lördag 30 april 2011

Jag kandiderar!

Ylva Johansson har gjort det, liksom Lena Sommestad. De har berättat att de kandiderar till styrelsen för de Socialdemokratiska kvinnoförbundet och till posten som ordförande.

Därför kan jag säga det nu - jag kandiderar också! Fast inte till någon ordförandepost och självklart inte inom den röda rörelsen, utan till en grön rörelse, till förbundsstyrelsen för Centerkvinnorna.

Centerkvinnorna har stämma i Sundsvall om precis en vecka. Jag finns dessutom med som valberedningens förslag. Sedan är det upp till ombuden att avgöra vilken kompetens de olika kandidaterna besitter och om de anser att jag och de övriga som föreslås tillför Centerkvinnorna det som behövs.

Gärna medalj - men inte nu!

Katrineholms kommun har nu delat ut sina förtjänstmedaljer till två välmeriterade mottagare chefredaktören Krister Wistbacka och förra kommunalrådet Marita Bengtsson.

De är båda två väl värda sina medaljer. Men Marita Bengtsson borde ha fått vänta på medaljen, eftersom hon just har tillträtt som kommunal revisor i Katrineholms kommun.

En förtroendevald revisor måste ha integritet. Den är utsedd av kommunfullmäktige att för kommunfullmäktiges räkning granska kommunens verksamhet så att resurserna används rätt och inga oegentligheter förekommer. Då kan man inte ena dagen ta emot medalj, för att nästa dag vara kritisk. Det hänger inte ihop.

Det är inte Marita Bengtsson som ska lastas för fadäsen. Skulden faller helt på kommunledningen, som nominerat och utsett. Kommunledningen borde ha tänkt: "Gärna medalj - men inte nu!"

O-roligt?

Igår skrev jag om Socialdemokraternas humor i Katrineholm, när Arbetarkommunen valt budskapet att liksom demonstrera mot sig själv under parollen "Demonstrera för en bättre skola".

Jag hade fel. Det var inte humor. Idag finns en annan annons om vad man ska demonstrera för. Nu ska man demonstrera för "Jämlikhet och Utveckling".

En kvalificerad gissning är att det centralt fanns två budskap att välja mellan beroende på om Socialdemokraterna sitter med vid det lokala styret eller inte. Och så blev det lite fel i Katrineholm...

Lite o-roligt, kanske.

fredag 29 april 2011

Socialdemokratisk humor

Man får säga vad man vill, men Socialdemokraterna i Katrineholm har i alla fall humor. De klarar av att driva med sig själva.

För visst är det humor att i annonsen för demonstrationen 1 maj, ha som budskap "Demonstrera för en bättre skola".

Skolan är kommunal. Socialdemokraterna är, visserligen tillsammans med Moderaterna, i majoritet i styrandet av Katrineholms kommun.

De som demonstrerar demonstrerar alltså mot sig själv, mot egna beslut och den verksamhet som de själva har beslutat om.

Det är humor!

torsdag 28 april 2011

Frågar om beredskap mot dvärgbandmask

I februari skrev jag här på min blogg att jag ville fortsätta att kunna äta blåbär från skogen. Denna "rätt" skulle vara hotad om dvärgbandmasken blev utbredd över Sverige. Då hade parasiten upptäckts hos en räv i Lane-Ryr utanför Uddevalla.

Nu är parasiten även här, i Katrineholmstrakten.

Parasitsmittan måste tas på allvar. Därför har jag nu lämnat in en fråga till miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande i Katrineholm, Erik Liljencrantz (M) om vilken beredskap som finns inom kommunen.

GUIF i final

Det är jätteroligt att Sörmland kan ta för sig i Idrottssverige. I förra veckan försvarade Katrineholms vollebybolldamer sin mästerskapstitel, GRATTIS!

Nu är det dags för handbollsherrarna i Eskilstuna - GUIF - att ta hem mästartiteln till Sörmland. Det gör heller inte något om det skulle återupprepas!

Men det är visst några matcher som måste spelas först. Nu kan vi ju hålla tummarna för GUIF, när inte Team Gabriel behöver våra insatser längre.

