onsdag 17 juni 2009

Tvärbana behövs

I dag läser jag i lokaltidningen om regionförbundets utredning om vad det skulle kosta att rusta upp TGOJ-banan för persontrafik igen. Det handlar om, i mycket runda slängar, om 100 miljoner kronor, för att få igång persontrafiken hela järnvägssträckan mellan Eskilstuna och Oxelösund. (I dag sker persontrafik på sträckan mellan Eskilstuna och Flen).

Det är mycket pengar. Det är också mycket pengar som sörmlandskommunerna ska satsa på Citybanan.

Tveklöst är det dock så, att Sörmland behöver tvärbanan mellan Eskilstuna och Nyköping för att binda samman länet på ett smart sätt. Spåren finns, vilket är en klar fördel. Det som återstår är att räkna hem kalkylen.

tisdag 16 juni 2009

Jag - ett arbetsmiljöproblem?

Nu har jag blivit ett arbetsmiljöproblem. Det känns ... inte bra. Landstingsstyrelsens ordförande Jörgen Danielsson (S) höll i klubban och fattade igår majoritetsbeslutet vid styrelsens sammanträde att de politiska sekreterarna inte får närvara vid landstingsstyrelsens sammanträden.

"Vi måste i första hand värna kvaliteteten på ledamöternas arbetsmiljö, det är de som ska fatta besluten", säger Danielsson till Eskilstuna-Kuriren.

Jag förstår att jag har vållat dem problem, eftersom jag sällan eller nästintill aldrig har deltagit vid landstingsstyrelsens sammanträden i min egenskap av politisk sekreterare för Centerpartiet. Jag borde ha deltagit och livat upp tillvaron för de allvarstyngda ledamöterna med min blotta närvaro...

Jag beklagar djupt och får i stället försöka att vara extra deltagande vid dagens sammanträde med landstingsfullmäktige, där politiska sekreterare, liksom allmänheten har fullt tillträde. Än så länge har dessutom de politiska sekreterarna särskilda, utmärkta platser. Snart kanske det också blir ett arbetsmiljöproblem?

Igår fullmäktige, idag fullmäktige

Igår var det sista fullmäktige med Katrineholmspolitikerna inför årets sommarlov. Mötet var utlokaliserat till Sköldinge Folkets Hus. Det kan vara bra med ett fullmäktige som inte bara ser stadskärnan, men oftast krånglar ljud och lokalerna är tyvärr inte alltid ändamålsenliga. Detta främjar inte debatten.

Nåväl. Mötet klarades av under anständig tidsrymd, vilket kändes skönt, då jag idag ska bevista ett nytt fullmäktige - landstingsfullmäktige.

Det lär bli lång dags färd mot natt. Dagordningen innehåller bland annat 13 interpellationer och flera tunga ärenden med reservationer. Dessutom blir det allmänhetens fråga, en institution som kan bli nedlagd efter dagens möte.

måndag 15 juni 2009

Inget register, herr minister!

I dag ska regeringens utredare Anders Milton presentera sin utredning om förslag för att arbeta förebyggande i syfte att minska antalet oönskade graviditeter och aborter för socialminister Göran Hägglund.

På sedvanligt sätt presenteras förslagen först via en artikel på DN Debatt. Artikeln har redan väckt berättigat uppseende.

Det jag studsade inför, var förslaget om att inrätta ett abortregister hos Socialstyrelsen. Jag har mycket svårt att se något positivt med förslaget. Varför ska kvinnor ytterligare skuldbeläggas? Vilket syfte har registreringen? Antalet aborter som sker är ju ändå noterat och den berörda kvinnan har även fått ingreppet registrerat i den egna journalen.

Avsikten måste i så fall vara enbart att få till ett nytt, integritetskränkande register. Ett register som dessutom inte fyller någon funktion.

Nej, den enkla slutsatsen måste bli, Inget register, herr minister!

söndag 14 juni 2009

Så blir vädret i sommar...

