fredag 31 juli 2009

Look alike...

Nej, inte alls lik ett lok var Ingalill, som följde med på mina andra minisemester under den här veckan. Turen gick till Skeppsta, Mariefred och slutligen till Skottvångs grufva. Någon tur med museijärnvägen blev det verkligen inte! Det var Fredriksson som vägrade och det var den yngre av oss som var helt ointresserad av ångtransporten.

Hetta i hyttan måste det vara, annars blir man "blåst" på glaset! I Skeppsta gamla skola i Gnesta kommun blåser man numera glas. Några fynd gjorde jag inte, men min medsemestrande Fredriksson började på ny kula...

Semester på Söder

Här är, om inte ett brev, så väl en bild från kolonien, fast det var förstås den gamla koloniträdgård som jag hittade under min semester på Söder i Stockholm. Riktigt hur fint det var, kan inte min enkla digitalkamera visa. Men onekligen en oas, mitt i storstan.


Semester kan vara att bara strosa runt lite grand och hitta olika motiv. Så här olika kan man pynta sitt takfönster. Inte behöver man balkong för att göra boendet mysigt!

Som sagt...

"Om jag tycker att livet är trevligt ordnar ämnesomsättningen upp sig själv. Man måste ha distans till dietister."
Carl Jan Granqvist, i ett temanummer från Dagens Samhälle

onsdag 29 juli 2009

Att äga eller inte äga

Dagens Nyheter har inlett en intressant artikelserie om ägandet. Ena dagen handlade det om ha-begäret, som en aktiv vänsterpartist fick ge sitt anonyma ansikte åt. I dag tog tidningen upp tankar om att man aktar mer det som man äger själv.

Äganderätten skulle också kunna kopplas till den så aktuella debatten som socialdemokraten Carin Jämtin dragít igång. Hon ifrågasätter om vem som helst ska kunna äga företag som driver exempelvis skolor och sjukvård. Den som driver sådana verksamheter borde göra det av oegenintresse, vilket i Jämtins värld betyder att de absolut inte får göra någon vinst i sin verksamhet. Helst ska det vara stiftelser eller liknande som driver en skola.

Det intressanta är egentligen att tänka tvärt om. Vad driver kommuner att driva skolor? Driver de skolor för att göra maximal vinst, det vill säga att "producera" elever som står sig så bra som möjligt i vuxenlivet? Man skulle också kunna uttrycka det så här: "Lämnar de ifrån sig en produkt som står sig på marknaden, som kan konkurrera i universitets- och högskolevärlden eller som är oerhört attraktiva på arbetsmarknaden?" Annars borde kommunernas skolor bli utkonkurrerade, vilket ju faktiskt är vad som sker på sina håll, när eleverna väljer att gå i andra skolor, till och med ibland i andra kommuner.

Den här frågan är mer intressant än vad som händer i friskolorna. Vad gör kommunerna med de egna pengarna i de egna skolorna? Används medlen verkligen på bästa sätt? Eller gör man som man alltid har gjort?

Här är det ingen annan som äger frågan. Det gör kommunpolitikerna själva.

tisdag 28 juli 2009

Bragdguldet till Sarah

Knappt är fruntimmersveckan över så slår ett av fruntimren, Sara, till. Först simmar Sarah Sjöström till sig ett världsrekord på 100 meter fjäril och sedan sätter hon ett nytt i VM-finalen.

Jag tycker att det är en jättebragd av en svensk tonåring som ska börja på gymnasiet i höst. Sarah borde vara en självskriven mottagare av Svenska Dagbladets bragdguld.

Någon däremot?

måndag 27 juli 2009

Härlig dag på Söder

18.610 steg eller 358,2 kalorier visar min stegmätare. Jag har gått långt under min semesterlediga dag på Söder i Stockholm. Jag, och min före detta arbetskamrat, tittade på många av turistfällorna samt även på de lite mindre kända vyerna. Vi hittade exempelvis ett gammalt koloniområde som den inbitna söderbönan aldrig hade upptäckt...

Man behöver alltså inte åka långt för att hitta platser som är väl värda ett besök. Eller två. Eller tre.

söndag 26 juli 2009

Hopp för havet

I senaste numret av Land Lantbruk (jag kan tyvärr inte länka till hemsidan, eftersom jag inte hittar artikeln där.) läser jag en mycket intressant artikel om försök med fosforfällor. Fosforfällor är ett sätt att "banta Östersjön" för att nå i första hand de svenska målen i Baltic Sea Action Plan, BSAP.

Försöket pågår i Norrtälje och idén är att samla in avrinnande vatten i en brunn med ett filtermaterial. Fosforn fastnar i filtret och kan sedan spridas på nytt på åkern igen. Tekniken är enkel och nu handlar det, enligt artikeln, om att ta reda på vilket material som är effektivast, hur det påverkas av olika förhållanden och när det måste bytas.

Det här är hoppfullt. Det visar att det går att sluta kretslopp. Det går att banta havet. Det finns hopp för havet och för Östersjön!

Rätt medicin

"Äldre kvinnor får ofta olämplig medicin", skrev Dagens Nyheter igår på nyhetsplats. En mycket tankeväckande artikel, som baseras på en vetenskaplig studie.

