onsdag 30 september 2009

Kamp mot cancer

Maria driver en personlig kampanj mot cancer, sin egen först och främst, och sedan för alla andra. Jag länkar gärna till hennes kloka inlägg om olika kampanjer och skillnaden mellan tumör och tumör.

PUL IV

Katrineholms kommuns PUL-ärende, som jag har skrivit om i tidgare inlägg, tycks vara avklarat, enligt rapporteringen i Katrineholms-Kuriren.

Det känns bra att inte bli prickad som en av ledamöterna i kommunstyrelsen och samtidigt nyttigt att veta att ansvaret vilar på hela gruppen av ledamöter.

tisdag 29 september 2009

Kyrkovalet räknas

Nu börjar valresultatet från kyrkovalet att bli färdigräknat. "Min" församling, den nya, stora Katrineholmsbygdens församling har fått fram sitt resultat över vilka som ska vara ledamöter i kyrkofullmäktige under de närmaste åren.

Kryssningen har till viss del givit utslag. Om jag har förstått systemet rätt, så har man lagt in en skojig P-markering för de kandidater där personvalsmomentet har givit utslag. I klartext betyder det att kandidaterna har kryssat sig till en bättre placering än den som nomineringsgruppen från början givit dem.

Vid mitt namn står just en sådan krumelur och jag tycks ha avancerat från avbytarbänken till en tredje plats bland Centerpartiets sju invalda, ett avancemang med sex placeringar. En stark klättring, med åtta placeringar, har partibrodern Ingvar Kylestorp gjort.

måndag 28 september 2009

Lite C. och så

Hoppas att alla medlemmar inom centerrörelsen nogsamt studerar det senaste numret av tidningen C. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sidan 28, där jag uttalar mig om det kommande Centernätet.

Där står att jag varit testpilot. Jag vill bara säga att jag har varit mer än så - jag har varit försökskanin! Nätutvecklarna, Mattias och Ulrika, studerade hur jag betedde mig när jag testade att arbeta med sidan. Det var onekligen lite C. och så över det hela!

Men jag står för vartenda ord som jag säger i tidningen C. "Vi måste kuna prata med våra väljare på många olika sätt. För en del är nätet lika viktigt som tandborsten. Centernätet kan bli en fin kommunikationskanal om vi får till tekniken och politiken."

PUL III

I dag har jag suttit i kommunalrådssoffan, i kommunalrådsrummet på Gröna Kulle. Jag var i gott sällskap med mina alliansbröder och syster. Kommunalrådet och oppositionsrådet var förkylda, något sjukt är det säkert med det.

Men det jag skulle skriva om, det var om PUL, det tredje inlägget på den här bloggen om brottet mot PUL, alltså att personuppgifter lagts ut på Katrineholms kommuns hemsida, vilket har anmälts till Datainspektionen.

Kommunalrådet tror inte att det kommer att bli något större av detta, eftersom kommunchefen självmant har anmält kommunstyrelsen till Datainspektionen.

Jag avvaktar dock kommande prickning. Helt fläckfri kan knappast någon vara. Det skulle vara zebran då?

söndag 27 september 2009

Fler skäl skriva på klimatuppropet

G20-mötet i Pittsburgh nådde inte ända fram. Nej, det var för diplomatiskt uttryckt. Mötet blev utan resultat. Det ger oss ännu ett skäl att skriva på 2gradersuppropet. Alla vägar måste trampas, de digitala påverkansmöjligheterna inte minst.

Läs gärna också om hur det gick till när 4.400 människor i 38 länder röstade om klimatet.

Björkviks framtid fyllde kyrkan

Visst finns det hopp! Kom inte och säg att folk inte kan slita sig från sina apparater för att diskutera framtiden!

Björkviks kyrka fylldes av människor, mest bygdebor förstås, som ville diskutera Björkviks framtid under ledning av Siewert Öholm.

I den manstarka panelen fanns en vice flygplatschef, ett kommunalråd, en chefredaktör, en biskop och så den enda kvinnan i panelen, länsstyrelsechefen med landsbygdsutveckling som specialitet.

Bitvis hårda diskussioner, men ändå ganska konstruktivt.