Titta noga på abborrens fenor! Så blir sommarvädret. Det kommer att Regna, när det inte håller upp. Det är alldeles säkert! En storfiskare ljuger inte!

Storfiskaren i sitt rätta element, på nyutlagd badbrygga i Regnatrakten.

Fiskare i motljus. En mycket vacker sommarkväll.

Plöjningsfri odling

Hur ska vi mätta världens befolkning? Hur får vi fram mat på ett klimatsmart sätt? En sak som är säker är att det inte finns några enkla vägar, inte heller att det är en enda väg som är rätt.

Dagens Nyheter har i dag en intressant artikel om plöjningsfri odling. Det är en väg att minimera insatserna för att få fram önskad gröda. En annan är fleråriga växtslag, så att man kan ta fler skördar från samma planta utan att behöva så på nytt.

Flera vägar finns säkert och det är viktigt att forskare, försöksodlare och andra fortsätter att söka efter lösningarna för att bruka marken utan att förbruka mer resurser än nödvändigt. Inte minst kommer rådgivning att bli allt viktigare, för att de metoder som forskningen ser fungerar förs ut i verkligheten.

Det är spännande och hoppingivande att se att det finns lösningar. Att plöja jorden är, som det står i artikeln, så starkt förknippat med att vara jordbrukare. Att inte längre plöja alls är att ta bort ett bevis på en kårs yrkesskicklighet, när fårornas räthet inte längre har någon betydelse.

Det är omvälvande.

För egen del tänker jag använda en del av dagen till att plöja handlingar...

lördag 13 juni 2009

Fredriksson i spalterna

Här tänkte jag skriva om min medverkan i dagens nummer av Katrineholms-Kuriren och lägga ut en länk. Men antingen är jag blind, sökobenägen eller så har tidningen helt enkelt sparat godbitarna till "pappersläsarna", för jag hittar inte de texter jag söker.

Det bloggläsarna nu missar är mina kommentarer till att landsbygdsbefolkningen minskar samt en notis om "min" motion om glada grisar...

Ja, i ärlighetens namn handlar motionen om att utländska grisar ska ha det lika bra som de svenska och att Katrineholms kommun ska uppmuntra den utvecklingen genom att ställa samma krav vid upphandlingen av livsmedel.

fredag 12 juni 2009

Konstig konsumtion

Den socialdemokratiskt styrda majoriteten i Landstinget Sörmland gav sig i början på året ut på en resa till London. Det kan vara befogat att resa iväg ibland, men man måste alltid göra övervägningar inför en resa. En resa kan ha ett väldigt högt pris, särskilt om konsumtionen kan vara konstig i tider av besparingar med mera.

I anslutning till resan påpekade Centerpartiets landstingsråd Mattias Claesson att den politiska ledningen borde göra hemläxan först.

Nu är det dags för uppläxning, då notan för resan hamnat på redaktörernas bord i artikelform.

Läsarna av artiklarna och de anställda inom vården drar säkert sina egna slutsatser om resan var värd sitt pris.

torsdag 11 juni 2009

Text som är bra te ha...

I måndags var det dags för publicering av min krönika för juni månad i Katrineholms-Kuriren. Eftersom jag i måndags morse inte befann mig på hemmaplan, utan i Stockholm, där valvakan hölls, hann jag inte länka till texten direkt.

Nu blir det indirekt. Vill du läsa om "bra te' ha"-saker, exempelvis om lokstall, äggkläckningsmaskin, tröskverk och strumpbyxor, då kan du läsa här.

Livet är inget dataspel...

... skriver Ulrika By så klokt i Dagens Nyheter i dag. Hela citatet lyder så här: "Livet är inget dataspel, ingen dokusåpa. Livet kommer alltid att få konsekvenser som inte går att deleta."

(Kommentaren handlar om två tonåringar som mördat en annan tonåring.)

En röst för Östersjön blev 212...

