fredag 30 april 2010

Omvärld och kompetens?

Genusglasögonen är förstås särskilt välputsade efter en stämmohelg med Centerkvinnorna. Ändå är jag förvånad över det program som Regionförbundet Sörmland skickat ut för sin näringslivsdag 6 maj på Båsenberga i Vinåker.

Temat är "Omvärld och kompetens". Inga kvinnor finns uppsatta bland de namngivna talarna - möjligen döljer de sig bakom punkten "inspiratörer"?

Hur är det med omvärldsbevakningen egentligen? Finns bara kompetensen hos Troed, Bo och Tomas?

Är det "mustasch"-faktorn som avgör?

Nej, jag tror faktiskt att det är ett förfinat tunnelseende som det handlar om. Samt att kvinnor med putsade genusglasögon inte finns med när programmen fastställs.

Var femte väljare osäker

Dagens Nyheter publicerar i dag Synovates aprilmätning av väljarsympatierna. För många partier är det inte någon uppmuntrande läsning. Men. Fortfarande är det väldigt många väljare som är osäkra. 19,5 procent, alltså fortfarande var femte väljare har inte bestämt sig eller vill inte uppge vad de skulle rösta på i höst.

Ett "tjugoprocentsparti" skulle bli Sveriges tredje största.

Det finns alltså många lediga väljare att kämpa om!

torsdag 29 april 2010

Vi inunder gröna fanor...



...samlas för att gå.

Ja, nu när "fanbärarmärket" i blått börjar gulna, så är det väl närmast hög tid att plocka fram en bild från helgens övning i Lund med de gröna fanorna.

På lördag lär det väl vara fullt möjligt att se rött, så att paletten blir fullkomlig.

onsdag 28 april 2010

Unik satsning i Boda kvarn

Hembygdsförening i Östra Vingåker har gjort en unik satsning. I går var det invigning och jag hade förmånen att vara inbjuden som gäst.

Nu var det inte något nytt muséum som skulle invigas, utan en energianläggning, där man lagrar värme i salt för att sedan ta fram värmen för att värma föreningens lokaler i den gamla kvarnen.

Lagringsidén har ca 40 år på nacken, men den har aldrig utprovats fullskaligt. Nu kommer IUC i Katrineholm att följa projektet, mäta och dra erfarenheter.

Utan eldsjälar som hembygdsföreningens ordförande Bengt Olsson hade detta aldrig blivit verklighet. Inte heller utan Leader-projekt-pengar från Gränslandet.

Stort grattis till hembygdsföreningen i Östra Vingåker och till alla som har gjort det möjligt!

tisdag 27 april 2010

Toblerone-politik?

"Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket", kommenterade kristdemokraten och ministern Mats Odell den rödgröna oppositionens infrastrukturförslag.

Odell kallade dessutom arbetssättet för Toblerone-politik, vilket enligt tidningen Aftonbladet har fått den röda rörelsen att se rött.

Så vitt jag vet, och jag läser ändå boken "I väntan på Mona Sahlin" så var det precis så det gick till, när Mona Sahlin handlade privat.

Fakturan kunde vänta. Räkningen för infrastruktursatsningarna får också vänta. Tobleronepolitik eller inte, Någon Annan får i alla fall ta notan!

Näsa för jämställdhet



Centerkvinnorna demonstrerade i Lund att näsan har betydelse för jämställdheten, i alla fall om den är försedd med mustasch. De som har skäggväxt tjänar mer än kvinnor, som normalt inte har samma attribut.

Så se upp för lösnäsor och glasögon i fortsättningen!

Sluten demokrati II

Socialdemokraterna i Katrineholm fortsätter att förvåna. I går skrev jag om den slutna demokratin som bedrivs.

Det hela handlar om hur den Socialdemokratiska majoriteten ändrar spelreglerna för budgetarbetet och sluter till de demokratiska dörrarna, så att inte allmänheten ska få tillträde och insyn. Nu ska dörrarna visserligen öppnas lite på glänt, men på ett nytt sätt och mitt i föredragningarna.

Allmänheten hälsas välkommen till Vita huset, KTS-salen, mellan klockan tio och halv elva för att höra en föredragning om budgetdirektivet. Så står det enligt annonsen i lokaltidningen.

