onsdag 31 augusti 2011

Bara tjänstemannaförslag?

Kommunstyrelsen i Katrineholm samlas i dag för att bland annat fatta beslut om åtaganden för den egna verksamheten. Om detta kan man säga mycket. Förslaget som tagits fram är tydligen ett rent tjänstemannaförslag, som redan i media har reviderats sedan kommunalrådet Göran Dahlström (S) talat om att det inte blir några läsplattor till politikerna förrän alla elever har fått datorer.

Det kan säkerligen vara en klok bedömning. Men vad ska man tro om underlaget som vi får till beslut? Är det en önskelista från tjänstemännen utan politisk förankring? Vad mer kan vara fel? Frågorna hopar sig.

Politik till hundra procent

"Politiken måste ta ansvar till hundra procent", skriver jag och Mattias Claesson i ett gemensamt svar i Katrineholms-Kuriren på den debattartikel som Björn Blid hade införd tidigare i veckan.

För oss i Centerpartiet är det inget konstigt att ta ansvar och att beslut i ärenden av större vikt, som sjukvården bevisligen är, ska fattas av politiker. Det är det som vi skriver om i artikeln.

tisdag 30 augusti 2011

En dag i infrastrukturens tecken

Jag började dagen med lite morgonbloggande. Infrastruktur. Sedan gick jag till Resecentrum i Katrineholm för att ta bussen mot Nyköping. Infrastruktur. Väl i Nyköping styrdes stegen mot järnvägsstationen och ett väldigt mysigt, öppet och trevligt café, där jag väntade på den verkliga anledningen till min resa. Infrastruktur.


Anders Åkesson, centerpartistisk riksdagsman från Kalmar och ledamot av riksdagens trafikutskott, kom med tåget och hann överlägga över en kopp kaffe innan det var dags att sätta media på spåret om Centerpartiets tankar om järnvägstrafiken i Södermanland. Infrastruktur.


Här syns aktörerna från Centerpartiet, Mattias Claesson, Eva Andersson, Roger Tiefensee och Anders Åkesson, tillsammans med reporter från Södermanlands Nyheter och Östnytt. Temat är: Infrastruktur.

Därefter gick färden vidare per bil mot Eskilstuna längs den slingrande nord-sydliga förbindelsen, där täckningen för mobiltelefonen bara fungerar ibland. Infrastruktur. I Eskilstuna träffade vi tillsammans med de lokala centerpartisterna Leena Kumpula och Arne Jonsson företrädare för Bikab AB, som jobbar med bredbandsdragning och bredbandsinstallationer. Infrastruktur.

Det var ett mycket intressant studiebesök som gav många tankar om hur läget ser ut och om vad som skulle behövas. Infrastruktur.

Vad var senare mer naturligt än att ta tåget tillbaka från Eskilstuna till Katrineholm? Infrastruktur.

Till sist är det dags att blogga om dagen och använda bredbandet på nytt i praktiken. Infrastruktur.

Chefslön på livstid

I media har under någon vecka rasat en debatt om Landstinget Sörmlands chefslöner. Starten var divisionchef Anders Ahlgrens mer än guldkandatade kontrakt som gav honom samma lön som han hade haft som chef vad han än gjorde fram till hans pensionering. (Möjligen har jag förenklat något, måhända skulle ett framtida jobb i en annan organisation avräknas.)

Självklart ska det inte vara så. Man ska ha lön efter insats. En chefslön är ofta så hög att den täcker den högre risk det innebär att kunna förflyttas från sin tjänst, om man av någon anledning inte anses klara jobbet. Men förmånerna ska man ha så länge man gör något för att förtjäna dem, inte i all tid framöver. (Ja, ja, lite överdrivet, det gäller bara till pensionen. Men eftersom pensionen grundar sig på lönen, så kommer gottgörelsen även som pensionär.)

Det här är ett sjukt system. Jag skulle önska att jag hörde någon cheferna säga något i likhet med det barn som för många, många år sedan sa: "Jag vill inte ha två karameller, jag vill bara ha en."

måndag 29 augusti 2011

I syltbassängen?