Kryssningen var spännande att följa. När den sista rösten på Centerpartiet var räknad hade jag fått 212 kryss. En röst för Östersjön blev alltså 212...

Tack alla väljare! Jag har skrivit det tidigare, och jag upprepar det, jag kommer att fortsätta kampen för Östersjön. En röst för Östersjön kan inte tystna, bara för att valet för den här gången är över. Frågan är för viktig för det. Jag har redan tagit kontakt med vår omvalda europaparlamentariker Lena Ek om att jag ska ligga på henne om Östersjön.

Det är mitt vallöfte som kvarstår.

onsdag 10 juni 2009

Ett dygn i Regna

Det är landsbygd och glesbygd, hur lantligt som helst med välvårdade hus och ... helt förfallna. Det är stillsam, lugnt och avkopplande. Här finns ingen mobiltäckning, men bredbandet fungerar på Regnagården i Regna!

Det är verkligen kontrastrikt. Vargen lär stryka runt knutarna, men eftersom det är en vegetarisk varg, så är vi inte oroade...

Vi som är här är Centerpartiets landstingsgrupp och igår hade vi meta-planövningar. Visst "pluppade" det en del, men ännu mer nappade det. Jag gjorde succé genom att förpassa maskburken mot botten i sjön...

Man kan inte lyckas jämt, när man ska håva in röster.

För övrigt har jag just nu 159 personkryss, vilket räcker till en 26:e plats bland centerkandidaterna. Lite drygt hälften av valdistrikten är räknade.

tisdag 9 juni 2009

Spännande följa personkryssen

Följer med stort intresse valmyndighetens sammanräkning av personrösterna. Hittills (2.200 distrikt räknade) har jag lyckats få 50 kryss och har en 30:e plats bland Centerpartiets kandidater. Men många valdistrikt återstår.

Att Lena Ek ser ut att bli omvald är dock tydligt. Men vem som blir förste ersättare kan det stå strid om. Så långt har Håkan Larsson ett försprång.

Miljönytt II

Miljöforskare vid Yale i USA har analyserat 240 vetenskapliga miljöstudier från 1910 till 2008 för att se hur lång tid det tagit för olika ekosystem i världen att hämta sig från störningar av människor respektive naturkrafter.

Enligt forskarna tog det 42 år för skogen att hämta sig, medan marina miljöer kunde förbättras på tio år. På fem år kunde naturen hämta sig från ett oljeutsläpp.

Dock var människan det farligaste hotet. Mot naturens krafter fanns ganska goda möjligheter att bygga upp ekosystemet igen.

Forskarnas slutsatser är hoppingivande. "Vårt budskap är att det inte är för sent eller hopplöst att rädda skadade miljöer", säger Holly Jones till Tidningarnas Telegrambyrås reporter.

Miljönytt I

Halterna av PCB har minskat i bröstmjölk. Därmed kan en mamma amma med ännu mer gott samvete.

Undersökningen om PCB i bröstmjölk har gjorts av forskare vid Livsmedelsverket i Uppsala och Karolinska Institutet. Under den tioårsperiod som studien pågått sjönk halterna av PCB i proverna på bröstmjölk med mellan fyra och nio procent per år.

Tyvärr finns inte samma trend för bromerade flamskyddsmedel i bröstmjölksundersökningen.

Men sammantaget visar undersökningen att förbud får effekt och att utvecklingen går åt rätt håll. Detta påverkar dock inte rekommendationerna till unga kvinnor som vill bli gravida om att undvika överkonsumtion av fet fisk fångad i Östersjön.

måndag 8 juni 2009

Minnesbilder från valdagens valvaka

Några bilder från gårdagens Valvaka, som visar stämningsläget.

Nu är det Maud Olofssons tur att vara i rutan och kommentera resultaten.
Lena Ek kommenterar de tidiga siffrorna i TV-studion.



Valvakad

Nu är jag åter vid min dator vid hemmaskrivbordet efter valvaka i Stockholm. Det blev väl liksom inte riktigt någon segerfest, för att uttrycka det diplomatiskt.