Det finns all anledning att återkomma till mötet. Exempelvis undrar jag över varför alla kommunala förvaltningschefer och/eller deras nämndordförande var utkallade till Björkvik. Kan det vara så att anfall är bästa försvar?

Var är brudarna, Oldsberg?

TV-serien Här är ditt liv har återuppstått under Ingvar Oldsbergs ledning. Eller kanske att jag skulle skriva ”Herr är ditt liv”? För hittills har Oldsberg endast haft med tre män som huvudmän i serien.

Var är brudarna, Oldsberg, har du missat chipsen?

Eller ännu värre, finns det inte några starka kvinnor i din värld som tittarna skulle kunna vara intresserade av att få veta mer om?

Varför blir det Persbrandt, Sven-Göran Eriksson och Jan Eliasson?

Urvalet är faktiskt riktigt fantasilöst! Det kan knappast vara en utmaning för en före detta sportjournalist att intervjua Svennis! Det är för förutsägbart.

Men det kanske säger allra mest om synen på kvinnor. De ska inte ta plats. I alla fall inte i TV-rutan.

lördag 26 september 2009

PUL II

En erfaren kommunalman tror att jag kommer att bli prickad av Datainspektionen, som en av de ordinarie ledamöterna i kommunstyrelsen i Katrineholm, vilket jag skrev om i ett tidigare inlägg. Anledningen är att ett material publicerats på kommunens hemsida som med stor sannolikhet bryter mot PUL, personuppgiftslagen.

Då ingen personuppgiftsansvarig finns inom kommunen får kommunstyrelsens samtliga ledamöter stå för ansvaret.

Det är inte så roligt att få bära ansvar för något som man inte har kunnat påverka, tycker jag. Men det är bra att veta vad som gäller och vara uppmärksam på ansvaret.

Om vem som egentligen har ansvar i frågan kan man förstås ha synpunkter på. Läs exempelvis den här insändaren i Katrineholms-Kuriren!

Kampanj för klimatet

Jag har precis skrivit på uppropet 2grader.se

Det är jätteviktigt att vi alla tillsammans trycker på för att visa att jorden inte kan vänta på motsträviga stater som inte vill ta sitt ansvar för världsklimatet. Vi måste helt enkelt nå en uppgörelse i Köpenhamn.

Du och jag kan bidra med våra namn och se till att alla vi känner, och sådana som vi ännu inte känner, skriver på.

torsdag 24 september 2009

Mot Stockholm

Nej, jag är inte någon motståndare mot Stockholm, jag är på väg mot Stockholm för att på lite olika sätt fylla på de politiska förråden. Det ska bli roligt och spännande att träffa andra centerpartister från hela landet. Det brukar alltid föda nya idéer som kommer till nytta förr eller senare.

onsdag 23 september 2009

Gemensamt PUL-ansvar?

Katrineholms-Kuriren rullar upp en obehaglig härva av trådar som följd av ett överklagande till länsrätten om övertagandet av driften av caféverksamheten vid Stora Djulö.

När länsrätten dömde att kommunen inte gjort något rättsligt fel i frågan, twittrade kommunchefen i ren glädje "jippie". Det ber han i samma tidning nu om ursäkt för.

Länsrättens beslut publicerades sedan på Katrineholms kommuns hemsida med handlingar som innehöll personuppgifter om de två personer som överklagat beslutet. Publiceringen är anmäld till Datainspektionen, eftersom den kan bryta mot reglerna i personuppgiftslagen, PUL. Anmälan är inlämnad två gånger, dels från berörd person, dels av kommunchefen.

För att ytterligare trassla till det hela har kommunen för tillfället inte någon personuppgiftsansvarig. Ansvaret för publiceringen, som enligt artikeln i KK skett "i samspråk med Göran Dahlström", faller då på kommunstyrelsen. (Göran Dahlström är kommunstyrelsens ordförande och representerar socialdemokraterna.)

Nu börjar det bli verkligt intressant juridiskt. Har jag, som en av kommunstyrelsens ordinarie ledamöter, ett kollektivt ansvar för vad kommunstyrelsens ordförande gör? Eller går den frågan inte att ställa, då det är "kommunstyrelsen" som är ansvarig? Alla ledamöter?

