tisdag 31 mars 2009

Rättare bli ritare

Imorgon, den 1 april, invigs EWK-muséet på Arbetets muséum i Norrköping. Det är mer på allvar än skämt, även om Ewert Karlsson ofta tecknade med humor i sina politiska bilder.

Jag är själv med i EWK-sällskapet och har fått en egen inbjudan till de aktiviteter som ordnas efter inbjudan. På något sätt kommer jag att bese utställningen.

Jag har haft förmånen att träffa EWK i hans hem i Huddinge för omkring tio år sedan. Uppgiften var då fotografens och anledningen var att EWK ritat Centerpartiets alla hövdingar i kronologisk ordning. Teckningen såldes som en litografi via medlemstidningen.

Ewert hade drabbats av en stroke, men hade ändå hämtat sig så mycket att han kunde rita en anka "med fel hand". Det var imponerande gjort att på nytt fatta pennan.

Imponerade gjorde också de verk som hängde på väggarna, ändå var de bara en bråkdel av alla konstverk som han åstadkommit och ibland prisats för.

Den som har möjlighet uppmanar jag definitivt att besöka muséet. Det är han väl värd, bondsonen som skulle bli rättare, men som i stället fann det rättare att bli ritare.

Bonus?

Vad ska man nu kalla bonusbarn och bonusbarnbarn, när "bonus" blivit närmast ett skällsord?

måndag 30 mars 2009

Moraldebatt

Varför vaknar samvetet först när man blir upptäckt?

Det undrar jag över efter de senaste turerna med Wanja Lundby-Wedin och efter att ha läst ledaren i Dagens Nyheter, som handlar om Gerhard Larssons flyttlass från residenset i Härnösand och förre AMF-chefen Christer Elmehagens vilja att betala tillbaka det han fått för mycket i pensionsavsättning.

Samvete ska med fördel brukas i nutid , för att man inte ska behöva stå till svars för det som hände i dåtid.

För det hjälper inte med "maskintvätt, 90 grader och tvättmedel med blekmedel" för att rentvå ett samvete.

Grattis, grattis!

Stort grattis vill jag önska Elin Rombo, som utsågs till Årets ambassadör vid Katrineholmsgalan i helgen. Hon är inte rädd för att sjunga ut.

Ett lika stort grattis skickar jag till Erik Geijer, som driver den ICA-butik som ligger mig mest nära. För min del hade han gärna kunnat få priset som Årets eldsjäl också.

Valla Plast med Carina Eriksson och Mikael Pettersson var säkert också förtjänta pristagare, som årets företagare.

söndag 29 mars 2009

Sommartider, nej, nej...

Nej, jag tycker inte om tidsinställningen från normaltid till sommartid och tvärs om. Jag har lika svårt att vänja mig varje gång kroppen ska ställas om, det må vara vår eller höst.

Tidomställningen är en fullkomligt onödig förändring för min del. Lika onödig som snuva, tycker jag.

lördag 28 mars 2009

Kyrkligt engagemang

Under större delen av dagen har jag varit på en kyrklig konferens här i Katrineholm. Den var på bekvämt gångavstånd, i Sandbäcksgården, vilket ju också det är en fördel.

Syftet med dagen var bland annat att fastställa Centerpartiets valsedel inför valet till kyrkomötet 20 september i höst. Listan blev bra och toppas av två kyrkomötesveteraner, Sten Elmberg, Strängnäs, och Gerd Gullberg-Johnson, Örebro. Från Katrineholm bidrar vi med Ulrika Pärnaste, Julita, Barbro Claesson, Björkvik, Örjan Lindgren, Bie, Bertil Carlsson, Sköldinge, och Leif Åhlin, Lerbo (även om det står Södertälje i adressen, så är en Lerbobo alltid en Lerbobo).

Dessutom höll professor Ann-Sofie Ohlander, precis som väntat, ett mycket engagerat och intressant föredrag om Märta Lejon och hennes arbete för att öppna prästämbetet även för kvinnor.

Det är tyvärr fortfarande ett kontroversiellt ämne med kvinnliga präster. Både Sten Elmberg och Gerd Gullberg-Johnson kunde vittna om hur motståndet lever vidare, även bland kyrkomötesombuden från andra nomineringsgrupper.

Centerpartiets ställning är dock glasklar - det finns inget utrymme för kvinnoprästmotstånd i Svenska kyrkan.

Välkommen comeback!

Jag är jätteglad över att Gunilla Hjelm, kommunalråd i Vetlanda och mycket kompetent Centerkvinna, är tillbaka på bloggarbanan igen.