Nu återstår att städa, dra lärdom och planera inför kommande val.

Tack, för övrigt, alla som röstade och till alla dem som hjälpte mig i min kampanj!

söndag 7 juni 2009

I samtal med väljare

Det är roligt att vara saknad. En väljare hade saknat oss valsedelsutdelare vid vallokalerna. Han hade velat få svar på tre frågor. Nu fick han lägga sin röst i alla fall. Men på hemväg passerade han vår alliansvalstuga, och då ställde han många frågor. Det blev ett långt samtal, och han fick också rycka in som valarbetare... för att flytta en tung gatupratare.

Kanske har jag, och min centerpartistiska kollega och kristdeomkraten, som också fanns på plats, väckt en ny politiker. De behövs!

Samtalet var också intressant, för det väcker återigen den viktiga tanken att det är inte bra om alla tänker lika, då sker ingen förändring. Nya impulser kan leda till bättre idéer.

På hemvägen vägledde jag en ny väljare till ett förtidsröstningsställe.

Valarbetet slutar inte, fastän jag mentalt är på väg mot valvaka.

Valdag

I dag är det en speciell dag, det är valdag. Jag vill själv helst rösta på valdagen. Det är då som man, om man är först, kan få titta ner i valurnan för att bevittna att den är tom och inget fusk förekommer. Det är då som man kan skapa sina egna ritualer för att högtidlighålla rättigheten att rösta i en vallokal på hemmaplan.

Jag tycker om att komma till vallokalen - matsalen Kupolen här i Katrineholm - respektfullt klädd för att hedra valdagen och vår rätt att rösta.

Självklart respekterar jag att andra inte har samma förhållande till denna demokratiska dag. Men för vår demokratis skull, är varje val viktigt. Nu handlar det om valet till Europaparlamentet. Gå och rösta! Vallokalerna är öppna till 21!

Om Hjältar på turné

Äntligen dagstidning igen! Vad man saknar tidningen, när den inte kommer!

I dagens nummer av Dagens Nyheter skriver Hanne Kjöller om "Hjältar på turné". Det handlar inte om Bruce Springsteen, även om det mycket väl kunde göra det, utan om alla kandidater som far land och rike omkring för att säkra ett gott valresultat och om alla lokala partimedlemmar som fixar allt runt omkring som måste till.

Läs och begrunda! (Kan tyvärr inte länka till artikeln, antingen för att jag är blind, sökmotorn inte fungerar eller så är texten helt enkelt inte utlagd än.)

lördag 6 juni 2009

In i kaklet...

... måste vara bättre än att gå in i väggen. Tre timmar vid valstugan sätter sina spår. Men korthögen har smält samman, så det är bra, så då får man tåla lite trött rygg och lite kyla.

Mycket folk i gång på Katrineholms marknad och ganska posivita besökare som snällt tog material. Många hade också röstat.

Nu ska det smaka gott med kaffe!

Kampanj i Katrineholm

Ska göra en tur till valstugan på torget på hemmaplan i Katrineholm. Något väljarmöte lär det väl bli, även om konkurrensen är hård med nationaldagsfirandet.

Klimat och kampanj

En demonstration hör till en klimataktion. Men det konstigaste budskapet jag hörde, var "vi kräver framgång i klimatförhandlingarna i Köpenhamn". Framgång kan man inte kräva, möjligen hävda att regeringen ska göra allt för att nå en överenskommelse. En överenskommelse som är bra för klimatet.


Det var ruskigt kallt att diskutera klimat vid Klimataktionens festival på Söder i Stockholm igår, liksom det var vid debatten i Eskilstuna, där jag inte lyckades få någon att använda kameran.


Ewa Dahlgren hjälpte till med kampanjen, så att vi kom iväg till ett regnigt och kylslaget Trosa.

