tisdag 31 maj 2011

Inget "sött" erbjudande

Jag läser i Land Lantbruk att amerikanska bekämpningsjätten Dupont har lagt ett anbud på aktierna i sockertillverkaren Danisco och att köpet är klart.

Kemijätten Dupont är självklart en kapitalstark ägare. Men det är också ett bolag som drivit på frågan om GMO-grödor. (GMO står för Genmanipulerade eller Genmodifierade Organismer.) Dessa grödor tillförs en gen som gör dem motståndskraftiga mot vissa bekämpningsmedel.

Min förhoppning är att de svenska sockerbetsodlarna kan starta en ny producentkooperation för att behålla sin självständighet och för att skapa trovärdighet kring sockerprodukten.

Även om vi ska begränsa vår sockerkonsumtion, så behöver ju det socker som vi konsumerar inte ha en obehaglig mental bismak.

Dvärgbandmasken vandrar norrut

Nu har dvärgbandmasken upptäckts även i Dalarna. Det är oroande. Nu gäller det att se vad insamlingen av rävskit kan ge, när det gäller dvärgbandmaskens spridning över Sverige.

Lagom till blåbärssäsongen ska den undersökningen vara klar.

"Mer grönt i centerns förslagslåda"

Ja, det är verkligen en trevlig rubrik som Katrineholms-Kuriren har satt till artikeln om min och Anita Karlssons motion om att matlådorna ska kunna kompletteras med frukt och grönt, när de levereras ut till främst äldre i kommunen.

måndag 30 maj 2011

Frukt och grönt i matlådan

I dag har jag och Anita Karlsson (C) lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Katrineholm om att de som får matdistribution genom kommunen också ska kunna få med frukt och grönt i matlådan.

Det kan tyckas självklart, men i Katrineholm kan man inte välja till det.

söndag 29 maj 2011

Kultur är friskvård

En norsk undersökning visar att människor som är aktiva kulturkonsumenter mår bättre. Det berättade vetenskapsradion i veckan.

Äntligen lite roliga nyheter som motvikt till ehec-utbrott och jordbävningar.

lördag 28 maj 2011

Lokal stämma i Västerås

Bygdegårdarnas Riksförbund håller sin stämma i Västerås i helgen. Det är verkligen en lokal stämma med ett globalt perspektiv. För det stora börjar i det lilla, i samlingspunkten i bygden.

Jag hade förmånen att representera Centerkvinnorna vid stämman och framföra en hälsning. Dessutom fick jag inspireras av Anders Källström, VD för LRF.

Myllymäki satsar på torget

Det är jätteroligt att läsa att vår mästarkock från Katrineholm Tommy Myllymäki inte har glömt sin barndomsstad, utan väljer att satsa på att öppna en bistro mitt i Katrineholm - på Stortorget!

Jätteroligt och precis det som Katrineholm behöver för att ge nytt liv åt centrum.

Det kommer att bli tufft att vara krögare i Katrineholm, eftersom det redan finns så många etableringar. Men kanske kan Myllymäki få fler att gå ut lite oftare och möjligen också dra matgäster från omvärlden. Ett tågstopp i Katrineholm kan ju innebära ett kulinariskt äventyr!

fredag 27 maj 2011

Amnesty firar 50

Hör just på radion ett inslag om Amnesty International som i dag, den 28 maj firar 50-årsjubileum.

Amnesty har räddat många från att sluta sina liv i en fängelsecell. Organisationens uppgift är viktig och den har bland annat fått Nobels fredspris för sitt arbete.

Även om Amnesty är en organisation som inte borde behöva finnas, så är jag glad över att den finns. Det är livsnödvändigt med organisationer och enskilda som kämpar mot orättvisor och för en rättvis värld.

torsdag 26 maj 2011

Kommunstyrelsen skådade fåglar



Det blåste snålt, när kommunstyrelsen skådade fåglar vid Tornstugan vid Näsnaren i Katrineholm igår.

För många ledamöter var det första gången som de besökte Tornstugan, så det var verkligen hög tid.