Varför är kvinnor mer drabbade än män av "olämplig medicin"? Skillnaden är nämligen markant. Kräver kvinnor att få medicin som behandling, berättar de inte vad de redan äter eller, hemska tanke, skriver läkarna ut medicin bara för att lugna? Och kvinnor behöver lugnas mer än män?

Oavsett förklaringarna, så är det bra med artiklar och studier som visar på osakliga skillnader. Endast genom att göra läkarna och patienterna medvetna om särbehandlingen kan mönstret brytas. Det behöver brytas. Felaktig medicinering är aldrig av godo.

fredag 24 juli 2009

Oförenliga uppfattningar

Hörde i P1 morgon idag prästen Axel V Karlsson, som ställer upp för Sverigedemokraterna i kyrkovalet, uttala sig starkt kritiskt mot invandring.

Hur stämmer det ihop med kyrkans kärleksbudskap, att du ska älska din nästa såsom dig själv?

Det borde vara omöjligt att vara sverigedemokrat och engagerad i svenska kyrkan.

Dags för kaffe med dopp

Mitt tvåhundrade inlägg på denna min blogg får handla om Fruntimmersveckans höjdpunkt - mitt eget firande av Kristina.

Sedan några år tillbaka firas det med kaffe med dopp. Ibland också med dropp, eftersom det just är fruntimmersvecka. Får se hur det går ikväll. Prognosen lovar fint väder, men himlen ser mulen ut.

torsdag 23 juli 2009

Allsång på Stora Djulö

Väldigt hög mysfaktor skapar katrineholmssonen och katrineholmsambassadören Grabriel Forss när han leder allsång och körer. Det var inget undantag, när han igår, på Stora Djulö i Katrineholm höll i gång på bästa sätt.


Magnus Carlsson var dragplåstret för kvällen som lockade publiken att plocka fram kamerorna. Det blev kanske inte 1800 bilder (alltså lika många som antalet besökare), men många "klick" blev det, inte minst för att Magnus verkligen bjöd på sig själv.

Studieförbundsfilt



Tankarna kan cirkla iväg ibland. Denna presentfilt för mina tankar osökt till... ett visst studieförbund. Visserligen är kanske cirkelfärgerna lite fel, men ändå. Jag kommer nog att kalla filten för flit, cirkelfliten. Om nu inte någon annan pläd-erar för ett annat namn?

onsdag 22 juli 2009

Väckarklocka i miljödebatten

Ibland är tystnaden talande. När Rachel Carsons bok "Tyst vår" kom ut 1962, var den en verklig väckarklocka i miljödebatten. För det var fåglarnas tystnad som pekade på att något var fel, verkligt fel.

Dagens Nyheter uppmärksammar boken i sin kulturdel i dag.

Jag har inte läst boken själv. Men den har ändå satt sig i mitt minne, eftersom vår lärare i naturkunskap på gymnasiet med tyngd i rösten inpräntade för oss bokens betydelse. Boken ledde till förbudet mot DDT. "Uppfinnaren av DDT fick det finaste pris som en människa kan få, Nobelpriset", minns jag att Brunsson dundrade.

Så allt är inte som det ser ut att vara. Därför är försiktigthetsprincipen så viktig i miljöarbetet. Något har vi ändå lärt oss.

Inget register herr minister III

I dag kommenterar Katrineholms-Kurirens ledarskribent förslaget om abortregister. Läs gärna också mina tidigare inlägg här och här.

tisdag 21 juli 2009

Kapar bara män?

Nästan mitt i fruntimmersveckan, läser jag om Piratpartiets europaparlamentariker Christian Engström som börjat bemanna sitt kansli i Bryssel. Han har valt två män till sin tjänst, Henrik Alexandersson och Erik Josefsson, som pikant nog före valet stod på 16:e plats på Vänsterpartiets lista till EP-valet.

Den givna frågan är förstås varför han bara kapar män? Behövs det inte några kompetenta kvinnor kring piraterna?

måndag 20 juli 2009

Fruntimmersvecka - och det regnar inte?

I helgen inleddes fruntimmersveckan. Då regnade det. I dag skulle det regna, men regnade inte. Det var i och för sig bra, för nu kunde jag få lite steg i stegmätaren. Jag har gått 231 kalorier, vilket nog sannolikt motsvarar fem kilometer.

Kanske kan jag fira alla steg med fem kilometer blåbärsmuffins? Eller några skorpsmulor? Jag känner faktiskt flera Margaretor, så helt långsökt är det inte...

Mån-dag

I dag är det måndag och passande nog firas mån-dagen med 40-årsdagen av den amerikanska månlandningen.

Jag kommer ihåg månlandningen, men det var inte den största händelsen för min del 1969. 1969 började jag skolan och det var höststorm. Mycket större för en sjuåring än en simpel månlandning...

söndag 19 juli 2009

Inget register herr minister II

I ett tidigare inlägg skrev jag om Anders Miltons förslag i utredningen om att förebygga oönskade graviditeter. Milton föreslog bland annat ett centralt abortregister.