Kommer den att ge utdelning? Centerkvinnornas tidning Hända gläder de allra flesta av mottagarna och den är rolig att dela, som en extra bonus med mycket kvinnomaterial.

fredag 5 juni 2009

Internationella besök

Jag har förstått att min blogg haft internationella besök. Det tycker jag är jätteroligt! Hittills har de kommit från Frankrike, USA (olika stater), Tyskland och... Finland!

Jag uppskattar förstås även mina svenska gäster!

Frostigt värre

Fast det var inte debattklimatet det handlade om, utan temperaturen. Det var iskallt på miljödagsdebatten på Rademachersmedjorna i Eskilstuna. Miljöpartiets gruppledare i Eskilstuna hade klätt sig med långkalsonger (kollade inte trovärdigheten i uppgiften), vantar och mössa. Centerpartiets gruppledare i samma kommun hade handskar och tjock tröja. För egen del hade jag plockat fram kampanjmunderingen kompletterat med extra jacka. Men varmt var det inte, även om strålkastarljuset värmde något under den en timme och tre kvart långa debatten.

Till tack för våra korta och långa svar, fick vi var sin handduk, en receptbok med klimatsmart mat, en lokalmatsguide samt en ros i lämplig färg. Min var Alliansorange...

Efter mättande mat bar det vidare mot nästa debatt. Tåget var försenat, men jag hann ändå fram till Björns Trädgård i god tid. Nu var temat klimat. Det hade inte blivit mildare och nu högg debattörerna hårdare.

Efter debatten tinade vi upp, jag och min medförda publik, på saluhallen på Söder. Blåbärspaj är nästan som rabarberpaj med Ingerfära...

Vänstertå två

I skuggan av EP-valskampanjen pågår en lokal insändardebatt mellan mig och Vänsterpartiets f.d. gruppledare med anledning av att jag påpekade att Vänsterpartiets företrädare är sällsynt tysta på hemmaplan i de beslutande församlingarna.

I sitt senaste, och sista inlägg i Katrineholms-Kuriren, konstaterar Jan-Erik Back att tystnad också är yttrandefrihet.

Det måste vara väldigt bra för Vänsterpartiets eventuella väljare att veta att deras representanter tänker vara väldigt lugna och fina i alla sammanhang och endast i undantagsfall framföra några synpunkter så att de kan synas i protokollen eller eventuellt kunna förändra något beslut.

Ja, ibland är som sagt tystnaden talande.

Firar miljödagen

I dag tycks det vara påfyllning av Östersjön som gäller, när det är dags att fira den internationella miljödagen. Det regnar. All avrinning i dessa trakter och i andras hamnar i Östersjön, "mitt hav", som jag samlar röster för.

Under dagen ska jag förhoppningsvis kunna göra lite mer i EP-valskampanjen och för miljön, då jag ska delta som centerpartist vid två miljödebatter. Först är det Eskilstuna, vid Rademachersmedjorna mellan 12 och 13 (Välkomna!) och sedan mellan 17 och 18 i Björns Trädgård vid Medborgarplatsen i Stockholm (Välkomna!). Arrangörer är Eskilstuna kommun respektive Klimataktionen.

Vi får hoppas på det bästa. Exempelvis på uppehållsväder under debatterna.

torsdag 4 juni 2009

På väg mot världens ände och Östersjön!

Snart bär det iväg mot världens ände och mot Östersjön. För att vara mindre kryptisk, så innebär det att jag åker mot Trosa för att kampanja.

Nu hörs jag också!

Nu hörs jag också på hemsidan, med länkar under bilden. Leta här om du vill höra hur jag låter när jag inte bloggar!

Aningslös Ulvskog

Just när jag skriver detta, intervjuas socialdemokraternas toppkandidat Marita Ulvskog i P1 morgon.