Tillförordnade miljöchefen Håkan Lernefalk berättade om vilka fåglar som har funnits vid den näringsrika sjön och om vilka fåglar som fortfarande finns. Många har nämligen tystnat.

Det var hur som helst ett trevligt avbrott på dagordningen, som för övrigt innehöll beslut om samhällsbyggnadsförvaltning och bildande av näringslivsråd.

Av det samhällsbygge som jag tidigare talat om här på bloggen, fanns bara små fragment. Geting-Bo hade antagligen inte sökt byggnadslov. Ett svartbygge måste ibland rivas. Särskilt lämpligt kan det vara att beivra ett svartbygge, när det befinner sig på en offentlig toalett...

Bygglov sinkar skolstart

Katrineholms-Kuriren bekräftar i dag, det som glunkats om tidigare, nämligen att Flodabygdens friskolas högstadiestart sinkas genom ett uteblivet bygglov.

Rektor säger visserligen att skolan kommer att starta som planerat, men undervisningen måste tills vidare förläggas till skollokalerna i Flodafors.

Det går inte att utesluta att förseningen har ett samband mot kommunledningens ovilja mot friskolor. Det har nämligen varit skolverksamhet i lokalerna tidigare. Då krävdes inget bygglov. Verksamheten i Rådmansskolan var nog mer permanent än tillfällig.

Rimligt vore därför att inte krångla till hanteringen. Särskilt inte som bygglovshanteringen också berör socialförvaltningens flytt, som kommunstyrelsen beslutade om tidigare i vår. Det borde vara angeläget att lösa båda frågorna så skyndsamt som möjligt.

Annars borde Katrineholms Industrihus AB fått beskedet av stadsarkitektkontoret i ett tidigt skede att någon annan användning av lokalerna inte är möjlig. Det hade varit ärligare både mot friskoleföreningen och socialförvaltningen.

onsdag 25 maj 2011

Samhällsbyggnad i fågeltornet

I dag ska kommunstyrelsen i Katrineholm fatta beslut i det återremitterade ärendet om koncernstyrning och bildandet av en samhällsbyggnadsförvaltning.

Det tog bara en och en halv dag att få fram de svar som efterfrågades på kommunfullmäktige. Supersnabbt, som jag har kommenterat det hela här på bloggen tidigare.

Jag blir dock inte övertygad av de "nya" uppgifterna. Fortfarande finns det inte en siffra över vad det hela kommer att kosta eller några siffror över om det ger några besparingar.

Men kommunstyrelsen kommer dock att studera samhällsbyggnad i praktiken. Vi ska besöka fågeltornet vid Näsnaren. Jag måste nog kolla hur det har gått för getingarna...

tisdag 24 maj 2011

Bodström säljer

Man kan säga vad man vill, men Thomas Bodström är superduktig på att skapa publicitet. Alla hans avslöjanden har avslöjats innan boken ens finns på bokhandelsdiskarna och media svämmar över av kommentarer.

Bodström är nästan lika stor nyhet som ett askmoln över Island.

Det är lite olika, som jag brukar säga.

måndag 23 maj 2011

Etta hos Centerstudenter



Det var jätteroligt att få vara gäst och ombud hos Centerstudenter på stämma i Örebro. Särskilt som jag fick vara etta... i röstlängden och som talare!



Centerstudenter kunde följa sin stämma i verkligheten och på Twitter. Lite splittrat, men roligt.



Avgående förbundsordförande Karin Ernlund invigningstalade.

söndag 22 maj 2011

Inne vara ute

Nu är det inne att vara ute, läser jag i Dagens Nyheters söndagsbilaga. Den senaste trenden bland "urbana, trendkänsliga människor" är - fågelskådning! En annan trend med rötter i New York är urbant trädgårdsarbete.

Jag är alltså inne! Jag har skådat fåglar och jag har planterat penséer på balkongen!

Wow!

Ofrivillig filmare



Jag blev en ofrivillig filmare i lördags, när jag deltog på Centerstudenters stämma på Svampen i Örebro. Sju sekunders smygfilmning blev resultatet, när jag argt funderade över varför kameran inte fungerade...

