torsdag 30 april 2009

Inte tal om annat

I dag är det Valborgsmässoafton och det kommer att hållas en rad vårtal. För min del blir det inte tal om annat än om helt vardagliga saker. Min premiär som vårtalare är överstånden och mina insatser, om det nu beror på talets kvalitet eller på marknadsföringen av talaren, har inte lett till några fler erbjudanden.

Men det ska bli ganska skönt att ladda batterierna under en långhelg. Därefter väntar en vecka som avrundas med Centerpartiets partistämma i Örebro. Då blir det säkert tal, om inte annat!

onsdag 29 april 2009

Manligt maktmummel

Jag läser gärna Bodil Malmsten. Hon är ibland, nej, nästan alltid, så mitt i prick. I boken "Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig" beskriver hon manligt maktmummel, ett typiskt sätt att utöva makt.

"Man tar ordet och lämnar det inte ifrån sig förrän verkligheten förlorat sin alfabetiska fasthet, förrän världen omvandlats till en porös massa med vilken mumlaren kan göra vad han vill."

Citat förtjänar väl knappast några kommentarer, eller hur?

tisdag 28 april 2009

Vårkänslor

Jag vet inte om min enkla bild kan förmedla hur alldeles underbart körsbärsträdet på "min" gård blommar. Visst ger det vårkänslor!

Kristallklart III

En av mina bloggarfavoriter Anders W Jonsson, barnläkare och sakkunnig i regeringskansliet, har noterat "kristallkroneaffären" inom Landstinget Sörmland. Läs gärna hans kommentarer här!

måndag 27 april 2009

Hopp för Östersjötorsken

I helgen presenterades resultat från Stockholms universitet som pekar på att Östersjötorsken har återhämtat sig till uppemot 240.000 ton lekmogen torsk. Det är ungefär samma mängd som fanns på 1960-talet, anser Sture Hansson, professor i marin ekologi vid Stockholms universitet.

Uppgången visar att en klok förvaltning av fiskbeståndet ger resultat. Men till det krävs gemensamma regleringar och en samsyn om vilket uttag som är möjligt. Här har EU en given roll, liksom att se till att Östersjömiljön är riskfri och inte fiskfri.

Därför behövs en röst för Östersjön i Europaparlamentsvalet 7 juni!

Guld värda

Katrineholmsgymnasternas trupplag tog dubbla guld vid helgens riksfinal i truppgymnastik. Det är bara att erkänna: Ni är guld värda!

söndag 26 april 2009

Kristallklart II

Det finns fler kristallklara kommentarer till landstingsrådet Jörgen Danielssons lysande idé att skaffa en kristallkrona till sitt tjänsterum för att slippa känna sig som en "östtysk tjänsteman".

Läs gärna Leif GW Perssons krönika!

Som ett brev på posten...

Titta noga. Detta är ett brev! Jag blev i alla fall full i skratt när jag hämtade ut "ett stort brev" hos närbutiken och fick en hel säck!

"Det är vikten som avgör vad som är ett brev", sa den vänliga kassörskan.

Ja, inte är det riktigt "som ett brev på posten", men innehållet var verkligen efterlängtat!

lördag 25 april 2009

Jag - en hacker...

I dag har jag varit en "hacker". Försiktigtvis i trädgårdslandet och bland goda grannar. Inga intrång här inte. Det närmaste nät jag kom var nätet över sandlådan. Inte nät, så att säga.

Kristallklart

Det är ju klart som kristall. Det var ett hörfel som orsakade en felbeställning. Finanslandstingsrådet Jörgen Danielsson (S) skulle självklart inte beställa en kristallkrona till sitt tjänsterum, det var en kristallkula som det gällde. Men så hörde mottagaren fel och - vips - så blev det en kristallkrona i stället.

Att den också kostar många kronor är en helt annan sak. Bara som ren upplysning, alltså.

fredag 24 april 2009

Nivåer i en demokrati

29 januari beslutade en majoritet av regionfullmäktiges ledamöter att lägga ner Regionförbundet Sörmlands fullmäktige för att ersätta detta med en direktion. Det är kommunalrättsligt fullt möjligt att göra så. Då togs också en rad beslut om vad som skulle gälla för den nya organisationen.