Jag, och många med mig, har saknat hennes kluriga kommentarer. Om du missat hennes blogg, så hittar du henne här.

fredag 27 mars 2009

Kampanjstart i Flen

Nu är kampanjen igång. I eftermiddags medverkade jag vid Grönt café i Flen. Det var en lite informell träff runt en kopp kaffe eller the, som Centerpartiet i Flens kommun räknar med ska bli en tradition sista fredagen i månaden.

På bilden syns Gunnar Johansson, Gunnar Andersson och Hans Andersson, som tillsammans med mig diskuterade EU-frågor, det kommande valet till Europaparlamentet samt frågor kring Östersjön.


Jag gjorde också ett pressmeddelande, som du kan läsa här.







Ingen självklar frihet

I dag gör Sveriges fyra största tidningar gemensam sak för att journalisten Dawit Isaak ska friges. Dawit Isaak har suttit i fängelse i Eritrea i snart åtta år. Han sitter fängslad utan åtal och dom. Hans brott är att han har skrivit artiklar om behovet av demokrati och frihet i Eritrea.

Under väldigt andra omständigheter kunde det ha varit jag, eller kanske du, som hade varit fängslad. Vår rätt att yttra oss, vår yttrandefrihet, är inte självklar över hela världen. Det är värt att tänka på och att uppskatta de friheter vi har.

Vi måste också ta upp kampen för att andra människor i hela världen ska ha samma mänskliga rättigheter.

Jag skriver på uppropet, gör du?

torsdag 26 mars 2009

Män, män, män...

Kullberg, Grönkvist och Fredriksson.

Säkert finns det ytterligare några som Katrineholm räknar till sina historiska föregångsmän.

Det är just det, det är män som har satt avtryck i historien, som har gett namn åt kommunhuset och sjukhuset.

Men vi har också kvinnor att vara stolta över. Kvinnorna som startade den kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad, Julita, är sverigeunika. De var långt före sin tid på många sätt i att hävda kvinnors rättmätiga plats i samhället.

Det här borde vi självklart uppmärksamma i Katrineholms kommun, exempelvis med en fast utställning, som miljöpartiet föreslagit i en motion till kommunfullmäktige.

Så omöjligt kan det inte vara att framhålla dessa föregångskvinnors betydelse i historien, den lokala såväl som den nationella. Men, det kanske finns några Män som står i vägen?

onsdag 25 mars 2009

Nyttigt av mjölk

Handlade i veckan ett nystan mjölkgarn. Mjölkgarnet är ett resultat av tio års norsk forskning. Det passade perfekt som överraskningspresent till Gudrun Lindvall, gruppledare för miljöpartiet i Katrineholm, som debatterade i fullmäktige vilken mjölk barn bör dricka.

Man kan alltså göra mycket nyttigt av mjölk och det är inte bara sådant som vi tror är möjligt att göra. Mjölk går att använda till så mycket mer.

tisdag 24 mars 2009

Bonusdebatt

"Alla andra bara tänker på sig. Det är bara jag som tänker på mig."

Kan det vara dessa visdomsord som varit vägledande vid införandet av alla bonusar?

måndag 23 mars 2009

Mer om "klubbningen"

Krister Wistbacka kommenterar i Katrineholms-Kuriren i lördags i sina reflexer vad som hände vid senaste fullmäktigemötet i Katrineholm.

onsdag 18 mars 2009

Klubbning

En ordförandeklubba kan användas på olika sätt. Den kan leda och styra ett sammanträde och avgöra, när ett beslut har fattats.

En ordförandeklubba kan också användas mentalt för att ”klubba” motståndare. Vid måndagskvällens sammanträde med kommunfullmäktige i Katrineholm tog Marita Bengtsson upp sin mentala gamla ordförandeklubba och dängde den i huvudet på alla debattörer, när hon förklarade att de diskuterade tekniska frågor i stället för politik och förklarade att om hon hade varit närradiolyssnare, så hade hon stängt av radion för länge sedan.

Det var verkligen en klubbning! Med vilken rätt använde Marita Bengtsson den mentala klubban för demokratisk rättskipning? Finns det saker som vi inte får tala om i kommunfullmäktige?

Jag blev mycket upprörd över detta. Det kan inte vara en ledamot som avgör vad det demokratiska samtalet får handla om, särskilt inte som det finns ett utsett fullmäktigepresidie som fullmäktige har givit detta ansvar.

För att visa vad debatten handlade om från min sida, så hänvisar jag till min interpellation och mitt anförande.

Fet debatt i fullmäktige

När kommunfullmäktige i Katrineholm i måndags diskuterade det nya kostpolitiska programmet, så körde debatten snett direkt. Det blev en fet debatt.