Och här är det ju bara prestation som räknas, det är inga "inringare" som avgör.

Dvärgbandmasken är här

Usch, nu är den här - dvärgbandmasken. Katrineholms-Kuriren skriver om att en skjuten räv från katrineholmstrakten har hittats som varit smittad av dvärgbandmasken.

Tidigare fynd har kommit från Lane-Ryr utanför Uddevalla.

Jag hoppas verkligen att smittspridningen kan stoppas. För jag vill fortsätta att kunna vistas i skog och mark och plocka bär och svamp utan att behöva tänka mig noga för.

Det är bra om alla hund- och kattägare avmaskar sina husdjur för att om möjligt begränsa spridningen.

Jag utgår också från att frågan tas på största allvar och att berörda myndigheter, framförallt Länsstyrelsen, kommer att gå ut med information.

Allmänheten kom inte

Det kom inte någon Allmänhet till kommunstyrelsens sammanträde i Katrineholm igår onsdag.

Frågan var kanske för tidigt väckt? Allmänheten ville kanske inte gå på möte klockan kvart över åtta en onsdagsmorgon?

Inte ens revisorerna, som brukar vara synnerligen plikttrogna, kom för att lyssna till föredragningarna om planeringsförutsättningarna för nästa års kommunbudget och plan för de kommande två följande åren.

Jag tror inte att det berodde på ointresse. Jag tror på att det berodde på att inbjudan skedde med armbågen, det vill säga på ett sådant sätt och vid en sådan tid, att ingen Allmänhet kände sig verkligt inbjuden.

onsdag 27 april 2011

Blommande sköna dalar...



Nja, riktigt så här ser det inte ut än, men nästan. På lördag är det Valborgsmässoafton och då... är det dags för sång om de blommande sköna dalarna, om vinter som rasat ut och om den härliga majsolen som ler.

Visst behövs en upptining efter denna långa vinter?

tisdag 26 april 2011

25 år sedan Tjernobyl

I dag har ett sorgligt jubileum uppmärksammats. Det är på dagen 25 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

Min systerson är också 25 år. Han föddes dock nästan en månad innan olyckan var framme.

Jag har starka minnen av båda. Jag minns hur en före detta arbetskamrat klippte ner persiljan för att undvika strålningen...

Då blev olyckan väldigt jordnära. Vi kunde allt om becquerel (hur många becquerel är det i en bäckforell?). Tyvärr var det en kunskap som jag nog hellre hade velat vara utan.

Samtidigt visar Tjernobyl att kärnkraften aldrig kan bli helt säker. Olyckor kan alltid hända. Därför måste kärnkraften bli en parentes i energiförsörjningen.

söndag 24 april 2011

Grattis Gabriel!

Nu är det bara två körlag kvar i Körslaget, Katrineholm och Järvsö.

Om det bara handlar om körsång, då är tävlingen redan över. Nu handlar det om vilken kör som har flest ringarkompisar.

Något lurt är det allt med dessa tävlingar.

Men grattis Team Gabriel och Katrineholm!

fredag 22 april 2011

Begränsad insyn

Nu på onsdag ska kommunstyrelsen i Katrineholm fatta beslut om de ekonomiska förutsättningarna i kommunen. Beslutet stannar i kommunstyrelsen, dit normalt inte några andra än styrelsens ledamöter och föredragande tjänstemän har tillträde. På uppmaning har Allmänheten välkomnats till själva beslutet om förutsättningarna för budgeten. I år blir det inte så. Allmänheten välkomnas direkt på morgonen och får vara med vid presentationen, men inte vid beslutet och debatten.

Det är en underlig tingens ordning. Allmänheten bjuds in till en presskonferens, men inte till den politiska debatten.

Twittrar det hur orden faller i övrigt?

onsdag 20 april 2011

Musslor - lösning eller problem?

I dag och igår har jag hört radion ta upp musslor som möjliga lösare av miljöproblem. Ett problem är dock att en norrman lyckades lura Lysekils kimmun att ha skulle fixa reningen åt dem. Nu skördades. Det aldrig några musslor, vilket var en besvärande omständighet som ledde till rättegång.

