledamot av Miljö- och jordbruksutskottet!

tisdag 15 november 2011

Utskottsmöte och klimatförhandlingar

Dagen innehåller riksdagsarbete med sammanträde med Miljö- och jordbruksutskottet. En extra spännande punkt är mötet med generaldirektör Jos Delbeke, som ska berätta om EU:s förberedelser och hållning inför klimatförhandlingarna i Durban.

måndag 14 november 2011

Uppåt i opinionen

Senaste Sifo-mätningen var uppmuntrande läsning för en centerpartist. Även om det egentligen bara är en opinionsmätning som räknas, den som sker på valdagen, så är framgångssiffror inspirerande. Så det är bara att jobba vidare för att ökningen ska öka!

Stöd för förändrad skola

Sveriges Radios skolserie går vidare. I dag hörde jag ett inslag i vetenskapsradion, där tre forskare förde fram vad de ansåg krävdes för att de svenska eleverna skulle kunna hävda sig bättre.

Det var på många punkter samma saker som jag förde fram i min krönika i Katrineholms-Kuriren i dag.

Så det kan bli...

Mer "kan själv" i skolan

Med risk för att missförstås, vill jag se mer "kan själv" i skolan. Hur framför jag i en krönika i Katrineholms-Kuriren. Krönikan utgår från det besök jag gjorde som riksdagsledamot för Centerpartiet i Sörmland hos friskolan i Österåker och den motion om självstyrande skolor, som jag och övriga inom C-gruppen i Katrineholm lade för drygt ett år sedan.

Det handlar om en större frihet att forma skolan och bestämma över verksamheten även för kommunala skolor och om att bevara elevernas vilja att lära sig mer för och om livet.

söndag 13 november 2011

Äldrevård eller inte?

Media har översvämmats av rapporter om vanvård av äldre på de boende som de flesta av oss vill tro är till för de äldres bästa.

Det har varit det ena avslöjandet märkligare än det andra. Om blöjor som inte byts förrän de vägt och befunnits för tunga. Rapporterna har varit många om den vanvård som pågått i stället för den trygga äldrevård som det borde ha varit.

Främst i strålkastarljuset har Carema stått.

Men det måste påpekas att missförhållanden finns överallt. Omsorgen om de äldre blir inte bättre än de resurser som tillsätts och den personal som finns omkring de gamla.

Ansvaret är minst tredelat. Det vilar på politikerna, på arbetsledningen och på de anställda som ska utföra omsorgen. Brister i någon del av ansvarskedjan drabbar ovillkorligen de äldre.

Förhoppningsvis kan medias rapportering leda till en förbättring genom att uppmärksamheten riktas mot vad som är god äldrevård och vad som definitivt inte är det.

lördag 12 november 2011

Juholt väljer sida

Jag läser i Dagens Nyheter på ledarsidan och på nyhetsplats att Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt framhärdar i att han inte vill delta i SVTs debatter, om han måste stå på samma sida som Sverigedemokraternas partiledare.

Håkan Juholt om någon borde veta vad ett så trotsigt beteende innebär, särskilt om trotset riktar sig mot media.

Om nu Juholt är envis, så är medialogiken sådan att tidningen, radiokanalen eller TV-bolaget inte viker en tum inför utpressning. Det gör i stället mediaföretagen än mer övertygade i sitt ställningstagande.

Juholt kan aldrig vinna denna strid.

Därmed står Socialdemokraterna och demokratin som de stora förlorarna.

De må vara så att Håkan Juholt helst vill möte Fredrik Reinfeldt i en sporthall, Reinfeldt har en gång varit duktig i basket, och Juholt tycks ju vilja tackla de flesta problem och ta övriga med en klackspark, men det är inte särskilt troligt att han kan nå upp till de berömda debatterna mellan Palme och Fälldin på sin tid.

Den tiden är svunnen. I dag handlar det om att vinna medierna, att gå igenom i rutan. För att gå igenom i rutan, måste man åtminstone vara på plats.

Juholt har valt sida.

Högtidsdag bland Centervänner

I dag har vi firat höststämma bland Centervännerna i Sörmland. Vi hade förmånen att få lyssna och diskutera med vår partisekreterare Michael Arthursson, som också delade ut Centerpartiets guldnål till mycket meriterade Torgny Jonsson, Strängnäs.