Frågan tangerar dessutom de frågor som vi arbetar med i Yttrandefrihetskommittén, nämligen hur omfattande grundlagsskyddet ska vara.

Det kommer mer trådar att dra i, det är jag övertygad om.

Skillnad på sjuk och sjuk

I dagens nummer av DN finns en intressant artikel om att sjukvården gör skillnad på sjuk och sjuk. Alltså självklart måste ett akut skärsår eller en hjärtinfarkt gå före en person som har ont i halsen. Artikeln tar upp hur olika en person bemöttes av vården beroende på sjukdomstillstånd.

Texten är tänkvärd. Får alla som besöker sjukvården ett respektfullt bemötande? Kan vårdpersonalen lära av varandra?

Tveklöst finns det mer att göra här och artikeln borde sättas upp på varenda anslagstavla inom Sjukvårdssverige.

Inte minst borde alla fundera över underrubriken "Vården har större respekt för det man kan se och ta på". Varför är det så?

Börjar man fundera över frågan, så har man närmat sig svaret.

tisdag 22 september 2009

TGOJ igen

Tåg, och speciellt att återuppta persontrafiken på hela TGOJ-banan genom Sörmland har upptagit en stor del av min tid de senaste månaderna. I tidigare inlägg har jag berättat om andra tågstrider.

I morgon kommer infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) till Katrineholm för att inviga en "två-ett"-väg. Innerst inne tycker jag att det är en alldeles onödig satsning. Alltså om bilisterna körde som folk, höll sig till hastigheten och i övrigt var osedvanligt kloka och sansade, då skulle ombyggnaden inte ha varit nödvändig. Men nu är ju förarna som de är och då är "två-ett"-vägar bra för att minimera olycksriskerna.

Jag har dock inte möjlighet att träffa "min" minister, eftersom länstrafikens styrelse sammanträder samtidigt. Det är där jag ska få ägna mig åt TGOJ igen. Det är nämligen dags för länstrafiken att yttra sig över regionens transportinfrastrukturplan. Yttrandet kan också få innehålla spår av järnväg.

måndag 21 september 2009

Kyrkovalet över

Ett val är alltid som en resultaträkning med vinst och förlust. Kyrkovalet är inget undantag. Vid en hastig titt på de siffror som redovisas på Svenska kyrkans valsida har Centerpartiet på nationell och stiftsnivå tappat väljare och mandat.

På lokalplanet ser det ljusare ut, med centerpartistiska ögon sett. Centerpartiet får sju mandat i den nya Katrineholmsbygdens församlings kyrkofullmäktige. Om man jämför det med det tidigare kyrkofullmäktige, så innebär det oförändrat antal mandat.

I Björkvik tar Centerpartiet mer än hälften av de avgivna rösterna.

Hur personkryssen faller ut kommer att bli spännande.

söndag 20 september 2009

Perfekta persikor

I går frossade Fredriksson hos Fredriksson. Perfekta persikor direkt från trädet fyllde c-vitaminkvoten med råge. Mums!

Tänkt att det går att få fram så fina frukter mot en ladugårdsvägg i Gnesta!

lördag 19 september 2009

Tidnings-Anka

Det är skönt att man ibland inte riktigt hänger med. Jag har inte förstått löpsedlarnas braskande rubriker om en viss Anka. Visst har jag hört talas om Kalle Anka och hela hans familj och att det fanns en sångare, Paul Anka som var en kändis på 1950-talet och 1960-talet. Men än sen då?

Nu har "Ankan" till och med tagits upp av dagstidningarna, eftersom den aktuella personen Anka uttryckt sitt intresse för att ge sig in i politiken och inte enbart åstadkomma braskande rubriker med sina kontroversiella ståndpunkter.

Jag hade förstås hellre hoppats att allt hade varit en tidningsanka, en helt osann "kvackare".

Det är inte alltid det går att dikta ihop en historia som slår verkligheten.

fredag 18 september 2009

Ditt kyrkoval

Jag har skrivit om det i tidigare inlägg, att diskussionen om kyrkovalet koncentrerats till att handla om vilka nomineringsgrupper som egentligen är intresserade av Svenska kyrkan. I stället för att handla om vad grupperna vill göra, inskränks debatten till varför det är fel att vissa grupper blir invalda.