I sak kan dock musslor lösa övergödningsproblem samt användas som fiskfoder, varför de är ett bra miljöval.

tisdag 19 april 2011

Fullmånesteori

Gårdagens kommunfullmäktige i Katrineholm var långt. Men det var inte bara långt, det fanns en otrevlig ton i debatten, där vissa debattörer ifrågasatte andra debattörers rätt eller sätt att yttra sig.

Jag trodde att det kanske berodde på politisk vårallergi och att några särskilt allergiska i salen inte hade kunnat ta sin medicin.

Katrineholms-Kurirens kompetenta kommunreporter Marlene Hamsch förde fram en annan teori: "Det beror på fullmånen".

Ja, kanske har hon helt rätt. De två senaste kommunfullmäktigesammanträdena har inträffat när det har varit fullmåne.

Något att tänka på, när sammanträdesdatumen planeras till nästa år!

Tiden slut och ledamöterna också...

Ibland vill man inte bli besannad. Men jag hade tyvärr alldeles rätt igår, då jag här på min blogg befarade att det skulle bli "lång dags färd mot natt" i kommunfullmäktige i Katrineholm.

Det blev det. Vi hann i princip bara med några valärenden, byggnadstaxan, revisionsberättelser, bokslut för 2010 samt Vision och kommunplan. Sedan var tiden slut och alla fullmäktigeledamöter också.

Kvar på listan fanns motioner och interpellationer och ännu fler ärenden.

måndag 18 april 2011

Lång dags färd mot...

...kväll, kan jag tro att det blir, när kommunfullmäktige i Katrineholm ska inledas om en knapp halvtimme.

Det är många frågor som ska behandlas, bland annat kommunens bokslut.

Samt avrättning av tre motioner från Centerpartiet.

Den grabbiga galan

Katrineholms-Kuriren följer upp "grabbigheten" på årets Katrineholmsgala med en liten text, som när jag skriver det här ännu inte är utlagd på hemsidan.

Ja, det är bara att hoppas på att Harriet Nilsson, tillträdande VD för KFV Marknadsföring kan ändra på saken.

Så mycket mer "grabbigt" kan det inte bli!

söndag 17 april 2011

Alla ville fira Team Gabriel

Sällan har så många sett så lite för att vi var just så många som ville se Team Gabriel i stadsparken i Katrineholm.

Men det gjorde inte så mycket att det var trångt om saligheten - vi HÖRDE vår bejublade kör.

Jag hade kameran med mig. Tyvärr gör inte bilderna tillställningen rättvisa, så ni slipper se alla dessa ryggar...

Men roligt var det. Nu är det tre körer kvar. Det lär bli en dyr helg för katrineholmarna...

Fredriksson tog priset!

Det blev som jag förutspådde i min krönika. Det var bara män som prisades på Katrineholmsgalan 2011.

Jag hade dessutom lite fel, när det gällde kvinnornas roll - att räcka fram blombuketter. Några gånger var det faktiskt män som hade den rollen!

Men, jag ska inte vara grinig. Fredriksson tog priset! Det jublar jag gärna för!

Jan Fredriksson fick priset som årets affär i Katrineholm för den utbyggda ICA Maxi-butiken.

Ett STORT och välförtjänt grattis!

lördag 16 april 2011

Tillägnas Haldos lördagsrim

I dag har jag fått den äran att tillägnas "Haldos lördagsrim" i Katrineholms-Kuriren. Detta med anledning av måndagens krönika.

Så här skriver Harald Ottosson:

Sista striden?
Melodi: Teddybjörnen Fredriksson

För länge sen, som på förra seklets tid,
då styrdes stan av enbart män
det var stabilt, och här hos oss var det frid,
så vill Inger inte ha det igen...

Lilla Fröken Fredriksson
nej, nu tycker hon
jämställdheten står på tur
om man är en klok person

Och än i år, fastän i en upplyst tid,
blott gubbar får stå staty
det är nog dags, att kämpa en sista strid
så man får mer utav kvinnlig vy

Lilla Fröken Fredriksson
ja, hon kämpar på
tappert mot en övermakt
som är både röd och blå...


