måndag 31 januari 2011

Tusende inlägget

Med risk för att matten blivit fel, så är detta enligt instrumentpanelens räkneverk mitt tusende inlägg.

Det är snart två år sedan som jag startade denna blogg och jag har skrivit om smått som stort. Kanske mest smått, när jag tänker efter, men förhoppningsvis mest korta kommentarer om det som hjärtat - och hjärnan - varit fullt av och som jag har velat berätta för andra.

Nu skriver jag vidare mot nästa tusental...

Stadgar som tål regerande

Jag lovade återkomma till Centerpartiets valanlysgrupps rapport. Det får bli i små portioner, eftersom det är ett ganska omfattande material som har presenterats.

Det gjordes en hel del rätt och en del fel under valrörelsen. Det är inget som gruppen försöker ducka för. En del av det som blev fel går att rätta till, om än att det tar lite tid. Men tid har man, alldeles direkt efter ett val.

Ett av felen var att Centerpartiet inte har stadgar som tål att Centerpartiet sitter med i en regering. Stadgarna är antagna för ett parti i opposition.

Det jag menar är att när partiordföranden blir minister, då fungerar inte den arbetsmodell med ett Verställande Utskott, VU, som Centerpartiet valt. Då behövs det fler tydliga och utpekade ledare som kan gå in och ta hand om partiarbetet medan partiordföranden med självklarhet arbetar som minister och chef över ett departement.

Valanalysgruppen föreslår att detta rättas till genom att Centerpartiet på nytt tillsätter en eller flera viceordförande.

Detta är viktigt, för ett parti måste ha stadgar och arbetsordning som fungerar vid alla tillfällen som kan uppstå i en demokrati.

söndag 30 januari 2011

Årsmöte med C och CK i Julita

Årsmötessäsongen är i full gång. I dag var det årsmöte i Julita med Julita Centerpartiavdelning och Julita Centerkvinnor. Det blev idel omval.

Jag hade förmånen att vara på plats och berätta en del från Centerpartiets centrala valanalysgrupp samt om vad som är på gång inom och utom Centerpartiet i Katrineholms kommun.

Förstör inte Fem-böckerna

En liten folkstorm har blåst upp om vad man får göra med gamla barnböcker när de ska ges ut i ny upplaga. Stormen har väckts av boken Ture Sventon i Paris, vars författare Åke Holmberg 1953 använde ordet neger för att beskriva en vit person förklädd till svart.

Är det rimligt att göra en omskrivning inför en nyutgåva idag?

Nej, säger jag, det är inte rimligt. Ture Sventon kan inte moderniseras, han är en förlegad deckare. (Nu fårstår du säkert att jag aldrig har uppslukats av en Ture Sventonbok, därav mitt ringa intresse.)

Men när jag läser DN Söndag i dag, där Lotta Olsson berättar om vad som håller på att hända med vissa barnböcker, då blir jag skrämd och beklämd.

Vissa klassiska barnböcker skulle "hamna i giftskåpet"!

Ett exempel är Fem-böckerna av Enid Blyton. De i min ålder, och de något äldre, kan sin Blyton. Fem böckerna handlar om de tre syskonen Julian, Dick, Anne och deras kusin pojkflickan George. Den femte är Georges hund Tim.
De hamnar alltid mitt i ett äventyr och de har alltid mycket mat med sig, tomater, ägg, ost, bröd, så att de åtminstone inte ska svälta ihjäl under sina äventyr.

I dagens översättningar äter de spagetti och köttfärssås! Redaktören har dessutom, enligt DN, varit klåfingrig mot huvudkaraktärernas personligheter.

Jag säger bara: Förstör inte Fem-böckerna!

Skriv i stället nya, korrekta böcker för dagens barn och unga. Men låt de gamla vara, som de tidsmarkörer de är.