Vid de tidigare tillfällen då direktiven har stannat i KS - ett eller högst två tillfällen - har allmänheten inbjudits till beslutsdelen av sammanträdet. Det finns dessutom inte någon tydlig hållning i frågan. Förra året togs debatten och beslutet i kommunfullmäktige. I årets plan för kommunfullmäktige finns extra tid avsatt och många fullmäktigeledamöter har planerat för detta, bland annat genom att begära tjänstledigt för att kunna fullfölja sitt förtroendeuppdrag.

Jag tycker fortfarande att Socialdemokraterna handskas ovarsamt med makten. Årets budgetplanering sker dessutom efter en ny styrmodell. Enbart det borde vara en anledning till att spela med öppna kort.

Politik är, enligt Arbetarkommunens ordförande Fredrik Olovsson, ingenting som ska avgöras vid köksborden eller i sängkammaren, men det är tydligen heller inget som ska avgöras utanför de slutna rummen, i ett öppet demokratiskt forum.

Jag ser fram emot ändringen efter 19 september!

måndag 26 april 2010

Sluten demokrati

I år arbetar Katrineholms kommun fram budgeten på ett helt nytt sätt. Det gamla tänkandet har ersatts med ett nytt. I detta läge väljer den socialdemokratiska majoriteten med Göran Dahlström i spetsen att stänga till om det demokratiska systemet och debatten.

Beslutet om den första delen av budgeten - planeringsdirektiven - ska fattas av kommunstyrelsen och stanna där, utan att diskuteras i kommunfullmäktige i en vidare krets och med fler möjliga åhörare.

Jag tycker att hanteringen är upprörande. Det är en sluten demokrati som förordas. Visserligen öppnas dörren något på glänt, när kommunstyrelsesammanträdet till denna del blir öppet.

Vågar inte Socialdemokraterna stå för vad de föreslår? Är de rädda för en debatt om Monopolpengar, pengar som de har tagit upp i direktivet och som de saknar?

Jag tycker att väljarna ska få klara besked! Centerpartiet vågar visa våra och Alliansens siffror!

Gunilla Hjelm: Andersindex tema på CK-stämma

Gunilla Hjelm: Andersindex tema på CK-stämma

söndag 25 april 2010

Avslagen motion

Ombuden på Centerkvinnostämman i Lund trodde mer på förbundsstyrelsen än på mig, när det gällde min motion om gemensamt högkostnadsskyddet mellan kommun och landsting för sjukvårdande behandling. Så det är bara att försöka på annat sätt.

I övrigt går stämman in i slutskedet efter snart tre intensiva dagar. Jag hoppas återkomma med några skojiga bilder.

lördag 24 april 2010

Lena Ek gjorde succé

Centerpartiets Europaparlamentariker Lena Ek gjorde succé med sitt framträdande på Centerkvinnornas stämma i Lund.

På sitt sedvanliga raka och humoristiska sätt förklarade hon valets huvudfrågor.

Ek berättade också att miljöpartiet i Europaparlamentet velat fridlysa alla träd över 60 år!

Förslaget visar att alla MP-förslag inte är fullt genomtänkta, eller hur?

fredag 23 april 2010

Centerkvinnornas stämma igång

Nu är första passet avklarat. Förbundsstämman är invigd och beredningsgrupperna har arbetat. Jag har hört att min motion fortfarande inte har förståtts. Jag får alltså fila ytterligare på argumenten för ett gemensamt högkostnadsskydd för sjukvårdande behandling.

torsdag 22 april 2010

Går för guld!

Oj, vad de är duktiga, KVKs volleybollspelare! Nu tog de chansen på bortaplan att vinna SM-guld i Ängelholm.

Jag såg delar av matchen lugnt och fint vid hemmadatorn.

Grattis, grattis!

Reser söderut...

Tidigare försökte jag lägga in en vårlig bild, eftersom jag efter dagens snöfall längtade till våren.Tekniken var dock inte samarbetsvillig.

Nu hoppas jag att våren väntar i Lund. Det ligger i alla fall söderut.

Ingalill Fredriksson: Behandlades olika ...

Ingalill Fredriksson: Behandlades olika ...