Extra roligt var det att distriktsstämman var i Katrineholm.

fredag 11 november 2011

Landsbygdsprogram i verkligheten

Programmet i dag innehåller en resa på temat hur landsbygdsprogrammet fungerar i verkligheten. Tidigare i veckan var jag på frukost i riksdagen om hur landsbygdsprogrammet skulle kunna se ut för den kommande programperioden. Så det finns en grön tråd i vad en riksdagsledamot kan göra.

Resan görs i Leader Inlandets regi och med djur som tema. Först ska vi besöka en hundarena, därefter islandshästar och sedan Åsborgen i Ärla. Om det finns djur där också får jag återkomma till.

Den som har gjort en resa har som sagt alltid något att berätta.

torsdag 10 november 2011

Signalfel

SJ är hårt drabbat. Är det inte solkurvor, så är det höstlöv som orsakar halka eller snö och is. Men det verkligt stora är "signalfel".

I dag var det "signalfel" i Sköldingetrakten. Jag hann därmed bli nästan en timme försenad på en resa som ska ta 55 minuter.

Men. Jag hann i alla fall träffa Lena Reyier på perrongen i Katrineholm. Hon hade också drabbats av de försenade tågen på en något krokig hemväg från SKL-kongressen i Norrköping.

Roligt att träffa en C-kollega från Dalarna! Det hade inte hänt om inte SJ råkat få fel på signalerna.

Centergrupp i riksdagen

I går hade jag fint besök hos mig i riksdagen. Först kom Ingegerd Petersson, god vän, Centerkvinna och kommunpolitiker från Kalmar. Det var som alltid ett inspirerande besök med många nya uppslag om hur politik kan drivas.

På eftermiddagen kom en delegation av kommunala C-ledare från Sörmland för att överlägga. Intressant och roligt, särskilt som gruppen var förstärkt med en prao-elev.

Det är nog inte så många elever i åttan som under sin "prova arbetsmarknaden" hittar en plats som tar en till riksdagen. Men det gjorde tiden hos Mattias Claesson, gruppledare för Centerpartiet i Landstinget Sörmland.

Efter voteringen kunde jag berätta mer om mina personliga erfarenheter av arbetet i riksdagen och om de två centimeter handlingar till Miljö- och jordbruksutskottets sammanträde som väntade.

onsdag 9 november 2011

"Det här ser inte så förenklat ut"

En diplomat sägs som bekant vara en person som ber en att göra en "dra åt helvete" så att man ser fram emot resan.

Politiska tjänstemän kan också ha liknande anlag.

Eller vad sägs om detta citat: "Det här ser inte så förenklat ut".

Sagt av en högre tjänsteman på Landsbygdsdepartementet om EU:s kommande landsbygdsprogram för nästa period.

tisdag 8 november 2011

Var och när ska unga jobba?

Socialdemokraterna tycker inte om förslaget att sänka restaurangmomsen. Det ger få jobb till ett högt pris, menar partiet, trots att en vanlig väg in på arbetsmarknaden för många unga är att få ett jobb exempelvis på McDonalds.

Socialdemokraterna vill dessutom ta bort sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Enligt beräkningar från Riksdagens Utredningstjänst, RUT, skulle de ökade kostnaderna enbart för kommuner och landsting motsvara 3.500 jobb.

Det vill inte Socialdemokraterna tala om, att unga med deras egen politik straffas dubbelt. Trösklarna in på arbetsmarknaden ska tydligen vara så höga som möjligt i Socialdemokraternas värld.

Så frågan som återstår är: Var och när ska unga jobba?

Omögligt?

Barnmatsfabrikanten Semper avslöjas nu av radions Ekot att ha mörkat varför företaget återkallade viss barnmat. Barnmaten visade sig innehålla mögelgiftet aflatoxin, som har visat sig framkalla cancer.

Semper valde att bara tala om "mögelgift", eftersom de flesta ändå inte skulle kunna hålla i sär olika mögelgifter.

Trots "omtanken", så kvarstår frågan, hur har det varit möjligt? Det borde vara garanterat omögligt i barnmatsförpackningarna.

måndag 7 november 2011

Timotejtant

Catia Hultquist tar i en krönika i Dagens Nyheter upp den omdiskuterade undersökningen bland mammor om de skulle vilja vara hemmamammor.

