söndag 31 januari 2010

Firade med c-årsmöte i Julita

Hur firar man en hedrande andraplats på Centerpartiets riksdagslista i Sörmland?

Jo, genom att gå på årsmöte med Julita Centerparti och Centerkvinnor!

Kan det vara bättre än att vara i rörelse(n)?

På hemväg, med 14 grader minus utanför bilen, ringer jag upp lokaltidningen, som vill ha en kommentar. Om svaren blir hackiga, så beror det på kylan!

Ideell typ

Dagens Nyheter uppmärksammar i dag på nytt hur ideella organisationer, i det här fallet insamlingsorganisationer, ibland är långt ifrån ideella. Deras chefer och ordförande på riksplanet har i vissa fall månadslöner som sticker ut. (Tyvärr kan jag inte se att artikeln finns utlagd på nätet.)

I artikeln sticker Röda Korset ut, med en månadslön till generalsekreteraren Christer Zettergren, om 88.710 kronor plus bilförmån och till ordföranden Bengt Westerberg med 68.500 kronor i månaden. Rädda Barnen och Svenska kyrkan ger också sina chefer och ordföranden motsvarande ersättningar, om än inte fullt så höga.

Lönenivåerna rimmar illa med organisationernas syften och ändamål. Det är oförsvarligt att värdera den egna insatsen ekonomiskt så högt, när organisationens medlemmar jobbar hårt och frivilligt med insamlingsbössor för att samla in medel till hjälpbehövande.

Hur långt sträcker sig idealiteten? Är Bengt Westerberg ideell, typ?

lördag 30 januari 2010

Vald tvåa på Sörmlandscenterns riksdagslista

"Ingenting är klart, förrän allting är klart", sa den kloke förhandlaren, före detta ministern och partiordföranden för Centerpartiet Olof Johansson.

Men nu är det klart. Sörmlandscenterns riksdagslista toppas som sig bör av riksdagsledamot Roger Tiefensee, Dunker.

Jag blev tvåa, en hedrande placering.

På bilden är jag och Roger omringade av Dayana Jadarian, Eskilstuna, tredje namn på riksdagslistan, och Eva Andersson, Nyköping, femte namn på listan.

Så nu är det dags att lägga in tvåan för att komma in i riksdagen...

fredag 29 januari 2010

Kampen om de osäkra

Dagens Nyheter presenterar i dag den senaste opinionsundersökningen från Synovates. 2.700 väljare har intervjuats 11-27 januari.

Centerpartiet visar låga siffror, strax över Kristdemokraternas nivå.

Men det stora Partiet är de osäkra. Hela 22 procent har inte bestämt sig för vilket parti de skulle välja. Drygt var femte väljare är alltså "ledig".

Här gäller det att se möjligheterna och välja den väg som historien säger att skoförsäljaren i Afrika valde - "skicka skor - alla går barfota".

Östersjön blir renare

I dag skriver Dagens Nyheter om att de ryska utsläppen till Östersjön minskar. Reningsverket för femmiljonersstaden Sankt Petersburg har byggts om för närmare 600 miljoner. Inom ett par år kommer allt avloppsvatten att passera reningsverk innan det når Östersjön.

Investeringen har åstadkommits tack vare pengar från Finland och Sverige.

Att rena Östersjön är en gemensam uppgift för länderna runt innanhavet. Att täppa till stora utsläppskällor ger god effekt.

Arbetet måste gå vidare för att rena Östersjön. En röst för Östersjön i valet i höst är fortfarande aktuellt.

Kutym använda Wikipedia i kommunerna?

I handlingarna till kommunstyrelsens januarisammanträde i Katrineholm hittade jag för första gången Wikipedia som källa i ärendeberedningen.

Hur är det i andra kommuner och landsting? Är Wikipedia, som så att säga är självskrivande, tillräckligt tillförlitlig för att användas som källa i ett offentligt beslutsunderlag?

Jag ser fram emot kommentarer!

I hemsidestoppen

Katrineholms-Kuriren skriver i dag att kommunens hemsida, www.katrineholm.se, får en topplacering i länet, när företaget Funka Nu gör en undersökning av kommunernas hemsidor, när det gäller lättheten i att ta till sig budskapet.

