torsdag 31 december 2009

Inför dubbel nominering

Sveriges Television har gjort en stor undersökning om hur det ser ut med jämställdheten i de kommunala bolagen. Korven har skurits på längden och tvären och i alla regioner har det gjorts lokala uppföljningar med kommunalråd av olika kulörer som har fått svara på varför det ser så illa - eller undantagsvis så bra ut.

Det finns inga bra svar på varför styrelserna inte har en jämn fördelning mellan kvinnor och män. Det är helt enkelt ett misslyckande, som måste rättas till. Min lösning för att avdramatisera frågan är att alltid nominera en man och en kvinna till varje post. Då kan ingen säga att det inte finns kompetenta krafter och det blir mer än möjligt att få en styrelse med en jämn könsfördelning.

Centerpartiets EU-parlamentariker Lena Ek föreslog på sin blogg att kvotering skulle införas, vilket hon också fick framföra i nyhetsinslag här i veckan. Jag tycker att det är bra att frågan luftas. Kvotering är inget ideal, men om inget annat hjälper, vad finns då att ta till?

Läs även vad Ingalill Fredriksson skriver.

söndag 27 december 2009

Frossar i Bohuslän

I går och i förrgår var det Fjällbacka. Finfina bilder från bohuskusten och sedan "ond, bråd död" med Camilla Läckberg. Jag har skrivit om det förut, att jag gillar hennes böcker. Inte för de litterära kvaliteterna, utan för att de handlar om min hembygd. När huvudpersonerna fikar på "tappen" (Simons värdshus), då kan man inte annat än smälta.

Det har varit ett rent frosseri i "bohuslänskt" i TV. Ända sedan Dates blev utslagna i dansbandskampen, vilket tveklöst berodde på att programledaren inte kunde uttala Munkedal på rätt sätt, från Läckbergs Fjällbacka till slottsgästerna som gästade Skaftö för att fiska havskräfta. (Havskräftor är godare än andra kräftor.)

Nåväl, frosseriet fortsätter på fredag med mer Fjällbacka. Och mer mord.

onsdag 23 december 2009

SAAB-affär påminner om varvskrisen

SAAB-affären som utspelar sig i och kring Trollhättan, påminner i mångt och mycket om varvskrisen som kulminerade under slutet av 1980-talet för Uddevallas del.

Oron är stor. Vem ska komma som räddare? Skillnaden är kanske den, att nu demonstrerar man inte längre. Det tågas inte till Stockholm. (Delegationer åkte via Herrljunga mot Stockholm.)

Industriminister Thage G. Petersson packar inte paket.

Frågan är i grunden densamma, finns det en produkt som kan överleva?

Jag vet att det görs bra bilar på Stallbackaområdet i Trollhättan. Jag har haft en själv, även om det är länge sedan. Men det måste finnas kunder som kan betala för en produkt som tekniskt - på alla sätt - måste ligga i framkant.

Framtiden avgörs av detta, oavsett om det kommer en kapitalstark ägare eller ej.

måndag 21 december 2009

Problem ladda batterierna

Till julhelgen ska man vara ledig för att ladda batterierna. Jag har problem med det. Datorn tycker inte om kyla och inte heller frånvaron av normala kontakter. Så det blev urladdning i stället för uppladdning.

Men nu ska det fungera. Jag får väl fundera över om jag har varit för elak i min blogg (eller alldeles för snäll). Det blir väl bara för tomten att avgöra...

fredag 18 december 2009

Danielsson får stå sitt kast

Länets tidningar skriver i dag om finanslandstingsrådet Jörgen Danielsson (S), som skrivit under ett dokument som fördelat arvoden till landstingspolitiker utöver de beslut som landstingsfullmäktige fattat beslut om.

Han säger "Alla partier inklusive jag har trott att det varit möjligt att göra så här".

(Rätt citerat, enligt Katrineholms-Kurirens skrivning. Det är Jörgen Danielsson alternativt reportern som har problem med sin svenska.)

Trots uttryckssättet, så tror jag att det är Jörgen Danielsson som har problem. Att bunta ihop andra partiers företrädare rätt över är lumpet.

Därför är det bra att så många som möjligt granskar detta. Politiker ska ha skälig ersättning för det som de uträttar. Men de ska inte överkompenseras och lösningar konstrueras för enskilda personer eller majoritetsuppgörelser.

Nu får Den Nya Majoritetens landstingsledare, finanslandstingsrådet Jörgen Danielsson (S) stå sitt kast och finna sig i att få sina beslut granskade.

Ett "stort parti" är osäkra

I dag presenterar Dagens Nyheter en väljaropinionsundersökning utförd av Synovate. Siffrorna speglar självklart opinionen, det vill säga fördelningen av partisympatier bland de tillfrågade.

Väl värt att notera är att ungefär en femtedel av alla tillfrågade (20,3 %) inte vet vilket parti de skulle välja. Ett så stort parti skulle vara det tredje största i riksdagen och en rejäl maktfaktor.