Eftersom jag och Centerpartiet tycker att ett direktvalt regionparlament är den bästa styrningen av en region, men att i väntan på att detta blir lagligt är en direktion en sämre lösning än ett fullmäktige för att öka engagemanget och insynen i regionförbundets verksamhet, reserverade vi oss mot beslutet.

29 januari i år togs beslut om vad som skulle gälla för den nya direktionen och detta skulle kunna börja gälla från halvårsskiftet, om alla medlemmar (kommunerna och landstinget) fattade samma beslut.

Nu gäller inte längre det som regionfullmäktige beslutade. Styrelsen har överprövat och på eget bevåg ändrat förutsättningarna. Nu ska direktionen kallas styrelse och ersättningarna till direktionens ledamöter ska bestämmas av Eskilstuna kommuns arvodeskommitté, och inte längre av den parlamentariska arvodeskommitté som landstinget – för en stund – hade i uppdrag att utse.

Det kan naturligtvis inte finnas något samband med att Eskilstuna kommun har länets förmånligaste ersättningar.

Ändå finner jag det mycket märkligt att inte ändringen fördes tillbaka till regionfullmäktige, som ju faktiskt hade ytterligare ett sammanträde kvar och därmed också hade kunnat fatta beslut i frågan.

Men det är förstås så, att det finns olika nivåer i en demokrati.

torsdag 23 april 2009

En röst för Östersjön

Läs Lisbeth Lennartssons blogginlägg om oljebekämpningen i Östersjön.

Det visar att EU behöver fler röster i parlamentet som talar för Östersjön. Frågan kan inte lösas av en kommun längs kusten, utan det krävs samordning.

En röst 7 juni kan göra skillnad.

EU och Ek

Råkade se ett TV-inslag med Lena Ek i Östnytt. Centerpartiets Europaparlamentariker var fångad och filmad hemma i Valdemarsvik. Det var en sann glädje att höra hur känd hon var samt höra henne berätta om vad hon har gjort och vad hon vill göra.

Det behövs fler fruntimmer i EU. Som Ek.

Folkstorm II

I dagens Katrineholms-Kuriren kommer uppföljningen på det miljöpartistiska landstingsrådets vindkraftsaffär. I artikeln "pudlar" Ylva Karlsson näsan, det vill säga gör avbön och ångrar allt.

Det är klart det näst bästa att göra, om man inte vill göra en total ursäkt och avgå.

Men vad som ytterligare borde bidra till folkstormen är att pengarna till makens föreläsning för majoritetens landstingspolitiker tagits från folkhälsocentrum, vilket är den enhet inom organisationen som Ylva Karlsson har ansvar för som ordförande i landstingsstyrelsens stratagiska folkhälso- och miljöutskott. Pengarna har alltså lättvindigt vandrat från den ena fickan till den andra.

Kanske praktiskt, men inte särskilt etiskt.

onsdag 22 april 2009

Folkstorm ger ingen energi

Landstingsrådet Ylva Karlsson, miljöpartiet, har hamnat i blåsväder.

Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Landstinget Sörmland har uttalat att man vill att landstinget planerar för att bygga vindkraftverk för att kunna konsumera egenproducerad el.

Det är självklart en miljöpartistisk profilfråga. Men uppdraget att berätta om förutsättningarna har gått till Ylva Karlssons make. Han driver, enligt tidningarna, tre företag i vindkraftsbranschen. Självklart skulle han kunna göra detta - berättandet - på ideell basis, men hans företag har fakturerat för tjänsten. Det handlar med andra ord om avancerad svågerpolitik, vilket borde vålla berättigad folkstorm.

Folkstormar ger ingen energi. Åtminstone inte för landstinget.

tisdag 21 april 2009

Fogelstadkvinnor i centrum

I går kväll, vid kommunfullmäktiges sammanträde i Katrineholm, stod kvinnorna i centrum. I mer än en timme debatterade vi, för att Katrineholms kända kvinnor också skulle få berättigad uppmärksamhet.