Det är naturligtvis glädjande med topplaceringen, men inte så underligt. Företaget Funka Nu har nämligen på konsultbasis hjälpt till att ta fram den nya hemsidan.

torsdag 28 januari 2010

Måste motionera mera

Jag har just summerat mina och övriga Centerpartisters motioner till kommunfullmäktige i Katrineholm under fjolåret. Jag kan bara konstatera att jag måste motionera mera. Stegräknartävlingen räknas inte längre och att gå upp i talarstolen, så länge man nu yrkar, duger inte i längden.

Men jag har börjat bra och kan därför öka, genom att redan ha lämnat in en motion om att öka trafiksäkerheten vid Julita skola. Det är en motion som jag hoppas ska bli besvarad, det vill säga att det som ska göras redan är gjort, när motionen väl kommer tillbaka till kommunfullmäktigeförsamlingen.

Jag hoppas också förstås på att Centerpartiets kommundagar i Göteborg nästa helg ska inspirera till idéer och förslag. Dagarna kommer, definitivt, att innebära en rad nya åtaganden!

Viktigt inlägg i pensionsdebatten

Det är skillnad på pensionärer och pensionärer. Det finns pensionärer som får tänka sig för mycket noga hur de använder sina slantar. Och så finns det pensionärer som inte behöver tänka sig för alls. Därför är det att göra det väldigt lätt för sig att klumpa ihop pensionärerna till ett kollektivt.

Centerpartiets samordnare av de sociala frågorna i statsrådskansliet gör på sin blogg en mycket klok beskrivning av hur Centerpartiet agerat för Sveriges pensionärer.

Det är ett viktigt inlägg som beskriver sakfrågan.

onsdag 27 januari 2010

Inte rikare än förr

Lokaltidningen, Katrineholms-Kuriren, ägnar en hel ledare åt att Centerpartiet är Sveriges rikaste parti och kommer att satsa mest av partierna ekonomiskt i en valrörelse. Vidare konstaterar ledarskribenten att pengar inte är allt och inte med automatik råder på dåliga opinionssiffror.

Det är sant. Men det förtjänar ändå att korrigeras att Centerpartiet inte är rikare i dag än förr, då partiet ägde en tidningskoncern. Pengarna är bara annorlunda fördelade.

Vad som avgör valrörelsen är självklart partiernas förmåga att föra ut sitt budskap och attrahera väljarna så mycket att de lägger sin röst på partiet. Det är rösterna som räknas. I opinionsundersökningarna finns fortfarande en stor andel "obestämda" att räkna hem. Centerpartiet är definitivt inte uträknade.

tisdag 26 januari 2010

Om sladdar

Från dess att rimfrosten lägger sig på våra vägar till att barmarken tittar fram och rattmuffen kan tas av råder halkrisk. Trafikolyckor inträffar som följd av att föraren och fordonet utsätts för oväntade prövningar. Ibland sker olyckor med dödlig utgång, som i helgen i Nyköping.

"Bilen fick sladd", står det ofta i tidningens nyhetsbeskrivningar.

"Man får aldrig sladd", sa min bilskollärare under teorilektionerna, "man skaffar sig sladd".

Det tänker jag alltid på när jag läser eller hör någon använda begreppet. Det går inte att bortförklara för hög hastighet i kombination med för dåligt väggrepp. Det är alltid personen bakom ratten som har ansvaret.

måndag 25 januari 2010

Tårta på tårta

I dag blir det tårta på tårta och tulpaner i långa baner.

Det är inte så illa att fylla år, i alla fall. Alternativet är värre!

söndag 24 januari 2010

Skriva avtal med sig själv

Nu har jag läst handlingarna till det kommande kommunstyrelsemötet i veckan. Man upphör aldrig att förvånas över vad man kan få läsa.

Nu ska Katrineholms kommun sluta ett nytt avtal med KFV Marknadsföring AB. Det är inget konstigt med det, kommunen är delägare i bolaget och har lagt över marknadsföringen och turistbyrån dit.

Men. De som har förberett avtalet är kultur- och turismchefen samt informationschefen. Samma personer sitter med som ledamöter i styrelsen för KFV Marknadsföring AB.

Jag tycker att man varken kan eller ska skriva avtal med sig själv.

Enligt aktiebolagslagen ska en styrelseledamot alltid se till bolagets bästa.

Kommuninvånarna förväntar sig nog att en förvaltningschef ser till kommunens bästa. Det blir motstridigt. Det är för jävigt, som jag uttryckt det tidigare.