Avskaffa könsstympning

Dagens Nyheter har i dag ett reportage om könsstympning. Läs, begrunda och hjälp till att avskaffa en mycket brutal sedvänja att undertrycka kvinnor. (Tyvärr kan jag inte länka till texten, vilket kan bero på min begränsade sökförmåga eller att texten ännu inte finns utlagd på nätet.)

lördag 21 maj 2011

CSN ska avskaffas

Centerstudenter har just avskaffat CSN. Inte alldeles enhälligt, men ändå med betryggande majoritet.

Centerstudenter på topp

Centerstudenter håller just nu sin stämma. Även här är det en toppenstämma som genomförs högst upp i Svampen i Örebro.

Det är jätteroligt att få vara med och representera Centerkvinnorna när partiets studenter vässar politiken.

fredag 20 maj 2011

Supersnabb återremiss

Tänk vilken fart det kan bli ibland! På de kommunala, administrativa kvarnarna som annars kan mala ganska långsamt.

I måndags kväll begärde minoriteten i kommunfullmäktige i Katrineholm att ärendet om att bilda en samhällsbyggnadsförvaltning skulle återremitteras, bland annat för att reda ut vilka ekonomiska konsekvenser ett bildande får.

På en och en halv dag har kommunledningsförvaltningen lyckats få till svaret på våra frågor! Supersnabbt!

Jag har dock vid en hastig genomläsning av ärendet som kommer igen på kommunstyrelsens sammanträde på onsdag i nästa vecka inte lyckats hitta de svar vi frågade efter. Möjligen får man läsa mellan raderna. Eller så är det så oerhört viktigt att få igenom ärendet,att den demokratiska processen inte får ta den tid som krävs.

"Bara att ringa...?"

I går avtackades publicistprofilen Krister Wistbacka efter 33 år på Katrineholms-Kuriren.

Alla var där, även jag, vilket framgår att Katrineeholms-Kurirens papperstidning. På samma uppslag kan man även läsa att kommunalrådet Göran Dahlström (S)också var där och talade om för Wistbakca att "det bara var att ringa..." om det var något som förargade i politiken.

Bara att ringa? Hur många gräddfiler finns det?

Vanliga medborgare får inte ens lämna in medborgarförslag för en seriös hantering.

torsdag 19 maj 2011

SMS är OK

Skönt. Socialstyrelsen har nu ombestämt sig och sagt att det är OK för sjukvården att påminna sina besökare om att de har en tid på gång via SMS.

Visst, vi ska vara rädda om människors integritet, men det finns större faror än att en person som frivilligt gått med på att få en påminnelse om ett besök till sin mobiltelefon skulle bli kränkt. Det torde dessutom av SMS:et inte framgå varför besöket görs, utan enbart att.

SMS är helt klart OK!

onsdag 18 maj 2011

Blommande sköna dalar...

...ska vi nog passera, när vi är på Norrotavägen på väg mot blomskottsauktion med Stora Malms Centerkvinnor.

Det är nog kommunens vackraste väg, eller i alla fall en av de vackraste.

Dessutom är det alltid roligt med majmötet, då Centerkvinnornas gröna fingrar kommer till sin rätt.

Debattklimat och bemötande

Katrineholms-Kuriren ägnar dels ledaren, del en artikelartad krönika åt debattklimatet i fullmäktige i Katrineholm.

Min spontana kommentar är att mycket av det som beskrivs skulle ha kunnat undvikas om ledamöterna fått utbildning i bemötande, som jag föreslog i en motion till kommunfullmäktige. Motionen avslogs med en väldigt grumlig motivering.

Men behovet finns bevisligen. Inte bara när det är fullmåne!

Medborgarförslag ger röst åt unga

I måndags avslog Socialmoderaterna Centerpartiets motion om att införa medborgarförslag.

Denna form av demokrati är tydligen inget för Socialdemokraterna, som kanske har tappat bort den senare delen av partinamnet, när de gick in i koalitionen med Moderaterna i Katrineholm.

Hur som helst, det är konstigt att kommunen ena dagen kan ordna ett seminarium om ungas inflytande för att nästa dag säga nej till ett förslag som verkligen skulle ge unga inflytande. För det är så med medborgarförslag, att det ger även barn och ungdomar rätt att lämna in förslag och få dem sakligt prövade.