Ja, det är inte utan att man (=jag) känner mig lite som Rosa på bal:

"Tänk att inspirera Harald Ottosson, lilla jag, lilla jag inspirera Harald Ottosson, nu har jag fått en egen sång, lilla jag en gång..."

Katrineholmsgala och Körslaget

I dag blir det körigt för alla Katrineholmare. Både körslaget och Katrineholmsgalan.

fredag 15 april 2011

Hur tänker Länstrafikens ägare?

Igår var det bolagsstämma i Eskilstuna för Länstrafiken Sörmland AB. Jag var där som "intressent", som avgående styrelseledamot och som representant för en av ägarna - Katrineholms kommun. (Här måste det bli en förklaring. Jag var inte röstombud, utan jag representerade Centerpartiet. Enligt konsortialavtalet har samtliga partier som finns representerade i kommunernas och landstingets fullmäktige rätt att ha en i förväg anmäld reprsentant närvarande som får lyssna och ställa frågor. Den rättigheten använde jag mig av.)

På dagordningen stod att lägga det gamla året till handlingarna, välja ny styrelse samt anta en budget för det kommande året. Alla punkter gicks igenom grundligt.

Huvudfrågan är hur ska fler kunna åka kollektivt med buss och tåg till ett rimligt pris både för resenären och för skattebetalarna?

Länstrafiken är kommunernas, då räknar jag för enkelhetens skull även Landstinget Sörmland som en kommun, bolag.

Frågan är vilket intresse ägarna har av bolaget. Vid stämman fanns två ordinarie ledamöter från avgående styrelsen på plats samt två ersättare. Ingen från styrelsens presidie var närvarande. Ingen från den gamla styrelsen omvaldes (om man inte tycker att en ordniarie ledamot räknas som blev ersättare i den nya), trots att det inte var något ifrågasättande angående ansvarsfriheten.

I stort alla är nya. Hur tänker ägarna? Är detta att visa omsorg om bolaget?

Det kan finnas anledning att återkomma!

torsdag 14 april 2011

Magnus Ladulås ben

I dag har jag hört flera gånger om Magnus Ladulås ben. De har tagits från hans grav i Riddarholmskyrkan i Stockholm och ska studeras av benexperter för att se vilka sjukdomar han led av.

Jag känner mig inte riktigt bekväm med nyheten. Ska inte den person som förbjöd våldgästning få vila i frid?

Visserligen behöver vi vetenskaplig kunskap för att förstå samtiden och framtiden, men ibland kan man undra hur långt sökandet efter kunskap får gå.

Beklagligt överklagande

Den man som mördade sin styvdotter i Katrineholm i höstas överklagar nu sitt fängelsestraff om 18 års fängelse. Straffet, fängelse och därefter utvisning, tycker han är inhumant.

Det är självklart en rättighet att kunna överklaga ett domstolsbeslut. Däremot kan det aldrig vara någon rättighet att ta livet av en annan människa. Det måste straffas.

Mord är aldrig hedersamt, liksom inget våld är det.

Där måste rättsväsendet alltid vara tydligt.

onsdag 13 april 2011

Vi vill ha mål, mål, mål...

... eller ja, det vill jag inte alls! I dag är jag mer än fylld av mål och målformuleringar efter en heldag tillsammans med folkhälsoutskottet i Katrineholm, där vi har diskuterat mål för folkhälsoarbetet.

Vi kom en bit, men gick inte helt i mål. Mål-lösa var vi dock inte, fastän vi behöver jobba vidare minst lika målmedvetet vid nästa folkhälsoutskott.

Motionerar om ungdomsbrandkår

Katrineholms kommun bör ta initiativ inom Västra Sörmlands Räddningstjänst för att starta en ungdomsbrandkår inom Nyhemsområdet.

Det skriver jag om i en motion till kommunfullmäktige i Katrineholm och som Katrineholms-Kuriren uppmärksammar i en nyhetsartikel i dagens tidning.