Det finns tyvärr ingen anledning att ändra på den uppfattningen.

Det som behöver ändras är kommunens representation i styrelsen, eller på de/den som tar fram innehållet i det nya avtalet.

lördag 23 januari 2010

Sunda väskor?

Varför är det sånt liv kring Mona Sahlin? Är det inte bra med sunda väskor?

Lokalt ordkrig om Lövåsen

Jag har tidigare här på min blogg skrivit om evakueringen av de boende på Lövåsens äldreboende, som enligt planerna ska ske till grannkommunen Vingåker samtidigt som lediga lokaler finns på landstingets sjukhus Kullbergska.

Jag har skrivit om hur vi i Centerpartiet har agerat tillsammans med vår landstingspolitiker från valkretsen, Mattias Claesson, för att peka på den fullt möjliga och mer mänskliga lösningen att tillfälligt flytta in på Kullbergska.

Det är ett konkret samarbete, som alla skulle vinna på. Inte minst Landstinget Sörmland, som genom åren sänkt sitt anseende i Katrineholm genom hotande eller genomförda neddragningar på sjukhuset.

För några veckor sedan skrev berörd personal om evakueringen och pekade på möjligheten med Kullbergska. Jag, Anita Karlsson, Centerpartiets ledamot i Vård- och omsorgsnämnden, samt Mattias Claesson, landstingsråd i opposition för Centerpartiet, skrev ett svar, där vi hejade på personalen och uppmuntrade landstingets ledande majoritetspolitiker från (S), (FP) och (MP) att plocka hem några pluspoäng i bygden genom att agera i frågan.

Vårt inlägg fick inte efterfrågad effekt. Den som kände sig mest träffad av orden var i stället Monica Johansson (S). I egenskap av lokal ordförande i Vård- och omsorgsnämnden, visserligen med ambitioner att bli landstingspolitiker efter valet, krävde hon besked om hur vi hade agerat.

I vårt svar till den snarstuckna bipolitikern redovisade vi vad vi hade gjort.

Det dög naturligtvis inte för Monica Johansson, som gjorde ytterligare ett inlägg och krävde nya besked, vilket hon också fick. Att väcka opinion och påverka landstinget, dög inte heller den här gången som svar.

I dagens Katrineholms-Kuriren är Monica Johansson på gång på nytt med ett inlägg, som inte finns inlagt, när jag skriver det här, där hon använder sig av den härskarteknik hon är så väl bevandrad i, genom att inte kalla oss vid för- och efternamn, utan bara efternamn. Härskartekniken kallas förminskning.

Jag har självklart skrivit ett svar, även om det känns ganska mycket som Ingemar Stenmarks berömda replik: "He lönt int' förklar' för den som int' begrip".

fredag 22 januari 2010

Maud och Mona

Ledarskribenten Alex Voronov skriver i dag i Eskilstuna-Kuriren om förhållandet mellan Maud och Mona. Eller rättare sagt mer korrekt, mellan näringsminister och partiledare Maud Olofsson (C) och partiledare Mona Sahlin (S).

Genomgången är högst intressant och visar att Mona Sahlin har ärvt Göran Perssons syn på hur Maud Olofsson ska mötas i debatten.

Det är tråkigt när härskarteknik används i politiska sammanhang. Politiker och andra har ansvar för tonen i samhällsdebatten. Om den förråas ökar det politikerföraktet.

Jag är fullt medveten om att vi har olika toleransnivåer. Vad som är "rätt" nivå är självklart personligt och något facit finns inte. Jag är dock övertygad om att saken gynnas av ett mer lågmält och sakligt tonläge. De stora orden får vi spara till de tillfällen när de oundgängligen behövs.

torsdag 21 januari 2010

Rapporter från Haiti

Ingen kan blunda för katastrofen i Haiti. Den är större än vad åtminstone jag har möjlighet att ta till mig.

Under de två senaste dagarna har jag hört min kollega som politisk sekreterare i Landstinget Sörmland, Magnus Leivik, berätta om läget i Haiti i radions ekosändningar. Han vet, för han är på plats som logistiker för Läkare utan gränser.

Jag hör på hans röst att han är pressad. Inte desperat, men pressad. Han berättar om människor som organisationen hjälper och om människor som man inte kan hjälpa, därför att man hjälper de svårast skadade först och de människor som är möjliga att rädda med de resurser som står till buds.

