söndag 31 juli 2011

Barnrikedom

I bland blir jag så glad när det går att vända på orden. Lasse Granestad i DN Söndag gör det så fint i sin krönika, där han talar om barnrikedom. Barnrikedom handlar om de goda barndomsminnen som förhoppningsvis många, men kanske inte alla, har.

torsdag 28 juli 2011

Tillvarons mysterier

Jag läste ett TT-telegram i dag om att en dement kvinna druckit stora mängder av tvål, shampo och parfym och sedan avlidit av detta.

Jag tycker att det låter konstigt. Hur får man av korkarna på alla dessa flaskor så att det går att dricka i sig stora mängder? Mer än märkligt, tycker jag.

onsdag 27 juli 2011

Inte förvånad

Hann inte kommentera i går att förre ersättaren för SD i fullmäktige i Katrineholm Isaj Nygren fanns med på den sändlista som bombmannen och massmördaren i Oslo använde för att sprida sitt förklarande manifest. Tänk jag är inte ett dugg förvånad.

måndag 25 juli 2011

En släng av verbal apati

I dag har jag drabbats av sjukdom. Jag har lidit av en släng av verbal apati. För en skrivande människa, en människa som till och från lever på orden, är detta ytterst allvarligt. Det närmaste det kan liknas vid är ordbrist.

Till en del beror det på att händelserna i Oslo ställer saker och ting på ända. Vad är egentligen viktigt att skriva om?

Men vardagen kommer säkert åter. Liksom orden.

söndag 24 juli 2011

Bryggkaffe med dopp

Nu har det blivit en väl inarbetad tradition att fira Kristina-dagen med ett dopp med dopp i Viala.

För året var vi ensamma Kristinor om hela badplatsen, så när som på ett annat modigt fruntimmer, som trotsade de tunga molnen, den ihärdiga vinden och den lagom tempererade temperaturen (det betyder svalt).

Nymodigheten för året var bryggkaffe. Kaffet serverades alltså på bryggan efter doppet, men väl med dopp.

Nu rustar vi oss för nästa års firande.

lördag 23 juli 2011

Händelserna i Oslo - en galnings verk?

Gårdagens händelser i Oslo med bomben i regeringskvarteret och den ofattbara dödsskutningen på ön Utöya ter sig som alla vansinnesdåd ofattbara. Vad är det som hänt och varför?

Nu tycks det vara en galnings verk. Om det är sant att den skyldige till båda dåden är omhändertagen, så är det en tröst. Då finns det en möjlig förklaring till det som skett och det ingår inte i en serie våldsdåd.

Men ändå. Det är ofattbart. Att det kan hända och så nära. I mars vandrade jag på de lugna gatorna i Oslo, där det mest uppseendeväckande var tiggarna och drogmissbrukarna kring centralstationen.

Så snabbt kan bilden förändras.

onsdag 20 juli 2011

Kortare inlägg hjälper inte

Torgerd Jansson (S) har enligt K-K motionerat om att inlägg och repliker ska hållas kortare i kommunfullmäktige i Katrineholm. Det kommer inte att hjälpa. Det som behövs är en varmare och mer ödmjuk ton. Socialmoderaterna behöver ju inte använda storsläggan varje gång de debatterar. Det finns många små ord också.

tisdag 19 juli 2011

Lunch på Café Tratten

I dag har jag lunchat på Café Tratten. Det var lite likt ett "ölcafé", lite familjärt och inte så pretentiöst Om det hade varit ett ölställe, så hade det kunnat heta "Fyll"-Tratten. Men så "rolig" får man bara vara i Göteborg!

måndag 18 juli 2011

Bara plommontiden kommer...

Jag skriver så mycket att jag inte hinner skriva...

Det kan låta konstigt, men är alldeles sant. För tillfället rycker jag in och tycker på Länstidningen i Södertälje. Hittills har jag bland annat tyckt om allemansrätten, om äldreomsorg, om fiskepolitik, om hemkört från Systembolaget...

Ja, det är inte lätt att hinna tycka om allt annat också här på bloggen. Men jag ska bättra mig. Bara plommontiden kommer...

(Det är ett mindre känt ordstäv. Hela ordstävet lyder: "Det blir bättre, bara plommontiden kommer.")

lördag 16 juli 2011

Bokslut

Jag just läst ut Karin Alvtegens En sannolik historia. Det hade gått mycket bra att läsa några hundra sidor till. Nu är saknaden stor.

Ibland behöver man läsa annat än kommunala handlingar.

torsdag 14 juli 2011

Fiskepolitik

EU har presenterat ett förslag till ny fiskepolitik. Det är ett steg i rätt riktning, men inte perfekt.

tisdag 12 juli 2011

Magisk styrka

Jag har magiska krafter och jag är starkare än jag tror. I går släckte jag ned datorn bara genom en lätt stöt mot skrivbordet.

Släng dig i väggen, Uri Geller! Vad är några böjda skedar mot en äkta armbåge! Intet!

Kul glass = kulglass

Nu har jag smakat den - den italienska, hemgjorda kulglassen som Hembagarns saluför.

"Vi behöver inte marknadsföra den alls, den säljer sig själv", som biträdet uttryckte saken, när jag inköpte säsongens första strut för min del.

Det lär inte bli den sista. Det var definitivt en kul glass, en kul glasskamrat.

måndag 11 juli 2011

Mer grönt i matlådan

Radio Sörmlands morgonpratare uppmärksammade min och Anita Karlssons motion om att frukt och grönsaker ska ingå i matlådan som kommunen skickar ut till äldre och andra som inte kan laga maten själva. Jag fick berätta om hur vi hade tänkt och om varför förändringen behövs.