En ungdomsbrandkår finns i Björkvik. Fler borde, enligt min och Centerpartiets uppfattning, få möjlighet att få samma livsviktiga kunskaper.

Bättre förekomma än förekommas

Isak Nygren, ersättare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Katrineholm, har enligt Katrineholms-Kuriren beslutat sig för att lämna partiet i stället för att bli utesluten.

Det är ett klokt beslut att hellre förekomma än förekommas.

De åsikter Nygren fört fram har mycket lite gemensamt med värderingarna om alla människors lika värde och rättigheter.

tisdag 12 april 2011

Bloggar från telefonen

Teknikens under. Nu bloggar jag från telefonen. Jag kan nästan vad som helst...

Vad är nytt efter 90 år och 100 dagar?

Moderata kommunalrådet i Katrineholm Lars Härnström berättar i en debattartikel i Katrineholms-Kuriren vad som har hänt efter 90 år i opposition och 100 dagar i majoritet.

Har det egentligen hänt så mycket? Och vad har Moderaterna gjort, mer än vad som kan förväntas av den som delar makten? Att de moderata ordförandena Johan Hartman och Erik Liljencrantz har hållit sina första nämndmöten, kan väl knappast överraska någon. Det är exakt vad som förväntas av dem och knappast något som förtjänar någon bragdmedalj.

Likaså försöker Moderaterna ta åt sig äran för sådant som tillhör vardagen, som att presentera bokslut, och sådant som har antagits i full enighet, exempelvis av det miljöstrategiska rådet.

Däremot är det sant att Moderaterna inte vill se någon fritidsgård i Valla och att partiet står bakom de drastiska nedskärningarna inom skolområdet.

Lite märkligt är det dock att läsa när Lars Härnström, som undertecknare av artikeln, talar om sig själv som Lars Härnström. Kanske har han lärt sig av en viss Werner att tala om sig själv i tredje person singularis? Andra som skriver brukar nog kunna kosta på sig ett jag, när de menar jag.

Eller är det möjligen så, att Någon Annan än Härnström har författat denna ordström?

Skolan och Katrineholms framtid

I dag har jag och gruppledaren för Kristdemokraterna i Katrineholm, Joha Frondelius, en gemensam debattartikel om skolan och Katrineholms framtid införd i Katrineholms-Kuriren.

Det går nämligen inte att tänka kortsiktigt när det gäller skolan. Barnen är en investering i framtiden, då går det inte att lova en sak före valet och göra en annan efter. Det måste hållas en stabil och säker kurs.

Det betyder inte, att förändringar inte behöver göras. Men det ska vara förändringar som förbättrar "investeringen", det vill säga sådant som kommer våra barn till godo i exempelvis ökade kunskaper så att de klarar sig bättre på en framtida arbetsmarknad.

Det är verkliga framtidssatsningar.

måndag 11 april 2011

Katrineholms kvinnors värde

I dag är min krönika om Katrineholms kvinnors värde publicerad i Katrineholms-Kuriren.

Stärker skyddsnätet

Förändringarna i sjukförsäkringssystemet, som Alliansregeringen har genomfört, var i grunden bra. De gjorde att sjukskrivning och förtidspensionering inte blev ett naturligt tillstånd. Det viktiga var att se till vilken arbetsförmåga den enskilda människan hade och hur den skulle kunna användas i egen försörjning. Det handlade om stöd till rehabilitering och att hitta arbete efter arbetsförmågan.

Omändringen blev inte perfekt och det har Centerpartiets Solveig Zander, riksdagsledamot från Enköping, varit en av de starkaste företrädarna att påpeka.

Nu rättas detta till, dock inte så snabbt som jag hade önskat. Dels måste de inblandade myndigheterna få yttra sig om förslaget, dels är majoritetssituationen i riksdagen sådan att förslaget måste läggas i en budgetproposition för att säkert gå igenom i riksdagen.

Mer om förslaget finns i artikeln från Allianspartiernas företrädare på DN debatt i dag.

söndag 10 april 2011

En verklig jubelkofta...

Språket förnyas ständigt. Vissa modeord kommer kanske aldrig igen. Eller kan det bli en renässans för jubelkofta?