Det handlade om att ge den kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad i Julita uppmärksamhet på kulturhuset Ängeln genom en permanent utställnining.

Jag sa bland annat: "Vi uppmärksammar många män i kommunen. Kullberg, Grönkvist och ... Fredriksson. Det är dags för lite kvinnor att ta permanent plats i historien."

För min del är det en fråga om vad kommunen tycker om dessa kvinnor. Vill vi uppmärksamma dem, eller inte?

söndag 19 april 2009

En bild säger mer än tusen ord...

Jag hoppas verkligen att det är sant, för nu behövs det minst tusen ord för att berätta om allt intressant som hänt under Centerkvinnornas tre stämmodagar i Borlänge.

I alla fall så framgår det av bilden att jag gästat Dalahästens land, deltagit i en klöveraktivitet samt lyssnat till åtminstone två av Centerpartiets kandidater till Europaparlamentsvalet, nämligen Marie Wickberg (sittande) och Lena Ek (i talarläge).

Men det finns, som sagt, mycket, mycket mer att berätta om allt som bland 360 centerkvinnor på en och samma plats.

fredag 17 april 2009

På spåret med Centerkvinnorna

Snart bär det iväg. Då är jag på spåret, med Centerkvinnorna.

Centerkvinnorna har sin förbundsstämma i Borlänge i helgen och det är första gången som alla avdelningar har haft möjlighet att skicka egna ombud, en per 20 medlemmar. Det lär bli en ganska stor samling centerkvinnor.

Men det allra mest spännande är det Jämställdhetsprogram som ska antas. Det sticker ut.

Jag tror att Centerkvinnorna är på spåret. Det ska bli verkligt intressant att se hur vågade centerkvinnorna i rörelsen är och hur långt de vågar gå.

Dessutom finns det många andra viktiga frågor att ta upp. Inte minst blir det tillfälle att kampanja inför EP-valet!

torsdag 16 april 2009

Klart för laddning...

... nej, jag tänker inte börja ladda ner filmer med mera bara för att min bredbandsoperatör inte sparar användaruppgifterna och därmed inte har något att rapportera, när Ipredlagen slår till.

Kan tänka mig att fler operatörer kan följa efter, för att inte tappa marknad.

Dags diskutera mänskliga rättigheter

Gårdagens läsarfråga i Dagens Nyheter handlade om tillgång till internet är en mänsklig rättighet. 75 procent av de 5.110 elektroniska svar som lämnats stöder tanken.

Internet mänsklig rättighet? Är det 1 april? Hur är det med proportionerna?

Det är hög tid att i grunden diskutera mänskliga rättigheter ur ett globalt perspektiv, inte enbart ur ett snävt perspektiv framför tangentbordet.

De som har tillgång till tangenterna behöver i regel inte fundera över grundläggande mänskliga rättigheter. De kan uttala sig fritt och ohotat, de har mat för dagen och tillgång till utbildning med mera, sådant som är förutsättningar i livet. Synfältet måste vara väsentligt vidare än den egna uppkopplingen.

onsdag 15 april 2009

Uven-aktioner

Persontrafiken på järnvägssträckan Uppsala-Norrköping, den som vi i dessa trakter så självklart kallar Uven, engagerar. Trafiken är mycket viktig för såväl arbetspendling som för studenter. Därför är engagemanget så stort för att på alla vis kunna behålla en bra trafik.

I dag skriver vår sörmländske riksdagsledamot Roger Tiefensee (C) om vad han har gjort för att lösa finansieringen av trafiken. Läs om detta här.

tisdag 14 april 2009

Maskintvätt funkar inte

I dagens nyhetsflöde finns den lilla och stora nyheten om snuskiga mobiltelefoner. Det är väldigt få som rengör sin mobiltelefon och "många" som använder telefonen på ställen, där det kan finnas gott om bakterier.