Jag ska erkänna - jag tycker om sylt! Alla sorters sylt, utom jordgubbssylt, åker ner lätt som en plätt, tillsammans med pannkakor, på gröt, i rulltårtor och tårtor eller som efterrätt. Jag tycker också om att plocka bär och koka sylt. Det är samlargenen som slår till.

Landstingspolitikern Björn Blid (S) tycker i ett väl uppslaget inlägg i Katrineholms-Kuriren att jag har fingrarna för mycket i syltburken, han tar till så mycket att han kallar det för en syltbassäng, när jag i K-K uttalat mig om att det är landstingspolitiker som ska fatta beslut om sjukvården i Sörmland och inte tjänstemännen.

Snart är jag beredd att ge svar på tal i ett saftigt inlägg med fruktat innehåll...

söndag 28 augusti 2011

Valberedning i lyssnarläge

I dag samlas valberedningen som ska lämna förslag till ny partiordförande och ny partistyrelse för Centerpartiet. I går var sista dagen för Centerrörelsen att lämna in synpunkter på vem man helst vill se som ny partiordförande.

Just nu är valberedningen i lyssnarläge. Den ska lyssna in rörelsen och prata med toppkandidaterna för att senare kunna bestämma sig.

Jag är övertygad om att den kommer att göra ett klokt val.

lördag 27 augusti 2011

Talar för Annie Lööf

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Elisabet Bäck talar i sin krönika i dagens tidning om hennes möte med Annie Lööf i onsdags.

fredag 26 augusti 2011

Regionbildningen brådskar

I dag ordnade Regionförbundet Sörmland en konferens om regionfrågan på Hedenlunda konferensanläggning i Flens kommun.

Så mycket nytt kom väl egentligen inte fram vid den välbesökta konferensen. Det tydligaste beskedet var att det hastar att få fram kamrater att bilda region med. Östergötlands ställningstagande söderut avgör en gräns, vad Värmland tycker en annan och så beror det också på hur Dalarna/Gävleborg vill regionalisera sig. Att Västmanland och Södermanland hör ihop är självklart, om man inte vill att Sörmland ska delas. Det är nog nästan det enda som är solklart i regionfrågan.

För min, och Centerpartiets sida, råder det ingen tvekan om att Sörmland inte kan stå utanför i regionfrågan och öppna eget. Centerpartiet vill se ett regionparlament och vi vill att Sörmland ska ha de samma möjligheter till tillväxt som Västra Götaland och Skåne har i dag.

torsdag 25 augusti 2011

I händelserna centrum

Morgonen inleddes med att jag uttalade mig i alla Ekots sändningar om varför Centerpartiet i Sörmland förordar Annie Lööf som ny partiledare för Centerpartiet.

onsdag 24 augusti 2011

Annie Lööf intog Sultans



Annie Lööf, Centerpartiets hetaste partiordförandekandidat just nu, gjorde ett stopp i Katrineholm på Sultans konditori för att göra press och träffa medlemmar.

Det blev två bra möten, där Annie bekräftade varför hon är ett gott val till ny partiordförande för Centerpartiet. Annie är också Katrineholmskretsens och distriktsstyrelsen i Sörmlands favorit.

Katrineholms-Kuriren har redan lagt in text och bild på hemsidan.

Annie gör stopp i Katrineholm

I dag kommer Centerpartiets toppkandidat till ordförandeposten Annie Lööf till Katrineholm för ett snabbt stopp i kampanjen.

Det ska bli så roligt att än en gång få välkomna en centerpartist som kan bli partiets nästa ordförande!

Jag har nämligen gjort det tidigare och dessutom sänt i TV, när jag välkomnade Lennart Daléus till Katrineholm och distriktsstämman.

Klokt om yttrandefrihet

Mårten Schultz skriver så klokt om yttrandefrihetens ansvar och begränsningar i en krönika i dag i Dagens Nyheter.

Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv.

tisdag 23 augusti 2011

Libyen och Jugoslavien

Nu är det fullt fokus på Libyen och utvecklingen där. 40 års Gaddafi-välde är på väg att ta slut. Det slog mig när jag läste den omfattande rapporteringen i Dagens Nyheter att Libyen har stora likheter med Jugoslavien. Gadaffi har enat ett antal stammar med våld och hot om våld. I Jugoslavien höll kommunisten Josef Tito sin befolkning i ett järngrepp. När han dog bröt striderna ut och befolkningen slutade att vara jugoslavier. De blev i stället ett med sin nationalitet och härkomst med blodiga strider som följd.

Libyen får nu inte gå samma blodiga väg som Jugoslavien gick. Det måste finnas fredliga och demokratiska lösningar som kan ena ett land.

Det är lätt att starta ett krig, men svårt att vinna en fred. Det libyska folket behöver världens stöd för att finna vägarna till en demokratisk ordning.

måndag 22 augusti 2011

Häftigt, Hillary!

Utrikesminister Hillary Clinton har utsett Centerpartiets partiledare och Sveriges näringsminister Maud Olofsson till rådgivare i ett råd som ska främja kvinnors företagande och ledarskap.

Helt respektlöst säger jag: "Häftigt, Hillary!"

Den som vill läsa mer om utnämningen kan bland annat göra det på Centerkvinnornas hemsida.

Mat och miljö


Karin Ericsson bland tackor och baggar i fårhagen på Ekeby gård i Eskilstuna.

Det blev en intressant dag, när Centerkvinnorna i länet tillsammans med LRF vände och vred på ämnet Mat och miljö. Karin Ericsson bjöd på hemmamiljön, på gården Ekeby, där hon och hennes man Bengt driver lammproduktion och spannmålsodling. LRF berättade om ett nytt projekt i Sörmland som ska inventera livsmedelsproducenter som är villiga att söka nya marknader och nära samarbete med kommuner och vanliga konsumenter för att alla ska kunna äta mer närodlat.

Jag hade, som ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse och distriktsordförande för Centerpartiet i Sörmland, förmånen att prata en stund om mat och miljö ur ett jämställdhetsperspektiv, där jag bland annat efterlyste mer kunskaper och en kockkampanj för att minska matslöseriet.

Riksdagsledamot Roger Tiefensee (C) knöt ihop dagen med att ta upp mat- och miljöfrågan ur ett kvalitetsperspektiv.

söndag 21 augusti 2011

Akvareller i regn



Annika Linds vackra akvareller visades i trädgården.

Mitt besök gjordes den andra utställningsdagen och redan då lyste många röda försäljningsmärken bredvid tavlorna, trots att det ibland regnade mer än nödvändigt.

Håltimme med historiens vingslag



Nej, jag har inte blivit golfare, men det var trevliga "håltimmar" på Jättorps golfbana i torsdags. Det kändes lite som historiens vingslag, när vi i Centerpartiets distriktsstyrelse tillsammans med landstingsgruppen diskuterade regionfrågan på Jättorp som en gång på 1600-talet var i Axel Oxenstiernas ägo. Samme Oxenstierna som organiserade Sverige och som vi nu ska organisera om gränserna för.

Starkt.

Mat och miljö

I dag har Centerkvinnorna i Sörmland ett arrangemang i Eskilstuna på temat mat och miljö. Vi ska få besöka Karin Erikssons gård Ekeby, där inriktningen på verksamheten är lammproduktion och spannmål.

Det ska bli riktigt roligt. Bara vädret slutar vara "ömsom sol, ömsom vatten".

lördag 20 augusti 2011

Mera press...

... för när jag skriver om Katrineholms-Kuriren, då ringer tidningen upp och vill veta mer om mitt kommande inhopp i riksdagen!

Jag kan inte annat säga än att det är jätteroligt. Och så avslöjar jag två tankar som jag har om kommande motioner. Så nu är det bara att gå i författning!