Jag har börjat läsa statsminister Tage Erlanders dagbok från 1950 och 1951. Eller blogg, som jag säger för att modernisera det hela.

Erlander har överlevt årets val med ständiga tal. Han möter också många människor. En del dömer han ut och han skräder inte orden när han förser dem med tillmälet "jubelkofta".

Undrar om det skulle fungera i dag? I fullmäktigedebatten i Katrineholm? Där vi just fått nya förmaningar från kommunfullmäktiges presidie att vara respektfulla mot varandra enligt den gamla överenskommelsen som gruppledarna skrev under.

"Du är allt en verklig jubelkofta..."

Ja, varför inte? Kulturkoftor sägs ju bära upp kulturlivet. En jubelkofta måste väl vara något mer...

Katrineholm vidare i Körslaget

I går såg det ut som om Katrineholmskören skulle åka ut. Det var oooooliiiiiidligt spännande!

Men Gabriel Forss och hans kör får vara kvar i TV4:as showtävling åtminstone en vecka till.

Det blir alltså minst en vecka till som Katrineholm kan marknadsföras över Sverige. Nu ser jag fram emot lite matinspiration på Julita värdshus. Eller varför inte på Julita gård?

lördag 9 april 2011

Nyansernas mästare

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson är verkligen nyansernas mästare, eller så har han osedvanligt märkliga PR-rådgivare.

Enligt Dagens Nyheter, så har Mikael Karlsson uttalat sig på följande sätt om att den svenska regeringen begär att Sverige ska få behålla undantaget för att yrkesmässigt fiska viss fet fisk i Östersjön: "Regeringen vill fortsätta förgifta sin befolkning".

Det är ett väl magstarkt uttalande.

Med samma logik skulle Regeringen döda sin befolkning genom att den ser till att Systembolaget har öppet och säljer alkoholhaltiga produkter. Eller att Regeringen tillåter tobaksbruk. Eller att...

Listan kan göras oändligt lång på vad Regeringen borde förhindra.

Någonstans finns där en människa som kan göra ett medvetet val med rätt information.

Slutsatsen, även för Naturskyddsföreningen, borde ju inte vara att förbjuda fisken eller fisket, utan att se till att alla människor - och djur - kan äta fisk utan risk, alltså att minska gifttillförseln till naturen. Det är det som Regeringen ska bidra till.

fredag 8 april 2011

Erlander bloggar!

Jag gjorde ett klipp i tisdags - jag köpte fyra tjocka böcker med Tage Erlanders dagböcker från 1950-talet. Klippet bestod i att de fyra böckerna kostade mig blott 200 kronor. Men så tillkom förstås resan till Stockholm...

Nu kan det tyckas lite nördigt att läsa politiska dagboksanteckningar från 1950-talet. Men det är inte mycket "värre" än att läsa bloggar av i dag, politiska eller inte.

Det är spännande att läsa hur frispråkig landets statsminister är. Samtidigt tar inte regerandet precis all tid. Tage Erlander hinner gå på opera och teater flera gånger under de knappt två månader som jag har hunnit studera.

Nog var tiderna något annorlunda!

torsdag 7 april 2011

Landstingsrevisorerna har rätt

En revisor brukar föra en ganska diskret tillvaro i föreningslivets bakgrund. För i de allra flesta fall gör ju den styrelse som medlemmarna valt revisorn att granska alldeles rätt.

Nu börjar det blåsa kring revisorer som vågar kliva fram ur bakgrunden och göra sitt jobb.

Först och främst - en vald revisor inom kommun- och landstingsvärlden jobbar på uppdrag av kommun- eller landstingsfullmäktige. Han eller hon får inte ha några andra uppdrag inom landstinget eller kommunen. Det ska vara oväldiga personer som utses, kunniga och starka och innehavare av ett stort mått av integritet.