Programmet borde självklart ha diskuterats mer ingående i fler forum än folkhälsorådet, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det var det stora felet.

Diskussionen om fett blev väldigt missvisande, eftersom den lättmjölk som nämns i dokumentet återfinns i Livsmedelsverkets anvisningar. Fullmäktige i Katrineholm kan ju inte direkt skriva om Livsmedelsverkets anvisningar. Däremot behöver de inte följas till punkt och pricka, om man vill bli certifierad av Skolmatens Vänner.

Frågan är till och med sådan, att om certifieringskraven hade utlämnats med en hemsideshänvisning, hade debatten då helt uteblivit?

Helt otänkbart är det inte.

tisdag 17 mars 2009

Ingen aktiv valfrihet

Nej, det blev avslag på min motion om att ge äldre möjlighet att välja rökfri hemtjänst. Inte ens den aktiva valfriheten kunde införas i Katrineholms kommun.

Argumenten från socialdemokraterna var att man redan kan välja detta.

Men frågan ställs aldrig aktivt. Ingen berättar om att man kan göra detta val, exempelvis via information på hemsidan.

Är det då konstigt att ingen väljer, när man inte vet att man både kan och får?

Hoppas att min motion åtminstone stärkt äldre och anhöriga så att de ställer krav. Prova "möjligheten" i praktiken!

måndag 16 mars 2009

Smart sagt

"Det man ändå inte hinner med, det var ändå inte meningen."

Melodifestivalsegrarinnan Malena Ernman berättar i Kultur-DN om hur hon får vardagspusslet att gå ihop.

Rätt välja rökfritt

I kväll kommer fullmäktige i Katrineholm att diskutera min motion om möjligheten att välja rökfri hemtjänst.

Den socialdemokratiska majoriteten föreslår att motionen avslås, eftersom möjligheten redan finns, ingen frågar efter det och ingen därför får det.

Lite bakvänt, kanske.

Då är det så skönt att lösa Folkhälsoinstitutets generaldirektör Sarah Wamalas artikel på DN Debatt idag. Där tar hon upp, bland mycket annat, regeringens nationella strategi för tobaksprevention. Bland delmålen, som ska uppnås till 2014, återfinns: "Ingen ska ofrivilligt utsättas för rök i sin omgivning".

En väg dit är onekligen att erbjuda äldre möjligheten att välja rökfri hemtjänst.

söndag 15 mars 2009

Miljökörkortsinnehavare

Japp, nu har jag kört upp igen. Jag är sedan några minuter tillbaka ägare av ett miljökörkort, eller åtminstone ett diplom som visar att jag har genomgått miljöutbildningen.

Det var för övrigt ganska likt att ta körkort, men det är klart, att har man kunskaper redan, så kan man gena ordentligt i kurvorna.

lördag 14 mars 2009

Av blader blir man glader



Av blommor och blader, man bliver så glader!


Dessutom får jag lägga in en bild! Vilket ju inte har varit så vanligt hittills. Det finns många förbättringsområden för min blogg!

Politiker som bloggar

Krister Wistbacka reflekterar i dagens Katrineholms-Kuriren över bloggen, dess användning, användare och förhållandet till ”gammelmedia”.

Han nämner även mig och min krönika från i måndags.

Det är tänkvärda tankar. För att blogga medför även ett stort ansvar. Men om detta tänker jag återkomma i senare blogginlägg.

Bra bank backar

Ja, det är bra att SEB backar från det oerhört okloka tilltaget att ersätta bonusar med extra lönehöjningar! En bra bank backar självklart, när den fångats med fingrarna i syltburken. En bättre bank hade naturligtvis sett till att fingrarna aldrig hade hamnat där.

Själv manifesterade jag mitt missnöje genom att slänga SEB:s årsredovisning till återvinningen igår.

fredag 13 mars 2009

Vald vinkling

I går hörde jag med visst vemod hur svenska folket börjat tycka allt bättre om kärnkraft. Detta framgick av SOM-institutet vid Göteborgs Universitet, som under tio år frågat svenska folket om deras inställning till kärnkraften.

Vad som inte sas var att 80 procent av svenska folket gillar vindkraft. Endast tre av hundra vill se färre vindkraftverk än idag eller inga alls.

Närmast en ”folkstorm” som stöder vindkraften, alltså.

Kvinnor på väg

Det går långsamt med att få in fler kvinnor på ledande poster. Men ibland är vi en bit längre på väg.

Vägverket kommer att få en ny generaldirektör. Lena Erixon heter hon och hon tillträder 1 juni.