Ständigt detta Kullbergska

I dag är det min tur att skriva krönika i Katrineholms-Kuriren. Jag valde att ta upp frågan om Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, ett tema som tyvärr ofta återkommer, eftersom det lilla sjukhuset ständigt ifrågasätts.

Staffan Danielsson: Klokt från Smålands-ÖgCentern i regionfrågan!

Staffan Danielsson: Klokt från Smålands-ÖgCentern i regionfrågan!

Östergötland är väldigt välkomna att bilda region med Sörmland och våra grannar.
Inger Fredriksson

söndag 10 juli 2011

Läsvärt om Björn Berg

Dagens Nyheter skriver i dag i sin söndagsbilaga om tecknaren Björn Berg. Om namnet inte säger dig någonting, så tänk på böckerna om Emil i Lönneberga och Teskedsgumman. Alla teckningarna till dessa böcker, och många, många fler, är gjorda av Björn Berg.

Någonstans i gömmorna har jag en äkta Björn Berg, som jag fick när jag träffade honom i samband med en utställning på Konstumuséet i Eskilstuna.

Björn Berg var en suverän konstnär och en blygsam person. Han vässade aldrig några armbågar, vad jag kan förstå. Han höll bara ritstiftet vasst och redo.

Blåbär, kantareller, smultron och hallon

Skogens skafferi är öppet. I dag har jag plockat blåbär, smultron, vildhallon och kantareller. Inte så mycket av varje, men alldeles tillräckligt för att väcka livsandarna. Mums!

lördag 9 juli 2011

Musikaliskt trädgårdstips

Kommer du att få för mycket grönsaker i din trädgård, när väl skördetiden kommer? Gurka i olagringsbara mängder? Tomater? Pumpa?

Dagens Nyheter förmedlar ett praktiskt tips i dag. Gör instrument av grönsakerna! En grönsaksorkester i Österrike gör sina egna instrument av grönsaker. På bilden i tidningen ser det ut som om det mest är morötter och purjolök som används, men det sägs också att gurka ska ge fina gitarrsträngar!

Så var inte ledsen om trädgårdslandet svämmar över. Det kan sluta i ljuv musik.

fredag 8 juli 2011

Annie - klok som en pudel

Jag har läst mycket om Annie Johansso.n under de senaste dagarna. Hon är klok som en pudel. Vem skulle exempelvis säga att hon skulle tala med sin sambo innan hon tog ställning? Och vad kan sambon säga annat än ja?

För övrigt är Annie pudelaktig på andra sätt. Hur många går ut gymnasiet med mvg i alla ämnen?

torsdag 7 juli 2011

Med huvudet fullt av geometri

Hunden håller nästan på att dö på nytt...

Det är alls inte konstigt. Mitt huvud är fullt av geometri. Det är ungefär som abra kadabra - vips, så är allt borta! Eller PUFF Uggla, som en känd namne i Bettna brukar uttrycka det.

Geometrin är nyckeln till allt, när det gäller redigering på mitt lilla sommarjobb. När inte geometrin ställer till det, så buggas det. Jag skulle kunna tänka mig att gå en danskurs, om det bara hjälpte...

Polly Polly ska ha mat(erial) varje morgon. Hon är hungrig och äter ibland upp vad hon får utan att det märks på hemsidan.

Det finns en Transa också, som man måste hålla sig god vän med.

Ja, inte kan jag hinna gå ut med hunden under dessa omständigheter!

Det kanske blir bättre i augusti?

onsdag 6 juli 2011

Denna dag, vilket liv!

Ja, det passar verkligen att citera farbror Melker i Saltkråkan. För vilket liv det har varit om Centerpartiet vår roll i Alliansen och regeringen. Jag har pratat med flera journalister och förhoppningsvis uttryckt mig tydligt. Detär klart att ett samarbete kostar på när partierna inte är jämnstora.

tisdag 5 juli 2011

Boda kvarn kan ändå få pris

Centerpartiet i Katrineholm nominerade Boda kvarn som årets mottagare av Katrineholms miljöpris. Priset skulle gå till Boda kvarn för den framsynta energisatsningen som ägaren, Jan Lewenhaupt, och Östra Vingåkers hembygdsförening gjort.

Nu tyckte inte en majoritet i miljö- och hälsoskyddsnämnden att detta var en god idé, utan delade ut priset till Åsa folkhögskola.

Men Boda kvarn kan ändå få sin belöning. Leader Gränslandet, där Katrineholms landsbygd ingår, har utsett Boda kvarn till årets bästa projekt samt även nominerat det till Årets Leader 2010, som är motsvarande pris på riksnivån.

Nu är det bara att hålla tummarna!

måndag 4 juli 2011

Förklarlig och oförklarlig bloggtystnad

Om jag hade haft en hund, så hade den varit död vid det här laget. Det är drastiskt, men det är så jag brukar säga att det är att ha en blogg. Det är som en hund, om man inte går ut med den, så dör den.

Därför torde min blogg vara död vid det här laget, eftersom jag inte har gjort några inlägg - gått ut med den - på en dryg vecka.

Jag ska nu se om det går att göra några upplivningsförsök - det torde ju finnas en hund begraven någonstans som man med den allra minsta journalistiska näsa borde kunna nosa upp och väcka till liv, eller hur?

Förklaringen till den förklarliga och oförklarliga bloggtystnaden är annars både semester i Bohuslän och knepiga tekniska lösningar.