Lokal styrning av Kullbergska sjukhuset

I dag skriver Katrineholms-Kurien om det uttalande som vi gjorde gemensamt Centerpartiets distriktsstyrelse och Centerpartiets landstingsgrupp i Södermanland. Jag får i artikeln vidareutveckla våra tankar, som bland annat innehåller förslag om att sjukhusen ska ha en lokal styrning.

OK med ko

Katrineholms-Kuriren ägnar i dag ett helt uppslag om kon, som konstverk, producent och individ. Verkligen en rolig läsning. (Jag kan inte hitta att artiklarna är inlagda på hemsidan, men det kan i vanlig ordning bero på att jag inte ser eller inte letat ordentligt.)

Kon är en fantastisk individ och ett av mina favoritdjur. Ett djur med integritet och intelligens, utöver att det gör stor nytta som mjölk- och köttproducent och naturvårdare.

Fram för fler kor!

Här finns dock en länk till en film om kalvar!

torsdag 18 augusti 2011

Inger Fredriksson till riksdagen

Det känns som det var valkampanj igen, fast det är ett år sedan sist. Men nu börjar det verkligen bli definitivt, jag ska in i riksdagen.

Nu på förmiddagen har jag lämnat in min tjänstledighetsansökan till Katrineholms kommun, så att jag kan vara ledig från gruppledarskapet under oktober och november, vilket är den tid då jag ska ta över Roger Tiefensees plats som riksdagsledamot för Centerpartiet i Södermanland.

Det ska bli både spännande och riktigt, riktigt roligt!

"Bra att Centerpartiet väcker känslor"

I dag är mitt svar till Robert Skoglunds debattinlägg infört i Katrineholms-Kuriren.

Jag tycker det är bra att Centerpartiet väcker känslor och får människor engagerade, vilket partiledarkandidaten Annie Lööf gör.

Maktspelet fortsätter

Jag har tidigare bloggat om maktspelet i Katrineholms kommun, som återigen bevisades vid kommunfullmäktiges sammanträde i måndags. När det var dags att utse en ersättare till den för kommunerna och landstinget gemensamma nämnden, så lade socialmoderaterna beslag även på ersättarplatsen.

Katrineholms-Kuriren skriver om detta i dag och låter Göran Dahlström (S) kommentera beslutet. Hans "Vi ville representera tungt från majoriteten i den nämnden" säger väl allt.

Är det den ordinarie ledamoten Bengt Andersson (M) som är lätt, och som skulle kunna riskera att vara borta från något viktigt sammanträde? Är det risken för att oppositionen, genom Lily Marton (MP), skulle kunna få med sig övriga kommuner och landstinget Sörmland på ett beslut som skulle gå emot Katrineholms intressen, som förskräcker? För besluten kräver enhällighet.

Nej, det kan inte hjälpas att det nog mer är vanans makt, än den kloka eftertanke som krävs i ett demokratiskt samhälle, som präglat nomineringen från Socialmoderaterna.

onsdag 17 augusti 2011

Kan blidka en arg en om vargen?

EU-kommissionen kan vänta sig ett brev från den svenska regeringen, där den förklarar vad Sverige tänker göra för och emot vargstammen. Regeringen har tvingats träda lite tillbaka inför risken att hela frågan om vargstammens storlek och skötsel ska lösas domstolsvägen.

Det är viktiga principer som Sverige måste stå fast vid, nämligen att vargstamsfrågan och rovdjurspolitiken inte kan styras från Bryssel. Det går inte att avgöra en så viktig fråga på distans, förvaltningen måste skötas regionalt.

Nu är det bara att hoppas att kommissionen - en arg en - kan blidkas om vargen.

tisdag 16 augusti 2011

Demokratiskt maktspel

Gårdagens sammanträde med kommunfullmäktige i Katrineholm startade nästan på en gång med att socialmoderaterna visade sin maktfullkomlighet. Det var vid valet av ersättare till den nämnd som bildats för att kommunerna och landstinget ska arbeta närmare tillsammans om gemensamma frågor som rör befolkningen, exempelvis inom äldrevården.