DN passar också på att publicera åtta lästips "med fördomar i". Här finns Harry Potter, Emil i Lönneberga (böckerna "skildrar det gamla hierarkiska bondesamhället - ovanifrån. Emil är en buspojke, lilla Ida en snäll flicka. Drängen Alfred håller sig undan för den giftaslystna pigan Lina, och båda är givetvis undergivet tjänstefolk som vet sin plats".) och Det lilla huset på prärien.

Ja, det gäller att välja sina ord!

lördag 29 januari 2011

Råd till näringslivsråd

Moderaten Lars Härnström ska bli näringslivsråd med eget näringslivsråd, alltså ett råd för näringslivet. Näringslivsrådet - det utvalda, inte det valda, det vill säga Härnström - kan finnas på plats i maj, måhända. Då har Härnström inhämtat råd från näringslivet i Katrineholm.

I dagens Katrineholms-Kuriren får några näringslivsföreträdare tala om sina förväntningar på Lars Härnström. (Mest finns att läsa i papperstidningen, varför jag inte lägger någon länk till K-K.)

Henric Rudin, ordförande för Företagarna i Katrineholm, Flen och Vingåker, förväntar sig ett mycket högre tempo än tidigare samt att Härnström satsar på konkreta saker och genomför dem.

Jättebra! Härnström, som under veckan laddat batterierna utomlands, kan vara konkret på en gång och omvända majoriteten så att den bifaller min och Sten Holmgrens motion om att avkrångla Katrineholm.

Avkrånglingen skulle ske genom en systematisk genomgång av blanketter och liknande instruktioner som möter en företagare i kontakterna med kommunen. Detta arbete skulle kunna ske samtidigt som en genomgång ändå görs för att införa fler e-tjänster.

Så ett råd till ett närlingslivsråd: Börja med avkrånglingen!

"Inte sitta och gröta"

Grötens stora högtid är just avfirad, för det är ju till Julen som gröten bäst kommer till sin rätt. I Katrineholm finns åtminstone ett grötmyndigt kommunalråd.

I dagens nummer av Katrineholms-Kuriren uttalar sig Göran Dahlström (S) om att Vision 2010, aldrig blev utvärderad, vilket det fanns beslut om i kommunfullmäktige att det skulle göras.

"Det gjorde man ju aldrig sedan. Men det är väl ingenting att sitta och gröta om nu. Nu jobbar vi ju framåt, menar han", enligt K-K.

Det finns mycket att säga om detta. Exempelvis att det enligt Göran Dahlström inte finns något att lära av det som är gjort, eller kanske rättare sagt inte gjort.

Sedan kan man ju också fundera över vilket grötkok det kan bli, när den nya Visionen ska tas fram på Båsenberga i nästa vecka.

Något kan de väl koka ihop som ingen senare behöver bry sig om, det vill säga utvärdera om det varit styrande eller om kommunens utveckling gått i den önskade riktningen.

fredag 28 januari 2011

Viktiga slutsatser för Centerpartiet

I dag presenterar Centerpartiets valanalysgrupp med Annie Johansson i ledningen resultatet av fyra månaders lyssnande och funderande.

Det är kloka slutsatser som vi får ta del av. Slutsatser som måste följas av en hel del konstruktivt arbete på olika plan.

Om detta får jag återkomma, när allt är offentliggjort och jag har tillfälle att återkomma till tangentbordet.

Glömde gratta...

... mästerkocken Tommy Myllimäki till hans andra plats i Kock-VM, Bocuse d'Or.

Självklart är det otroligt hedrande att ta en andraplats i denna stora tävling, särskilt som det höll på att "skära ihop sig" ordentligt redan från början.

Grattis Tommy, Katrineholm och Julita!

torsdag 27 januari 2011

Grattis Ola Alterå till nya jobbet!

En av mina många favoriter inom centerrörelsen är Ola Alterå. Han har haft många tunga uppdrag, såväl i som utanför rörelsen. De senaste fyra åren har han varit statssekreterare med energifrågorna och Vattenfall på sitt bord. Ingen behöver hysa någon som helst tvekan om att han har haft det hett om öronen.