Men, som sagt, det går inte i Katrineholm.

tisdag 17 maj 2011

Dvärgbandmask i Lyan

Min fråga om dvärgbandmask, var en av frågorna som inte hann besvaras vid gårdagskvällens sena kommunfullmäktigesammanträde i Katrineholm.

Tråkigt, tycker jag.

Nu blir det dvärgbandmask i Lyan, eftersom nästa sammanträde är det utlokaliserade och som har förlagts till "rävarnas" tillhåll i Julita...

(För att det här inte ska bli alldeles obegripligt för utomstående, så kallades julitaborna rävar av andra i de ordkrig som kunde förekomma över sockengränsen. Förr, alltså.)

Förmodad teori

Igår skrev jag om att kommunfullmäktiges sammanträde i Katrineholm skulle bli en sen tillställning; "lång dags färd mot natt".

Jag hade tyvärr rätt i min förmodade teori, det ämne som vi under journalisthögskoletiden även kallade "gissistik".

Det blev ännu ett 23-möte, där väldigt många ärenden blev över till junimötet.

måndag 16 maj 2011

Lång dags färd mot natt...

... eller kommunfullmäktigesammanträde i Katrineholm?

Ikväll är det dags igen. Imorgon är det fullmåne, vilket det också har varit vid de två senaste kommunfullmäktigesammanträdena, där flera av ledamöterna har varit onödigt argsinta.

Emellertid så sparade vi en hel hög med ärenden från aprilsammanträdet till ikväll, bland annat "slakten" av tre motioner från Centerpartiet, som jag har varit med om att underteckna.

Jag tror att det kommer att bli sent ikväll också och min teori är att det kommer att finnas ärenden över till junisammanträdet också.

Men det gör inget om jag har fel...

lördag 14 maj 2011

Gränslös äldreomsorg

Kommungränser kan ställa upp oväntade hinder. En hel del är onödiga. Därför har jag och Anita Karlsson motionerat till kommunfullmäktige om att sudda ut gränserna inom äldreomsorgen.

Vi får se hur det kan gå för en väldigt praktisk motion.

torsdag 12 maj 2011

Sälj in Kullbergska

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm drabbas nästan alltid när landstinget ska spara. Receptet för att säkra sjukhusets framtid är att sälja in mer verksamhet. Kapacitet finns exempelvis att operera mera.

onsdag 11 maj 2011

Amatörmässigt arrangemang

Katrineholms-Kuriren berättar i dag hur en efter en av arrangörerna hoppar av amatörtävlingen "Be the One", en sorts lokal "Idol"-tävling, som majoriteten i Katrineholms kommun valde att ge ekonomiskt stöd till.

I kommunstyrelsen ville den samlade oppositionen att ärendet skulle gå den rätta vägen, det vill säga att det antingen skulle stöttas via KFV Marknadsföring eller som ett arrangemang med stöd från Kultur- och turismnämnden. Ty så behandlas andra ärenden, exempelvis frågan om ungdomsgård i Valla, som enligt kommunalrådet Göran Dahlström (S) måste hanteras av rätt nämnd.

Med en något mindre amatörmässig hantering hade arrangörerna bättre kunnat synas i sömmarna och skattepengarna kommit till bättre användning än till ett rent amatörmässigt arrangemang.

tisdag 10 maj 2011

Stoppa smittan vid gränsen

Tre företrädare från jakten och det rörliga friluftslivet för på DN Debatt fram kravet att Sverige även i fortsättningen måste få ställa krav på avmaskning av hundar och katter vid inresa till Sverige.

Det borde inte vara svårt att argumentera för detta efter de senaste exemplen på rävar med dvärgbandmask, den senaste funnen i trakterna av Katrineholm. Jag har för övrigt ställt en fråga i kommunfullmäktige om vilken beredskap kommunen har.

Jag delar helt uppfattningen att vi måste stoppa smittspridningen. Jag, och många med mig, vill även i framtiden kunna äta färska blåbär utan att behöva tänka mig för. Jag vill kunna fortsätta att vistas i skog och mark, utan att riskera långvarig och obotlig sjukdom.