Något att tänka på för alla som analyserar opinionsundersökningar.

torsdag 17 december 2009

En vit jul

I måndags önskade jag alla ledamöter i kommunfullmäktige i Katrineholm en vit jul. Detta med anledning att vi just skulle anta ett alkohol- och drogpolitiskt program.

Min önskan tycks slå in, i alla fall väderleksmässigt, för snön lyser redan vit på taken och jag tror att tomten är vaken.

Hur det är med den övriga "vitheten" kan jag inte uttala mig om, även om jag ibland har oväntad fallenhet för att förutse händelser.

Ett stick gjort på ett kick

"Ett stick gjort på ett kick" minns jag från min barndom var en nyckelreplik när en sagoelefant skulle vaccinera sig. Ju mer "sticket" avdramatiserades, desto värre blev det när sprutan väl skulle komma fram.

Nu har jag, som inte tillhör någon speciell riskgrupp, tagit mitt ansvar för mig själv och andra genom att vaccinera mig.

Det var verkligen "ett stick gjort på ett kick". Ingen kö. Inga spår efter sprutan. Dock lite eftervärkningar. Man får ta det onda med det goda.

onsdag 16 december 2009

Grundkurs i vett och etikett

Måndagskvällens kommunfullmäktige innehöll så mycket, att vi inte var klara förrän strax före 23.

Jag hade en "ordväxling" (det är nog ett ganska diplomatiskt uttryck för vår debatt) med vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Johansson (S). Vår diskussion handlade om frågan jag har skrivit om tidigare här på min blogg, nämligen om personalcentrifugeringen av personalen vid den palliativa avdelningen Linden på vårdboendet Lövåsen.

Monica Johansson var inte beredd att agera för att personalen skulle få behålla sina arbetsplatser i stället för att flyttas runt till andra och ersättas i sin tur av ny vårdpersonal, som måste utbildas i palliativt arbete.

Jag uppmanades dessutom att gå en facklig grundkurs!

Nu hann jag inte replikera på det artiga sätt som jag borde ha gjort, men jag har faktiskt gått en facklig grundkurs. Under god ledning av nuvarande ordföranden för Journalistförbundet Agneta Lindblom Hultén.

Däremot borde jag ha kontrat med att uppmana Monica Johansson att gå en kurs i vett och etikett.

Det blir inte alltid som man tänkt.

tisdag 15 december 2009

Historiskt kyrkomöte

Ikväll hölls ett historiskt kyrkomöte i Katrineholm. Katrineholmsbygdens församling, som startar sin verksamhet på allvar 1 januari, höll sitt första kyrkofullmäktigesammanträde.

Vår nomineringsgrupp från Centerpartiet ställer upp med det till åren yngsta laget av ordinarie ledamöter. Vi har inga ledamöter som är över 60 år bland de ordinarie ledamöterna och vi har två, av de sju, som är under 50 år. Ändå är det ett erfaret gäng som tar plats.

Nu är det bara att önska alla nyvalda lycka till med sina uppdrag.

måndag 14 december 2009

Om luciatåg

Min krönika i lokaltidningen, Katrineholms-Kuriren, handlar i dag om tåg - om luciatåget som gick igår när tidtabellerna runt om i Europa byttes ut och om turisttåg på TGOJ-banan.

söndag 13 december 2009

Inte minsta lilla luciatåg...

... men imorgon, då ska ni få se! Jag har varken sett eller hört något spår av luciatåg i dag och jag har förstås inte sökt upp sådana miljöer. Annat blir det imorgon, vill jag lova!

Då går luciatåget. Alldeles som på räls.

lördag 12 december 2009

"Äntligen stod hon i predikstolen"

Jo, jag återanvänder rubriken till den faktaruta som fångade mitt intresse mitt under julröjningen av pappershögarna. Det framkommer alltid något nytt bland allt gammalt.

Av faktarutan framgår att de första kvinnliga prästerna som prästvigdes i Strängnäs stift var Eva Karlsson och Karin Andersson. Detta skedde den 14 december 1975, 15 år efter den allra första prästvigningen av kvinnor.

2010 blir ett nytt märkesår, för då får den nya Katrineholmsbygdens församling Eva Karlsson som kyrkoherde. Det är extra roligt, tycker jag, att stiftets första kvinnliga präster får leda storförsamlingen.

Grattis Eva Karlsson och grattis Katrineholmsbygdens församling!

fredag 11 december 2009

Mer befogat julbesked

Vård- och omsorgsnämndens ordförande i Katrineholm, Monica Johansson, (S), delar ut en julklapp i dagens nummer av lokaltidningen Katrineholms-Kuriren. Nu ska äldreomsorgen få del av de pengar kommunen kommer att få genom minskad sjukskrivning. Palliativa avdelningen Linden, som jag skrev om i mitt senaste inlägg här på bloggen, ska få en personalförstärkning.

Men Monica Johansson säger ingenting om "personalcentrifugeringen" kommer att stoppas samtidigt, alltså att endast två i personalgruppen får behålla sitt arbete just på Linden.