Jag hann byta några ord med honom i samband med Centerpartiets hundraårsjubileumsfirande i Skövde i december. Det framgick då att lämpliga uppdrag för att varva ner från statssekreterarskapet var att städa garage...

Nu varvar Ola Alterå upp igen och tar sig an ett uppdrag för FN i Kenya.

Jag vill härmed gratulera både FN och Ola Alterå till jobbet!

Jag vill därmed

onsdag 26 januari 2011

Kan kommunalrådet belöna kommunrevisorn?

Kommunalrådet i Katrineholm Göran Dahlström (S) har beslutat sig för att belöna två hedersvärda kommuninvånare med kommunens hedersmedalj. Om detta berättar Katrineholms-Kuriren i en artikel i dag.

Mottagarna, chefredaktören Krister Wistbacka och förra kommunalrådet Marita Bengtsson, är var för sig väl meriterade för hedersmedaljen.

Men, det finns ett ganska stort men. Marita Bengtsson har just blivit vald som kommunrevisor för Socialdemokraterna. Hon ska granska kommunens verksamhet och kommunens politiker, exempelvis Göran Dahlström, för att resurserna ska användas på bästa sätt.

Hur lämpligt är det då av den som ska granskas att belöna granskaren?

Kan Marita Bengtsson vara oväldig som revisor efter att ha fått medalj?

Det är måhända möjligt, men ändå på alla sätt högst olämpligt. Det skulle nog till och med kunna betraktas som en muta.

Dahlström bör betrakta medaljens baksida en gång till innan han delar ut den.

tisdag 25 januari 2011

Motionsslakt

Vid onsdagens kommunstyrelsesammanträde i Katrineholm blir det motionsslakt. Majoriteten i Katrineholm, (S) och (M), under förklädnad av "ordförandebeslut" säger nej till en hel rad med motioner från Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Det spelar alltså ingen roll från vilket "håll" motionen kommer. Motionen blir till nöds besvarad med att ett utredningsarbete pågår som kanske blir färdigt under det här århundradet...

Detta är självklart dystert för en pigg motionär, som trots det inte behöver kasta in handduken förrän motionen passerat kommunfullmäktige. Dock kommer det att kräva en del spring i talarstolen och starka argument, för att se om det går att flytta majoriteten en liten bit i rätt riktning.

Allt för Katrineholms och katrineholmarnas bästa!

måndag 24 januari 2011

Oklart om ungdomsgård i Valla

Socialmoderaterna kom tomhänta till sockenrådets möte om ungdomsfrågor i Valla. Det längsta de (Cecilia Björk (S) tillsammans med förvaltningschef, lokalresursplanerare m fl)kunde sträcka sig var att tillsätta en arbetsgrupp som skulle kunna börja arbeta i vecka 6.

Konstigt. Beror det verkligen på avståndet till valet, att det inte fanns några pengar att avvara? Det fanns ju pengar före valet till att betala en konstgräsplan i Valla, som ingen hade efterfrågat?

Rockan, vid Häringeskolan, tycktes ändå vara en möjlig lösning inom fullt överkomlig tid. Lokalen finns. Pengar borde också finnas, om viljan finns att omprioritera.

Här gäller det att se till att prioriteringarna görs!

Vallas ungdomar i centrum ikväll

Ikväll är det dags för mötet om vad Vallas ungdomar har att göra och var. Platsen är biblioteket i Valla, som ligger i Valla skola. Jag tror att man kommer att få byta lokal. Bibliotekets utrymme lär inte räcka till.

Inbjudare till mötet med vallaborna, politiker och andra är sockenrådet i Valla-Sköldinge.

Jag kommer att vara med och jag hoppas att det blir ett bra möte. Centerpartiet har lämnat in en motion om att kommunen omgående bör starta en fritidsgård i Valla. Hur det ska ske kan självfallet diskuteras, men att behovet finns är tveklöst.

Mot matslöseri

Media uppmärksammar matslöseriet i samhället. I dag är det Katrineholms-Kuriren, som har gjort en neddykning i Vingåkerskrögarnas rester.