Nu gäller det att fortsätta på den inslagna vägen. Ett krav som jag och Centerpartiet driver i den kommande EP-valrörelsen är att få fler kvinnor på ledande poster inom EU.

torsdag 12 mars 2009

Frågor om gränslandet

Vissa saker talar man inte om. Men nu talar alla om dem. Det handlar om livet och döden och om gränslandet däremellan.

Torbjörn Tännsjö, ibland kontroversiell professor i praktisk filosofi, gör ett inlägg på Dagens Nyheters debattsida 12 mars med utgångspunkt från dramatiken kring dråpmisstankarna mot barnläkaren. Här konstaterar han bland annat att samhället inte kan ge riktlinjer om livets mening.

Det är nog så sant, meningen med livet måste vi finna själva.

Barnläkaren och samordnaren i regeringskansliet Anders W Jonsson funderar över livet och döden och läkarens insatser på vägen mellan de båda i en klok och mycket tankeväckande krönika.

Det är svåra frågor, som inte har alldeles enkla svar. Det betyder dock inte att de inte måste ställas.

I Sörmland söker den avgående landstingsdirektören Lars Andåker politikens svar i frågan.

Jag tror inte att svaret är det viktiga, utan det är frågorna som är viktiga. Vi måste våga närma oss det svåra och diskutera människovärdet. Svårt, men nödvändigt. Alldeles, alldeles livsnödvändigt.

Vad händer om det inte vänder?

I veckan berättade media om hur kulturlivet och föreningslivet drabbas av finanskrisen. En av de stora sponsorerna, de fria Sparbankerna, har dragits med i krisen genom att sparbanksstiftelserna har köpt aktier i Swedbank. Aktierna har betalats med lån från Folksam. När lånet ska betalas har säkerheten – aktierna – tappat ytterligare i värde.

En följd av detta kan bli att finanskrisen kommer att slå hårt mot kultur- och föreningslivet, när sparbanksrörelsen tvingas se om sitt hus.

Finanskrisen skördar dock fler och kanske ännu allvarligare offer. De fonder som avsatts till forskning har också tappat i värde. Vad kommer det att betyda, om forskningen inte får det tillskott som behövs för att bedriva såväl grundforskning som spetsforskning.

Räcker det med hälften så mycket pengar? Frågan är alltså, vad händer det om det inte vänder? Börsfallet kan slå mycket hårdare än att enbart drabba ideella sektorn. Vi kan komma än längre från lösningen på de stora folksjukdomarna.

Med väskan full av information…

… och huvudet fullt av tankar! Så känner jag mig efter en heldag i Stockholm med sammanträde med Yttrandefrihetskommittén följt av ett vårmöte med föreningen centerjournalister.

Yttrandefrihetskommittén planlade arbetet inför andra delen av utredningsarbetet, vilket omfattar flera år. Det kommer att bli mycket, mycket spännande att se om det verkligen är möjligt att förändra en lag som har så långa historiska rötter (ursprunget är från 1700-talet) och som är så viktig.

tisdag 10 mars 2009

Äta fisk utan risk

I går presenterades en uppmärksammad undersökning, där unga killar ätit fisk en till två gånger i veckan och efter några år testats i Pliktverkets intelligenstester. Resultatet blev att fiskätarna presterade bättre i testerna.

Om man ska bena ut det hela, så är slutsatsen att man blir intelligent av att äta fisk. Men då måste det gå att äta fisk utan risk. Fortfarande är Livsmedelsverkets råd till pojkar och flickor samt kvinnor som vill bli gravida att inte äta strömming, vildfångad lax och öring som kommer från Östersjön mer än ett par gånger per år. Detta för att inte utsätta sig för onödiga halter av dioxin och PCB, som lagras i kroppens fettvävnad.

Självklart är det så att vi måste kunna äta fisk utan risk, särskilt när fisk i övrigt är så nyttigt. Det betyder att vi måste se till att Östersjömiljön blir giftfri. Det kommer att ta tid. EU är här ett redskap för att samordna gränsländernas åtgärder. Låt därför EP-valet bli en fråga om Östersjömiljön. Låt din röst bli en röst för Östersjön.

måndag 9 mars 2009

Grattis KVBS!

Bandykillarna i KVBS, Katrineholm Värmbols Bandysällskap, firade internationella kvinnodagen med att ta tillbaka sin plats i elitserien. Stort grattis, särskilt till min tidigare granne Niklas, som jag ibland ser i målprotokollet.