Väljare har aldrig fel. De gör sina val. Min förhoppning är att de ser bakom den förenklade diskussionen om vilka som "får" ställa upp i kyrkovalet.

Läs även partisekreterare Anders Flankings artikel och "Ola om Kungsbackas" kloka bloggarord i frågan.

torsdag 17 september 2009

Töm tarmen i hamnen

Oj, det var inte en rubrik för äckelmagade. Men icke desto mindre har den täckning, vilket alltid ska gälla för en bra rubrik.

Livsmedelsverkets kontroll av kommersiellt odlade blåmusslor vid Bohuskusten visade för fjolåret höga halter av tarmbakterier i 28 av 219 prover. En ökning av tarmbakterier i vattnet har påvisats i vatten med många båtturister.

Sambandet är tydligt. Det som gäller är att tömma tarmen på land i hamnen och inte i havet. Eller mer konkret, se till att alla svenska hamnar har möjlighet att ta emot båtarnas toalettavfall. Det är ett renlighetskrav. Våra hav kräver det, för att inte "blomma ut" av övergödning varje år.

Köksborden utrotningshotade?

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund skriver på dagens DN debatt om diskussionerna som förs bland vanligt folk vid köksborden.

Men finns verkligen den verklighet Hägglund beskriver? Finns köksborden? Är det inte mobiltelefonen som har ersatt köksborden som "platsen" för vardagssamtalet?

Man håller mer och mer kontakten via mobiltelefonen, som i stort sett är lika viktig som tandborsten.

Jag började tänka så här, när jag kom hem en dag för några veckor sedan och utanför porten möttes av grannflickan som pratade med sin mamma i mobilen, trots att mamma sannolikt befanns sig innanför ytterdörren bara en våning upp.

Kanske kopplade jag snett. Kanske fanns en annan förklaring, men jag tror, av det som jag har sett och upplevt, att mobilen ersatt en del av samtalen öga mot öga.

Vad det betyder för framtiden, kan det finnas anledning att fundera vidare över.

Hjärtegrattis Kullbergska!

Kullbergska sjukhuset är Sverigebäst på hjärtsjukvård, enligt en rankinglista av hjärtsjukvården.

Hjärteroligt, tycker jag, och skickar ett digitalt grattis till alla som arbetar på Kullbergska sjukhuset, inte enbart till dem som jobbar inom hjärtsjukvården.

Det är verkligen roligt att ha så goda grannar här i Katrineholm.

onsdag 16 september 2009

Landstingsfullmäktige dag II

Landstingsfullmäktiges andra dag inleddes med omröstning. Först föll förslagen som käglor, det vill säga de två budgeterna från oppositionen, Moderaternas, Centerpartetis och Kristdemokraternas gemensamma och Vänsterpartiets, ställdes mot Den Nya Majoritetens tunna förslag. Därefter ställdes proposition på tre sidor ändringsyrkande från Vänsterpartiet samt proposition om tilläggsyrkande på ett antal att-satser.

Alla ledamöter fick tillfälle att trycka på sina fjärrkontroller vid flera tillfällen för att rösta ja eller nej. Folkpartisterna i Den Nya Majoriteten röstade ned vårdlotsar, något som de är för i Alliansregeringen. Miljöpartisterna röstade mot snabbare införande av miljöledningssystem.

Efter budgetbesluten blev det en bra debatt om två Centerpartistiska motioner. Den ena handlade om inlokalisering av Kungsgatans vårdcentral i Eskilstuna till Mälarsjukhuset. Den andra handlade om distriktssköterskans roll i vården och om möjligheter att utveckla arbetet.

Båda motionerna avslogs, trots allt tal om samförstånd. Men det var förstås bara tomma ord med mycket kort "bäst före"-datum. Det var utgånget samtidigt som ledamöterna lämnade fullmäktigesalen i Nyköping tisdagen den 15 september.

tisdag 15 september 2009

Denna dag, vilket landstingsliv

Jag tror det är farbror Melker i Saltkråkan som myntar uttrycket vid sin skrivmaskin: "Denna dag, vilket liv". Då har mer eller mindre allt misslyckats som han företagit sig, exempelvis att skaffa sig rinnande vatten.