Därför vill jag ge dig ett tips i all välmening, om du står i beredskap att sanera din mobiltelefon. Tvätta den inte i maskin. Inte ens efter ett skonprogram fungerar den helt som den ska. Märkligt, för den innehåller ju ett SIM-kort?

måndag 13 april 2009

Torsken tillbaka!

På "hemväg" mot västkusten hörde jag på radion att torsken hade återvänt till Hafstensfjorden. Sedan kunde jag läsa om detta i Bohusläningen.

Det är klart att jag blir glad. Torsken tros tillhöra en lokal gammal stam. Det är i så fall samma stam som pappa, hans bröder, farfar med flera av mina släktingar fångat torsk från.

Det ger perspektiv och hopp om framtiden!

onsdag 8 april 2009

Tjat ger resultat

Ibland går dagarna i ett och man hinner bara skriva pressmeddelanden...

Så därför försöker jag göra i dag vad jag inte hann igår, nämligen att på min blogg ta upp mina kommentarer till regeringens förstärkning av kommunernas och landstingens kassor. För Sörmlands del gör det 200 miljoner.

Centerpartiets tjat om att förstärkningar behövs har gett resultat, vilket jag kommenterar här.

"Äsch, så jag säger"

... kanske han tänkte, före detta moderaten, före detta kristdemokraten och numera junilistananhängaren Björn von der Esch, när han yttrade sig i valdebatten som Europaportalen anordnade.

von der Esch hävdade nämligen, enligt vad Centerpartiets toppkandidat Lena Ek berättar på sin blogg, att klimateffekten inte finns.

tisdag 7 april 2009

LO-moral

"Man kan inte leva med en moral och tala om en annan."

DN citerar vad Wanja Lundby-Wedin sa, när hon var ny som andre vice ordförande i LO 1994, då LO-basen Stig Malm precis hade avgått.

måndag 6 april 2009

Stort som Sörmland

Antarktis glaciärer smälter. Det har vi hört många gånger. Hur stort det är, visade Al Gore med sin film. Ändå är det inte helt enkelt att förstå omfattningen.

I Dagens Nyheter förmedlar TT-REUTER att Larsenglaciären är på väg att försvinna. Den norra delen, 8.300 kvadratkilomter is, har försvunnit sedan 1986. Det är en yta lika stor som Sörmland.

Sörmland är på intet sätt något av Sveriges till ytan största län. Men avstånden är ändå väsentliga, från Läppe i väster till Gnesta i öster och från Eskilstuna i norr till Trosa i sydost.

Jämförelsen med Sörmland ger en bra bild över hur omfattande klimatförändringarna är. Även om detta enbart berör en glaciär under en tidsperiod.

Medias makt

Gunilla Hjelm, bloggkollega i Vetlanda, hänvisar i dag till Peter Wennblads artikel i Expressen. Artikeln handlar om medias makt och hur media håller fast vid en vinkling, trots att det inte alltid finns fog för vinklingen just då.

Det är en intressant artikel att läsa för mig som är en ledamot av Yttrandefrihetskommittén. Dagens lagstiftning bygger både på frihet och ansvar. Det gäller att ha med sig båda i bedömningarna om vad som ska publiceras eller sändas.

söndag 5 april 2009

Restprodukt?

"Man blir inte direkt hungrig, när man ser henne", sa en läns-LRF-boss på sin tid.
Det var inte Tina han talade om, utan om Marit.

Nu lagar hon mat igen, lagom inför EP-valet. Det gäller att välja rätt. Är det rätta receptet för Europaparlamentet en restprodukt?

lördag 4 april 2009

Hur många ligger på soffan?

Jag brukar vara skeptisk till opinionsundersökningar. Det finns egentligen bara en enda som är väsentlig, och det är resultatet på valdagen.

Men opinionsundersökningar sprider oro eller vållar glädje, beroende på om man tillhör det partiläger som fått bättre eller sämre siffror. Oavsett vilket, så bör man också titta på hur många som inte vela, eller kunnat, välja ett part. Soffliggarna kan i vissa undersökningar motsvara en fjärdedel av valmanskåren.