Drabbad av "guldsot"

Den åtalade före detta Röda Kors-chefen hävdar i den nu pågående rättegången att han var "drabbad av guldsot".

Det är förklaringen varför han först lurade Cancerfonden på miljonbelopp och sedan fortsatte miljonverksamheten på Röda Korset.

Uttrycket är mustigt och välfunnet. "Guldsot" innebär en förkärlek till pengar. Pengar måste införskaffas till varje pris för att garantera en levnadsstandard som är allt annat är skälig, materieellt sett.

Följderna kan, enligt vad som har sagts i media, bli sju års fängelse.

Det är de personliga följderna. Den skada som den förre RK-chefen har orsakat sina organisationer och samhällsmedborgarnas tilltro går knappast att beräkna. Straffet blir därmed omätligt.

Jag tror att delar av mänskligheten behöver vaccineras mot "guldsot". Att göra gott för andra är mycket mera värt än att tillskansa sig favörer för egen del.

onsdag 21 april 2010

Hot mot demokratin

Kommunalrådet i Katrineholm, Göran Dahlström (S), har utsatts för hot. Om detta läser jag i Katrineholms-Kuriren i dag. Hotet kommenteras även i tidningens ledare.

Det är händelser som detta som gör mig mållös. Demokratin och de personer som gör sitt dagsverke i demokratins tjänst får aldrig hotas.

Jag hoppas att kommunens beredskap att möta hoten är god. Det krävs självklart personligt skydd, en allmän medvetenhet samt en kampanj, där så många som möjligt står upp för den demokrati som vi närmast tar som självklar.

Men den är inte det. Varje dag måste det föras en kamp för demokratin världen över.

En match från guld...

Ett nytt grattis får jag säga till Katrineholms volleybollklubbs elitdamer, som tog en ny viktig seger mot Engelholm på vägen till att bli Svenska Mästare.

Någon annan utväg finns inte.

Nu återstår endast en match från guld...

Du är mätt...

Min högstadielärare i det tyska språket var rikt begåvad med standardskämt som han upprepade. Ett av klassikerna var att inför lunchen ta fram meterlinjalen, mäta eleverna och sedan konstatera - "du är inte hungrig - du är mätt...".

I går blev jag mätt i samband med Landstinget Sörmlands genomförande av den riksaktuella hälsoveckan.

Jag höll måttet. Det kinkigaste var annars tydligen midjemåttet. Det var det som fällde domen över ens levene.

Men trots att jag klarade måttbandstestet, så finns det förstås förbättringsmöjligheter. Därför är det bra att göra varje vecka till en hälsovecka, så att man klarar de veckor som inte blir som man har tänkt.

tisdag 20 april 2010

Sommarföretagare i kommunfullmäktige

I går, på kommunfullmäktiges sammanträde i Katrineholm, som nästan pågick till i dag också, tog jag upp möjligheten som Sörmlands Sparbank öppnat för alla företagsamma ungdomar. Det handlar om ett erbjudande om att bli sommarföretagare och det har jag bloggat om tidigare.

Kul att kunna koppla politiken till högaktuell verklighet.

söndag 18 april 2010

Fler turer runt torget

KFV Marknadsföring AB fick av kommunen uppdraget att skapa aktiviteter på Stortorget i Katrineholm. Bolagets VD Mattias Thim kastade tillbaka bollen och uppdraget, då han, enligt lokaltidningen, inte såg att det var möjligt att göra något livfullt på torget utan att kommunens regelverk (författningssamlingen) först ändras.

Nu kommer nästa tur. Kommunens informationschef - tillika styrelseledamot i KFV Marknadsföring - skriver ett brev till KFV Marknadsföring (!) och går Thim till mötes, bland annat genom att förbereda en förändring av författningssamlingen!

Hoppsan!

Det är naturligtvis fullt möjligt att regelverket är otidsenligt. Jag har inte studerat det i detalj den senaste tiden. Det kan vara så att det behöver ändras.

Men det kan inte handläggas av en person som sitter på dubbla stolar! Man kan inte både företräda kommunen som ansvarig förvaltningschef och vara styrelseledamot. Vilkas intressen går i så fall först?