Det är en mer aktuell och befogad julklapp att dela ut. Inte minst för alla som behöver den bästa vården de dagar som är räknade.

onsdag 9 december 2009

De dagar som är räknade

Upptäckte "kvart i tolv" att eftermiddagens personalutskott var inställt. Det blev till att kvickt ställa om och i stället göra politik, exempelvis att lämna in en fråga om den palliativa avdelningen Linden, på vårdboendet Lövåsen i Katrineholm, som drabbas orimligt hårt att socialdemokraternas nedskärningar.

Endast två ur den handplockade personalen får behålla sina arbeten på avdelningen. Nya personer ska ta plats och utbildas i det som den gamla personalen redan kan och gör.

Det verkar helt vettlöst. Det drabbar dessutom människor som vi nog alla vill ska ha det så bra som möjligt under de dagar som ändå är räknade.

tisdag 8 december 2009

Teknikutveckling nödvändig för bilindistrin

Näringsminister Maud Olofsson (C) kom med ett "paket" till Trollhättan i dag. "Paketpolitiken" brukar inte vara särdeles framgångsrik, men i (h)juletider kan man kanske göra ett undantag.

Grannkommunen Uddevalla fick på sin tid ett paket av Thage G. Petersson som innehöll en bilfabrik som ersättning för det nedlagda Uddevallavarvet. Bilfabriken kompletterades med en motorväg. Volvofabriken är i dag nedlagd, men det tillverkas fortfarande bilar där, och motorvägen susar vidare genom hela Uddevalla kommun och en bit in i Munkedal.

Maud Olofssons "paket" innehöll teknikutveckling för elbilar. Det är alldeles nödvändigt att det händer mer på bilsidan, om Sverige ska kunna hävda sig som en biltillverkande nation.

Att utveckla batteritekniken kan dessutom vara användbart för fler branscher.

måndag 7 december 2009

Jorden vi ärvde...

Jag tänker på Evert Taubes Änglamark och strofen "jorden vi ärvde". Den passar så bra som rubrik till det öppna brevet från Anita Karlsson, ordförande i Julita Centerpartiavdelning, som publiceras i Katrineholms-Kuriren i dag.

Brevet är ett argumenterande för att vara rädd om åkermarken, och om "jorden vi ärvde".

Så rätt tänkt, denna dag då FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn inleds.

söndag 6 december 2009

En dos Adams julsång

Ja, nu har jag fått min första juldos av Adams julsång, den som kanske är mer känd under namnet O helga natt.

Miljön var bästa tänkbara, Floda kyrka, och solisten höll mycket hög klass, eftersom det var Magnus Bosson. Dessutom serverade kyrkokören en rad vackra körverk.

Jo, nu kan nog Julen komma!

lördag 5 december 2009

Julmarknad på Stora Djulö

Jag brukar vara försiktig med julmarknader. Jag är nämligen rädd för att jag ska återfalla i reporterbeteendet att börja bevaka arrangemanget, det vill säga att snabbt överblicka lokaliteterna och bedöma vad som kan vara värt att berätta för läsarna. Var är det udda, var är det bildmässiga?

Julmarknader och liknande arrangemang har varit liktydigt med jobb. Det finns dock ett undantag, och det är julmarknaden på Stora Djulö i Katrineholm. Dit går jag för att handla. Framförallt är det örtsalt och andra saker från Glindrans kryddklubb som får följa med i de bruna papperspåsarna och bäras med hem.

När jag handlat, pratat och lagt en slant i Röda Kors-bössan, då går jag nöjd hem igen.

Skattar bäst som...

... skattar sist, skulle man kanske kunna säga. Alla jobbskatteavdrag som Alliansregeringen infört har retat upp Socialdemokraterna och hetsat pensionärerna. Min distriktsordförandekollega i Östergötland, Gösta Gustavsson, bloggar så bra om detta.

fredag 4 december 2009

Lokalsamhällesvisan

Malin Siwe, ledarskribent på Dagens Nyheter, raljerar i sin krönika i dag över Centerpartisternas initiativ i Rättvik att "odla" sin egen mat. Naturbruksgymnasiet byggs ut för att klara att svara för kommunens behov av kött med mera.

Siwe väljer också att citera Lokalsamhällesvisan i sin text. Men det verkar som om hon har haft vax i öronen, när hon hört texten, för hon får till det att ..."och inte har någon statsindustri".

Om proppen inte skulle lossna, så är den korrekta texten: "Och inte har en statusindustri, som är skadlig och meningslös".

Jag tycker, fortfarande, att lokalsamhällesvisan sammanfattar väldigt fint Centerpartiets ideologi och våra drömmar om vårt samhälle.

tisdag 1 december 2009

Wilhelmson på Waldemarsudde

I september skrev jag om utställningen om Carl Wilhelmson på Waldemarsudde i Stockholm. Jag skrev att det var ett måste för en bohuslänning att se den.

Nu har jag själv sett utställningen och jag är inte besviken. Där fanns klassikerna och där fanns annat smått och gott. Jag kände igen handlaget från kvinnornas nätknytning, även om jag inte är helt övertygad om att det var ett kvinnogöra, och den gamla klädseln. Men allra mest förtjust blev jag över vattenblänket, mästerligt fångat.

Se gärna utställningen, den är inte bara till för bohuslänningar!