Nu har landstingets revisorer lämnat sin rapport över fjolårets verksamhet. Ett "kapitel" ägnas åt arvodesaffären. Oavsett att revisorerna skiljer sig åt i sin uppfattning om vilken skada Landstinget Sörmland har lidit genom agerandet, så är de eniga om detta:

"Landstingsstyrelsens interna kontroll har under 2010 inte varit tillräcklig på grund av bristfälliga rutiner vid utbetalning av fasta arvoden:

Beslut har inte varit förenliga med fullmäktiges beslut och gällande arvodesregler.

Handläggningen har varit formellt fel.

Beslut har fattats på felaktiga grunder.

Dokumentation har delvis varit felaktig och bristfällig.

Hanteringen har saknat dokumenterade och beslutade riktlinjer."

Detta är alldeles tillräckligt allvarligt för att ge revisorerna rätt - landstingsstyrelsen har inte haft tillräckligt god uppsikt över den egna verksamheten. Det är en viktig del i arvodesaffären - rutinerna måste förhindra att något liknande kan ske i framtiden.

Det är så förtroendet för Landstinget Sörmland kan återskapas.

onsdag 6 april 2011

Finska skolans framgångar

Inger Enkvist, professor i spanska vid Lunds universitet, skriver insiktsfullt om varför den finska skolan är så framgångsrik i en artikel i Dagens Nyheter i dag.

Läs och lär!

Grattis Björkviks hembygdsförenin 90 år!

Jag borde ha gratulerat redan i morse. Björkviks hembygdsförening tillhör Sörmlands mer livaktiga. Morgonens Katrineholms-Kuriren innehöll ett reportage från ett delfirande av hembygdsföreningens 90 år.

Men eftersom firandet kommer att pågå under hela 2011, så lär jag få tillfälle att bättra mig.

Stort grattis till alla engagerade hembygdsvänner i Björkvik!

Taube, Bohuslän och 50-lappen

Att välja Bohuslän är alltid ett bra val. Att välja Taube är helt okej för den nya 50-kronorssedeln. Men att säga att det var Rönnedals "ont om sekiner" som inspirerat, måste vara en grov överdrift.

Självklart är det Bohuslän som har lockat. De karga klipporna kräver att man kan vända på slantarna. Eller som uttrycket säger: "Sätt en tjörnbo på en klippa och han reder sig".

För säkerhets skull länkar jag ytterligare en gång till Öbarnas framförande av Evert Taubes Inbjudan till Bohuslän.

Och nu är det ... Mauds "tur"!

Nu är media färdiga med Socialdemokraterna och med dess ledare Håkan Juholt. Han har till och med hunnit utse partiets företrädare inom olika områden.

Så då är det dags för nästa - jakten på Maud Olofsson.

Tråkigt nog är det en riksdagsledamot ur de egna leden, Abir Al Sahlani, som ger media möjligheten att undersöka hur starkt stödet är för Maud Olofsson.

Jag har blivit uppringd av TT och förklarat att Centerpartiet i Södermanland har förtroende för vår partiledare. Det tycker jag fortfarande. Vi ska låta partistämman i Åre välja en första och en andre vice ordförande som kan leda Centerpartiet jämte Maud.

Ska alla betala för läktarvåldet?

Polisen har hanterat sin möjlighet att ta betalt för sitt bevakningsarbete i samband med större arrangemang lite olika.

Ofta har polismyndigheten gjort sin plikt utan att skicka den räkning de har rätt till.

Men man kan undra om det är rätt. "Supportervåldet" från Stockholm och fler ställen förskräcker.

Visst har klubbarna ett ansvar för publiken! Visst måste arrangörerna agera!

Om inget annat hjälper, så får polisen börja skicka räkningar. Det brukar vara ett språk som går att förstå, om inget annat hjälper.

För det är inte rimligt att ALLA ska betala för läktarvåldet.

tisdag 5 april 2011

Rädd för röda kuvert

I reklamen har pensionsbolagen framhållit att det finns sätt att inte behöva vara rädd för det Oranga kuvertet.

Det var ett tag sedan som mitt oranga kuvert kom, med sin för tillfället inte allt för skrämmande läsning.

I dag kom dock ett rött kuvert, som Någon verkligen borde varna för!