Jag har vid flertalet tillfällen påpekat detta och jag kommer att fortsätta att påpeka det, tills det väljs styrelseledamöter från kommunen som inte har egna förvaltningsintressen i bolaget.

lördag 17 april 2010

Lund om en vecka

Mot slutet av nästa vecka är det dags för Centerkvinnornas förbundsstämma i Lund. Det ska bli riktigt, riktigt roligt!

För första gången har jag med en motion till Centerkvinnornas stämma. (Jag har motionerat tidigare till Centerpartiets stämma.) Motionen handlar om ett gemensamt högkostnadsskydd för kommuner och landsting för sjukvårdande behandling. Frågan har blivit aktuell efter det att kommunerna har tagit över hemsjukvården från landstinget. Så skedde i Sörmland i samband med årsskiftet.

För den enskilde skulle förändringen förenkla. Det har nog blivit så, men samtidigt har växlingen fått ekonomiska konsekvenser för den enskilde. Det har blivit dyrare och sjukvården har delvis blivit biståndsbedömd.

Om detta har jag försökt berätta i motionen, där jag kräver att Centerkvinnorna ska arbeta för ett gemensamt högkostnadsskydd - alltså att man ska kunna räkna in besöket som sjuksköterskan i hemsjukvården gör i det vanliga högkostnadsskyddet.

Jag måste dock ha uttryckt mig luddigt, för Centerkvinnornas förbundsstyrelse föreslår att motionen avslås.

Jag hoppas att diskussionen kan vända i beredningsgruppen och sedan på debatten på stämman.

För det är en rättvisefråga. Övertagandet av hemsjukvården skulle vara till den enskildes fördel. Nu blir det delvis till dess nackdel. Men fördelen är att nackdelen kan rättas till!

I Lund!

Bli sommarföretagare!

Sörmlands Sparbank vänder sig nu till unga i länet och erbjuder dem att bli sommarföretagare. Jättebra, tycker jag.

Ungdomar tas på allvar och ges möjlighet att se om idéerna bär.

Ungdomar kan. Om de får möjligheter och ibland, kanske, en knuff i ryggen.

Jag hoppas att det kommer att innebära att många unga nu tar steget till eget och ser hur det fungerar att vara företagsam.

fredag 16 april 2010

Framtidsdemokraterna?

De socialdemokrater i Katrineholm som inte accepterade petningarna på listan, när de fick åka "nomineringshiss" till icke valbara platser på fullmäktigelistan, har nu öppnat eget. Om detta skriver Katrineholms-Kuriren i en artikel i dag.

Partiet som det äkta paret Reijo Eriksson och Dragana Luketa har startat heter Framtidsdemokraterna. Men frågan är vilken framtid de har.

Katrineholm har hittills inte haft något lokalt missnöjesparti medan grannkommunerna Flen och Vingåker har haft det sedan länge.

Det nya partiets tillkomst är på sitt sätt bra. Det visar att demokratin fungerar, att det är möjligt för de som så önskar att "öppna eget". Det nya partiet kommer också att tvinga alla partier att vässa sina argument för att tydliggöra sin politik.

Sedan är det en fråga vad väljarna kommer att önska. Vill de satsa på ett nytt parti på vänsterkanten?

torsdag 15 april 2010

Landstinget Sörmland - C'est moi!

"Landstinget Sörmland - Det är jag" eller det mer poetiska "Landstinget Sörmland - C'est moi" måste vara vad finanslandstingsrådet Jörgen Danielsson (S) har tänkt på, när han skickat ut ett personligt underskrivet brev till varenda sörmlänning och frågat dem om Hälsovalet.

Det ska bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen. Kommer Jörgen Danielsson att ta över sjukvårdsupplysningen också?

Annars är det ju så att "cykelställsfrågorna" brukar överlämnas till tjänstemännen. I Landstinget Sörmland finns en landstingsdirektör som har ansvar. Det finns till och med ett eget Hälsovalskansli med en egen chef som ska sköta sörmlänningarnas val av vårdcentral.

Men de hade kanske ingenting med det här valet att göra?

Katrineholmsdamer närmare SM-guld

Katrineholms volleybolldamer vann igår överlägset i den andra SM-finalen och utjämnade till 1-1 i matcher mot regerande mästarinnorna från Ängelholm. Jätteroligt!