Hon är oerhört aningslös, för att vara en fd partisekreterare med så lång erfarenhet. Hon säger bland annat att EU:s jordbruksstöd ska användas till att lösa ungdomsarbetslösheten. Det är aningslöst. Innan den förändringen är genomförd, har ungdomarna fått pension! Nja, det var väl en liten överdrift, men jordbruk är långsiktigt, det kan inte drabbas av snabba kast med förändring av förutsättningarna. Arbetslösa ungdomar måste få jobb, praktik eller utbildning, så att de inte fastnar i ett utanförskap. Det kan inte lösas centralt genom EU, det måste varje medlemsland fixa.

EU kan möjligen måla med de breda penslarna och förbättra ländernas förutsättningar, men inte ordna något för enskilda individer.

Det vet säkert Marita Ulvskog. Egentligen.

Kynnefjäll räddat

I min ungdom vaktade jag Kynnefjäll i Bohuslän för att förhindra att där provborrades för en framtida eventuell placering av det använda kärnavfallet.

I går stod det klart att Östhammar blir platsen för kärnkraftens avfall.

Därmed torde Kynnefjäll vara definitivt fört ur bilden. Det känns tryggt.

onsdag 3 juni 2009

Åsa Torstensson imponerades av Logistikcentrum

En bild säger mer än tusen ord, men den här bilden säger väl mest att vår infrastrukturminister Åsa Torstensson (C):

1. Använder bilbälte i bussen.

2. Lyssnar artigt när projektledare Roger Andersson, berättar om Katrineholms Logistikcentrum, om vad som är, vad som kommer och vad som finns i ett önskeläge.

Rundturen och samtalen gjorde Åsa Torstensson imponerad av satsningen. Så imponerad att hon lovade att återkomma i något sammanhang.

Nu med bild i radio!

Upptäckte i går att "alla andra" toppkandidater från Sörmland, som Radio Sörmland intervjuat fanns med på deras hemsida utom jag. Jag hade visserligen hamnat i karantän efter att ha varit med i lokalradion två dagar i rad, men någon gång borde väl karantänen ta slut?

Så därför mailade jag med programledaren. Han skulle undersöka saken och nu finns jag med! Med bild, fast inte med ljud.

I journalistvärlden går en skröna som lyder ungefär så här: "Han hade ett utseende som passade för radio och en röst som passade för tidning." Det är bara att dra sina egna slutsatser av detta!

Den som vill, och är energisk, kan förstås leta sig fram till min intervju genom att lyssna på det program som sändes efter 17 den 25 maj.

En röst för Östersjön hördes under den första programkvarten.

Logistikcentrum är eko-effektivt

- Logistikcentrum i Katrineholm är ett bra exempel på eko-effektiv ekonomi. Centerpartiet vill se fler sådana lösningar, där ekologi förenas med ekonomi, säger EP-kandidat Inger Fredriksson (C), i en kommentar i samband med infrastrukturminister Åsa Torstenssons besök i Katrineholm.

Med Logistikcentrum knyts miljövänliga transporter per järnväg ihop med god ekonomi genom en klimatsmart omlastningscentral för import, export och distribution inom Sverige.
- Anläggningen i Katrineholm, med sina goda järnvägsförbindelser, kan avlasta såväl vägnätet som sjöfarten och därigenom också påverka Östersjön positivt.
- EU:s handel med utsläppsrätter är ett viktigt verktyg i arbetet med att minska klimatutsläppen och förbättra vår miljö. Centerpartiet vill att systemet ska förlängas och utvidgas till att även omfatta flyget och sjöfarten. Det är ytterligare en väg att minska påverkan på Östersjömiljön.
- Vi har inte råd att låta någon väg vara oprövad för att nå ett badbart hav varifrån du kan äta fisk utan risk. Det är därför som jag har ställt upp på Centerpartiets lista i Europaparlamentsvalet för att bli en röst för Östersjön, säger Inger Fredriksson.

På väg mot infrastrukturministerbesök

Dagsprogrammet innehåller besök av infrastrukturminister Åsa Torstensson (C), som gästar Katrineholm. Hon kommer att få veta mer om Katrineholms Logistikcentrum.

Därefter är det Centerpartiets tur att hålla dörren öppen till valstugan på torget.