I dag har jag upplevt landstingslivet i Sörmland under en halv dags debatt om budgeten. Om Den Nya Majoritetens variant kommer att klubbas under landstingsfullmäktiges andra dag, vilket med största sannolikhet kommer att ske, då kommer budgetarbetet att bli "en ständigt pågående process".

Debatten handlade från majoritetens sida mest om den fantastiska processen och inte så mycket om produkten som presterats.

Klart är dock att makten flyttas från landstingsfullmäktige till landstingsstyrelsen. Om den ska flyttas tillbaka, det får väljarna avgöra om ett år.

måndag 14 september 2009

Nyttiga blåbär

Morgonens Dagens Nyheter blev liggande ända tills nu. Den var full av bloggämnen. En intressant artikel handlade om de nyttiga svenska blåbären. De är till och med nyttigast i världen, men vi svenskar är så försiktiga av oss att vi bara tar hand om en bråkdel av bären, eller cirka fem procent.

Ja, skogen var alldeles full av de blå bären även i år. Jag har plockat och plockat och förundrats över att inte fler ser det som ett fridfullt fritidsnöje att plocka bär.

Men alla har kanske inte fått skogs- och samlargenen.

Skymmer sakfrågorna i kyrkovalet

Debatten från tidigare val om att partipolitik inte hör hemma i Svenska kyrkan har blivit ännu mer intensiv i årets val. Det är mycket tråkigt, för det skymmer de sakfrågor som i stället borde diskuteras.

För vad väljarna rimligen borde vilja veta, är vad de olika nomineringsgrupperna och kandidaterna vill göra för kyrkan. Vad står det i programmen? Vad kan de enskilda kandidaterna uträtta?

Dessa frågor lämnas därhän. I stället ifrågasätts kandidaterna från de nomineringsgrupper som har sina moderpartier bakom sig. Är de verkligen kristna?

Det är ovärdigt att förminska kandidaterna på detta sätt. Dessutom är det osant.

Kandidater, som jag, ställer upp för att verka för kyrkan. Att jag ställer upp under nomineringsgruppen Centerpartiets namn är självklart. Jag har ingen anledning att gömma mig under något samlingsnamn, när jag är Centerpartist och står för en öppen folkkyrka för dem som tvivlar, söker och tror.

En dator går i pension II

Nu är den iväg, gammeldatorn från mitt kommunkontor. IT-teknikern, som förde den till sista vilan, hälsade datorn med ett: "Oj, det var länge sedan man såg en sådan dator".

Det är klart, en dator som kan ta emot gammaldags disketter (även om jag vill minnas att de fastnade) är nog inte så vanligt.

Men datorn stretade snällt på, om man inte begärde för mycket av den och var beredd på att göra en norsk omstart då och då.

Kan innehålla spår av järnväg

I dag var det så dags igen, dags igen för krönika, i lokaltidningen. Rubriken, Kan innehålla spår av järnväg, talar egentligen om vad som inte är och som det borde vara mer av, nämligen spår av TGOJ-banan i regionens transportinfrastrukturplan för Sörmland.

söndag 13 september 2009

Mer om MFI

Här skulle jag ha skrivit mer om MFI, Mikrofiansieringsinstituet, som invigdes av näringsminister Maud Olofsson i fredags. Men allt gick åt skogen...

Det blev cirka fem liter kantareller, orensat, och två liter lingon.

Så jag får väl kompensera med två bilder från arrangemanget.

Näringsminister Maud Olofsson i samspråk med Maria Doicin, vice ordförande för Europeiska Mikrofinansnätverket. I bakgrunden syns Joyce Kimwaga Lundin.
Så varde det invigt!

lördag 12 september 2009

Ett måste för en bohuslänning

Läste igår en trevlig artikel i DN om konstnären Carl Wilhelmson. Han är allra mest känd som skildrare av hemorten Fiskebäckskil i Bohuslän. Att se hans verk, som nu visas på Waldemarsudde i Stockholm, är bara ett måste för en bohuslänning.

Wilhelmson skildrar nämligen blänket i havet på sitt särskilda vis och han visar med sina penseldrag vad som präglat bohusläningen - ett visst mått av kärvhet för att vara beredd på att det värsta kan hända, att inte maken eller sonen kommer tillbaka från sin fiskefärd.