Nu återstår det "bara" två matcher till innan guldet är i hamn!

Hästterapin överlever

Helmut Tscharnke är en profil i Katrineholm och en ännu större profil i Hästsverige. Helmut kan nämligen hela hästar genom vattenterapi.

I Katrineholm har han byggt upp en verksamhet som botar skadade hästar. Dessutom har han startat en utbildning för hästterapeuter, så att fler ska kunna svara för denna sorts "hästarnas sjukgymnastik" som han utför.

Hästnäringen är omfattande i Sverige. Behovet av att få skadade hästar på banan igen är stort.

Därför är det så roligt att i dag kunna läsa i Katrineholms-Kuriren att Tscharnkes verksamhet har fått nya ekonomiska förutsättningar sedan Ericsbergs Fideikommiss AB har gått in i verksamheten.

Det krävs olika kompetenser för att driva ett företag och en verksamhet. Yrkesskicklighet och ekonomiskt sinnelag finns inte alltid samtidigt hos entreprenörer och eldsjälar. Men det finns alltid möjlighet att ta råd av den som kan och att komplettera med den kunskap som man saknar.

Det här är en lycklig lösning, inte minst för alla hästar och hästägare!

Gasa på!

Regeringen presenterar i dag sin vårproposition. I denna finns ett förslag om att ta bort koldioxidskatten på biogas.

Det är ett bra sätt att öka produktionen. Så min korta uppmaning blir: Gasa på!

onsdag 14 april 2010

Mera matnyttigt

I dagarna presenterades en stor undersökning om hur stor tilltro konsumenter har till vår mat. Konsumenterna vill leva sunt, men handlar inte därefter.

Dagens Nyheters ledare i dag uppmärksammar detta.

Undersökningen bekräftar egentligen det som alla vet. Vi lever inte som vi lär och vi gör inte som vi säger.

Men det förringar inte att vi alla behöver mer kunskap som får oss att göra rätt. Ledarskribentens slutsats är att inte bara skolan, utan framförallt föräldrarna har ett ansvar. Goda mattraditioner måste praktiseras.

Till valet 2002 var jag med om att ta fram Centerpartiets Matpraktika. Den håller än med rätter från hela landet och med tips om hur man väljer rätt - på valdagen och därefter!

tisdag 13 april 2010

Matnyttigt

Min partisyster Inger Sköld (C) skriver som vanligt klokt. I dagens nummer av Katrineholms-Kuriren har hon en mycket matnyttig insändare om - just det - offentlig mat.

måndag 12 april 2010

Köksbord och sängkammarpolitik

Rubriken låter som en fars, men det handlar förstås om politik. I min krönika i Katrineholms-Kuriren i dag skriver jag om den roll jag tycker att köksborden ska ha. Lite "sängkammarpolitik" blir det också.

söndag 11 april 2010

Överinformationsproduktion

Lars Linder recenserar i DN Andreas Ekströms bok "Google-koden".

Jag vet inte om jag tänker skaffa boken eller ens läsa den, men jag blev, som en partivän brukar säga, upprymd av att läsa recensionen. Boken handlar om hur vi blir Googlifierade.

Alla vet ju nu att vi inte söker efter en uppgift på nätet, vi googlar. Google tar fram uppgifter och program för saker som vi inte visste att vi behövde. Så är det förstås med mycket av utvecklingen, det är inte alltid vi ser behovet förrän produkten finns där.

Framtiden är, som alla vet, redan här. Överinformationsproduktionen stöder det som forskarna, enligt Lars Linder, och han hänvisar till den säkra källan Forskning och Framsteg, 3/10, kallar "förstärkt verklighet".

"Det är egentligen bara en tidsfråga innan allt vetande, ja, all information över huvud taget finns åtkomlig på en knapptrycknings avstånd".

Lars Linder gör också kopplingen till den svenska FRA-debatten och jag håller med honom i hans funderingar. Jag citerar: "Varför tilltror alla datorfreakar det demokratiskt någotsånär kontrollerade FRA allt ont, men det privatägda Google allt gott? Den totalitära potentialen är ju knappast mindre, snarare tvärt om."