Efter många olika turer var det nu dags att utse ersättare till den gemensamma nämnden. I förslaget till beslut som varit utsänt fanns inget namnförslag med. På bordet låg ett nytt förslag, där Pat Werner (S) nominerades till ersättarplatsen. Majoriteten skulle därmed lägga beslag på båda platserna i styrelsen, eftersom Bengt Andersson (M) hade den ordinarie platsen.

Ewa Callhammar (FP) nominerade därför Lily Marton (MP), som är oppositionens vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Jag gick upp och frågade på vilka grunder Socialdemokraterna nominerade ersättare, om de hade något regionalt förhandlingsprotokoll som stöd? I övrigt ställde jag upp bakom förslaget om Lilly Marton.

Något svar fick jag inte.

Fullmäktiges ordförande valde att direkt genomföra en sluten omröstning, som slutade med 31 röster för Werner, 18 för Marton och två blanka.

Det är tråkigt att demokratin ska användas på så vis att oppositionen nekas insyn. Sådant maktspel gynnar inte demokratin.

Visst fick vi fira!

Jo, min motion om att namnge rondellerna i Katrineholm gick igenom vid kommunfullmäktiges sammanträde igår kväll. Alltså var det läge att fira!

Hela gruppen från Centerpartiet gick på lokal och åt gott för egna pengar.

Varje framgång måste firas! Om det så bara är en att-sats...

måndag 15 augusti 2011

En motion värd att fira

I kväll kan det skrivas historia. Centerpartiet får igenom en motion i kommunfullmäktige i Katrineholm! Det handlar om min motion om att namnge stadens rondeller som, om kommunfullmäktiges ledamöter följer kommunstyrelsens beslut, kommer att bifallas av fullmäktigeförsamlingen.

I så fall är det läge att fira! Centerpartiet har som tradition att fira framgångar. Om det så bara är en att-sats...

Hunden har dött...

Jag har ingen hund, jag har en blogg. Men om jag hade haft en hund, så hade den varit död om den hade varit en blogg, eftersom jag inte hade gått ut med den.

Saken är den att jag har varit utom räckhåll från skapliga datorer under den senaste veckan. I gengäld har jag plockat lingon, kantareller, bakat matbröd, läst böcker, kört skottkärra och andra saker som man brukar göra när man är ledig.

Men nu är det hög tid att återuppväcka hunden igen!

måndag 8 augusti 2011

Missad Solstråle

Katrineholms-Kuriren har under sommaren presenterat en rad Solstrålar. En Solstråle är en person som gläder andra på olika sätt. I lördagens tidning presenterade tidningen de personer som hade nominerats och som inte hade utsetts.

Mitt namn fanns med bland dem som hade nominerat. Jag hade nominerat Britta Gustafsson, som vårdar vår trädgård här i bostadsrättsföreningen Sillen med ett särskilt engagemang och med egna resurser. Självklart var det ett gott val och väl motiverat.

Tyvärr så delade inte Britta min uppfattning att det hon gör är något alldeles extra. Därför sa hon nej, när Kuriren ville utse henne som en av sommarens Solstrålar.

Därmed missade läsekretsen en verklig Solstråle, en person som lyser upp tillvaron för andra, men som inte tycker att det är särskilt viktigt att själv bli belyst. Det går ju inte att göra så mycket åt.

Angrepp på demokratin

I dag är min krönika om hoten mot demokratin införd i Katrineholms-Kuriren.

Jag har utgått från ett litet angrepp, som kanske inte ens var ett angrepp, för att gå till det större, det som hände i Oslo.

För den politiska dimensionen, övergreppet mot det demokratiska samhället, är viktig, vid sidan om alla de personliga förluster som det innebär när ens käraste går bort.

söndag 7 augusti 2011

Och regnet det bara öser ner...

Man får inte ge upp blåbärs- och kantarelljakten bara för att det regnar!Så vi drog tappert till skogs i alla fall. Hade vi nu bestämt oss, så hade vi!

Och återvände, rejält blöta, med var sin bärplockare fylld med blåbär samt ungefär en liter kantareller.