Samhället är aldrig riktigt berett på katastrofer. Men katastrofen i Haiti får värre följder, därför att landets statsskick är skakigt.

Den hjälp som måste komma, måste också innehålla hjälp för att bygga upp ett demokratiskt samhälle.

I stabila demokratier inträffar mycket sällan svältkatastrofer. I demokratier finns en samhällsstruktur som gör det möjligt att hjälpa till, även när det värsta har hänt.

Nu har det hänt. I Haiti. Återuppbyggnaden måste innehålla ett demokratiskt samhällsbygge.

Firat Kramens dag?

Har det kramats ordentligt i dag, den 21 januari? Enligt lokaltidningen har det hela dagen varit Kramens dag.

Jag har inte märkt så mycket av just detta firande. Det är liksom inte som tulpanens dag, ostkakans dag, mors eller fars dag eller varför inte, barnens dag?

Men i alla fall. Kram på er!

Några timmar återstår ju. Varför inte satsa på godnattkramar?

Hedrande tätplacering

I går presenterade Centerpartiets nomineringskommitté i Sörmland sitt förslag till riksdagslista inför fastställandet på stämman i Flen 30 januari.

Riksdagsledamot Roger Tiefensee, Dunker, toppar välförtjänt förslaget i kraft av resultat och poäng från medlemmarna i medlemsomröstningen.

Jag har fått en hedrande andraplats på listförslaget, vilket också är den placering som medlemmarna inom centerrörelsen har röstat fram mig till.

Jag känner mig mycket hedrad av förslaget till placering och jag hoppas att jag ska kunna göra mitt allra bästa för att göra Centerpartiets röst rejält hörd i valrörelsen.

De övriga toppkandidaterna som presenterades av nomineringskommittén är starka namn som föreslagna trean Dayana Jadarian, Eskilstuna, följd av Henrik Elmberg, Strängnäs, och Eva Andersson, Nyköping.

onsdag 20 januari 2010

Katrineholmskock till EM

Katrineholms stjärnkock Tommy Myllimäki med hemkrog i Julita fortsätter att imponera. I går vann han den svenska uttagningen till kock-EM och prisades av jordbruksminister Eskil Erlandsson (C). Eskil Erlandsson har för övrigt ett gott öga till Julita gård, så det kan säkert bli ett restaurangbesök också hos Myllimäki vid tillfälle.

Men, jag vill först och främst gratulera Tommy Myllimäki till ännu en välförtjänt framgång.

Ock, ock, ock - vilken kock!

Stort Grattis!

tisdag 19 januari 2010

Fortsatt olika villkor

Nej, det gick inte att få socialdemokraterna i Katrineholms fullmäktige att förstå Centerpartiets motion om lika villkor för livsmedel. Vid gårdagens kommunfullmäktige avslogs vår motion.

Att det går att ställa krav om lika villkor avfärdades på olika sätt av service- och tekniknämndens ordförande Pat Werner (S).

Det hjälpte inte att Centerpartiets Göran Ivarsson drog upp praktiska skillnader mellan den danska och den svenska djurhållningen eller att jag pekade på att SKL och regeringen säger att man visst kan ställa krav på livsmedelsupphandlingen, bara man gör det på rätt sätt.

Även Sten Holmgren (C) var uppe i debatten för att förmå majoriteten, som också bestod av vänsterpartiets för kvällen enda representant Lotta Back, att ändra sig.

Man kan förstås också fundera över om Lotta Back har förankrat sitt ställningstagande bland de djurrättsaktivister som åtminstone tidvis har känt samhörighet med vänsterpartiet. Å andra sidan vill de kanske inte äta kött alls. Men vår motion berörde inte bara kött, utan alla livsmedel. Så även morötter ska det ställas krav på.

Men inte i Katrineholm. Inte nu.

måndag 18 januari 2010

Lika villkor

I kväll på kommunfullmäktige i Katrineholm är det dags att behandla Centerpartiets motion om lika villkor i livsmedelsupphandlingen.

Vi vill att de svenska villkoren för djuromsorg med mera också ska kunna ställas på utländska livsmedel som köps in.

Den styrande socialdemokratiska majoriteten vill inte detta.

Jag ser det som en rättvisefråga och en fråga om trovärdighet. Varför ska vi vara mer noga med svensk livsmedelsproduktion och sedan köpa in livsmedel utomlands utan att ställa samma höga krav.