Inte helt oväntat slängs det mycket mat, vilket självklart är ett stort slöseri med mat.

Jag försökte under förra året delta i Lantmännens kampanj att minska matslöseriet. Det gick inte så bra. Särskilt svårt var det att inte lämna sådan mat som man inte hade tagit till sig själv, vilket ju är ganska vanligt på en restaurang. Här finns alltså en del att göra, framförallt för restaurangpersonalen, så att de anpassar portionerna och lovar gästerna att få hämta mer - om det behövs.

Sedan är det förstås upp till matgästerna att inte ta till sig mer än det som de tror sig kunna äta upp.

söndag 23 januari 2011

Huller om bullar...

Ja, du vet det där om att rubriken ska locka till läsning...

Här är det bullar på gång och ganska mycket "huller om buller" också, av olika skäl, så med bloggandet blir det lite si och så, när man går i andra baktankar...

Kommande vecka innehåller både kommunstyrelse och sammanträde med Yttrandefrihetskommittén på samma dag, så jag har haft mycket handlingar att läsa. Plus allt annat som måste fixas i väntan på den årliga antikrundan...



Plåtad plåt, huller om bullar... (Okej, då, gifflar!)

lördag 22 januari 2011

Omvaldes som kassör

Igår var det dags för Årsmöte i min favorit-Centerkvinnoavdelning - Stora Malms Centerkvinnor.

Jag blev också omvald som kassör, precis som övriga i styrelsen.

Verksamheten bygger på tradition och lite lagom förnyelse. Dock har avdelningen "skolat" hälften av den nuvarande kommunfullmäktigegruppen i Katrineholm, tagit fram två nämndemän, en ersättare i riksdagen, en ersättare i landstingsfullmäktige, en ordinarie ledamot i kommunstyrelsen, en ordinarie ledamot i bildningsnämnden och två ersättare, en i socialnämnden och en i viadidaktnämnden.

Inte så illa med Centerkvinnornas inflytande över politiken, när jag får säga det alldeles själv.

fredag 21 januari 2011

Tråkigt besked för friskolan i Österåker

Skolinspektionen säger nej till att friskoleföreningen i Österåker ska få starta skola, enligt en artikel i Katrineholms-Kuriren.

Det är på alla sätt ett tråkigt besked. Beskedet är också märkligt, då Ing-Marie Frössevi, som tidigare varit förvaltningschef inom skolområdet i Katrineholm, är en av de drivande krafterna i friskoleföreningen. Hennes kunskaper och erfarenheter torde borga för en väl genomarbetad ansökan.

Jag hoppas att det föreligger något missförstånd som är möjligt att rätta till. Det engagemang som visas för bygden i Österåker genom friskoleföreningen är för viktigt för att inte tas tillvara.

torsdag 20 januari 2011

Världen angår oss!

Rapporterna är många om oron i världen och kampen för demokrati. Tunisien står i fokus, där folkets vrede vänts mot de tidigare makthavarna. Likheten finns med det bubblande missnöjet som växte fram och resulterade i Berlinmurens fall och östblockets erodering. Men skillnaden är också stor. I Berlinmurens fall fanns Västtyskland berett att hjälpa till såväl ekonomiskt som organisatoriskt. I övriga "östblocket" fanns grannländer och EU beredda att göra ekonomiska insatser och skapa band även på det personliga planet.

Motsvarande behövs för Tunisien också. Det går inte att vända ett lands utveckling från en dag till en annan. Det finns allt för många exempel på hur svårt det är. Men det går! För världen angår oss. Demokrati är den bästa grunden att avhjälpa katastrofer.

Spelregler fastställs före match

Vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Katrineholm fanns det än en gång anledning att ta till sportspråket, för att - om möjligt - få den nya majoritetens ledare Dahlström och Härnström, (S) och (M) att förstå vad som menas.

Frågan som var uppe på dagordningen var Alliansens motion om att tillsätta en arvodeskommitté för att ta fram spelreglerna för den politiska organisationen i god tid före valet.