I artikeln talas också om hur de svenska konstnärerna som målade nationalromantiskt under slutet av 1800-talet och under början av 1900-talet delade upp Sverige mellan sig. Anders Zorn och Carl Larsson tog hand om Dalarna, Uppland åt Richard Bergh och prins Eugen, Östergötland till John Bauer och Bohuslän till Carl Wilhelmsson.

Undrar vad de hade målat, om de levt i dag?

Mikrolån 2002

I går invigdes Mikrofinansinstitutet av näringsminister Maud Olofsson. Det var på alla sätt en stor dag och det gavs mycket viktig och intressant information vid den konferens, som var en del av invigningen.

Eldsjäl bakom det hela är Joyce Kimwaga Lundin. Joyce nämnde frikostigt även mitt namn från scenen - "Inger", när hon talade om allt som hade lett fram till dagens invigning.

Även jag var tagen av dagen och kopplade först inte riktigt. Men sedan mindes jag hur de politiska partierna inför valet 2002 bjudits in till IFFI, Internationella Föreningen För Invandrarkvinnor, och hur jag och Birgitta Viklund, som representerade Centerpartiet, framförde att mikrolån inte bara borde vara något som man kunde få i utvecklingsländer.

Kanske sådde vi ett frö där, eller så gödslade vi. Hur som helst känns det helt bra att kunna använda samma idéer i Katrineholm och Sverige.

Engagemang i kyrkan

I dagens Katrineholms-Kuriren reflekterar chefredaktör Krister Wistbacka i två spalter av sin krönika över den debattartikel som jag skrivit om Centerpartiets engagemang i kyrkovalet. Han skriver också om partipolitik och personval.

Jag, och Centerpartiet, har bara att tacka för utrymmet och uppmärksamheten.

fredag 11 september 2009

Sushibar i Katrineholm


Katrineholm får inom kort sin första sushibar. En lite försmak av vad som kommer att finnas på menyn på restaurangen på Drottninggatan bjöds besökarna vid invidningen av Mikrofinansieringsinstitutet, MFI.
Kvinnorna som står bakom sushiexemplen, Supawan Nordangård och Wannamon Löfgren, är också kvinnorna som kommer att driva fram företaget.
Lycka till, säger jag. Med en sushibar kommer Katrineholm att få mer av sådant som en del har saknat.

Demonstration och upplopp?


Vad är det som händer? Varför låter det så högt? Är det en demonstration? Men Maud Näringsminister har ju inte hand om arbetsmarknadsfrågorna, även om LAS-frågan diskuteras mycket inom Centerpartiet.

Det flög många tankar genom huvudet när jag närmade mig "Folkets hus" i Katrineholm i morse. Men väl framme vid stora entrén, så visade det sig att det var ett gäng dansare, som med rytmiskt trummande trummade in besökarna till dagens invigning av Mikrofinansieringsinstitutet, FMI.

Tre toppar

Den här veckan har varit en riktig höjdarvecka med tre toppar. Ja, det har hänt mycket skojigt, men topparna var först distriktsstyrelsens träff med Kristina Jonäng, Centerpartiets chefsstrateg, i måndags.

Hon var CUF-ombudsman under några av mina år som medlem i Hogstorps CUF och blev sedermera CUFs förbundsordförande. Nu är hon som sagt chefstänkare på partiets riksnivå. En mycket klok sådan, dessutom, som inte bara talar, utan som också lyssnar och tänker efter vad det som människor säger betyder egentligen.

I går torsdag, träffade c-landstingsgrupperna i Sörmland och Västmanland Anders W Jonsson, samordnare i regeringskansliet av de sociala frågorna. (Det är möjligt att titeln numera är politiskt sakkunnig, jag tycker att samordning är en mer rättvis benämning.)

Han kom med mycket tankar att fundera vidare över och göra praktisk politik av.

Det tredje "toppmötet" sker i dag, då näringsminister Maud Olofsson kommer till Katrineholm för att inviga mikrofinansieringsinstitutet.