Debatten har fortsatt, trots att undersökningen var lika vetenskaplig som att göra en opinionsundersökning i fikarummet på en partiexpedition.

Diskussionerna har ändå sina poänger. Catia Hultquist liknar undersökningens drömkvinna vid en timotejtant.

Men en riktig timotejtant, det är väl ändå en bondmora?

Märklig mörkläggning

Socialmoderaterna tillsatte en före detta kommunrevisor, Johan Hartman (M) för att få ordning och reda på Service- och Tekniknämnden och dess förvaltning. Det hjälpte inte. Snarare tycks oredan ha ökat.

I dag berättar Katrineholms-Kuriren en telefoninvestering som blivit till asfalt genom att hamna på fel konto!

Det är i sanning en märklig mörkläggning. Vilka fler affärer står på tur?

Yttrandefrihetskommittén i ledarfokus

I dag tar Dagens Nyheter i en ledare upp Göran Lambertz agerande att som ordförande i Ytrandefrihetskommittén driva en hård linje för att få igenom en ny yttrandefrihetsgrundlag.

Jag är en av ledamöterna i kommittén och jag blev, liksom flera av de övriga politiskt tillsatta ledamöterna i kommittén, överraskad, men inte helt förvånad, över det brev från Göran Lambertz som landade i e-postlådan.

Med respekt för frågans allvar, nämligen uppdraget att arbeta fram en ny grundlag, har det för mig varit viktigt att nå en så bred politisk enighet om ett förslag som möjligt.

Den möjligheten fanns fortfarande efter det senaste sammanträdet. Kommitténs ordförande drog dock helt andra slutsatser, vilket är att beklaga.

Opp amaryllis!



Jag gillar amaryllis. De får gärna komma igen, år efter år. I år har några av lökarna fått fira sommarlov på balkongen. Där har de nog fört en hård tillvaro, men de har bevisligen överlevt. När de fick komma in i värmen igen förtjänade de omplantering. Tre stycken har uppskattat "behandlingen" och svarat med knopp med hopp om blomning.

Detta gäller dock inte den liljelika amaryllisen på bilden. Men mitt bildarkiv förmådde inte mer.

söndag 6 november 2011

Nu är Östergötland med igen!

På regionfronten är det alltid något nytt, fastän det kan vara gammalt innan jag hinner kommentera det.

I slutet av förra veckan bestämde sig Jönköping för att de reder sig bäst själva. Så tyckte nämligen Socialdemokraterna och Moderaterna i landstinget.

Därmed blir Östergötland åter ledigt för Sörmland med flera kringliggande län att bilda region med.

Det tycker jag är alldeles utmärkt. Östergötland stärker en region bestående av länen runt Mälaren och Hjälmaren.

onsdag 2 november 2011

Vad ska Grekland folkomrösta om?

EU-länderna packar ett räddningspaket åt Grekland. När paketet är färdigförhandlat med omslagspapper och allt, då bestämmer sig den grekiska regeringschefen för att folkomrösta om paketet!

Man tar sig för pannan. Vad ska det grekiska folket rösta om? Vilken utgång kan förväntas?

Allt utom att grekerna säger nej till räddningspaketet vore en överraskning. Så frågan är mer; vill inte grekerna ha någon hjälp från omvärlden? Om de nu måste välja mellan pest eller kolera, så är kanske inte folkomröstning är den bästa metoden.

tisdag 1 november 2011

Satsning på elevhälsa

Barn som mår dåligt lär sig dåligt. Svårare än så är det egentligen inte. Det kan finnas många anledningar till att barn i skolan mår dåligt. Det kan bero på skolan och dess miljö, men det kan också bero på det som händer under övriga delen av dagen.

Skolsköterskor, skolläkare och kuratorer har en viktig roll att se till elevernas hälsa, såväl den fysiska som den psykiska. Därför blir jag glad över regeringens satsning på elevhälsan. 650 nya miljoner under de närmaste åren räcker kanske inte till att göra underverk, men de kan i alla fall göra en hel del nytta och hjälpa till att fler elever kan må bättre. Elever som mår bra kan lära sig mer.