Så här sa jag i debatten:

"Det här är en viktig motion. Det handlar om de politiska spelreglerna och om vem som dömer av dem. Det är, för att tala sportspråk som kanske är lättare att förstå för en del, viktigt att komma överens om spelreglerna före match i stället för efter och att också ha en domare klar innan matchen i stället för att låta spelarna avgöra själva."

Och:

"Det är inte rimligt att samma politiker som berörs av förslagen ska bereda dem. Det behövs en arvodesberedning."

Frågan handlar om att viktiga principer ska vara fastlagda före ett val, det ska vara spelregler uppgjorda före "match", spelregler som håller oavsett lag och spelare.

Men argumenten bet inte, trots att Moderaterna skrivit under motionen. Nu var de mot den, tillsammans med Socialdemokraterna.

Vissa principer är det tydligen bäst före datum på.

onsdag 19 januari 2011

Konstig partiledardebatt

Sitter och lyssnar till riksdagens partiledardebatt. Den är väldigt märklig. Visst har det varit ett val och debatten kan vara lite lugnare, men här är det bara avtackning i replikerna till Mona Sahlins och Maria Wetterstrands anföranden. Är det inte lite att sänka budskapet?

tisdag 18 januari 2011

Dahlström släpper fram privata förskolor

I går kväll vid kommunfullmäktiges sammanträde i Katrineholm skedde något helt unikt. Kommunalrådet Göran Dahlström (S) lovade att släppa fram privata förskolor "om de vill bygga och starta".

Det är helt unikt att en socialdemokrat i Katrineholm tar detta i sin mun. Hittills har alltid kommunens egen verksamhet ansetts bättre. Det har alltid varit bättre att kommunens eget bostadsbolag uppför en byggnad för förskoleverksamhet och att den verksamhet som sedan ska drivas där sköts inom kommunen.

Mer valfrihet, tack!

måndag 17 januari 2011

"Almedalen" i Sälen

Nu är det dags för vinterns Almedalen, Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Konferensen präglas av försvars- och säkerhetsfrågor ur alla aspekter och av - skidåkning!

Det är kanske så, att man likt Almedalen, behöver något mer som drar ledande företrädare till en konferens än just själva ämnet.

Dagens Nyheter rapporterar bl a om EU-kommissionär Cecilia Malmströms medverkan, där hon varnar för cyberattacker.

Här fyller konferensen en viktig funktion genom att uppmärksamma frågor som så lätt kommer i skymundan för allt annat som är viktigt. Ändamålen får ibland helga medlen.

söndag 16 januari 2011

Frågar efter Översiktsplanen

Det finns många planer. En av de viktigare, kanske den viktigaste, i en kommun är Översiktsplanen. Katrineholms är så gammal att den är framtagen under förra århundradet...

Nu vill jag veta hur planarbetet framskrider och hur byggnadsnämndens nya ordförande ser på saken. Därför driver jag frågan via en interpellation till Erik Liljencrantz (M).

Sevärt från Dalarna

Den hade legat oöppnad i ett par år. I går kom den fram, DVD:n från Dalarna om Kopparbergs läns landsting.

Jag kunde inte motstå att titta. (Alternativet var att fortsätta klädkammarröjningen...)

Den första filmen var från 1943 och hade tydliga drag av SF Journalen. Efter en turismfilmsinledning, så går filmskaparna direkt på landstingsmöte.

Därefter besöks vartenda sjukhus, vartenda sjukstuga och annan vårdinrättning som landstinget är med och driver. Det är ett intressant tidsdokument från en tid då TBC grasserade och då röntgen var en nymodighet.

De två följande filmerna är i samma anda, dock har en av dem en lite mer turistisk inriktning. Den fjärde och sista har fått en sidohandling som garnering till det verksamhetsanknutna.