Sverige måste kunna behålla sitt undantag.

Kanot-kul!

Centerkvinnornas Christel Persson omnämns i dagens Katrineholms-Kuriren, eftersom hon bistår ungdomslandslaget i kanot med sina medicinska och praktiska kunskaper.

Kanot-kul, tycker vi övriga i Stora Malms Centerkvinnor.

måndag 9 maj 2011

Goda utsikter



Utsikten var helt magnifik, även om kameran inte alls gör rättvisa av utsikten från hotellfönstret i Sundsvall, där Centerkvinnorna höll sin förbundsstämma i helgen.

Jag måste säga att jag gillade läget!

Reklamfilm för Centerkvinnorna

Kan någon låta bli att gå med i Centerkvinnorna efter den här reklamfilmen?

Tror inte det!

Att sätta gränser

I dag skriver jag i min krönika i Katrineholms-Kuriren om att sätta gränser. Nu är det inte de gränser som man brukar tala om i vanlig mening, utan regiongränser som det handlar om.

lördag 7 maj 2011

Spännande förbundsstyrelseval

Centerkvinnornas förbundsstämma blev verkligen en spännande historia. Valet krävde votering för att avgöras. Den nya styrelsen består i övrigt av Solveig Zander, Ingrid Eriksson, Ulrika Axelsson, Franziska Gustavsson, Solveig Granlund och så jag!

Det ska bli riktigt, riktigt roligt.

Centerkvinnor prioriterar

Centerkvinnorna har just prioriterat fyra områden för de närmaste åren.
De är: Jämställd vård, jämställda löner, våld i nära relationer och jämställd skola.

fredag 6 maj 2011

Stämma för toppolitiker

C.enterkvinnornas förbundsstämma är inledd. Det är en stämma för toppolitiker. Vi är högt uppsatta allihop. Vi sitter i en lokal granne med en skidbacke...

Dessutom har nyss Maud talat, så gott som på hennes egen hemmaplan. Maud var personlig som bara hon kan vara. Toppen.

Centerkvinnor toppar händelserik vecka

En fartfylld vecka med firande av Företagsamhetens dag samt sammanträde med Yttrandefrihetskommittén toppas nu med Centerkvinnor! Det är nämligen dags för Centerkvinnornas förbundsstämma, för året förlagd till Sundsvall.

(Det skulle ha varit Bohuslän och Strömstad, men eftersom det var problem med avstängd Bohusbana, så flyttades stämman. Tänk om de hade vetat att det var Omval på gång...)

Det ska bli jätteroligt att träffa alla kända och okända Centerkvinnor från hela Sverige. Samt att vara med om att fatta en rad kloka beslut tas.

torsdag 5 maj 2011

Grattis Ellen Mattsson!

Läste i lokaltidningen att författarinnan Ellen Mattsson hade tilldelats årets Selma Lagerlöf-pris. Jätteroligt, förstås!

Ellen Mattsson är från Ljungskile utanför Uddevalla. På gymnasiet läste vi franska ihop i fransk/romanska paviljongen, vilket i praktiken betydde den barack som låg intill den vältrafikerade huvudleden...

Nu blir väl det här mer en "Lassie"-historia (= jag kände den som kände den som hade träffat...), än något annat, för vi hade inte så mycket mer än franskan gemensamt.

Men alla tillfällen att uppmärksamma min gamla hemstad Uddevalla tar jag gärna. Ellen Mattsson är dessutom värd sitt pris.

onsdag 4 maj 2011

Omorientering

Läste en notis i DN att orienteringssporten skulle satsa på GPS. Jag trodde att de hade karta och kompass...

Från företagsamhet till yttrandefrihet

Efter några dagars fokuserande på företagsamhet, vilket man i sig alltid bör ha fokus på som politiker och egen företagare, är det dags att växla över till full koncentration på yttrandefriheten.