Centerpartiets samordnare av de sociala frågorna, Anders W Jonsson, kommenterar förslaget om ett centralt abortregister så här.

Jag delar helt Anders W:s uppfattning på bloggen. Ett abortregister är fullkomligt onödigt, om man inte vill skuldbelägga kvinnor som av olika skäl valt att avbryta graviditeten. Skälen är kvinnans ensak.

lördag 18 juli 2009

Banta Östersjön II

Dagens Nyheters krönikör Jenny Jewert skriver som alltid initierat. I dagens krönika siktar hon in sig på det ryska ansvaret för övergödningen av Östersjön.

Den största effekten av "bantningen" av Östersjön, alltså åtgärderna för att minska tillflödet av näringsämnena kväve och fosfor, får man genom åtgärder på den ryska sidan. Där är, som Jenny Jewert skriver, nästan allt ogjort.

Men. Det fritar inte övriga stater längs Östersjön från att ta sitt ansvar. Alla måste bidra i bantningskuren.

Allemansrätt till god mat

I går hann jag av olika skäl inte lägga in min senaste krönika i Katrineholms-Kuriren. Den handlar om mat, om kunskap som försvunnit och om hur viktigt det är att mat smakar gott.

fredag 17 juli 2009

Skorpor och kantareller

I går blev en dag med bloggavbrott. I stället blev det hembakade skorpor (de blev mumsiga) och kantarelljakt. Jakten blev lyckosam, mer vill jag inte säga. Dessutom finns det mycket blåbär i skogen, men de kan få sitta på sina ris lite till för att svälla något.

En dag i skogen är aldrig förspilld.

Livet har sina mycket goda stunder.

onsdag 15 juli 2009

Lägg striderna åt sidan

I bibeln finns det många visa levnadsregler. Ändå tycks det inte som om denna bok är läst i Lerbo, i alla fall inte i den omfattning att svenska kyrkan i Sköldinge och Lerbo lyckats reda ut det omtalade prästbråket.

I dagens nummer av Katrineholms-Kuriren står att läsa att förra kyrkoherden Ann Christin Dan inte är välkommen till syföreningsmötena i Lerbo, trots att hon bor där och alltså har knytning till orten.

Min uppfattning är att det är småaktigt handlat av den nuvarande kyrkoherden att blåsa under stridigheterna. Lägg striderna åt sidan! De skadar bara svenska kyrkan.

tisdag 14 juli 2009

Bandat om Östersjöbantning

Här lägger jag en länk till min radiomedverkan angående Naturvårdsverkets rapport om vad som kan göras för att "banta" Östersjön, det vill säga minska tillflödet av näringsämnen.

Välj inslaget efter 17 den 14:e juli.

En röst för Östersjön i radio

Nu känns det som om val igen. Östersjön är - som alltid - högaktuell. I går lämnade Naturvårdsverket över rapporten om de åtaganden som krävs av Sverige för att nå upp till åtagandena i Baltic Sea Action Plan, samarbetet som bl a ska återställa Östersjön, Öresund och Kattegatt till den näringsmässiga status som haven hade på 1950-talet.

I dag ska jag kommentera rapporten i Radio Sörmland. Tiden är "efter 17"...

måndag 13 juli 2009

Usla siffror...

... skriver Dagens Nyheter om i dag och tänker på alla stackars börs-vdar som inom den närmaste tiden ska leverera resultatrapporter.

Men jag tänker mer på illustrationen. Det är tolv porträttbilder. På en, säger en, bild finns en kvinna, Annika Falkengren, SEB:s vd.

Det kallar jag usla siffror!

söndag 12 juli 2009

Fara på taket

Varje sommar är det likadant. Det är alltid några ungdomar som inte kommer att leva till nästa sommar. De har gjort något vansinnigt, som avslutat deras liv.

I dag hörde jag om de två ungdomarna som färdades på biltaket och sannolikt trodde sig odödliga. Jag hörde också om föraren, som var misstänkt för det mesta - vårdslöshet i trafik, rattfylla, olovlig körning, vållande av annans död...

Ja, jag kanske missade något, när jag tar det fritt ur minnet eller rubricerar något fel. Hur som helst, så är det oerhört sorgligt att unga människor, som borde ha ett långt lovande liv framför sig, inte inser faran på taket, faran med höga hastigheter och med alkholpåverkan i samband med bilkörning.

Visst, jag moraliserar. Egentligen är jag mest ledsen. För det är så sorgligt och onödigt. Finns det verkligen inga heltäckande överlevnadsdräkter för ungdomar? Det är klart att det finns, det heter sunt förnuft. Men då måste det också användas!

tisdag 7 juli 2009

Avkopplad, snart uppkopplad

Efter flera veckors avkoppling - i alla bemärkelser - är jag nu tillfälligt uppkopplad. Jag kommer att bli väldigt uppkopplad så småningom, men det är inte alls dumt att ibland göra saker som inte ens den vassaste bredbandsuppkoppling kan klara av. Det kan handla om att köra skottkärra, trava ved, plocka smultron, klippa gräs, hänga upp baddräkten till tork eller att äta ytterligare en tallrik jordgubbar med mjölk.