Men roligt och tidstypiskt är det! 1940-tal, 1950-tal och så slutligen 1960-tal.

lördag 15 januari 2011

Mer ROT än RUT

Skatteverket har betalat ut mer ersättning för ROT än för RUT. Det är lite märkligt, för om man lyssnar till debatten, så låter det nästan tvärt om. Det är RUT-avdraget som oroar kritikerna. RUT är farligt, medan ROT sällan är roten till det onda.

Manligt och kvinnligt? Fina och fula arbeten?

Anledningen till den ojämna fördelningen av utbetalningar är förstås att byggarbeten ofta blir större och mer kostsamma än exempelvis upprepad städning.

Vad det kommer sig av, förtjänar ytterligare blogginlägg.

fredag 14 januari 2011

Icke godkänt

Katrineholms-Kuriren skriver om att ännu färre niondeklassare i Katrineholm når upp till betygsnivån godkänt i svenska, engelska eller matematik jämfört med förra årets redan tidigare låga nivå.

Det är inte godkänt. Även om det finns en vårtermin för eleverna att nå godkänt, så är det alldeles för många som ligger för långt efter och som riskerar att inte vara fullt behöriga för gymnasiestudier.

Det är ett stort icke godkänt för skolan i Katrineholm, som inte har lyckats få fler elever att nå godkänt-nivån.

"Icke-resultatet" måste analyseras noga - varför lyckas andra kommuner bättre? Vad gör vi för våra elever? Vad kan göras bättre?

Frågorna är väsentliga. Alla måste få de bästa möjliga förutsättningarna att komma ut i samhällslivet med goda kunskaper.

torsdag 13 januari 2011

Möjlighet överklaga betyg

I går lades förslaget fram att betyg skulle bli möjliga att överklaga. Förslaget finns i en utredning, som redan har fått både ris och ros.

Jag tycker att förslaget förtjänar mest ros. Det bör vara möjligt att få sina betyg omprövade. Min erfarenhet är att betyg i vissa fall kan vara ett resultat av slumpens skördar. För egen del minns jag ett betyg särskilt, som jag bedömde som särskilt orättvist. Det var ett betyg i gymnastik. Jag är på intet sätt någon elitgymnast eller stor friidrottare. Jag är, eller var, skaplig på diverse sporter med boll, och hade en hygglig kondition. Jag deltog på alla gymnastiktimmar. Det tyckte jag skulle motivera mig att få betyget 3.

Det tyckte inte gymnastiklärarinnan. Hon satte en tvåa. Om nu lärarinnan tyckte att jag var värd en tvåa, då var det bara att ligga i för att förtjäna den.

Jag deltog alltså även i fortsättningen på alla gymnastiktimmar, jag förbättrade mig inte i redskap eller friidrott och jag var nog ungefär lika duktig med de bollar som stod till buds - fotbollar, handbollar, basketbollar eller volleybollar - som tidigare.

Efter tror jag två terminer hade jag en fyra i gymnastik.

Det här är förstås ingen vetenskaplig studie, det är bara min erfarenhet av ett nyckfullt betygsystem, där samma prestation bedöms högst olika. Jag var lika lite förtjänt av tvåan som jag var av fyran.

Men visst hade det varit intressant att kunna prova om betyget var rätt.

onsdag 12 januari 2011

Den dansar inte...

Ett verbalt blodbad har brutit ut mellan Björn Ranelid och akademiens ständige sekreterare Peter Englund.

Ordkriget handlar om det är bra att författare är med i danstävlingar eller ej. Båda tycker det, men av lite olika anledning, så att säga.

Att dans är viktigt är en gammal sanning. Jag kan tyvärr inte ur minnet säga vem som står för citatet i rubriken; "Den dansar inte...".

Men det handlar om en tidningsmakares utlåtande om en känd tidning. En tidning måste dansa. Den ska ha texter som lever och bilder som talar, den ska angå.

Så visst måste det dansas! Produkterna, verken, ska dansa! Inte nödvändigtvis de som har skapat dem...