Det är dubbelmoral.

söndag 17 januari 2010

Katrineholm i världen

I går, i lördagens ekonomidel, skrev Dagens Nyheter om Katrineholm och det Logistikcentrum som växer fram. (Jag har gjort en enkel sökning för att kunna länka, men hittar inte artikeln, vilket som vanligt kan bero på begränsad sökkunskap, fel på ögonen eller på att den inte är utlagd än. Det som kommer fram om Katrineholm är i stället mycket om bandy. Nu talar vi inte mer om det.)

Nedslaget i Katrineholm görs för att visa hur en drabbad bygd ändå kan ha framtidstro. (Nu måste det bli en ny parentes, för att göra en historisk tillbakablick. 2001 drabbades Katrineholm av flera svåra slag, när Ericsson, Flextronics och Scania nästan samtidigt avvecklade eller flyttade hela eller stora delar av sin verksamhet. Det handlade om tusentals arbeten direkt och om underleverantörer som drabbades. Likheten med SAAB i Trollhättan är alltså stor.)

Nästan tio år senare växer Katrineholms Logistikcentrum fram. Ett industriområde nära järnvägen förvandlas och växer till lager- och omlastningscentrum.

Järnvägen är anledningen till att Katrineholm finns och nu kommer det miljövänliga transportsättet på nytt att få en central betydelse.

Det är förstås jätteroligt att en rikstidning uppmärksammar det som händer i landet.

lördag 16 januari 2010

Humle - ny nisch?

Enligt TT uppmanar rådgivare i Västra Götaland företagare att börja odla humle. Där finns nämligen en ny nisch.

Olle Hammar, legendarisk lantbruksrådgivare i Sörmland samt lantbruksdirektör under en tid, uttalade sig en gång på sitt drastiska vis om nischgrödor. "Nischgrödor, det är grödor som finns på en så liten hylla att ingen kan leva på dem".

Nej, det krävs förstås oftast flera nischer för att få ihop till levebrödet.

Humleodling kan onekligen vara en bra gröda att satsa på, inte bara för odlare i Västra Götaland. Sörmland har en gammal tradition att luta sig mot och på Julita gård finns en genbank.

Det här är kanske något att undersöka närmare. Humle lär ju bland annat vara bra för den som inte sover gott. Hur många klagar inte på sömnbrist i dag?

fredag 15 januari 2010

Nytt inlägg om Lövåsen

I veckan gick personalen på Lövåsens äldreboende ut för att ändra planerna att evakuera de gamla till Vingåker medan ombyggnad pågår.

Vi lokala centerpartister i Katrineholm har agerat både från kommun- och landstingshåll för att hitta en hemmaplanslösning. I dagens Katrineholms-Kuriren har jag, Mattias Claesson och Anita Karlsson en insändare, där vi ger vårt stöd till personalen och ber landstingsledningen att tänka om.

torsdag 14 januari 2010

Så klokt sagt...

För en halv evighet sedan, ja, det var i alla fall under förra årtiondet, bad Centerkvinnorna mig att skriva lite om hur det var att vara kommunpolitiker och kvinna.

Jag skrev. Det jag skrev har publicerats här. Hoppas att några läsare har glädje av mina råd och tankar.

onsdag 13 januari 2010

Firade Knut med yttrandefrihet

Tjugondedag Knut ska julen ut. Jag "firade" detta med att vara i Stockholm på sammanträde med Yttrandefrihetskommittén. Vi fortsatte att diskutera möjliga - och omöjliga - alternativ till dagens teknikberoende tryckfrihets- och yttrandefrihetslagstiftning. I höst ska diskussionerna finnas sammanfattade i ett delbetänkande.

Återtåget till Katrineholm gick allt annat än som en dans. Det tog en extra timme att göra hela resan som normalt tar en timme och en kvart, eftersom jag åker regionaltåg.

Att skylla på att det är vinter, duger inte SJ. Vinter är det varje år, mer eller mindre, och i dag var det bara minus åtta.

måndag 11 januari 2010

Vem ska integreras?

Min krönika i Katrineholms-Kuriren den här månaden handlar om integration. Vem är det egentligen som ska integreras.

Styrda av GPS

Lodjuren närmar sig Stockholm, skriver bland annat Dagens Nyheter i dag.

Är det förvånande? Där finns ju LO-borgen sedan tidigare?

lördag 9 januari 2010

Vad är Let's dance mot en gammaldags julfest?