Jag har fortfarande vågor i håret...

lördag 6 augusti 2011

Ett dygn på Stjärnholm

Nu är det över, dygnet på Stjärnholm, där Centerpartiets distriktsstyrelse i Sörmland stakade ut färdvägen inför valet 2014 och de två kommande valen därefter. Det var verkligen intensiva timmar, men också produktiva.

Hur det går med planerna, lär framtiden visa!

fredag 5 augusti 2011

Fyrkantig rehabilitering

Stefan Käll, färgstark folkpartistisk lokalpolitiker från Katrineholm, skriver på debattplats i Katrineholms-Kuriren om hur han upplevt rehabiliteringen inom Katrineholms kommun.

Det är en otäck beskrivning Käll levererar. Den hjälp tillbaka som vård- och omsorgsförvaltningen ska ombesörja tycks av Källs beskrivning vara ytterst fyrkantig. Han, om någon, vet vad rehabilitering betyder, eftersom han har personlig erfarenhetet av det och dessutom har juridisk kompetens inom området.

Stefan Käll är säkert inte någon drömperson att rehabilitera, eftersom han ställer krav. Men det spelar ingen roll. Kommunen ska ha kompetens att möta olika personer på deras nivå och se deras behov och möjligheter.

Jag förväntar mig att hans debattartikel kommer att väcka debatt i kommunfullmäktige.

torsdag 4 augusti 2011

Blåbär och kantareller

Ekorren i mig har slagit till igen. Jag har samlat. Blåbär och kantareller, inte i några stora mängder, men dock lite till, till samlingarna. Kanske kan det bli en Toast Skogen igen...

Var tågvagnen tom?

I går och i dag har historien om den elvaåriga flickan som slängdes av tåget i Kumla valsat runt i media. Det är förstås förskräckligt. Jag undrar dock om hela vagnen var tom, som flickan satt i? Nog borde det ha funnits någon mer resenär som hade sett att storasyster gått på toaletten och som kunde ha gripit in och talat för flickan?

Mycket märkligt om SJ kör helt tomma tågvagnar.

onsdag 3 augusti 2011

Allemansrätt - rätt eller orätt?

I dag skriver Jan Larsson, krönikör i Katrineholms-Kuriren, om allemansrätten. Han tar i krönikan parti för alla utom LRF och möjligtvis miljöminister Andreas Carlgren.

Frågan är inte fullt så enkel. Den översyn som Naturvårdsverket nu gör ska se om det behövs förtydliganden eller andra förändringar av allemansrätten. Det är en viktig förmån som vi har och den ska vi vara rädda om. Men vi kan heller inte låta allemansrätten överutnyttjas så att naturen far illa. Det är heller inte rätt att sätta upp staket och bommar.

Det är en viktig avvägning som måste göras när tiderna har förändrats. Det handlar inte bara om bär, utan lika mycket om organiserad turism på annans mark. Och om okunskap om vad som ingår i allemansrätten.

måndag 1 augusti 2011

Spara och Slösa

Sparbankens gamla tidning Lyckoslanten, som framförallt vände sig till alla unga, hade en serie om Spara och Slösa. Den var självklart mycket moralisk. Spara sparade sina slantar och hade stor framgång, Slösa hade mynt som brände i fickan och det gick alltid illa för henne. (Som ni förstår hände detta på den tid då det fortfarande fanns mynt som hade ett stort värde, på den tid som det till och med fanns ett-öringar och femöringar, som man kunde köpa något för.)

Men sensmoralen var viktig. Man skulle spara till det man ville ha och lägga undan pengar för oväntade och oönskade händelser.

I dag skriver två bankdirektörer, Anna-Greta Lundh och Joacim Lindgren, i Katrineholms-Kuriren om sörmlänningarnas ovilja att skaffa sig besparingar. Det är tankvärt. Alla kan inte lägga undan pengar, men många fler skulle kunna göra det, för att ha en buffert inför sämre tider.

Spara och Slösa-serien var nog inte så dum i alla fall.