Det lär inte bli så mycket tid att luta sig tillbaka i dag heller. Det är kampanj som gäller!

Två röster för Östersjön

Ja, två röster talar för Östersjön i ett debattinlägg på DN-debatt i dag 3 juni. Rösterna tillhör miljöminister Andreas Carlgren (C) och europaparlamentariker Lena Ek (C). De talar för att driva på för att införa ett totalförbud mot fosfater i tvätt- och maskindiskmedel i alla EU-länder.

Det kan tyckas som en liten fråga, men den har stor betydelse för miljön. Det svenska förbudet motsvarar en sänkning av utsläppen med 50 ton per år, hävdas i artikeln.

Carlgren och Ek lovar också att driva på för att göra EU till en "betydande aktör" för Östersjön.

Bra! Jag som har målet att bli En röst för Östersjön i Europaparlamentet tänker fortsätta kampen för ett badbart hav, varifrån man kan äta fisk utan risk.

Läs gärna hela artikeln här!

Arg på varg

Länsstyrelsen i Sörmland har beslutat att säga ja till att vargen som rev ett otal får runt Yngaren ska få skjutas. Formellt är det Naturvårdsverket som fattar det slutgiltiga beslutet.

Det vore självklart bättre att beslutet togs lokalt, vilket är innebörden i förslaget från miljödepartementet om en ny rovdjurspolitik.

Man kan vara riktigt, riktigt arg på varg. Det låter väldigt oskyldigt, att vargen har rivit "några får". Men av beskrivningarna att döma, både från media och från ögonvittnen, så är det allt annat än någon liten skråma det handlar om. Det är en massaker och de överlevande fåren är skadade för livet, utifrån de hemskheter de varit en hårsmån från att drabbas.

Därför är länsstyrelsens rekommendation helt rätt. Förhoppningsvis kan avskjutningen ske snabbt, innan denna ilskna varg vållar mer skada.

tisdag 2 juni 2009

Stoppa flyttkarusellen

EU måste föregå med gott exempel och bli klimatneurala. Därför stödjer jag den namninsamling som Lena Ek startat, för att stoppa flyttkarusellen mellan Bryssel och Strasbourg.

Med Europas förenta krafter ska det gå att ändra! Skriv på du också!

Äta fisk utan risk

I dag har Vetenskapsradion ett inslag om att även mager fisk kan innehålla höga halter av gifter. Det är Ingela Helmfrid på Arbets- och miljömedicin i Linköping som gjort undersökningen. Resultatet av undersökningen visar att den som äter fisk ofta får i sig en hel del miljögifter även om man väljer mager fisk.

Det är tråkiga nyheter, även om forskaren påpekar att fördelarna med fisk överväger nackdelarna.

Målet måste förstås vara att man ska kunna äta fisk utan risk. Därför måste Östersjön avgiftas. Det kan EU bidra till, om du lägger en röst för Östersjön i EP-valet 7 juni.

Kaffekampanj i Bettna

Helgens höga valtemperatur hängde kvar, och det var skönt i skuggan, där Centerpartiet i Bettna bjöd på kaffe med kandidat. Från vänster Anita Karlsson, Tomas Johansson, jag själv och min namne Inger Sköld.

För övrigt hade en annan centerpartist med Bettna-anknytning, värmländske riksdagsledamoten Erik Eriksson, som hittat sin fru i Bettna, deltagit i TV vid en debatt om rovdjursstammen samma morgon.

Efter kampanjandet utanför affären och Bettnabaren var det skönt att koppla av med grillning av andra än journalister...

måndag 1 juni 2009

Bråttom, bråttom, bråttom...


Är hemmavid och hinner ringa några viktiga samtal innan kampanjen går vidare till Bettna.

I dag har jag annars upprättat en valstugefilial på Duveholmsgymnasiet. Den blev riktigt snygg, tycker jag, utifrån de enkla medel som stod till buds. Man måste laga efter läge! Eller vad tycks?