Den är en förutsättning för åtminstone mitt företagande inom journalistik. Men nu är det politik och sammanträde i Stockholm med Yttrandefrihetskommittén. Vi börjar närma oss förslag som visar hur det skulle kunna se ut med en teknikoberoende lag och vad som skulle kunna göras med de gamla lagarna för att modernisera dem.

Än återstår mycket arbete innan det finns en färdig utredning att leverera.

tisdag 3 maj 2011

Fler företagsdagar behövs

Igår firade Centerpartiet Företagsamhetens dag i Katrineholm. Det uppmärksammades med ett reportage i Katrineholms-Kuriren, vilket jag inte kan länka till.

I dag är det dags för publicering av Svenskt Näringslivs rankinglista över kommunernas näringslivsklimat.

Katrineholm har sjunkit ytterligare 16 platser.

Det är absolut inte bra. Jag konstaterar bara - fler företagsdagar behövs!

måndag 2 maj 2011

Många tankar om Företagsamhet

I dag har vi inom Centerpartiet firat Företagsamhetens dag. Det har varit ett bra firande, som vi inledde med debattartikeln i Katrineholms-Kuriren, som jag tidigare bloggat om, och som vi fortsatte med ett besök på Svensk Personlig Assistans i Katrineholm. Där träffade vi bland andra Anastasia Geogiadou, en mycket driven företagare.


Centerdelegationen under studiebesöket hos Svensk Personlig Assistans i Katrineholm AB.

Hennes historia är alls inte ovanlig. Hennes företag startades för att hon var tvungen att göra det, alternativet hade varit att låta bli och därmed lämna en massa människor i sticket som hade blivit beroende av att hon var väldigt duktig på att fixa personlig assistans på ett bra sätt. Hennes företag har växt och förgrenat sig ut över landet.

Mycket tänkvärt på alla sätt! Besöket kommer att sätta spår i politiken, det kan jag lova redan nu.

Därefter åt vi lunch med Rotary, som ju också samlar olika typer av företagare på sina möten.

Dagen avslutades med ett besök hos företaget Cesium, där nya idéer sällan saknas.



Uppfinnar-Jack Gustavsson tog fram en skidbinning för Ingemar Stenmark. Här visar han bindningen för mig och Roger Tiefensee.

Firar Företagsamhetens dag

I dag kommer jag att tillsammans med riksdagsledamot Roger Tiefensee och Sten Holmgren att fira Företagsamhetens dag.

Vi har redan börjat genom en debattartikel i Katrineholms-Kuriren.

söndag 1 maj 2011

Tornstugan vid Näsnaren



Tornstugan vid Näsnaren är bemannad varje söndag under säsong.

Det ursprungliga fågeltornet var Sörmlands första.

Geting-Bo?



Det kommer att surra ordentligt på toan vid Fågeltornet vid Näsnaren i Katrineholm. Geting-Bo har redan flyttat in tillsammans med ytterligare en släkting, som byggt eget.

Om jag varit lite snabbare med kameran, så hade jag kanske fått med Geting-Bo på bild också.

Men, som en av ornitologerna sa, "man måste vara beredd med kikaren eller kameran hela tiden, man kan inte vänta med att ta fram kikaren när fågeln kommer".

Maj i by och fågelskåderi

Nu är det andra året som jag firar första maj med fågelskåderi vid fågeltornet vid Näsnaren i Katrineholm.

Ifjol var jag och Marie-Louise, som gör mig sällskap, lite tidigare ute och hann starta dagen med Maj i by vid järnvägsstationen.

Nu hann jag upp musikkåren när den tågade över Vasabron på genomfarten. Det kändes riktigt modigt, för jag såg inte till några poliser i täten för tåget.

Fågeltornet var den här söndagen, liksom andra, bemannat av medlemmar från traktens ornitologiska förening.

Det är alldeles sant att ett besök ger väsentligt mer med någon som kan berätta om vad man ser.

Alldeles bortsett från det, så smakar fikat bättre ute i det fria. Den här gången blev det inte så stora vågor i kaffet som i fjol...

Men lite hagel klarade vi oss inte undan på hemvägen. Våren är inte riktigt här än, hur mycket det än vårtalades igår och sjöngs vårsånger.