Ja, vad har TV-programmet Let's dance att komma med jämfört med en gammaldags julfest?

Intet!

Här delas det inte ut några stilpoäng, vi sjunger för fullt till dragspelets toner och vi dansar med liv och lust efter bästa förmåga, som självklart är vår egen.

Årets julfest i Strångsjö, Centerkvinnornas årliga arrangemang, är över. Kassan är räknad. Men den stora behållningen är alla glada barn som dansade och fiskade och till sist fick en påse av den snälla tomten.

fredag 8 januari 2010

Att göra gott

Nu har jag bakat fyra rulltårtor. Jag gör gott. Jag tycker att politiker ska göra gott, det kan de gott göra för att gottgöra det som kanske inte alltid gått så bra.

Ännu tydligare. Politik är praktik, det är inte bara att tala, utan också att i handling visa vad man menar med politiken.

När jag bakar rulltårtor - och gör gott - då gör jag det för att bidra till julfesten i SAIK-lokalen i Strångsjö, som Stora Malms Centerkvinnor ordnar för bygdens barn imorgon lördag 9/1 kl 13.30. (Det betyder att du som läsare också är välkommen!)

Vi vill göra det här för att föra traditionen med dans kring granen, fiskdamm med mera vidare. Barn ska få vara barn och ha roligt. Sedan gör det ju inget om mamma och pappa, mormor, morfar, farmor, farfar, fastrar, grannar och ja, vem som helst, också tycker att det är roligt att dansa ringdans och väcka den björn som sover.

Det blir gemenskap, där alla behövs, precis som det ska vara.

torsdag 7 januari 2010

Böcker och bröd

Anna Hallberg skriver i dag i Dagens Nyheters kulturdel om författandets svåra konst. Det är mycket tänkvärt och skulle kort och gott kunna inrymmas i den rubrik jag valt - böcker och bröd.

För Anna Hallberg skriver om brödtext. Om texter som skrivs för brödfödans skull, alltså för att texterna ska sälja och ge författaren pengar så att han eller hon kan köpa - just det, bröd!

Nej, exakt så skriver hon inte, men det handlar om författare som lärt sig skriva annorlunda för att sälja bättre.

Huvudfrågan är egentligen, finns det utrymme för den text som inte säljer? Finns det utrymme för lyrik?

Hur "smal" kan man ha råd att vara?

Vem lurar egentligen vem? Är vi dumma, vi som läser det som alla andra redan läser? Hur hittar man det smalaste smala? Vem ger oss smak för det, att läsa sådant som vi inte skulle kunna tänka oss?

På gymnasiet arbetade vi oss igenom tre band av Dikt och tanke, för att få till oss litteraturhistorien. Det var väldigt praktiskt, eftersom vår lärare kunde använda samma metodik som han använt under de senaste 20 åren. Vi tvingades smaka på många olika rätter. Någon blev kanske en favorit, andra kunde man bara ta en tugga av för att man var tvungen att smaka.

Livet skulle bli väsentligt fattigare, om det bara fanns en rätt att välja på, om vi bara behövde äta det som alla andra ville äta.

Jag hoppas att det även i framtiden kommer att finnas författare som vågar skriva det som behövs, utan att hindras av att alla texter aldrig kan bli brödtexter. Men vissa texter måste ändå skrivas. Annars blir vi ensidiga som människor och väsentligt fattigare.

onsdag 6 januari 2010

Vargavinter

Begreppet "vargavinter" har verkligen besannats i år. Det är kallt, väldigt kallt. Minst minus 20 grader för den som har möjlighet att titta på en termometer, vilket jag inte har just nu.

Här och där, som på bilden, är det rikligt med snö. Ljuslyktorna fixar sig alldeles självt.

Men hur är det då med vargen? "Arg på varg" är en av mina favoritrubriker och den täcker nog uppfattningen hos en majoritet av den svenska befolkningen, åtminstone hos dem som bor på landsbygden och som har sett, eller hört, om rivna får och hundar.

Många minns nog också stadsvargen som irrade sig in i Stockholms centrum och vars varje vargasteg följdes - av polisen.

Drevet mot vargen väcker känslor, man är för eller emot, aldrig ljum. Det är säkert därför som det råder vargavinter.



Oskjutna vargar. Fångade på Skansen 1 december 2009.