Jag lär återkomma till alla tre träffarna.

torsdag 10 september 2009

Långbyxor och öl

Jag har tidigare skrivit om journalisten Lubna al-Hussein, som åtalats i Sudan för att hon haft på sig långbyxor vid ett besök på en restaurang. För detta kunde hon dömas till piskrapp eller böter. Vid den uppmärksammade rättegången dömdes hon till böter, som hon vägrade betala, och som därför förvandlades till fängelse.

Nu släpptes hon efter en dag i fängelse, eftersom det regeringstrogna journalistförbundet i Sudan betalade böterna. (Uppgiften om att Sudans journalistförbund är regeringstroget citerar jag från Dagens Nyheter.)

I Malaysia har en 32-årig kvinna, Kartika Sari Dewi Shukarno, dömts till spöstraff för att hon har druckit öl på en nattklubb. Spöstraffet har, efter världens uppmärksamhet, skjutits upp till efter ramadan.

Uppmärksamheten har både Lubna al-Hussein och Kartika Sari Dewi Shukarno fått, men det räcker förstås inte. Det måste vara många som uppmärksammar denna fråga som i grunden handlar om alla människors lika värde och rättigheter. En kvinna måste har friheten att kunna gå i långbyxor eller att dricka öl, precis som män kan.

Något annat är inte acceptabelt.

onsdag 9 september 2009

Kollade företagstemperaturen

I dag kollade Allians för Katrineholm företagstemperaturen. Eller företagsklimatet i praktiken inför Svenskt Näringslivs årliga enkät.

De två företagen som vi gruppledare besökte hade gott hopp om framtiden med nya order i hamn.

Roligt att gå på företagsbesök en skön dag i Katrineholm och att sedan avrunda dagen på ett välbesökt SPF-möte om framtidens boende.

tisdag 8 september 2009

Jämställdhetskontrakt

I går kväll blev jag återigen varse att jämställdhet inte är något okontroversiellt. Frågan var då vem som bäst driver frågan.

Mitt svar är att det är allas ansvar, men att det viktiga faktiskt inte är vem som gör det, utan att det görs.

Centerkvinnorna kommer med intressanta tips till Maud Olofsson om hur hon kan förbättra fördelningen mellan kvinnor och män i bolagens styrelser genom jämställdhetskontrakt. Läs gärna och begrunda!

måndag 7 september 2009

Välkomna miljoner

Jag är lika glad som alla andra kommun- och landstingspolitiker landet runt över att vår Alliansregering tillfälligt kompenserar kommunerna för skattebortfallet.

För Katrineholms del handlar det om sammanlagt 41,5 miljoner med de satsningar som aviserats sedan tidigare.

onsdag 2 september 2009

Uppsagda dagmammor II

I dagens Katrineholms-Kuriren finns en artikel om de uppsagda dagmammorna i Vingåker. Artikeln handlar om att det jäser i föräldraleden med protestlistor mm. Heja, heja!

Läs även mitt tidigare inlägg om dagmammorna.

tisdag 1 september 2009

Nystart på banan

Under min CUF-ungdomstid stred jag för att rädda Bohusbanan. Då handlade det framförallt om Lysekilsbanan, avstickaren från Bohusbanan som gick ut till hamnstaden. Men hela Bohusbanan, från Göteborg i söder till Strömstad i norr var hotad.

Persontrafiken på Lysekilsbanan upphörde tyvärr, men fortfarande går det att åka tåg på Bohusbanan. Den är en viktig länk i kommunikationerna. Inte blir Bohusbanan sämre av att en av banans främsta förespråkare i dag är kommunikationsminister, nämligen Åsa Torstensson.

Lite som Bohusbanan är TGOJ-banan här i Sörmland. Den är trafikerad, men det går inte att åka persontåg hela sträckan Eskilstuna-Oxelösund. Persontågen längs banan stannar i Flen och tar sedan vägen via Katrineholm mot Norrköping. (Det är vi i och för sig glada över i Katrineholm.) Men det är ju ett slöseri att inte använda de lagda spår som redan ligger till att även köra människor på ett klimatsmart sätt mellan Eskilstuna och Nyköping/Oxelösund.

Nu finns chansen på nytt att göra de investeringar som behövs för en nystart. Persontrafiken på TGOJ-banan upptar en del av min tid. Nu gäller det att kämpa för att få in TGOJ-banan i regionens infrastrukturplan till regeringen. Det är nu möjligheten finns.