Jag är mycket oflitig som bandysupporter, men jag har i alla fall sett en match på elitnivå, när Vänersborg mötte Edsbyn. Mest minnesvärt från den matchen var frågan om sportchefer kunde ta med tjejer på bandy och därmed om en praktikant kunde räknas som ”tjej”…

Det borde förstås bli mer bandy för mig i framtiden. Jag får bättra mig.

söndag 8 mars 2009

Ödmjukhet, någon?

Det är regeringens fel.
Det är svaret som alltid kommer från fackföreningsrörelsen. Möjligen är svaret något mer lågmält, när ”rätt” regering är i regeringsställning.

I dag skriver en rad fackförbundsordförande inom LO på Dagens Nyheters debattsida om höjda a-kassaavgifter. Som ett brev på posten kommer fortsättningen – ”det är regeringens fel”.

Hur skulle det vara med lite ödmjukhet? Om nu förbundens medlemmar har det svårt, vore det inte då läge att fundera över hur facket självt skulle kunna bidra? Exempelvis genom att sänka medlemsavgiften. Det kan inte vara omöjligt eller svårt, det är bara att se över hur de egna pengarna används.

Att kollektivanslutningen till socialdemokraterna försvann var bra, men det finns mer kvar att göra innan LO och dess förbund kan agera med full trovärdighet i samhällsdebatten.

Lite mer ödmjukhet skulle som sagt inte skada.

lördag 7 mars 2009

Obekväma frågor?

De socialdemokratiska kommunalråden i Katrineholm har infört en ny ordning när det gäller att besvara interpellationer. Numera lämnar de inte några skriftliga svar som följer med kallelsen och handlingarna inför fullmäktiges möten. Svaren läggs på bordet och den som ställt frågan får i bästa fall ta del av svaret något tidigare.

Jag tolkar nyordningen som att frågorna är obekväma och att svaren inte tål att granskas i ett vidare demokratiskt ljus.

fredag 6 mars 2009

Någon måtta får det ändå vara…

I dag hade jag tänkt kommentera en mängd kloka saker som jag hunnit läsa i dagstidningarna. Men fingrarna ville inte fastna vid tangenterna förrän det var för sent! Hur gör man då? Bäst att fundera över framtiden.

Filmen Män som hatar kvinnor har haft premiär. Min namne i Gnesta, med förnamnet Ingalill, berättar stolt om att det minsann är Gnesta som är förebilden för filmens Hedestad, eftersom filmen spelats in just där. I Gnesta, alltså.

Jag kommer att protestera å det vildaste. Jag har tänkt se filmen. Men det får absolut inte ske på söndag, då Internationella kvinnodagen firas. Någon måtta får det ändå vara.

torsdag 5 mars 2009

Ansvarslöst ordbruk

Vi ska vara noga med orden, för annars blir de värdelösa. Jag förvånas gång efter annan och senast idag, över hur lättvindigt många använder ordet ”avskeda”. Ja, det kan till och med vara ”sparka” som används för att uttrycka att människor har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist, vilket är den arbetsrättsligt korrekta termen.

Det som förvånar mig allra mest, är att orden kommer ur socialdemokraters mun eller från deras penna. Senast idag använde kommunalrådet i Vingåker, socialdemokraten Viking Jonsson, orden ”Om vi kan behålla 15.000 till 20.000 arbetstillfällen i stället för att avskeda dem kommer fortfarande deras löner att bidra till konsumtionen”. Detta skriver han i ett debattinlägg i Katrineholms-Kuriren.

Det handlar inte om Vingåker, utan om alla kommuner och landsting i Sverige. Men frågan är, varför använder en företrädare för arbetarrörelsen ordet avskeda? Vet han inte vad det betyder? Vet han inte att ett avsked är väsentligt allvarligare än en uppsägning? Ett avskedande är ett besked om att något oegentligt inträffat. Det beror på allt annat än arbetsbrist att personen fått lämna sitt arbete.

Jag kan inte stillatigande se på när ord och begrepp devalveras. Jag kommer envist att rätta ordvalet. Inte för att det personligen spelar mig någon roll att människor inte vet vad som är vad, utan för vad det säger till den som faktiskt har drabbats av arbetslöshet. Man kan vara nog så utsatt utan att dessutom felaktigt behöva klassas som ”avskedad” och ”sparkad”.

onsdag 4 mars 2009

Ofrivilligt avbrott

Det har varit tillfälligt avbrott i mitt bloggande. Det har inte varit frivilligt, utan högst ofrivilligt.

Alla dagar är ju inte bloggdagar, särskilt inte sådana dagar, då tillvaron ställs på ända. När livet är här, där och sedan - borta!

Jag har tagit ett livslångt farväl och då är man allt annat än kaxig under flera dar. Men jag känner också värmen från mina vänner, stort Tack!