Det smälter liksom ihop, det insamlade ITPK-kapitalet. Frågan är inte vilket belopp som jag kan tänkas få när jag blir pensionär, utan om när kapitalet är förbrukat av avgifterna som överskrider värdeförändringen...

Det är inte utan att man kan vara rädd för röda kuvert också.

"Jag kandiderar" provocerar

Katrineholms-Kuriren har provocerats så mycket av IT- och regionminister Anna-Karin Hatts inlägg på DN debatt, där hon förklarar att hon kandierar till Centerpartiets partistyrelse, att ledarskribenten har ägnat en ledare åt detta.

Dock tycks det föreligga ett missförstånd. Valberedningen har nämligen uppmanat medlemmarna att offentligt tala om att de vill kandidera till partistyrelsen. Det är detta som Anna-Karin Hatt gör och som Fredrick Federley gjort tidigare.

måndag 4 april 2011

Klargörande kandidat - Anna-Karin Hatt

IT- och regionminister Anna-Karin Hatt klargör i ett inlägg på DN debatt i dag att hon kandiderar i valet till Centerpartiets partistyrelse i höst.

Det är bra att nomineringsprocessen är öppen och att de som vill kandidera också är beredda att säga det öppet. Ännu bättre är det förstås om de likt Anna-Karin Hatt berättar om var de står ideologiskt och vad de vill uträtta i partiet.

Därefter är det upp till valberedningen och slutligen Centersverige att bedöma vilka som bäst kan för Centerpartiet vidare in i framtiden.

söndag 3 april 2011

Bland avslag och reservationer

Kommunstyrelsen i Katrineholm i veckan gav upphov till en rad avslag och som följd därefter en hel del reservationer för mig som Centerpartiets representant i styrelsen.

Jag reserverade mig bland annat mot att kommunstyrelsen ska ges all makt över de pengar som öronmärks av 2010-års resultat. Dessa vinstmiljoner ska användas till: "Välfärdsutmaningar" och "Tillväxtprojekt".

Det är ganska vida ramar som ska tas i en kommunstyrelse, där allmänheten saknar insyn och där alla partier inte är representerade.

Så här skriver jag i reservationen:

"Om Årsredovisning och bokslut för Katrineholms kommun

Av kommunens resultat för 2010 föreslås att 12 miljoner öronmärks för välfärdsutmaningar och 5 miljoner öronmärks till tillväxtprojekt. Dessa medel ska kommunstyrelsen, enligt förslaget, kunna förfoga över.

Kommunstyrelsen ges mycket vida ramar att tolka vad som är en välfärdsutmaning och vad som är ett tillväxtprojekt. Då det handlar om ett relativt stort anslag, anser jag att användningen av medlen ska beslutas av kommunfullmäktiges ledamöter. Det ger allmänheten insyn i besluten och det ger samtliga partier som är invalda i kommunfullmäktige möjlighet att vara delaktiga i debatten om hur pengarna bäst ska användas.

Av den anledningen lade jag förslaget att kommunfullmäktige ska besluta om hur de öronmärkta medlen ska användas.

Då jag inte fick gehör för mitt yrkande, reserverar jag mig mot beslutet."

lördag 2 april 2011

Nattsvart Katrineholmsgala

Den svarta annonsen, som ska göra reklam för Katrineholmsgalan nu i april, är verkligen passande för arrangemanget. Bland underhållarna och presentatören finns inte en enda kvinna.

Den nedre delen av annonsen är dock något ljusare. Där har hela två kvinnor lyckats lista sig in bland de nominerade till utmärkelsen som Årets ambassadör och Årets eldsjäl.

Det är tydligen väldigt svårt med jämställdhet eller åtminstone med "hälften var".

Ger detta en rättvis bild av Katrineholm? Nej, jag tycker inte det. Det finns många kvinnor som är värda att lyftas fram som förebilder och underhållare.

Men män väljer män.

fredag 1 april 2011

Socialdemokratiskt Ö-råd

Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt har instiftat ett särskilt Ö-råd. Alla som har ett efternamn som börjar på Ö ska bort.

Först var det Östros och nu Österberg.

Ööööö, vem kan det bli mer?