Att ifrågasätta Google är väl som att gå med i blyertspennans vänner eller att på nytt ta upp kampen med väderkvarnarna, den som Don Quijote lämnade.

Men icke desto mindre är det tänkvärt att för en stund fundera över vilken information som är ond eller god, nödvändig eller oönskad.

En kärnvapenfri värld

"Canberrakommissionen deklarerade år 1996 att så länge kärnvapen existerar
kommer de förr eller senare till användning. Det skulle inte vara tillrådligt
att låta passivitet pröva hållbarheten av detta påstående.

Vetenskapen har för första gången försett mänskligheten med medel till
självförstörelse. Frågan är nu om vi har den kollektiva viljan och förmågan att
stiga ut ur tillintetgörelsens skugga och förvandla visionen om en värld fri
från kärnvapen till verklighet."

Citat från debattartikel på DN Debatt söndag 11 april 2010. Så mycket mer än det Ingvar Carlsson, Karin Söder, Hans Blix och Rolf Ekéus säger, behöver inte sägas.

lördag 10 april 2010

Sång på Almgården

Nu har Klöver Dam presenterat sig. Namnet har vi tagit för att vi inte är några Äss, utan mer av oprövade kort...

I alla fall så gick det bra den här gången också, när vi Centerkvinnor från Stora Malm begav oss med cittra och gitarr till äldreboende Almgården i Julita.

Det blev både Farmareflickan, Gulligullan, Flottarkärlek och Sjösalavår, vilket uppskattade av de äldre.

Och vi hade ganska roligt också...

fredag 9 april 2010

Gör unga mer företagsamma

Ungdomar kan och vill, om de får möjligheter. Centerpartiet presenterade igår en rad förslag som kan göra unga mer företagsamma.

Det handlar om att alla ungdomar, inte enbart arbetslösa, ska kunna få starta eget-bidrag, om att ungdomar ska kunna söka mikrofinansieringslån och om ökat stöd till Ungt Företagande på gymnasiet, för att fler ska ta steget till eget tidigt i livet.

Jag tycker att det här är helt rätt. Ungdomar ska ges goda möjligheter att växa. Det krävs lite olika förutsättningar, eftersom alla är individer, men möjligheterna ska finnas.

torsdag 8 april 2010

Hedersuppdrag

Jag lär nog aldrig bli kyrkvärd, nämndeman eller huvudman i Sparbanken, vilket är några av de hedersuppdrag som somliga strider för att bli.

Nej, jag nöjer mig så bra med att få det finaste hedersuppdraget bland alla fina - nämligen att vara stämmovärd vid Centerkvinnornas förbundsstämma, den här gången i Lund.

Jag ser verkligen fram emot stämmodagarna i april, då jag ska få hjälpa ombuden att lösa problem som de inte visste att de hade eller hjälpa dem att åstadkomma helt nya!

Oj, vad det ska bli roligt!

onsdag 7 april 2010

Konstig kulturkrock

När jag läser lokaltidningen, Katrineholms-Kuriren, i dag, så tror jag att det fortfarande är 1 april. Ganska stort uppslaget står det att Robert Karlsson, golfproffs från Katrineholm, ska få en plats i "Wall of Fame". Det ska ske med en bild i tunneln under järnvägen.

Fotomontaget som illustrerar artikeln liknar reklamen från något matföretag. Mitt bland tunnelns nogsamt genomtänkta färgsättning och kulturella utsmyckning är foton uppsatta. Det är fult, även för att vara ett fotomontage. Tankarna går på nytt till 1 april. Är detta ett stort och försenat skämt?

Det blir en konstig kulturkrock att "hedra" en av ortens mer framstående idrottsmän med en plats i en tunnel samtidigt som de historiska kvinnorna bakom den kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad, Julita, inte ens kan få en fast plats på kulturhuset Ängeln för sina insatser för samhällsutvecklingen och demokratin.

Hur det går ihop får man nog vara kommunalråd för att begripa. Om det nu inte är 1 april i alla fall?

tisdag 6 april 2010

Försenad påskkärring

På stora ljugar-dagen inledde jag min karriär på bloggen "Jämställd - vi som mockar koskit i pumps". Temat var självklart - det handlade om påskkärringar.

Så den som lite försenat vill läsa om en påskkärring läser här.