Trovärdig bild av förhandlingsspelet

Miljöpartiets gruppledare Gudrun Lindvall ger i en artikel på Katrineholms-Kurirens ledarsida sin syn på förhandlingsspelet i Katrineholm efter valet i fjol.

Det är en trovärdig bild som hon målar upp. Den visar att Göran Dahlström hade en agenda för hur Socialdemokraterna skulle kunna sitta kvar vid makten, även vid en valförlust, och att lite olika dörrar måste stå öppna, om nu dörren till Moderaterna skulle gå i baklås.

(S)vår tillsättning

I dag talar Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg ut i DN om vad han tycker om att utpekas som kandidat till ny partiledare. Han vill inte säga något direkt förrän han har fått frågan från valberedningen, vilket torde betyda att han inte kan vara annat än intresserad.

Tidningen Aftonbladet har dock redan dömt ut Sven-Erik Österberg som möjlig partiledare. P1 Morgon spinner vidare på tråden.

Det måste vara en synnerligen svår tillsättning att göra, men det måste vara Socialdemokraternas sak att göra den.

Sedan kan tyckare i alla läger säga att fel kvinna/man vann. Men någon Idoltävling handlar det inte om, det blir resultaten som kommer att tala.

måndag 10 januari 2011

Öppenhetens begränsningar

I dag har jag min krönika införd i Katrineholms-Kuriren. Jag skriver om öppenhetens begränsningar, om den slutna kommunstyrelsen i Katrineholm (sluten för allmänheten), men som tekniskt sett är helt öppen.

söndag 9 januari 2011

Ozonskiktet hämtar sig

Den överenskommelse om att avveckla aggressiva klorföreningar, som exempelvis freon,som antogs 1987 börjar ge resultat. Ozonskiktet är på väg att återhämta sig, rapporterar Dagens Nyheter i en artikel. Om utvecklingen fortsätter, så kan ozonskiktet vara helt återställt 2050, enligt Naturvårdsverket.

Det är goda nyheter. Det visar att förbud och internationella överenskommelse spelar roll för miljön och för klimatet. Det pekar också på att det tar tid att återställa sådant som människan obetänksamt förorsakat - men det går!

lördag 8 januari 2011

Julfest med strömavbrott

Inte ens ett strömavbrott stoppar en julfest!

Strax innan det var dags att ta de första dansstegen runt granen gick strömmen!

Men det var ingen fara för Stora Malms Centerkvinnors årliga julfest för barnen i Strångsjö med omnejd. Kaffet var färdigt, thévattnet tryggt i kannorna och rulltårtsbakelserna alldeles nygräddade...

Vår spelman klarar sig dessutom bra, bara han får ha sitt kära dragspel i närheten.

När det var dags för fika förstärktes julstämningen med stearinljusens sken. Mysigt och annorlunda.

När dansen började gå mot slutversen kom både strömmen och tomten.

Vi hade nog varit lite snälla i alla fall! Det är ju väsentligt enklare att städa med gott ljus.

fredag 7 januari 2011

Var får före detta riksdagsledamöter jobba?

Riksdagsledamot och utbildningsutskottets ordförande Sofia Larsen (C) förlorade sin riksdagsplats i höstas, när inte tillräckligt många valde Centerpartiet i Örebro län.

Nu har hon fått ett nytt jobb på universitetet i Örebro som affärsutvecklare.

Kritiken låter inte vänta på sig. Nerikes Allehanda tar i en artikel upp hur rekryteringen har gått till.

Det är fullt möjligt att universitetet hade kunnat rekrytera på ett annat sätt, annonserat tjänsten mer och - ändå valt Sofia Larsen, för hennes formella meriter inom juridiken och högskolevärlden, men framförallt för hennes mycket gedigna inblick i utbildningsväsendet.

Sedan kvarstår frågan, vad får före detta riksdagsledamöter jobba med och var får de ha en anställning?

Om deras kompetens från tidigare utbildning och yrkesliv ifrågasätts och inte heller de kunskaper som de tillägnat sig under sin politiska tid och verksamhet räknas, vad ska de då göra? Lyfta avgångsvederlag?