Det bör man tänka på, när man bedömer opinionsundersökningar vare sig de innebär goda eller dåliga nyheter för partiet.

fredag 3 april 2009

Mobil mjölkning

Läste i veckans nummer av Land Lantbruk, vars för-del ibland kallats Gris-Allers, om mobil mjölkning.

Tänk vi var väldigt moderna hemma på vårt lantbruk i Bohuslän. Redan på 1970-talet hade vi mobil mjölkning. Visserligen var inte någon robot inblandad, men mobilt var det.

Sommartid fästes nämligen mjölkmaskinen på cykelkärran. En grov elkabel drogs genom en vägtrumma under E6:an. Nu fungerade mjölkningen utan att korna behövde fösas fram och tillbaka över den tämligen vältrafikerade europavägen. Mjölken fick däremot bäras i hinkar till mjölktanken.

Om det hade varit i dag, så hade vi säkert kunnat ta betalt för upplevelsen, att se på mjölkning av riktiga kor med horn.

Mer om regionförbundet

I dagens Katrineholms-Kuriren skriver ledarskribenten om Regionförbundet Sörmland, som numera inte har något fullmäktige. Ska man vara alldeles korrekt, så har regionförbundet ett fullmäktige till dess att alla medlemmar sagt ja till den nya förbundsordningen.

Ledarskribenten tar upp det demokratiska underskottet samt att ledamöterna inte har lyckats att uppmana något engagemang för förbundet och dess verksamhet.

Jag var en av ledamöterna under förra mandatperioden och är ersättare under denna, vilket har inneburit att jag har varit ordinarie till och från. Jag tycker att jag har arbetat för ett ökat engagemang, bland annat genom att motionera i fullmäktige i Katrineholm om återkoppling av regionförbundets verksamhet.

Men jag håller alldeles med ledarskribenten om att det finns ett demokratiskt underskott i den nya ordningen med direktion. Insynen minskar för alla.

Läs även Mattias Claessons blogg, där han tar upp senaste regionfullmäktigesammanträdet.

torsdag 2 april 2009

VIP-vinprovning?

I dag har jag agerat som en äkta moraltant. Jag har ställt mig upp i talarstolen och ifrågasatt. Den här gången handlade det om regionförbundet i Sörmland. Jag undrade vid fullmäktiges möte om det verkligen var lämpligt att regionförbundet lägger sina pengar på att sponsra VIP-vinprovning, vilket det framgick att förbundet hade gjort enligt verksamhetsberättelsen.

Det var ingen som direkt delade min upprördhet och ingen som heller försvarade varför man hade gjort som man hade gjort.

Jag har väl bara att fortsätta att vara moralens väktare. Kanske har jag i alla fall väckt någon som kommer att sitta i den nya direktionen och fått personen mer vaksam för vad som kan vara lämpligt att göra i regionförbundets regi.

onsdag 1 april 2009

Läser om lapptäcke

Inför senaste sammanträdet i Yttrandefrihetskommittén i mars fick vi var sin bok att begrunda. Boken heter Till tryckfrihetens försvar - en ögnasten i ett fritt rike.

Boken har tillkommit för att försvara det som "min" kommitté kan riskera att förinta. Åtminstone någon av de välkända författarna liknar tryckfrihetslagstiftningen vid ett lapptäcke. När en lapp blivit sliten och omodern, då har man sprättat loss den och satt en ny. Aldrig att man har bränt upp hela lapptäcket, bara för att det funnits ett fel i en del.

Jag läser med spänning boken, även om det är ganska självklart vem mördaren är. Det behöver man inte läsa sista sidan för att få veta.

Vårt uppdrag i kommittén är att se om det går att göra en teknikoberoende lagstiftning. Det är vårt uppdrag som vi måste fullfölja. Men. Det är alls inte säkert att just en sådan lagstiftning är den allra bästa och mest passande. Därför är det bra med böcker om "lapptäcken", böcker som vänder och vrider på de argument som kanske inte alltid framstår som övertydliga.