Politik måste vara något som man kan gå in och ut i, ett uppdrag som man tar på sig under en del av livet, ungefär som en sträcka i en stafett.

Därför måste också växlingarna mellan arbete och politik vara smidiga och fungera. Så svårt och enkelt är det.

Julfestplanering

Imorgon är det dags för den årliga julfesten som Stora Malms Centerkvinnor ordnar för barnen i Strångsjö med omnejd.

Sedan ett par år tillbaka håller vi till i SAIK-lokalen i Strångsjö. Det är en väldigt traditionell julfest med dans till granen, fiskdamm, fika med hembakat bröd, lotterier och tomtebesök.

Allt detta kräver planering. Men eftersom det är en väl inarbetad tradition, så blir förberedelserna därefter. Vi vet vad som ska göras och har handlingsberedskap för det oväntade.

Så den som har vägarna förbi, och inte vill fortsätta, är välkommen till Strångsjö imorgon lördag klockan 13.30.

torsdag 6 januari 2011

100 år av handlingskraft

När Centerpartiet hade 100-årskalas i Skövde fick jag i min hand Halland jubileumsbok "100 år av handlingskraft - Centerpolitik i Halland".

Jag har läst och begrundat. Det är en imponerande bok. Den skildrar partiets utveckling generellt, självklart med Halland som utgångspunkt. Men boken blir aldrig så "halländsk" att den förlorar mitt intresse.

Boken förklarar mycket om Centerpartiet för den som har en mycket kort historia i partiet eller som inte alls hunnit bekanta sig med partiet. Den handlar om hur partiet blivit som det blivit, om politiken och om politikerna.

Boken rekommenderas å det varmaste och jag gratulerar självklart Centerpartiet i Halland som lyckats ta fram en så fin historik som tål att läsas även utanför den halländska regiongränsen.

onsdag 5 januari 2011

På väg mot Nollvisionen

Trafikverket redovisade i dagarna att antalet döda i trafikolyckor minskar. Det är ett resultat av det idoga arbetet med Nollvisionen, att minska hastigheterna och göra vägarna säkrare.

Jag minns fortfarande hur vår lärarinna på mellanstadiet gjorde oss uppmärksamma på dödligheten i trafiken - antagligen fanns det anledning - genom att vi fick sätta upp ett svart kors för varje dödsfall i trafiken som uppmärksammades i media. Det blev tyvärr en hel del kors.

Min bloggarsyster i Gnesta skriver också om Nollvisionen. Jag håller helt med henne, när hon skriver att det är dags att räkna även trafikskadade. För att förstå vad som hänt och händer behövs den statistiken också. Är det bilarna som har blivit säkrare och trafikolyckorna lika många, men inte lika allvarliga? Eller har olyckorna minskat? Det är värt att ta reda på i det fortsatta arbetet med Nollvisionen.

tisdag 4 januari 2011

Hylla RUT

I dag har Rut namnsdag. Det finns all anledning att hylla henne för hennes egen skull, men också för den reform som hon har fått ge namn till - nämligen RUT-avdragen.

Fortfarande finns det de, senast i en insändare i Katrineholms Kuriren, som ifrågasätter RUTs existens. Ingen säger något om ROT, att de som bygger om är sådana som skulle kunna ha råd att använda sig av tjänsten även om den var betald fullt ut. Det är märkligt.

Det handlar förstås om synen på arbete - vad som är "riktiga jobb".

Det är ytterligare en anledning till att hylla RUT. Om "RUT"-arbetet inte blir utfört, då syns det. Riktigt väl!Då måste det också vara ett riktigt jobb.

måndag 3 januari 2011

God fortsättning!

I förrgår tittade jag på ett rådjur som åt solrosfrön, när jag pratade i telefon.

I dag är jag tillbaka i stadsmiljön igen. Visserligen brukar stadsharen skutta förbi ibland, men några rådjur på tredje våningen, det kommer inte på tal.



Fjolårets rådjur.